Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 22

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
DWUPAKI
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
aniella - 19 styczeń - dziewczynka :)
marta245 - 19 styczeń-chłopiec :) Tymoteusz - kliniczna
OlaOleńka24- 19styczeń-chłopiec :) Nikodem- Swissmed
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :) - Nadia - Wejherowo
MamaMikołaja-3luty- chłopiec :) Mikołaj - Kliniczna
Pszczoła - ?? chłopiec -
muszki28-16 styczen-Pawełek,Wojewodzki

ROZPAKOWANE

Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040

NIEAKTYWNE

Kasia O 4 styczeń - chłopiec :)
Benia1974 – 10 styczeń

Mam nadzieję, ż teraz lista jest ok, bo brakowało na poprzedniej dziewczyn.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasia, a co się dzieje, że masz Bebilon do oddania, zmieniacie mleczko? my na razie karmimy Bebilonem w dzień, a na wieczór i w nocy daje mu Nutramigen, bo wydaje mi się, że mniej się męczy, bo to jest łatwiejsze do strawienia.
domyślam się, że nie podajesz wit.K przez karmienie sztuczne. ja się tez wstrzymałam, bo na razie mniej jednak tego mojego mleka...

i ja też daję Mikiemu Espumisan, czasem tak zapobiegawczo, ale ciężko mi stwierdzić czy działa, bo i tak bączki puszcza :)

"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Hej ktoras Mamusia pytala co robilam,ze mam taka laktacje???Otoz nic...leci to mleko i leci,Malego wybudzam do karmienia i zmiany pieluchy bo potrafi spac 5 godzin...witaminke podaje k i d....Mam taka mleczarnie,ze cala wioske bym wykarmila,hehehe
Dziewczyny jak sie wkleja te fotki,udalo mi sie wstawic tylko to male...i co dalej???
http://forum.trojmiasto.pl/Wrzucanie-fotek-ktok-po-kroku-INSTRUKACJA-z-rys-t62975,1,11.html
Kinga, podaj na maila lub NK swój adres, wyśle Ci witaminki i nic nie chcę za nie :)

Gosiak, to faktycznie malusio mleczka ściągasz :( coś mamusie styczniowe kiepsko z laktacją :(

Moja Amelka powoli też wyrasta z ciuszków, już kilka mamy schowane do siatki, ale to takie na 48cm ;)

Ada, zmieniamy jedzonko na bebilon confort, bo coś po zwykłym bebilonie zaczęła nam Mała mocno stękać i mieć problem z wydalaniem gazów, więc kombinujemy. Jeszcze tydzień temu ładnie bączki puszczała, a teraz coś jej kiepsko z tym idzie :( więc zaryzykowalismy zmiana jedzonka

Dzięki Kasia w takim razie:) Zaraz maila wyślę.

Ja też widzę po Krzysiu, że te ciuszki na 56 to już się takie na styk robią i coraz częściej go w 62 ubieram - są trochę luźne, ale pewnie mu wygodniej jak może nóżkami swobodniej pomachać.
A tak swoją drogą była wczoraj ponownie położna i po zważeniu okazało się, że w ciągu 6 dni przybrał 340 gram, więc nie ma się w sumie czemu dziwić:)

U nas z gazami na razie nie jest źle, chociaż Mały przy jedzeniu straszliwie łyka powietrze. Muszę go odbijać czasem po kilka razy zanim się odpowietrzy i może spokojnie zasnąć. Za to kupki mamy nadal wyjątkowo rzadko - nie częściej niż jedną dziennie, a czasami nawet co drugi dzień...
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
Kasia, normalnie jak czytam Twoje posty, to tak jakbym o swoim dziecku czytała :) my też chcemy przejść na Bebilon Comfort :) póki co kończyy mi sie Nutramigen, Bebilonu zwykłego mam jeszcze trochę, to chyba dokończymy. I dokładnie tak samo jak Amelka, mój Miki mocno hałasuje przez sen, a jak kupkę robi to się wybudza.

curly, te kupki to tak żadko, bo Krzys tylko na cycusiu, więc pieknie wszystko co zjada przyswaja, w całości, więc nie ma co wydalać. takie uroki karmienia piersią...ah, szkoda. racja, że coś nam styczniowym mamom nie wychodzi :(

mój Miki to już od tygodnia w ciuszkach na 62 śmiga :) jak bylismy u lekarza, to mówił, że norma przyrostu wago na miesiąc to 600-1000g, a mój Michaś przybrał 700 z groszem, więc jest dobrze :)
Christopher Morley
Heh no niestety nawet słabsze mrozy nie skusiły Izy do wyjscia:P Tola ale pocieszam sie ze kiedys to musi nastapic:D
Fajnie sie Was czyta:) Kupki, mleczka i baczki:) Hehe
taaaak, to prawda :) życie staje się dość monotematyczne i kręci sie wokół koloru i konsystencji kupki :)) ale jakie to jest piękne :))
Christopher Morley
Dziewczyny a próbowałyście ściągać mleczko systemem 7-5-3 lub chociaż 5-3-1? Ja w ten sposób rozkręciłam laktację będąc w szpitalu.
Ada, dokąłdnie stękanie i wybudzanie się, tak więc ratujemy się zmianą mleczka, espumisanem, herbatkami z kopru, sab simplexem i nowym mleczkiem, mam nadzieję, że kolek i płaczu nie będzie.

Magda, mi właśnie udało sie rozkręcić laktacje systemem 7-5-3 ale nie mogę jej pobudzić do większej ilości produkowania mleczka :(
Ściągnę 0,5l i nic więcej :(
I częściej ściągałam i rzadziej i pije duzo, ale laktacja jakby stanęła w miejscu, ale ciszę się, że choć te pół litra mam dla Amelki :)

No a waga, musimy się pochwalić, że nasz Skarbik waży 2400 :) więc prawie kg przybrała od wyjścia ze szpitala :) 2520 ważyła w dzień wypisu.

Uciekam dziewczyny spać, bo nie wiem co mnie czeka, pewnie za 1,5h pobudka :( ech... kiedy my się wyśpimy ;)

Kinga najpóźniej w przyszłym tyg. wysyłam paczuszkę :)

my też musimy wprowadzić kropelki z symeticonum - ja kupiłam bobo tic, bo najtańszy:) Małego dzisiaj w nocy brzuszek męczył, więc lepiej dmuchać na zimne...

Co do przybierania na wadze to mi położna powiedziała, że minimum 150 g na tydzień powinien przybierać taki noworodek. Krzyś sobie troszkę zaszalał, bo w ciągu 6 dni przybrał 340 g, ale moje dziewczynki też tak miały, że w tym okresie pierwszych 3-4 miesięcy przybierały jak szalone:)

Kasia, nie spieszy się tak bardzo - na razie mam zaczęte opakowanie - widzę jedynie, że tu niewiele mam karmiących cycusiem, więc pomyślałam, że chętnie skorzystam skoro Ci zostało, a trzeba to dawać do 3 miesięcy:)

Pozdrawiam, Kinga
Kinga, najpóźniej w przyszłym tygodniu wyślę. Jak tylko będziemy gdzieś wychodzić to podjedziemy na pocztę :)
Kurczę dziś temperatura odpowiednia na spacerki, ale śnieg strasznie sypie i chyba tylko wystawię Amelkę na balkon.
Jejku jak ja juz tęsknię za jakimś aktywniejszym życiem ;)

U nas Amelka też dużo przybiera, bo prawie kg na miesiąc, ale mnie to cieszy niech sobie rośnie :)

Hej dziewczyny

Czytam watek z mala na cycu i nie mam kiedy napisac …

U nas ok., mala na cycu, m żółtaczkę nadal co mnie powoli zalamuje.
Raz jak zjadlam spagwtti i mala miala kolki to pomogl; esputikon – ponoc to to samo co espumisan
Teraz jem w kolko to samo: kurczak raz z rydzem, raz z kasza, raz z ziemniakami i jest ok.

Przedwczoraj przezylam zastoj w piersi i nieocenione sa okłady z kapusty – rewelska na drugi dzien mogłam piersi już dotknąć
Ale niezycze wam tego-bol okropny, goraczka, mega dreszcze, polamanie w kosciach … fuj

Ja staram się karmic max co 3h ale nie zawsze się udaje – dzis w nocy obudziłam się po 4 h , popatrzyłam ze mala spi w najlepsze i poszlam spac – nakarmiłam dopiero po 6h
No ale wczoraj mialam kryzys zmeczenia i maz jeszcze wrócił pozno wiec pozwoliłam sobie pospac

Buziaki

Nie mam czasu czytać...

Co do karmienia - u nas w końcu jest dobrze, bo jak mała miała żółtaczkę to nie mogłam jej wybudzić, taki suseł był.

Kilku lekarzy (długo byłyśmy w szpitalu, wiec w wieloma mogłam się konsultować) powiedziało mi, ze maleństwa do 1 mieciąca zycia muszą jeść co 3 godziny, właśnie ze względu na żółtaczkę. Ze szybko sie odwadniają dzieciaczki to tak trzeba. Staram sie tego pilnować, ale w dzień czasem jemy co 2 godziny, a w nocy co 4 niestety.

Czekamy właśnie na położną, bo ma nas odwiedzic.

Powodzenia!!!
Weronka, mi położna w czasie wizyty właśnie powiedziała, żebym nie budziła, bo jak ładnie przybiera na wadze to nie trzeba:)
Pozdrawiam, Kinga
Styczniowko - jestem tego samego zdania jesli chodzi o obserwcje lekarska, jesl mozesz podaj mi prosze namiary do teej waszej p. dr neurolog do ktorej chodzicie prywatnie.
Z oczkami u nas chyba jest calkiem ok. Przyszla moja mama i mnie spokoila, Filip ladnie wodzi oczkami za przedmiotami. Mnie chyba jakis stras albo zmeczenie przeszkadza w odbieraniu malego.

Baczki ladnie i czesto puszcza:) kupki robi ale jakos tak sie noacmai strasznie prezy. Po jedzeniu ostatnio dlugo odbija - nawet do 40 min:(. Jutro idziemy na usg brzuszka i zobaczymy czy cos sie dzieje. Bo to tej porry bylo bez problemu..
image
image
Achc, no i karmilismy malego oc 3 godziny, ale od czasu tych problemow to w dzien jak sie wybudzi - co ok. 4 godz. a w ocy o 24 o 3 jesli sie obudzi i potem ok 6 i 9.
a przybral ladnie, bo waga z wypisu jest 2480 a teraz po miesiacy wazy juz 3650!!
image
image
Hej,
Długo się nie odzywałam.Poczytuję szybciutko ale na więcej nie mam czasu.Jak Mała śpi to ciągle w domu jest coś do zrobienia.

Klaudunia jest cały czas bradzo grzeczniutka ale coraz częsciej się rozgląda i sufituje. Przybiera dobrze. Tylko od paru dni mamy problemy z brzuszkiem:(( Jak Was czytam to widzę że u Waszych maleństw to samo.Kurcze już nic prazie nie jem.Szczerze mowiąc to ciągle chodzę głodna.Aż się boję że pokarm przez to stracę:(( Przez tydzień zjechałam 2kg. Ograniczyłam nabiał a od dziś całkiem zrezygnowałam.Widzę że kilka z Was też tak zrobiło-pomogło coś? Więc teraz to autentycznie nic juz nie będę jeść:( Piłam sok jabłkowy ale wyczytałam że to też może powodować ból brzucha to odstawiłam.I to samo z bananami. Podaję sab simplex-tylko 9kropli ale nie widzę poprawy(może za mało?).Kasiu czy Ty podajesz Sab simplex przed każdym posiłkiem?Bo ja ppodawała tylko iweczorami a może to błąd i powinna ciągle podawać? Dziewczyny skąd wiadomo czy to kolka czy tylko ból brzuszka? Bo na począku Klaudia tylko iweczorem miała te bóle a wczoraj zaczęło się o 15tej a dziś już od 11tej godziny się wywija:( I to jest tak że śpi a na dwi minuty się budzi z płaczem powygina się i spi dalej:( Kurcze jak mi jej żal.Biedna wczoraj nie spała porządnie przez to pól dnia.

Karmię nadal tylko piersią ale takie ostatnio jakieś sflaczałe się zrobiły więc nie wiem jak długo jeszcze to potrwa. Więc chyba naprawdę coś styczniowym mamom nie idzie to karmienie:(

My szczepimy na NFZ ale z tą wersją oczyszczoną.Tak poradziła mi moja pediatra więc nie będę mądrzejsza od niej.

Bylismy wczoraj na usg brzuszka bo Mała mi strasznie ulewała ale wyszło wszystko dobrze a Klaudia już nie chlusta jedzeniem.

Podobnie jak Wy mamy w nocy jedna pobudkę-przeważnie o 3ej, 3,30. A potem już o 7mej. Po kąpiel potrafi mi przespać nawet 6godzin. Ale z reguły staram się ją budzić ok 23.30 żeby mi potem w nocy się nie poprzestawiała:) A co tam trochę wredna jestem ale przynajmiej się wysypiam:)

Nie wiem co tam jeszcze pisałyście więc narazie skończę:))
Buziaki!
image

Mnisiu, ja podaję sab simplex dwa razy dziennie ( rano i wieczorem ) tak mi polecono i na razie tego się trzymam bo mała raczej kolek nie ma tylko pręży się i stęka, ale nie płacze ( mam nadzieję, że się to w kolki nie zamieni )
Natomiast jedzonko, to ja też prawie nic nie jem :/
Owoców w sumie w ogóle, bo banana się boję zjeść ( starszą kiedyś załatwiłam bananem wiec teraz nie będę ryzykować )
Piję jedynie soki z marchwi-banana i jabłka i odpukać jest ok
Jem przeważnie gotowaną pierś z kurczaka, a jutro zamierzam upiec sobie ryż z jabłkami.
Dieta niestety skąpa, ale co zrobić mam nadzieję, że pokarmu choc mi starczy i będę karmić do 5 miesiąca.

aha, nam pomogło nie jedzenie nabiału, Malutka tak jak wyżej napisałam nie ma już kolek tylko pręży mi się, ale pediatra mówiła, że to przez podawanie sztucznego mleczka nie ma już w każdej pieluszce kupki i dziecko mi się pręży a także wiecej wysiłku potrzebuje do puszczania bączków :)

...a w ogóle moja Kruszynka dziś ma miesiąc. Duża z niej już Panna
a oto moje obie córeczki
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

do góry