Widok

Stary słoiczek z rybą

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Potrzebuję Waszej rady. Mój mąż podał naszemu 6 miesięcznemu dziecku słoiczek z rybą, który ja otworzyłam we czwartek. Podałam mu go także wczoraj po podgrzaniu z lodówki. Nawet nie zauważyłam go lodówce, bo on go wczoraj włożył tam z powrotem, bo synek nie dojadł... Powinien być wczoraj wyrzucony. Masakra.... A wyszłam na moment do pobliskiego sklepu po zakupy... Nie zapyta, nie sprawdzi...

Powiedzcie mi proszę na jakie "dziwne" zachowanie i objawy mam zwrócić uwagę u mojego dzieciątka? Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy myślicie, że coś się dziecku stanie?

Błagam o pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14
jeżeli jadł w czwartek i wczoraj to pewnie dużo na dziś nie zostało,
nie wydaje mi się ze coś się dziecku stanie, gdyby się struł to na pewno będzie wymiotował a wtedy będziesz wiedziała ze to to
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mąż mówi, że zjadł 5-6 łyżeczek, więc niby to nie dużo. Ta ryba mu nie podchodziła od pierwszej łyżeczki. We czwartek pomyślałam, że spróbuję mu podać jeszcze w piątek, nie będzie chciał to problemu nie ma. No i w piątek zjadł 1 łyżkę. A od męża dzisiaj 5-6....
Oby nic mu nie było....

A jak będzie wymiotował to co robić? Od razu do lekarza, czy jakoś domowymi sposobami coś można zdziałać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jeżeli zwymiotuje sam obiadek i nie będzie potem wymiotował to próbuj tylko podawać wodę a potem herbatkę, potem mleko itd a jeżeli będzie wymiotował dłużej to do szpitala ale od razu uprzedzam, ze w szpitalu żeby go przyjęli to musiałby mieć oznaki odwodnienia czyli np wymiotować i nie pić przez kilka godzin

myślę, ze będzie dobrze, daj mu teraz coś ciepłego do picia np herbatkę na trawienie czy rumiankową i będzie dobrze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziękuję za radę. Tak zrobię. Teraz śpi, jak się obudzi to pierwsze co herbatka ziołowa na trawienie.

Żeby tylko było ok...

Dziękuję Ci jeszcze raz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
bez przesady, nic się nie stanie ...
Wydaje mi się że niepotrzebnie panikujesz ...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.gerber.pl/produkty/obiadki/ctl/product/mid/1570/productid/22.aspx

Ważność po otwarciu 48h, czyli zgodnie z informacją od producenta otworzony słoik w czwartek o 10tej powinien być dobry do soboty godziny 10tej. A to jest minimum, bo wiadomo różne są lodówki, temperatury w nich itd itp. Wg mnie nie ma w ogóle powodów do strachu. Ryzyko że coś się stanie jest takie same jak wczoraj.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spokojnie, myślę że 72 godziny nic nie zrobiły tej rybie i była bezpieczna, tym bardziej, że to była mała porcja. Wątpię czy po tym miałby wymiotowac, najwyżej mógłby dostać biegunki. Gorzej jakby był przeterminowany
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
spoko bez paniki, nic sie nie stalo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie! Panikara ze mnie straszna!!! Ja tak ze wszystkim panikuję. Muszę wrzucić na luz:-)
Z Małym jak na razie wszystko jest w najlepszym porządku:-) więc tak już pewnie będzie i super:-)

Dzięki!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
widac ze nigdy Twoje dziecko nie bylo chore tak powaznie chore jesli blagasz o pomoc bo zjadlo sloiczek z czwatku...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale słoiczek z czwartku był w sobotę jeszcze dobry......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pamiętajmy też, że na produktach podają minimalny czas przydatności, najbezpieczniejszy dla konsumenta, pewnie z uwagi na to, że ludzie często mają - zwłaszcza w przypadku leków - tendencję do "przedobrzania". Najlepiej wiedzą o tym osoby, które były z dziećmi w szpitalu. Leki przeciwgorączkowe są podawane w większych dawkach niż na ulotce, na której polecana jest dawka bezpieczna, ze względu na to, że trudno jest podać dokładną ilość i nie może być tak, że "przedawkowanie" niewielkiej ilości spowoduje skutki uboczne. Tak samo zupa będąca w lodówce jeden dzień dłużej nie może zaszkodzić.

Spokojnie - jestem pewna, ze dziecku nic nie będzie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

do góry