Widok

Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.3

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec - Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83 - dziewczynka - Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka - Ula
17.01 Justyna47
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka - Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec?
23.02 kamcia01
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fakt dr Śliwiński i Skweres są "troszkę" oblegani ale może akurat się uda. Monia Er, ha ha ja tez nieobiektywnie moge stwierdzic , ze dr Skweres jest bardzo sympatyczny i kompetentny- ha ha bo to moj lekarz;-) Ale jedno mozna powiedziec, ze na pewno sa to super specjalisci. Moja kolezanka chodzi do Śliwinskiego i sobie chwali:)
W Gamecie - gabinet na przeciwko dra Skweresa - przyjmuje też mój ginekolog, który jest również endokrynologiem - Wojciech Śliwiński, więc w razie można też pytać o wizytę u niego, tyle że tam terminy zawsze odległe. Wg. mnie Śliwiński sympatyczniejszy i b. dobry specjalista, ale mogę być nieobiektywna ;)
polecam dr Tomasza Skweresa, ginekolog- endokrynolog. Przyjmuje prywatnie w Gameta Gdynia. Wizyta max.150 zl. ul. Derdowskiego 7. Wlasciwie to koniec Swietojanskiej. Tel.do rej.58 664 25 25. Moze akurat uda sie umowic ns wizyte bo w sumie u Niego zawsze duzo pacjentek.
Czesc dziewczyny bardzo proszę Was o polecenie dobrego endokrynologa bo kumpela ma zawyzone wyniki tsh i dzisiaj je odebrala, a potrzebuje sie szybko skontaktowac z jakims endokrynologiem. najlepiej gdynia, rumia, reda, wejherowo. martwi sie a wiadomo na nfz to sobie poczeka jeszcze dlugo najlepiej prywatny dobry i nie szalenie drogi???
Hej mamuśki.
Ja juz po glukozie , nie byla az taka zla. Wydawalo mi sie cholernie slodkie , + cytryna bo pozwolono mi dac :) wypilam na 2 razy :P

Najbardziej balam sie podwojnego pobierania krwi a tu szok bo pobrali mi raz ,najpierw wypilam a po godzinie pobrali. Nie wiem czy tak mozna, bo niby musi byc przed i po ale pielegniarki chyba wiedzialy co robia.

Przechodze baaardzo trudny okres , zdecydowalismy sie oddac psa, baaardzo boli. placze 2 dzien , nie powinnam , bo odbije sie na dziecku ale nie moge sie opanowac :( ale wiem ze tak bedzie lepiej dla niej i dla nas a najbardziej dla dziecka .

Lipunia gratuluje syna ! :D
image
podobno jest konieczne, zeby przyszla dwa razy w ciagu 6tyg bo do tej pory jestesmy obiete opieka ale podobno lekarz tez powinien odwiedzic u mnie lekarza nie bylo.

ogolnie to zawsze jest kilka poloznych i mozesz powiedziec Ty czy maz ze tej pani sobie nie zyczysz tylko inna albo wziasc nr do innej i samej sie umowic.
moj maz dostal nr telefonu do jednej ja dzwonilam bez odezwu a za dwa dni przyszla zupelnie inna i chyba super sie stalo bo byla mi mega pomocna i byla u mnie 3 razy w tym dwa razy po 2h prawie rewelacyjna kobieta teraz na pewno tez bym chciala aby do mnie przyszla:)

muszze sie wam pochwalic ze moje dziecko juz od ponad tygodnia idzie dzielnie do przedszkola i nie placze nic a nic nawet zaczal sie juz sam rozbierac i wchodzi dzielnie dzisiaj bez kapci chcial juz wejsc:))ma tez tance i podobno swietnie tanczy ja widzialam na fotkach i super:))takze i ja duzo spokojniejsza ze jednak byl to dobry pomysl:)
Witam z rana;) Ja dzis ide do lekarza,wczoraj odebralam wyniki i na szczescie sa juz dobre.Kurcze tyle sie nastresowalam ta bakteria w moczu a ostatnio zminilam plyn do higieny intymnej i teraz mam wyniki dobre.Czy to moglo byc od plynu,jak myslicie?Mi to do glowy wczesniej nie przyszlo poniewaz nie czulam zadnego pieczenia czy swedzenia.
Mam jeszcze pytanie odnosnie poloznej ktora powinna przyjsc po porodzie do domu.Czy jest to obowiazkowe?Teraz zmienilam miejsce zamieszkania a srodowiskowa mam z tego rejonu gdzie wczesniej mieszkalam.Pamietam ze strasznie mnie wkurzyla jak byla u mnie jak maly sie urodzil bo sie wymadrzala ze ona wie lepiej i teraz szczerze powiem ze wolalabym zeby nie przychodzila
No my mamy dla malego i chcialam wlasniie dla drugiego tez miec ta krew ale dopiero w listopadzie sie za to wezme.
'
sorry za ucinanie "i" i "k" ale moj maly powyrywal mi klawisze juz nie do odratowania i raz sie wdusi czasem nawet podwojnie, a innym nie:((
"kazała NIE czytać" poprawka
Oj dziewczyny trochę się nastresowałam a najgorszy jest internet i różne wiadomości na temat tych komór, lekarka od razu zakazała czytać net. ale wiadomo jak jeszcze ktoś coś zakaże to jeszcze bardziej kusi. No ale już dziś będę mogła spokojnie zasnąć:-)

Lipunia ja z tym pępkiem byłam tego samego zdania co Ty,ogólnie bardzo dużo się mówi o suchej pielęgnacji kikuta a tu dziecko w szpitalu ma odkażany pępek, położna w domu każe tak samo - oby tylko nie stosować czystego spirytusu salicylowego - więc w praktyce wyszło inaczej :-)) najważniejsze dbać i obserwować.

A co do krwi pępowinowej to jak nie wypadną nam inne wydatki to raczej się zdecydujemy, super sprawa z tym bankiem.

A ja na brudne pieluszki stosuję zwykłe woreczki śniadaniowe lub jakieś zużyte siatki :-) polecam :-) tanie i skuteczne.
mary_25 - na szczęście w Redłowie nie wkładają dzieci pod kran, tylko "myją" samymi mokrymi chusteczkami (trzeba mieć swoje)

a zamiast paklanków oryginalnych można kupić w Tesco takie ich firmy, w fioletowym opakowaniu chyba - z napisem Tesco po prostu
Jadzia3 dzięki. Już teraz trenuję puszczanie "super porad" mimo uszu, haha, choć na szczęście na tym etapie jest jeszcze dość spokojnie.
Do SR sie wybieram. No właśnie, czy któraś z Was chodziła albo będzie chodzić na Kliniczną do p. Madej? wstępnie grupa rusza chyba od 12 listopada.
paklanki sa w auchanie np bo sama kupowalam w akpolu chyba tez w tygrysku tz i tesco czy real tez powinny byc albo zamienne ale najbardziej oplaca sie kupic na allegro zamienne chyba wieksza ilsoc od razu.

ja mialam te paclani i super sa bo male dzieco na poczatku tyle razy dziennie sie wyproznia ze nie sposob z kazda pielucha biegac do glownego smietnikka a tak przynajmniej nie smierdzi z tego domowego mocno.
Witamy nową przyszłą mamusię!

Polecam Szkołę Rodzenia. Można zdobyć wiedzę i być bardziej pewnym siebie przy opiece nad dzieckiem. To się bardzo przydaję na początku jak ciocie, babcie dają milion głupich rad a człowiek jest tak skołowany, że może jeszcze ich posłuchać.

Mary mamy podobny termin, gdzie się wybierasz na porodówkę?
Ja pewnie będę na Zaspie i jak nie będę umierała z bólu to nie dam wykąpać dziecka i tyle. Przecież nie mogą mnie zmusić ?

Tym razem jestem bojowo nastawiona. Jak mi podpadną to napiszę skargę.

A jesli będzie okres grypowy to jadę do Swissmedu bo sama nie rodzę.
ha ha. Więc jest szansa, ze damy radę:)
ja nie wiedzialam jak sie zabrac za tego mojego brzdaca jak sie juz pojawil ale jak juz wiedzialam ze jestem zdana tylko na siebie i meza to d=od razu opanowala wszystko..ja nie mialam tej poduchy do karmenia i tak sobie wiecznie kombinowalam jakiies wiec tym razem na 100% ja kupie.

co do porownania do prosiaczka no to wlasnie mniej wiecej tak wygladalo moj o dziwo sie nie darl dopiero przy koncu ale cos w tym jest ze mega stres dla takiego brzdaca. tylko ja np musialabym miec z10cioro dzieci zeby miec taka wprawe w myciu jak te babki tam:)nasz maly sie stresowal na poczatku w domu dlatego ze ja mylam a maz trzymal. tyle ze maz byl caly w nerwach i maly chyba to czul bo potem jak juz bylam sama to bylo lepiej i mi np bardzo ulatwila zycie podkladka w wanience albo pielucha tetrowa.
:)

Dzięki za miłe przyjęcie. Demonix bardzo się cieszę, że z maleństwem w porządku. Na pewno kosztowało Was to trochę nerwów.. Hymm, kurcze, kiedy czytam Wasze posty - tych doświadczonych mam, to trochę wymiękam. Mam nadzieję, ze jakoś naturalnie ogarnę temat macierzyństwa :-P Na razie moja wiedza dot. pielęgnacji ogranicza się do tego, że wiem, żeby nie serwować maluszkowi chemii itp. Kapięl po dwóch dniach wydaje się mega racjonalna. Bez sensu ścierać to co najlepsze :-P Co do sudokremu itp. (pisała chyba o tym Demonix) to też o tym słyszałam, ze należy używać w ostateczności. Ja nastawiam się na na bardziej lajtowe kosmetyki (linomag albo coś w tym stylu).
Kas witaj :)
Demonix cieszę się, że wszystko jest w porządku. Ja kupię poduszkę i kołderkę, ale podejrzewam, że będę z początku używac rożka. A co do pępuszka to jeszcze nie wiem jak będę robic, bo każdy mówi inaczej. Moja znajoma właśnie tym Octaniseptem psikała sobie krocze po wyjściu ze szpitala i mówiła, że rana się wtedy sto razy szybciej goi :)
witamy nową mamuśkę:)

kurcze a ciekawa jestem czy na własne życzenie mogą w szpitalu jednak nie kąpać dziecka- np. jakbym poprosiła, żeby mi go nie kąpali, że je wykąpię sama w domu- bo też jestem zdania, że maź która zostaje na ciele noworodka daje mu barierę ochronną i nie należy go myć odrazu, już o tym wkładaniu dziecka pod kran i przekręcaniu go jak małego prosiaczka na rożnie (tak mi się to niestety wstrętnie kojarzy) nie wspomnę- mam wrażenie, że potem dlatego dzieci się stresują przy kąpieli i trzeba je na nowo przywzyczajać do tego, że kąiel i woda to coś fajnego...

powiedźcie mi jeszcze dziewczyny gdzie kupujecie te worki na brudne pieluszk?, bo byłam dziś w Rossmanie ale zupełnie ich nie widziałam

image
No mowilam Demonix ze nie taki diabel straszny:)))wazne ze wszsytko w normie i sie uspokoilas:))

n ja jestem za suchym pepuszkiem bo u nas sie sprawdzilo w 100 procentach bez zadnego nawet najmniejszego zaczerwienienia. ogolnie lezalam na sali z kobietka, ktorej malemu od razu juz w szpitalu ten pepuszek goil sie gorzej tzn dluzej. ale mysle ze jak sie utrzymuje go w suchosci to nc nie trzeba robic ale jak ten octanisept dobry na tyle innych rzeczy to mozna miec w domu awaryjnie.
u nas dopiero w drugiej dobie kapali maluszki ale fakt mega szybko pod ranem i byl niezly wrzask potem.
co do masci to o tym alantanie slyszalam ze taki ok. ja wam powiem ze nie mam jeszcze nic ani pieluch ani kosmetykow itp ale chyba powoli trzeba sie tym zainteresowac.

a czy ktoras z Was bierze krew pepowinowa tzn oddaje do banku komorek?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry