Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 23

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zapraszam do nowego wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sa takie specjalne rurki, nazywają się windi, ale nie wiem, gdzie mozna je kupic
Ada, miałam o to samo pytać jak Twój psiak na Mikiego :)
Moja sunia śpi koło łóżeczka i również szuka okazji co by Malutką powąchać, polizać itd. :) Przesłodko to wygląda i wiem, że mogę być spokojna o relacje dzieciowo-psie :)
Natomiast ostatnio jak Amelka była u mojego brata i swojej przyszłeh chrzestnej a oni mają owczarka długowłosego to tam dopiero był meksyk :)
Nuka co tylko Amelka się poruszyła wyła do niej, koniecznie musiała ją lizać, a jak Amelia się popłakała to sunia mojego brata zaczęła szczekać jakby chciała powiedzieć " no ej zróbcie coś bo dziecko płacze " :)

Pati dziękuję za odpowiedź. Ale z Filipka silne chłopaczysko i jaki już duży! Jak tylko znajdę chwile też wkleję zdjęcie. Póki co meczymy się z brzuszkiem. Mały od rana niespokojny. Generalnie spędzał by czas tylko na rękach, przytulony do cyca. Męczy go brzusiu, wybudza się z tego powodu, no i walczymy o pierdzioszki ;) Od 21 do 24 na zmianę akcja ciepła pieluszka i suszarka. Te niemieckie kropelki nam niestety chyba nie pomagają. Zastanawiam się czy nie iść z nim do lekarza, tak mi go szkoda, a już sama nie wiem jak mu pomóc. Spróbuję tych rurek one są chyba w mama i ja. Myślę, że mały nie jest głodny, bo często go przystawiam, ale tak jak u curly je bardzo łapczywie i pewnie to jest powodem. Co do diety to już sama nie wiem co jeść, by mu nie zaszkodzić. Jakie to wszystko trudne!
Od kiedy zaczełyście werandowanie? i przez ile czasu? przy oknie czy na balkonie?
Też się zastanawiam jak ubierać dzieciaczka w domu. Czy macie swoje maluchy cały czas w rożku, czy przykryte?.
moje dzicko ma dzispierwsza miesiecznice i wlasne patrzyla na mnie i usie usmiechnela do mnie 3 razy
to chyba bylo celowe :0

ale super uczucie :)

ja kupuje cos takiego na gazy :
http://allegro.pl/item908030293_rurka_rurki_medi_globe_kolka_sprawdzony_sprzedawca.html

Hura. Mały śpi już dobrą godzinę, a mi udało się przeczytać już połowę wątku. Ale się pocieszyłam, że nie tylko u mnie to wszystko tak wygląda. Piszecie o wszystkim co mnie ostatnio spotyka i nurtuje. Fajne jest to forum, szkoda tylko, że czasu tak mało. Myślałam, że będę miała go więcej. MamoMikołaja mam nadzieje, że wróciliście już ze szpitala - nie doczytałam jeszcze do końca. Tymek też ma żółtaczkę i w tym tygodniu mamy iść na pobranie krwi i miejmy nadzieje, że poziom bilirubiny spadł.
u nas mala dostaje luminal i chyba pomaga bo zaczyna byc biała!!

dzięki Curly własnie o tym samym powiedziała mi dziś położna że to chyba ten kryzys przyszedł i potrwa kilka dni, mała niby się najada ogólnie bo kupki po 6 na dobę i siuśki też tylko to wstawanie co godzine a nawet pół godziny a raczej totalny brak snu tak mnie wykańcza że już brak mi sił ;( do tego problem w ciagu dnia z zasypianiem,jej wygibaski stad moj smutek .. no ale nic postaram się to jeszcze jakoś przetrzymać plus jak nie bedzie poprawy to z raz lub dwa dziennie podam modyfikowanego na ten moment kryzysu.

Kasiu a ty karmisz na przemian mleczkiem modyfik.i swoim a powiedz czemu odciągasz swój pokarm a nie przystawiasz małej do cycusi? mała ma z tym problem? a i ile dziennie dajesz modyfikowanego mleczka? ;)))
Hej,
Wrócilismy już ze szpitala. Malutki był naświetlany , a mi pękało serce, wił się tam w tym inkubatorku bidulek...Ale juz wszystko za nami mam nadzieję.
Teraz cieszymy się sobą i tulimy i tulimy i jeszcze raz tulimy:)
Marta, byłam na Klinicznej do soboty- tak jak TY:) ale nie spotkałysmy się, co mnie nie dziwi , bo po tej cesarce mało sie człowiek raczej rusza he he.
Dziewczyny, czy Wy w nocy tez nosicie dzieciaczki do odbicia? Ja czasem kładę na boczku po prostu i sama nie wiem czy dobrze robię. A poza tym- przyznam się do czegoś- Mikołaj śpi z nami w łóżku.Wiem, że to niby źle, ale jakoś nie mogę się nim nacieszyć i mam jakiś dziwny lęk przed zostawieniem go w łóżeczku. Wiem, wariatka ze mnie- pocieszcie mnie, że też tak miałyście na poczatku. Mam nadzieję ,że mi się to zmnieni...
mam tak samo jestem spokojniejsza jak leży przy mnie a nie w łóżeczku
a ja mam wiekszego stracha jak lezy z nami i zasniemy we 3kę
bo mozna przygniesc dzidzie - zlamac raczke
a jak cos bedzie sie dzialo z oddechem to czy bedzie w lozeczku czy u was w lozku to i tak bedziecie spac i tak
moim zdaniem spanie w lozku rodzicow ale tylko wtedy kiedy rodzice padna przed odlozeniem malej/malego

:)

My po przejęczanym dniu mieliśmy wczoraj spokojny wieczór. Mąż wpadł na pomysł żeby zamoczyć pieluchę w ciepłej wodzie,wlożył ją do reklamówki i pod śpioszki na brzuszku Klaudii to zaistalował. I chyba pomogło bo Mała po tym sie wypurtała i wykupkała:) Po kąpieli poszłą spokojnie spać i ani razu się nie wybudziła-dopiero poźniej na jedzonko.

Męzulo kombinował jak ja wybyłam na 1,5 godz. w odwiedziny do szpitala bo dwie moje przyjaciólki urpdziły dzien po dniu:) W tym szpitalu co ja i jedna leżala nawet na mojej sali. Kurcze jak mi się dziwnie zrobiło jak tam byłam. Przypomniało mi się wszystko i nie mogłam uwierzyć że to już miesiąc minął. Ach babeczki ten czas tak galopuje że ąz mnie to przeraża. No ale koniec końców do domu biegłam jak szalona bo Mała mega głodna i mężuś nijak nie mógł jej uspokoić. Kurcze czuję się troche jak na takim łańcuchu-jak gdzieś wychodzę to wszystko biegiem:)

Co do spania w łóżku z nami to ja od czasu do czasu kładę Małą z nami ale tak o godz. 7mej rano. Bo tak lubię się trochę poprzytulać:) W nocy bym się bała, chociaż w szpitalu spałam z małą na łózku. Ale my mamy łóżeczko dosłownie 40cm od naszego łóżka jak je rozłożymy więc patrzę Klaudii prosto w oczy i ajk smoczek jej wypadnie to tylko rękę wyciągnę i po sprawie. Na początku spalismy z włączoną lampką ale już mi przeszło.

Co do tego kryzysu laktacyjnego to jak to jest.Dziecko potrzebuje więcej czy mleko poprostu zanika. Bo ja mleka chyba mam dośc ale Klaudia od wczoraj wieczora siedzi przy cycku aż godzinę gdzie wcześniej jej wystraczyło max 20 min. No i zawsze jadła tak co 3,4 godziny licząc od zakończenia posiłku a dzis to co dwie. Czy to może być ten kryzys?

Co do ubierania to moja Maluda to zmarzlak ale zaczęłam juz ją cieniej ubierać-czyli normalnie dla Was. Np. bodziak z krótkim i na to pajac.Albo bodziak z długim i spioszki. No ale raczej większośc dnia to ja mamy jeszcze dodatkowo w kocyku bo jak jest bez to zaraz ma zimne ręce i dostaje czkawki:/
Huraaa, porobiłam dzisiaj wszystko :) Mała trochę pospała, teraz też śpi a ja pomyłam i wypolerowałam podłogi :) Wyczyściłam łazienkę i ogarnęłam kuchnię :)

My Amelkę ubieramy w bodzik z krótkim rękawem i na to śpioszki bawełniane ( tak na noc )
Na dzień tez jakieś śpiochy np welurowe, albo jakieś portki, bodzik na krótki rękaw
Nie zawijam już jej w żadne kocyki, ani różek...

Kiti, ja odciągam bo mała może wisieć na cycku cały dzień i nadal jest głodna ;/ Nie potrafi się najeść jak zostanie przystawiona do piersi. Może tak ssać i ssać i ewentualnie zaśnie na 30 min po czym budzi się znowu głodna :/

Dejwi, nam Amelka taki prezent w postaci uśmiechu zrobiła w równe swoje 4 tygodnie. Wspaniałe uczucie :)
a wczoraj moim rodzicom udało się uwiecznić usmiech na fotce, tylko, że podczas snu...

Alez to uczucie piekne z tym usmiechem ... moja ma dzis rowno miesiac i tak prezent mi walnela ... a ja mam kater i nie moge jej wycalowac :(

oo dziewczyny, jak miło czytać o tych usmiechach, może i moje dziecię zrobi mi taki prezent, wkońcu za parę dni też będzie miesiąć :) na razie co się tak jarzy bezwiednie :)) ale to też piękne...

co do spania w łóżku, to nasz Młody tylko u siebie. ja podobnie jak Dejwi mam obawy, że w łóżeczku to jeszcze moglo by się cos stać, a poza tym, to jest łóżko moje i męża :) Mikuś ma swoje :) mało tego, już nawet nie jest z nami w pokoju, tylko u siebie :)) myślałam, że trudniej mi będzie to znieść, ale włąciwie to tak nam lepiej, mały ma więcej świerzego powietrza no i od razu sie przyzwyczaja do swojego pokoiku.
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Co do tego kryzysu to w SR (chodziłam 6 lat temu:) mówili, że dziecko po prostu zwiększa zapotrzebowanie i piersi muszą się do tego dopiero przyzwyczaić i zwiększyć produkcję - stąd to ciągłe "wiszenie" przy cycku:)

A jeśli chodzi o spanie razem to ja mam koło łóżeczka wstawiony tapczan jednoosobowy i tam śpię na razie. Jak w nocy biorę Krzysia do karmienia, a karmię go na leżąco to - chcąć nie chcąć - przysypiam zanim się naje przeważnie i odkładam go do łóżeczka dopieo jak się przebudzę, a czasami to wychodzi tak, że ledwo go odłożę już budzi się na kolejne jedzonko. Ja wychodzę z założenia, że wolę go nawet przyzwyczaić do spania ze mną niż następnego dnia chodzić na rzęsach, zwłaszcza że to jednak moje trzecie dziecko, a dziewczyny nie dadzą mi odespać w dzień jak Mały śpi:)
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
a ja tydzien temu w glowe zachodzilam czemu moja mala caly dzien na cycu wisiala i co ja odloze to placz ... a to kryzys cyckowy byl .. ufff
ale za 1,5 tygonia now mnie to czeka (w 6tym tygodniu)??!!??!! o zgrozo

ja z wezem spimy w pokoju malej narazie ... potem bedzie tu spala babcia, pozatym zle przyzwyczajac maca do spania w lozku bo potem ciezko odstawic do lozka , a tak jak pisze adarechota z mężem tez musiscie miec swoje miejsce i tylko swoje

Witam:) Ja tak na szybko bo jeszcze w szpitalu jestesmy:( Izunia urodzila sie 28. 01 o 11.20 na klinicznej:) Wazyla 3600 i 56cm:)
Jest slodka i kochana:) Duzo spi i ladnie je:) Tylko meczy nas zoltaczka fizjologiczna bo mamy konflikt krwi:( I juz 2 razy lezala pod lampami:(
Mam nadzieje ze niedlugo nas wypuszcza i bede mogla doczytac co sie dzialo u nas w watku:)
Angel, serdeczne gratulacje !! Czekamy na relacje i Wasz powrót

"DWUPAKI
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
Tola Fasola 29 styczeń dziewczynka Marysia - Swissmed
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Pszczoła - ?? chłopiec -

ROZPAKOWANE
Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasia O 06.01.2010- Jaś- 59cm waga 4220
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
katerrina 08.01.2010 - Zaspa -dziewczynka 60cm waga 3800
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040
muszki29 17.01.2010 - Pawełek Wojewódzki 53cm waga 3000
aniella - 18.01.2010 - Kamila Wojewódzki 53 cm waga 2900
Olaolenka 19.01.2010 - Nikodem Swissmed 52cm waga 2880
Marta245 19.01.2010 - Tymoteusz Kliniczna 55cm waga 3650
Mamamikołaja 20.01.2010 - Mikołaj Kliniczna" 54cm waga 3240
Mawina - 23.01.2010 - Wojtuś, Zaspa, 55 cm, waga 3820
Naomi02 - 26.01.2010 - Nadia - Wejherowo 52 cm waga 3300
Angel8338 - 28.01.2010 - Iza - Kliniczna 56cm. waga 3600

Nasza Oleńka też śpi u siebie w łóżeczku i ja czuję się bezpieczniej po pierwsze że tam jest podłączony monitor oddechu ( już 3 razy miała bezdech, raz to mnie bardzo przestraszyła bo wzięłam ją na ręce i nic ale za chwile załapała, lekarka mi mówiła że u wcześniaczków niestety tak się zdarza), a po drugie też mam stresa że jak zaśniemy to nieświadomie jeszcze jej się rączkę ugniecie... ale rano to sobie nie mogę odmówić wzięcia jej do łóżeczka i razem godzinka słodkiego lenistwa i przytulania :)

Jeśli chodzi o katarek to zauważyłam że Oli lepiej się oddycha jak jej psikam disne marem, kichnie sobie odrazu po nim i czasem nawet gilun wyskoczy :).

Dziś Olcia co 2 godziny głodna, ale doszłam już dlaczego. Dziś miałam straszną wiadomość i bardzo się zdenerwowałam i odrazu mleczko mniej wartościowe się zrobiło i dlatego Oleńka się nie najadała. Więc dziewczyny pamiętajcie że nasze emocje mają OGROMNY wpływ na nasze mleczko i nasze maleństwa.

Dziś wyszłam z domu!!!!!!!!!!!! i poszłam do kosmetyczki od razu człowiek lepiej psychicznie się czuje. Powiem Wam że po tak długim leżeniu w łóżku i nie wychodzeniu z domu to tak dziwnie się czułam jak jakiś alien :) Nie było mnie 2 godziny a ja już tak strasznie tęskniłam za córcią że szok, ale mleczko odciągnęłam i tatuś podał.

My werandowaliśmy dopiero 4 razy ale tylko przy otwartym balkonie w domu ale u na sto inna sytuacja narazie lekarka nie pozwoliła z Olą wychodzić na dwór, musi nasza kruszynka dojść do siebie po tych wszystkich przejściach. Najważniejsze że już zaczęliśmy rehabilitacje i teraz mam nadzieję Oleńka zacznie nadganiać rówieśników :)
Hej.
Poczytajcie sobie o imionach dla dzieci:)
Najlepsze to zestawienie Brajan Goryl;D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry