Widok

Sssanie kciuka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny co zrobić z 3 miesięcznym niemowlakiem który ssie kciuka do zasypiania, wkłada też do buzi w czasie snu, czasem jak się nudzi albo płacze. Nie chce smoczka, próbuje do tej pory i za nic nie chce go wziać.
Czy ten kciuk eliminować czy zostawić. Co radzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
u nas to nie poskutkowało, młoda po jednym dniu ssała kciuk jak wcześniej :) nawet ten smak jej nie przeszkadzał. rękawiczki nie skutkowały. Jak była zdenerwowana ssała kciuk. Problem niedawno sam się rozwiązał. Trwał 6 lat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Apteka cena koło 6 zł , wygląda jak lakier do paznokci . Naprawę trzeba smarować odrobinę bo ma paskudny smak . Razem z mężem sprobowaliśmy (żeby wiedzieć , co stosujemy inszego dziecka ), sam aceton .I najlepiej smarować przed snem i po jedzeniu , żeby maluch
nie kojarzył tego smaku z jedzeniem .
A gdzie mozna dostac gorzki paluszek?
Ja długo synowi pozwoliłam ssać kciuka , po roku ssanie przeszło w gryzienie do krwi ... Kupiłam gorzki paluszek trzy dni i był spokój ;) .
Tylko nie wydaje mi się aby gorzki paluszek był odpowiedni dla takiego malucha ;(
Napisz za te 3 tygodnie, czy odstawienie się udało, bo trudno mi uwierzyć, że tak po prostu się to uda. Myślę, że dziecko będzie płakać, a Tobie będzie trudno tę rozpacz wytrzymać...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas ten sam problem. Jescze gorzej, ze matka dentystka i tu wchodzi w gre zawodowa porazka😉
No i tak. Cora jutro konczy 11 mcy. Za dwa tyg zaczynamy odstawianie od kciuka.
Zaczela ssac wlasnoe ok 3-4 mcy jak odkryla raczki. Noe chciala smoka.
Dlaczego dopiero teraz odstawiamy. Otoz:kazde dziecko ma potrzebe ssania. Jedne wieksza drugie mniejsza. Niektre dzieci zaspokajaja ja cycem inne smoczkiem a jeszcze ssanoem np uszu maskotki. Niektore wlasnie ssa kciuka albo warge. U nas zaczelo sie od ssa ia wargi potem przeszlo na kciuka. Marta bardzo ktorko ssala piers. Wydawaloby sie ze ssie piers ze y sie najesc a zeby zaspokoic potrzebe ssania potrzebuje czegos innego.
Jak zaczela ssac palca troche sie zaniepokoilam ale gdy probowalam zabrac palca ssala warge. Wiec do teraz ssie palca. Pozwalamyssac tylko do zasniecia. Czasem jesli nie moze soe dlugi czas uspoic do uspokojenia.
Dlaczego dopiero ok roku odstawiamy palec? Okolo roku zanika naturalny odruch ssania. Zabranie wczesniej palca moze spowodowac zastepstwo ssaniemczegosc innego. Np wargi, smoka. A okolo roku jak zanika odruch ssania wyeliminowanie palca wystapi bez "zastepstwa". Dzieki czemu dziecko nie bedzie mialo w przyszlosci problemow z powodu przedluzonego dzieciecego typu polykania i probelmow logopedycznych i wad ortodontycznych.
Jak? Za rada kolezanki rowniez dentystki bedziemy sklejach takim grubym cietym plastrem paluszki. Na pewno na noc przed uspaniem i do samochodu bowtedy cora ssie.
Likwidacja nawyku trwa 3 tyg. Po kilku d iach nie powonno juz ssac. Ale zeby na dobre zapomnialo potrzeba 3 tygodni.
Mozna sprobowac juz teraz. Zakladac rekawiczki albo owijacbandazem. Ale trzeba pilnosc czy nie zaczyna ssac innej czesci ciala.
Powodze ia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Spróbuj powalczyć, moja pediatra (dawno temu) radziła, żeby nakładać coś na rączkę (cieniutką białą rękawiczkę), a nawet zszywać rękawek. Ale poradziła mi trochę za późno, młody ssał zawzięcie 2 palce, smoczki odrzucał, problem trwał kilka lat :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry