Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 9

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No dziewczyny nowy wątek ... :) miłego pisania

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzień dobry z rana :) ja dzis znów niewyspana :( ah, za bardzo sobie w kość wczoraj dałam i w nocy aż spac się z bólu nie dalo. ja mam problemy z kregosłupem, i teraz przy ciężarze brzuszka, to juz wogóle bywa słabo, teraz też nie odeśpie bo panowie ze spółdzielni napierają jakimiś wiertarkami po dachu!

wczoraj sie wkońcu przemeldowałam, zajęlo chwilkę, wszystko gladko i sprawnie poszło. no a wieczorem czytam o tej rejonizacji, grrr...zupełna lipa, bo mi wychodzi kliniczna:( ale w sumie i tak pojade na Zaspę, choćby nie wiem co :) jakoś mi sie wydaje, że to jeszcze nie wejdzie w życie, tak samo jak bylo duzo krzyku, że becikowego wogle nie będzie...

zaintrygował mnie ten cennik :) muszę sama podliczyć i dam znać :) ja praktycznie wszystko z allegro ściągałam i myślę, że sporo zaoszczędziełam, a dodatkowo wszystko do domku przyjechało :)
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Nie ma za co :) to jest wogule laboratorium Bruss ale ze szpitala wojewódzkiego tak mi bynajmniej mówiła moja lekarka.
Kiccek, serdecznie Ci dziękuję za odpowiedź :)
Wybiorę się około 35tc na to badanie :) szczególnie, że fajna cena
Do Kasia31Gdzie jest to laboratorium na Kartuskiej ??
Bo muszę zrobić na paciorkowca.
I jaki jest najlepszy moment (TC) na zrobienie tego??

Wiem, że pytałaś w innym wątku ale chyba nikt ci nie odpowiedział. Laboratorium jest na kartuskiej w szpitalu MSWiA jak zapytasz w rejestracji to cie pokierują. Nie wiem kiedy trzeba zrobić to badanie ale najpóźniej chyba do 35 tyg. Ja miałam robione wcześnie koło 24 tyg.
Mnisia, ciężko mi powiedzieć ile, ale tak mniej więcej
Łóżeczko 420zł
materacyk 60zł
pościel 205 i 120 ( dwa komplety ) można tańsze kupić oczywiście
prześcieradła z gumką 3sztuki 50zł
przewijak na łóżeczko 46zł
ubranka ciężko mi określić, ile wydałam ale dużo ;) tylko, że masę rzeczy kupiłam :)
huśtawka 400zł ( ale to już jako dodatkowa rzecz a nie koniecznie potrzebna )
pieluchy tetrowe 10szt nie pamiętam, jakieś 15zł 20zł
pieluchy flanelowe 5szt jakieś 12zł
pieluszki jednorazowe 2X mega paczka około 100zł
chusteczki 4 paczki jakieś 35zł
kocyki 2 szt jeden gruby jeden cieńszy 46zł i 20zł
kombinezon na zimę ja płaciłam 70zł
różne pierdoły (nożyczki, gruszka, termometr do wody, patyczki do uszu ) jakieś 40zł
kosmetyki ( oliwka, krem, puder, mydełka ) 35zł
laktator ( ja obstawiam mini elektrik medela ) nowy 250zł-300zł używany nawet za 150 na allegro
buteleczki, smoczki 50zł ( ja kupiłam z TT )
czapka cieplejsza ( płaciłam jakieś 35zł )
fotelik do auta ( to już zależne jaki chcemy ) można kupić za 100-150zł a można i za 500 :) maxi cosi cabrio fix ;) lub używany zawsze taniej :)

Jakieś karuzele, maty edukacyjne, zabawki (ja nie kupowałam, zostawiłam coś na prezenty ;) )

Resztę mam pustkę w głowie :)
Ceny podałam tak pi razy drzwi :) Nie pamiętam już za co ile płaciłam :)
Ciuszki musisz sobie zrobić listę co chcesz i ile sztuk :)

Hejo.

Co do termometru to babka ze SR polecała kupić jakiś na podczerwień.

A z tą rejonizacją to dla mnie całkiem kicha. Bo to że jestem z Kartuz ma oznaczać że tylko tu u nas w tym przedpotopowym szpitalu mogę rodzić?Chore to jakieś:( i mam nadzieję że jednak będę mogła sobie wybrać.

Ja z ZUSu dostałam najpierw na tyle ile miałam na zolnieniu wystawionym przez lekarza.Potem wypłacili mi za dni do końca miesiąca. A teraz będę dostawać już za pełen miesiąc. Tak też mówiła mi babka w ZUSie. Ale widać co ZUS to inne zasady;)

Dziewczyny a obliczałyście może ile tak około kasy wydałyście na te zakupy dzieciowe (bez wózka). Jest to moje 1 dziecko więc niestety nie mam nic po starszakach:( Zastanawiam się ile ok.może mnie to wyjść bo muszę sobie rozplanować pieniądze do powrotu męża.

Pozdrówki i miłego wekendowania:))
Madzia ja mam ze zwolnieniem tak jak Kasia.Zwolnienia lekarz wystawia mi na 28 dni.Za pierwsze 30 pare dni płacił pracodawca a póżniej to już zus.Z tym że mi pieniążki przelewają mi zawsze tydzień przed końcem zwolnienia.Też zapłacili mi na poczatku po 1,5 miesiąca,ale wszystko mi wyrównali.

Jeśli chodzi o termometr to ja mam taki zwykły elektroniczny.Myśle że dla noworodka wystarczy bo pomiar temperatury trwa krótko i taki maluszek jeszcze sie tak nie kręci:)
o znalazłam go na allegro to taki

http://www.allegro.pl/item792109913_termometr_topcom_kidzzz_do_czola_i_ucha_101.html

w akpolu płaciłam ok.110zł więc wychodzi podobnie
hmm ciekawe czy faktycznie wejdzie ta rejonizacja,czy poprostu kolejna sprawa na parę dni a potem ucichnie i nawet nie wejdzie w życie.no nic mamy jeszcze czas to będziemy obserwować co się będzie działo he

Dejwi co do termotera to ja polecam TOPCOM Kidzzz ma rewelacyjny czas mierzenia bo dosłownie 5 sekund,a wiadomo jak to jest z wiercącym się brzdącem he do tego mierzy temp.w uchu, na czole i dodatkowo temp.pokojową.Ma taką specjalną podstawkę na którą go stawiasz.Wypróbowałam już parokrotnie na sobie i naprawdę super.tak wiec szczerze polecam :)))
Magda, ja poszłam na zwolnienie w połowie czerwca. Do 23 lipca płacił mi pracodawca. Później ZUS. Pierwsze pieniądze z ZUS-u dostałam w połowie września, czyli po 1,5 mc :/

Płatne mam zawsze tyle ile dni zwolnienia. Lekarz mi daje na 28dni i za tyle mam płatne.

Co do terminów, to mi ZUS różnie płaci.
Ostatnio jak miałam zwolnienie do 9 października to kasę ZUS mi przelał 13stego
Przeważnie przelewa mi ze 4 dni po tym jak kończy mi się zwolnienie, ale nigdy w tym samym terminie :/
Dziewczyny na zwolnieniu, jak to jest z płatnością wynagrodzenia przez ZUS? W jakim terminie wypłacają? Czy to prawda, że co 20 dni tak jak dostajemy zwolnienie?
A czy pierwsze pieniążki z ZUSu dostałyście z opóźnieniem?
Dokładnie Dejwi, tak postanowione. Nie będę ryzykować, że pogonią mnie z Zaspy :)

Adę rodziłam na Klinicznej, ale to 11 lat temu i wtedy bardzo sobie chwaliłam, porod miałam ekspresowy. Oksytocyna na mnie też zadziałała super, ale teraz jak czytam, to jednak pozostanę na Zaspie.

Teraz mi się wszystko pomieszało. Czy ten wymaz z pochwy to robi się na paciorkowca czy gronkowca ??ale chyba paciorkowca ?

Mój lekarz z NFZ kazał mi to zrobić w 38TC, ale chyba zrobię w 36 bo 38 to już w sumie można rodzić, a chcę te badanie mieć zrobione
No właśnie gdyby nie ten gronkowiec na Klinicznej to z pewnością bym tam pojechala a tak zostane chyba na zaspie.

Kasia a zmiana meldunku to naprawde pikus - a do tego mozesz jeszcze przez internet wizyte umowic i przychodzisz na wyznaczona godzine, wchodzisz i juz
tylko terminy internetowe to tak z miesiac trzeba czekac.

Ja na partyzantow jak zmienialam papiery - a bylo tego kilka razy - to nigdy nie narzekalam ... podrzucisz małą mamie i nawet jesli w kolejce to odpoczniesz chwile sama :)

Ja już z mamą na gg przedyskutowałam i wstrzymam się na wszelki wypadek z przemeldowaniem, a że mam meldunek obecnie na Zaspie więc jak coś chyba mnie przyjmą :/

Ciekawe czy to wejdzie faktycznie w życie, czy więcej szumu niż to warte
Curly możemy sie umówić na 19 listopada:) we dwie zawsze rażniej:) Nie widziałam porodówki bo podono ze względu na pacjetki nie chca tak z marszu wpuszczać żeby nie zakłucać ich intymności i spokoju.Dowiedziałam sie przez tel że tylko zorganizowane większe grupy wpuszczają(szkoły rodzenia) jak są wcześniej umówione.

Kasiu tak to jest jak się trafi na takich sąsiadów to juz koniec.Ja to załatwię.Napisze skargę i nawet dołącze do niej zdjęcia dla potwierdzenia.Już nie chodzi o moje nerwy,tylko jak dziecko się urodzi to nie wtargam go na górę na nosidełku bo nie ma tam takiej możliwości,a o wózku to wogóle mogę zapomnieć.Zobaczymy jak to będzie i co uda mi się w tym kierunku zadziałać.

Czytałam opinie na necie na temat tego mojego wózka.To jest jakaś niemiecka firma.Jest dużo pozytywnych opini,ale ocenie sama w lutym jak już z maluszkiem będę mogła się gdzieś wybrać(nie mogę się doczekać...)

Ja również dzisiaj cały dzień w kuchni.Nagotowałam jak dla wojska:))
Każdy ma to co lubi,więc marudzic nie będą:)
curly dziekuje za artykuly...

Magda+Greg tez jestem z Gdyni i chce na Zaspie rodzic - mowy nie ma o Redłowie. Tym bardziej ze u nas to tylko Redłowo a potem Wejherowo najblizej. Ciekawa jestem jak to bedzie - mam nadzieje ze jesli to wejdzie to w styczniu beda jeszcze mieli balagan w papierkach i nie bedziemy musialy sie denerwowac czy nas przyjma czy nie
Jestem i ja :) Wzięło mnie dziś na gotowania :)
Jejku, to nie tylko ja przeszłam kiepską noc :(
Z tego co czytam, to chyba miałam skurcze przepowiadające :/ Mam nadzieję, że dziś nie wrócą. Cały dzień spokój miałam i mam nadzieję, że tak zostanie :)
Tylko czytałam, że trzeba sprawdzać, czy nie ma rozwarcia. Ja za tydzien mam wizytę i mam nadzieję, że nic się nie dzieje.

Dejwi, ja właśnie na tym samym etapie co Ty jestem Kliniczna czy Zaspa, ale naczytałam się o zarażeniach gronkowcem na Klinicznej i chyba pozostanę na Zaspie. Tylko teraz ta rejonizacja :/
Zastanawiam się czy nie wstrzymać się z przemeldowaniem, bo najbardziej nie chcę rodzić w Wojewódzkim. Sama nie wiem dlaczego, ale jakoś tak sobie w tej główce poukładałam ;)

Muzę porozmawiać z rodzicami i chyba pozostanę przy meldunku na Zaspie w razie czego, tylko kiedy ja znajdę czas na przemeldowanie jak Mała się urodzi :( Może zrobię pełnomocnictwo i później poproszę Daniela żeby Nas przemeldował.

Natomiast termometr sama nie wiem jaki. Muszę zasięgnąć opinii :)

Gosiak, to jest jakaś paranoja :( Zagracają klatkę i jeszcze Ty musisz się denerwować :(
Gosiak, ja mam do Ciebie pytanie w sprawie Szpitala Wojewódzkiego. Czy byłaś tak, żeby zobaczyć trakt porodowy? Może planujesz się wybrać? Widziałam w wątku dotyczącym tego szpitala, że planujesz się wybrać na to czwartkowe spotkanie z anestezjologiem. Może byśmy się razem umówiły - co Ty na to? Tyle tylko, że ja w najbliższy czwartek nie mogę, bo mam wizytę u ginki. Ale pasowałby mi ten 12-tego listopada lub 19-tego... co Ty na to?
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
O Klinicznej słyszałam juz wcześniej od koleżanki której lekarz prowadzacy ciążę tam pracuje.

Mi to bez różnicy czy ta rejonizacja wejdzie czy nie bo i tak chcę rodzić w Wojewódzkim.

matko ile jest zachodu w tej administracji żeby zmusić sąsiadów do zabrania szafy z klatki przez którą teraz przejść nie można:( Obiecuje sobie ze od poniedziałku się za to zabiorę...;)

Ja rónież jestem za tym żeby spotkanko było jakos w połoie miesiąca,albo nawet pod koniec:)

Czy któraś z was chodzi do szkoły rodzenia "Dobry Poczatek"?
Ja się dopiero na poniedziałek,na 17.15 na ćwiczenia umówiłam...:)
to ciekawe jak z Gdynią, bo tylko w Redłowie jest porodówka.
A co do mnie to zamierzam rodzić na Zaspie i dopnę swego ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry