Widok

Stworku

Ależ z Ciebie słodziutkie stworzonko...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

I Mart!

pisz mi smsy-lubie miec zapchana skrzynkę ;) Azka wraca do normy: dziś prawie pogryzła Karolinę ^_^ Byłaś Akurat w sobotę?

Fate

Właśnie wróciłam ze spaceru z Leonem(to się nazywa wprowadzenie)i trafiłam na pole malutkich(młodych chcialam napisać ale czasami to niejednoznaczne-patrz:ja:))kończynek(to punkt kulminacyjny)ale czterolistnej tam niet(zakończenie bez happy endu:))
Od wczoraj jestem przerażona więc od jutra się uczę:)
Kiedyś się schowam z Tobą co?A ze mną niiiikt nie chciał wczoraj iść na DKF!to co, że 5 minut przed seansem, o rany:)
zmieniłaś filozofię??!!no jaaaak to?!domiś!to ja tu usilnie pracuję, żeby wyrobić normy(unijne:))Twojej a Ty...szejm on ju!Fate już się źle nie kojarzy, to był tylko syndrom E.D.:)Akurat w sobotę mnie nie było, byłam na disco:)pisalam Ci o tym w jednym z zapychaczy skrzynki:)szejm on ju tu:)buziaki dla Ciebie i reszty w szczególności dla Azki(tylko ona mnie kocha, chlyp:))

Verb

Dziękuję. Serdecznie, oczywiście. >:

Verb

to Ty o tym nie wiedziałeś?!

heheheehheeh

nie ma to jak złośliwe numery...

co z tym kosciołem?

Ostatnio pewiem historyk twierdził, że spora cześć winy za rozpad I RP leży po stronie kościła rzymsko-katolickiego, gdyż w przeciwieństwie do innych kościłow narodowych , utrzymywał ludzi w Polsce w przekonaniu, że racją naszego istnienia nie jest troska o nasz narodowy byt, ale o zbyt ogólne wartości bez zadbania o podstawowe. Twierdził, że np. gdyby nie zmuszono Sobieskiego do wypawy wiedeńskiej nie byłoby rozbiorów I RP, bo w efekcie pokonania Turcji w naszym rejonie najwięcej zyskała Rosja. Co o tym sądziecie ???

WITAM WSZYSTKICH :)

Szczególnie serdecznie pozdrawiam Dobrą Starą Brać Gratkowiczów (Dobra Brać nie jest zła ;) Niezwykłe to uczucie - nie muszę liczyć kratek... łezka się w oku kręci :-))) To było tytułem wstępu. A na dobranoc, często przeze mnie powtarzana ostatnio myśl : "Bóg dał człowiekowi przekleństwo wyboru..." Nie wiem, jak Wy, ale ja nadal nie mam ochoty być "dorosła" i tu chyba nikt mnie o zdanie nie pyta - a szkoda! Choć ponoć szkody mają ścisły związek z krowami... ale to dla rolników... ;) NTP

Jeremi

e tam
I tak by nas rozebrali
niezaleznie od tego co glosza historycy
nie Austriacy to Turcy
albo jeszcze jakies inne cholery by przylazly
jek sie wyczuje ze mozna cos rozebrac to sie rozbiera

Waleczna

dzien dobry

Agentko

Ja? Ależ jak zapewne wszyscy dobrze wiedzą, ja wiem wszystko...:D

No dobra.

Kto zechce mnie przekonac ze czasowniki nie sa najwazniejszymi czesciami mowy? No? Kto na solo?

verb

a nie masz wiekszych zmartwien ?

Ewangelia wg GIBSONA

Ewangelia według Gibsonów

Czy film "Pasja" wywoła antyżydowskie rozruchy?

Ci, którzy zdołali obejrzeć jedną z wersji "Pasji Chrystusa", są skłonni przychylić się do poglądu, że do grona ewangelistów - Mateusza, Marka, Łukasza i Jana - mają silną ambicję dołączyć także Hutton i Mel. Ojciec i syn Gibsonowie.

WALDEMAR PIASECKI 2004-02-24

Na 25 lutego, czyli na środę popielcową, zaplanowano premierę filmu w USA i drugiej ojczyźnie Gibsonów - Australii. W obu tych krajach są zaś dwa miejsca, gdzie prezentację obrazu przeżywa się w sposób specjalny. To Tangambalanga w australijskiej prowincji Victoria oraz kalifornijskie Malibu, duchowa kolebka religijnej wspólnoty tradycjonalistów katolickich o nazwie Święta Rodzina (Holly Family), której założycielem jest 85-letni były kleryk, emerytowany kolejarz, "pogromca" papieży Jana XXIII, Pawła VI, Jana Pawła I i Jana Pawła II, których legalność wyboru kwestionuje, Hutton Gibson. Zbieżność nazwiska jest nieprzypadkowa. Mel to jego syn. Oficjalnie stojący na czele Świętej Rodziny, fundator jej wartego 5 mln dol. kościoła - kwatery głównej w Malibu.

W archidiecezji nowojorskiej parafie zbiorowo wykupują bilety na "Pasję", by całymi wspólnotami przeżywać mękę Chrystusa. Nowojorscy Żydzi oczekują na premierę z trudno ukrywanym niepokojem. Mieszkaniec chasydzkiej dzielnicy Crown Heights, Shlomo Bialik, polski Żyd po trzech obozach koncentracyjnych, przewiduje nawet rozruchy antyżydowskie.

Papież Hutton

Hutton Gibson przybył do Australii w 1968 r. z jedenaściorgiem dzieci, z których 12-letni Mel był szóstym. Chciał uchronić synów przed powołaniem do Wietnamu i zapewnić rodzinie lepsze warunki życiowe. Zintensyfikował działalność religijną, krytykując Kościół za "zdradę", jakiej ten dopuścił się podczas Soboru Watykańskiego II za sprawą antykatolików, masonów i Żydów przebranych za kardynałów. Zwalczał przede wszystkim nową liturgię w językach narodowych i msze odprawiane przez kapłanów twarzą do wiernych. U niego odprawia się wyłącznie po łacinie i twarzą do ołtarza. Ze względu na zaciekłą krytykę Watykanu wyrażaną w kolejnych książkach i manieryczne pouczanie papieży nazywany jest ironicznie papieżem Huttonem, Pope Hutton. Nie szczędzi ironii papieżowi Polakowi, mówiąc o nim garrulous Karolus, gadatliwy Karolek. Stawia także pytanie, czy papież jest... katolikiem. Gibson znany jest też ze swego antysemityzmu. Uważa m.in., że Holokaust został sfabrykowany dla celów propagandowo-roszczeniowych. Hołduje spiskowej teorii dziejów, odrzucając m.in. odpowiedzialność bin Ladena za ataki z 11 września 2001 r., które urządzili... sami Amerykanie.
Mel Gibson to w dużej mierze produkt mentalny ojca i religijnego guru. Nie kryje zresztą swego podziwu dla niego i wpływu, jaki miał na jego formowanie.

Ikona z celuloidu

Do tworzenia swego obrazu Mel Gibson użył własnej firmy producenckiej o nazwie Icon Entertainment. Ikona męki Chrystusa malowana przez Gibsonowski Icon wydaje się starannie zaplanowana. Mel Gibson bowiem kontrolował proces powstawania "Pasji" od konstruowania scenariusza poprzez casting i reżyserowanie po finansowanie produkcji i jej marketing. Arno Lipsky, znawca Hollywood: - Celowym zabiegiem formalnym, mającym "obiektywizować" przekaz w oczach widza, czynić go pochodzącym jakby "nie z tego świata", jest udźwiękowienie w wersji aramejskiej i łacińskiej, językach Pisma Świętego. Odbiorca, mając do czynienia z "zewnętrznością" obrazu i swoistym odgrodzeniem językowym, ma zostać porażony jego autentyzmem, a zatem prawdą. Efekt taki budowany był przez stulecia m.in. w liturgii Kościoła poprzez mszę po łacinie, co zmieniło Vaticanum II, czyniąc ją bliższą wiernym. U Gibsona sytuacja widza ma być "łacińska"...

Gibsonowski casting zrealizowany przez Shailę Rubin zdaje się odzwierciedlać tę opinię. W obsadzie nie ma żadnej supergwiazdy, która mogłaby swym dorobkiem determinować odtwarzaną rolę. Meksykanin James Caviezel w tytułowej kreacji jest aktorem o ugruntowanym dorobku, znanym m.in. z roli hrabiego Monte Christo (z Dagmarą Dominczyk u boku), ale nikt nie będzie się zastanawiał, na ile Chrystus jest caviezelowski. Krytyka mówi raczej, że to najbardziej semicki w typie urody Jezus z Hollywoodu, zrywający z tradycją niebieskookich brodatych blondynów. Pozostałą obsadę dobrano według podobnego klucza: bez wielkich nazwisk i głównie z Włoch. Marię gra Maia Morgenstern, Marię Magdalenę Monica Bellucci, Kajfasza Mattia Sbragia, a Judasza - Luca Lionello.

Takie sa wlasnie kobiety

http://info.onet.pl/875329, 69, item.html
Ten pan musial sie ostro wqr... na zoneczke. wkoncu nie mam co sie dziwic, przyprawila mu rogi i widzialo to mnostwo ludzi :-) Mam nadzieje ze rewanz byl przyjemny !!!!

Krzysio!!!

Tia to bylo naprawde dobre co zrobiła...:)
A pomijajac to mam ochote zeby komus odwalic jakis kawał ...
moze modelowi?
co ty na to ?
Krzysio a moze jemu i Dybie...?
pobawimy sie w swatki...?

Krzysio!!!

Jak cos mowisz to bys sie podpisal laskawie...
ale ten z ta ewangelia jest pojechany ...
i co mi napiszesz?

Monia

Ale jak Dyba wbije w niego pazury to juz moze nie puscic !!!! Chyba ze juz je obgryzla ogladajac jakis horror :-)

Monia

Zreszta nie wiem czy poleci na dziewczyne z dziecki po ostaniej jakos mu sie odwidzialo! Byl strasznie zakochany, a ona go zostawila! Od tamtego mometu chlopak jakos sie troche spedalil !

Monia

Monia juz wiem wisze "konfidentowi i podpier..." kino i piwo wiec moze cos z tego wyjdzie! Tzeba jej cos wykrecic za biednego Armina tak sie nie traktuje facetow chlopak bedzie mial uraz do konca zycia, zaloze ze sni mu sie ta lazienka po nocach!!!!!

Inne tematy z forum Hydepark

Jaka jest najlepsza strona do pobierania darmowych dzwonków? (11 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa, szukając strony internetowej, z której można...

muza na dziś (781 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (727 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

do góry