Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 14

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kolejna część :)

Kasia31 - 28 grudnia - dziewczynka Amelka :)
Kasandra 31 grudnia dziewczynka Kasieńka :)
Mnisia 3-4 styczeń - dziewczynka :)
Kasia O 4 styczeń - chłopiec :)
Curly 4styczeń - chłopiec :) Krzyś???
Gosiak 7 stycznia - chłopiec Alex :)
Dejwi - 8 styczeń - chłopiec :) Rafałek :)
adarechota - 9 styczeń - chłopiec :) Michałek :)
Benia1974 – 10 styczeń
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
Magda+Greg - 11 styczeń - chłopiec :) - Franek
Kitikat - 12 styczeń - dziewczynka :)
Kasandra- 14 styczeń
Styczniówka - 15 styczeń - dziewczynka :)
Łasiczka123 - 16 styczeń chłopiec :)
Pati25 - 19 styczeń - chłopiec :) - Filip
aniella - 19 styczeń
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Marta- 25styczeń-chłopiec :) Tymoteusz
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :)
Weronka - 2 luty - dziewczynka :) - Zosia

Kaandra, ja też coś z pakowaniem mocno na bakier, ale zbieram się za to jak na razie psychicznie ;)

Tak jak Ty nie wiem co zabrać itd. choć z drugiej strony z Adą i Mikim nie było internetu i dałam rade się spakować ;) Wszystko najważniejsze miałam.
Teraz tylko przy CC to chyba wezmę jedną torbę.
Pewnie na IP przebiorę się i nie wiem gdzie pójdę ;) Czy na patologię, czy od razu na salę operacyjną... Muszę jechać na Kliniczną podpytać :)

Natomiast co do nocki, dziś spokojna, ale chodzę dość późno spać, zasnęłam około 1-szej obudziłam się o 3-ciej, później o 5 z skurczem łydki... :(

No i jak widać, 8 a ja na nogach. Daniel poszedł do pracy, a ja wyszykuję sobie i dzieci i na 12sta jadę ich zawieźć do kina, a sama wpadnę do rodziców.

Później czeka mnie pieczenie, jutro mamy gości i trzeba jakieś cista zrobić, ale to akurat lubię robić :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam WR i Hbs z początku ciąży i nic lekarz nie mówił o powtórce. mam te badania na jednej, osobnej kartce, a dodatkowo wpisane w kartę ciąży. nie wime jak do tego podchodzą, może warto jednak mieć faktyczny wydruk z laboratorium, tak jak z grupą krwi, sma wpis im nie wystarczy..
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
W Pucku doktor powiedział, że tylko grupę krwi trzebać mieć w oryginale, reszta w karcie ciąży ma być wpisana. Wystarczy z początku ciąży. Ale ostatnio dostałam od lekarza prowadzącego ponownie skierowanie na żółtaczkę.

A jeszcze Wam powiem, że jak się nie ma badań na żółtaczkę to wg przepisów/procedur nie można karmić piersią. Jak nie masz badań to jesteś potencjalną nosicielką.

Właśnie wrócił mój mąż z pracy. Obolały, z gorączką. Szkoda gadać :(
Ja wr mam z początku ciązy,a to hbs to dopiero teraz mam skierowanie.
Wr mam i wyniki badan i w karcie ciąży mam wpisane.

Wiecie co?spakowalam do torby narazie podkłady poporodowe(3 op)majtki jednorazowe,laktator,2 ręczniki,2 koszule do karmienia,szlafrok i nie mam tam już prawie na nic miejsca.Coś mi się wydaje że bez drugiej torby się nie obejdzie.Przynajmniej takiej dużej na ramię w której będę mogła schować szlafrok,koszulkę do porodu,kapcie,klapki pod prysznic,wode i takie tam pierdoły.Nie potrafie ogarnąć tego pakowania się.
Zostało mi 37 do terminu.....ale mam stracha.Już powoli myśl o tym co mnie czeka zaczyna mnie paraliżować :(
Gosiak, zrób tak jak chyab Dejwi pisała :
do sobnej siatki włóż szlafrok, klapki i koszule, czyli to w co sie przebierzesz na IP, a w siatce mąż spowrotem zabierze ciuchy, w których przyjechałaś.

ja sie też na początku tak spakowałam, że na połowę nie było miejsca. wystarczyło wyjąć szlafrok i kapcie i pół walizy wolne :)
dziś jeszcze dodatkowo kupiłam sobie w Rossmanie kosmetyki dla siebie w wersji mini, takie podróżne rozmiary po 100ml. fajna sprawa, bo ani mi to nie waży ani nie zajmuje miejsca, akurat porcje na 3 dniowy pobyt w szpitalu, a każda buteleczka po ok 2,50zł.
Christopher Morley
a czy w szpitalu daja koszule do samego porodu?
Dzień dobry z rana :)
Co to za okropna pogoda za oknem :( szaro, buro, aż się z domu wychodzić nie chce.
Łasiczko, myślę, że Ci dadzą koszulę jak nie będziesz miała swojej.

Czy któraś z Was robiła już paciorkowca ?? Ja w sobotę jadę na badania do swojego ginekologa i od razu ma mi pobrać wymaz to zawiozę go do brussa na Kartuską.
Witajcie:)

U mnie skurcze też na razie ucichły, ale - szczerze mówiąć - zaczynam powoli czuć się już paskudnie: wszystko mnie boli: nogi, drętwiejące ręce, spojenie łonowe, krzyż... oj, dobrze, że to już niedługo:)
A swoją drogą dziwne, że to już grudzień - zleciało jak nie wiem...

Ada, fajny pomysł z tą osobną siatką na rzeczy, które właściwie i tak zaraz ubierzemy i przy okazji na te do oddania. Ja zmieściłam się z wszystkim do walizki, więc już nie będę kombinować, ale pomysł super!

Na Zaspie kiedyś koszule do porodu dawali bez problemu, jak rodziłam 2 córkę (2,5 roku temu) już było gorzej, ale ponieważ pojechałam do szpitala bez koszuli to też gdzieś mi jakąś wyciągnęła położna "spod ziemi". Tym razem już nie ryzykuję i wolę wziąć ze sobą swoją, bo pewnie zapasy jeszcze mniejsze:)
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
Znalazłam artykuł o porodach rodzinnych - wynika z niego, że na Klinicznej porodów rodzinnych nie wstrzymali:
http://gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/86527,czesc-szpitali-na-pomorzu-wstrzymala-porody-rodzinne-z,id,t.html
Pozdrawiam, Kinga
dzień dobry :)

fak, pogoda skłania do przebywania w łóżku. ja sobie poleżę do południa, potem i tak mnie mój piesiol na spacer wygoni. mooże i lepiej, zawsze się dotlenię troszku.

kurcze, też się zastanawiam nad ta koszulą...ja mam takie całkiem przyzwoite te moje, mimo, że za grosze. trochę mi żal szczerze mówiąc, aby sie zabrudziła po porodzie. szukałam jakiś najtańszych t-shirtów, ale wszystkie za krótkie.

dziewczyny, czy orientujecie się gdzie dostanę maść Purelan na brodawki? to robi Medela. w aptekach juz kilku pytałam i nie mają, w Akpolu też nie widziałam. Poluję też na maść Ziajki do brodawek, bo też ma w składzie 100% lanoliny, ale nigdzie jej nie ma, juz kilka Rossmanów mam sproawdzone...Ziajka pewnie dużo tańsza od Purelanu.
Christopher Morley
Cześć dziewczyny adarechota ja kupiłam maść na brodawki w rossamnie z seri bebydrem za 8 zł poleciła mi go koleżanka mówiła że jest super no i tani ale dostałam go tylko w galerii bałtyckiej kurcze to tylko ten mój lekarz ma na wszystko wylane książeczkę ciąży wypełnia jak mu się zachce badań od 2 wizyt żadnych nie każe robić a dzisiaj sobie uświadomiłam że zostało mi 26dni do wyznaczonego terminu chociaż dziewczyny czuje że chyba urodzę w tym tygodniu mam coraz silniejsze skurcze i bardziej regularne a to chyba wszystko przez ten wyjazd męża bo się nim mega denerwuje i naprawdę nie wiem jak jutrzejsze pożegnanie przeżyje słuchajcie powiedzcie m i czy te koszule do karmienia naprawdę są wygodne bo szczerze mówiąc ja wole krótkie spodenki i koszulkę na ramiączkach a jak lekarz będzie chciał zbadać to i tak pod koszula trzeba mieć gadki podpaska itp więc co to za różnica zdjąć jedną a dwie rzeczy bo jak mam kupować koszule do karmienia to szkoda mi kaski
Witam strasznie zmęczona i niewyspana.

Mąż całą noc wysoko gorączkował. Tragedia z tą grypą. W dodatku mam psa na głowie, więc jestem po spacerze no i zakupach.

Ja na brodawki kupiłam maść Bepanthen, podobno dobra.

Jeśli chodzi o leki (kosmetyki nie) to warto zamówić przez stronę www.doz.pl, odebrać w wybranej aptece z tych sieciowych. Wychodzi dużo taniej.

Ja też stosowałam bepanthen dotychczas i taką mam kupioną na teraz. Jeśli chodzi o ten Purelan to na allegro popatrzyłam, że starsznie droga - Ziajka dużo tańsza - nawet za 7 złotych można kupić i to od sprzedawcy z Pruszcza, więc napisałam do niego czy istnieje możliwość odbioru osobistego./ Ma też te wskładki Absorgyn -l lepsze od tych aptecznych belli, więc w razie co zdecyduję się na to i na to:)

Jeśli chodzi o koszulę to jednak wygodniejsza w szpitalu - na Zaspie położne zawsze trąbią, żeby nie chodzić w majtkach tylko z samą wkładką (trzymać ją udami:) Oczywiście, nikt się do tego nie stosuje i majtki zdejmuje się przed obchodem, żeby być gotowym do zbadania. A jak będziesz miała krótką koszulkę to pewnie nie będziesz się czuła zbyt komfortowo z całym tyłkiem na wierzchu;)
Pozdrawiam, Kinga
wróciliśmy od lekarza i tak:
3200g - ale to po wielkosci uda stwierdzaja lekarze wiec wcale nie musi tyle byc
doktor powiedziala ze pachnie jej dziewczynka ale nie wie co mi rośnie w brzuchu ... niespodzianka bedzie do konca  na porod jeszcze sie nie zanosi

Pytałam doktor i tez powiedziala z po odejściu wod nie badzo robic lewatywe – moznawtedy ten zestaw wiza do szpitala i tam zrobia

Ja robiłam paciorkowca i gronkowca jakies 2-3 tyg temu – i jest ok. 

Na zaspie na tym „targu” na pasie startowym blisko kolejki ma koles koszule calkiem calkiem za 17 zł z guzikami 4 na cyca … może sobie podjedzcie – bo sa niedrogie i nie sa krotkimi koszulkami – ja kupiłam u nich 2 szt do szpitala

Teraz czytam książkę o karmieniu i tam jest napisane żeby masci używać w ostateczności, a po każdym karmieniu posmarowac sutek mlekiem z tego sutka i zostawic do wyschniecia – ponoc to jest super. I nie myc caly czas brodawek bo tam sa jakies gruczoly które nawilżają brodawki i jak będziemy to ciagle zmywac to przesuszamy na wlasne zyczenia. A masci przeciez zmywa się przed karmieniem …
Ja kupiłam bepanten do dupki malego/małej (?) (rewelacyjnie się spisuje) i jest tez do brodawek – wiec mamy 2 w 1 

Laski co to jest to WR – bo nie wiem czego szukac w wynikach i może tego nie maialm robione … nieweim

Dejwi, to możesz mieć dziewczynkę ??????????? ale by była niespodzianka, a swoją drogą podziwiam Cię, że nie drążysz tematu ;)
Mała/Mały tak się chowa, że nie mogę określić płci ??

Natomiast WR to jest badanie które właśnie ma taki skrót i jak dobrze pamiętam jest w kierunku kiły ;) Jest to badanie obowiązkowe i przeważnie wykonują je zaraz na początku ciąży :)

Co do koszul, ja również mam dwie, i obie bardzo ładne, no ale ja nie rodzę sn więc chyba nie dobiję ich :) bo też byłoby mi szkoda.

no nie wiadomo ... nozki razem i hej
myslalm zeby isc do innego lekarza (olszewski) ale szczerze ... szkoda mi kasy a co bedzie to bedzie ... i tak bede kochac mojego dziubulka

pozatym nie chce mi sie biegac po lakarzach i kichajacych ludziach wiec sobie odpuszcze
najwazniejsze by bylo zdrowe... najwyzej dziewucha bedzie chodzic w butkach w samochodziki i nakopie kazdemu chlopakowi z podworka jak trzeba bedzie :) hihiih

no nie nie, dziewczyny, u nas w wątku to się zawsze cos dziać musi!! co rusz jakieś niespodzianki, teraz Dejwi nam tu domysły funduje :))

ależ Ci sie kobitko trafiło, takie rozważania na sam koniec ciąży :)
a ja juz przywykłam do Rafalka...

weronka, trzymaj sie dzielnie i nie forsuj z tymi spacerkami z psem, ja tez cos o tym wiem. jak mąż w delegacji i zostaje mi na głowie, to jestem mega zmęczona, a Ty masz jeszcze zarazki w domu, więc dodatkowo musisz się pilnować...a mąż był u lekarza? może lepeij niech idzie, niech to skontrolują za wczasu, choćby ze względu na Ciebie...
aha, no i dzięki za radę apropo tych aptek, nie miałam pojęcia, że tak można sobie zamówić i odebrać, a tych "dbam o zdrowie" jest całe multum na każdym kroku. sprawdzę zaraz czy maja tam te maści i nne spraye do noska.

kasandra, Ty też nam póki co niespodzianek nie szykuj i niech mała siedzi jeszcze w brzuszku! zrozumiałe, że się stresujesz, ja sobie nie wyobrażam byc w Twojej sytuacji...ale łykaj no-spę chociaż...
Christopher Morley
Wiecie co dziewczyny

jak kobieta jest po terminie porodu nadal w ciąży to jej macierzynski juz leci !!!!!!!!!!
jakas paranoja - gin nie moze mi po terminie zwolnienia wypisac!!!!!!!!!
ja pojde po zwolnienie na noge albo gardlo chyba

to jakas paranoja wg mnie !!

już kiedyś o tym pisałam. Ogólny lekarz mi o tym wspominał, ale coś mi się nie chciało wierzyć. Mówił, żeby poprosić o zwolnienie na zapalenie pęcherza wtedy.

Mi gin kazała powtórzyć badanie na WR i robiłam z ostatnią morfologią.

No no Dejwi to byscie mieli niespodziankę z tą babeczką:)
Tak, mąż idzie na 15 do lekarza. Stwierdził, że powinnam gdzieś wyjechać, żeby nie złapać tego. Ale ja Go nie zostawię. Nasi rodzice daleko...

Dejwi, komedia u Ciebie :)
To faktycznie nieźle - ja myślałam, że ten Rafałek to pewny:))), a tu takie niespodzianki. Ja mam nadzieję, że u nas takich nie będzie, bo 2 dziewczynki już mam i jednak tym razem mam nadzieję, że to rzeczywiście chłopak:D Chociaż sąsiadka opowiadała mi, że w czasie ciąży była u 3 różnych lekarzy i każdy twierdził, że chłopak, na usg przed porodem w szpitalu też to potwierdzili, a urodziła Sandrę:) Więc różnie to bywa...

Ja poprzednią ciążę przenosiłam - Mała urodziła się tydzień po terminie i miałam zwolnienie do porodu, a potem macierzyński. Tak więc to chyba zależy od dobrej woli lekarza...
Pozdrawiam, Kinga
do góry