Widok

Stary słoiczek z rybą

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Potrzebuję Waszej rady. Mój mąż podał naszemu 6 miesięcznemu dziecku słoiczek z rybą, który ja otworzyłam we czwartek. Podałam mu go także wczoraj po podgrzaniu z lodówki. Nawet nie zauważyłam go lodówce, bo on go wczoraj włożył tam z powrotem, bo synek nie dojadł... Powinien być wczoraj wyrzucony. Masakra.... A wyszłam na moment do pobliskiego sklepu po zakupy... Nie zapyta, nie sprawdzi...

Powiedzcie mi proszę na jakie "dziwne" zachowanie i objawy mam zwrócić uwagę u mojego dzieciątka? Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy myślicie, że coś się dziecku stanie?

Błagam o pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14
jeżeli jadł w czwartek i wczoraj to pewnie dużo na dziś nie zostało,
nie wydaje mi się ze coś się dziecku stanie, gdyby się struł to na pewno będzie wymiotował a wtedy będziesz wiedziała ze to to
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mąż mówi, że zjadł 5-6 łyżeczek, więc niby to nie dużo. Ta ryba mu nie podchodziła od pierwszej łyżeczki. We czwartek pomyślałam, że spróbuję mu podać jeszcze w piątek, nie będzie chciał to problemu nie ma. No i w piątek zjadł 1 łyżkę. A od męża dzisiaj 5-6....
Oby nic mu nie było....

A jak będzie wymiotował to co robić? Od razu do lekarza, czy jakoś domowymi sposobami coś można zdziałać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jeżeli zwymiotuje sam obiadek i nie będzie potem wymiotował to próbuj tylko podawać wodę a potem herbatkę, potem mleko itd a jeżeli będzie wymiotował dłużej to do szpitala ale od razu uprzedzam, ze w szpitalu żeby go przyjęli to musiałby mieć oznaki odwodnienia czyli np wymiotować i nie pić przez kilka godzin

myślę, ze będzie dobrze, daj mu teraz coś ciepłego do picia np herbatkę na trawienie czy rumiankową i będzie dobrze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziękuję za radę. Tak zrobię. Teraz śpi, jak się obudzi to pierwsze co herbatka ziołowa na trawienie.

Żeby tylko było ok...

Dziękuję Ci jeszcze raz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
bez przesady, nic się nie stanie ...
Wydaje mi się że niepotrzebnie panikujesz ...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.gerber.pl/produkty/obiadki/ctl/product/mid/1570/productid/22.aspx

Ważność po otwarciu 48h, czyli zgodnie z informacją od producenta otworzony słoik w czwartek o 10tej powinien być dobry do soboty godziny 10tej. A to jest minimum, bo wiadomo różne są lodówki, temperatury w nich itd itp. Wg mnie nie ma w ogóle powodów do strachu. Ryzyko że coś się stanie jest takie same jak wczoraj.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spokojnie, myślę że 72 godziny nic nie zrobiły tej rybie i była bezpieczna, tym bardziej, że to była mała porcja. Wątpię czy po tym miałby wymiotowac, najwyżej mógłby dostać biegunki. Gorzej jakby był przeterminowany
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
spoko bez paniki, nic sie nie stalo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie! Panikara ze mnie straszna!!! Ja tak ze wszystkim panikuję. Muszę wrzucić na luz:-)
Z Małym jak na razie wszystko jest w najlepszym porządku:-) więc tak już pewnie będzie i super:-)

Dzięki!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
widac ze nigdy Twoje dziecko nie bylo chore tak powaznie chore jesli blagasz o pomoc bo zjadlo sloiczek z czwatku...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale słoiczek z czwartku był w sobotę jeszcze dobry......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pamiętajmy też, że na produktach podają minimalny czas przydatności, najbezpieczniejszy dla konsumenta, pewnie z uwagi na to, że ludzie często mają - zwłaszcza w przypadku leków - tendencję do "przedobrzania". Najlepiej wiedzą o tym osoby, które były z dziećmi w szpitalu. Leki przeciwgorączkowe są podawane w większych dawkach niż na ulotce, na której polecana jest dawka bezpieczna, ze względu na to, że trudno jest podać dokładną ilość i nie może być tak, że "przedawkowanie" niewielkiej ilości spowoduje skutki uboczne. Tak samo zupa będąca w lodówce jeden dzień dłużej nie może zaszkodzić.

Spokojnie - jestem pewna, ze dziecku nic nie będzie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

do góry