Widok

Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.3

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec - Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83 - dziewczynka - Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka - Ula
17.01 Justyna47
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka - Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec?
23.02 kamcia01
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej! Witam Kas_44

Co do poduszeczek to my przez pól roku nic nie używaliśmy, a teraz mamy bardzo płaską. Śpiworku nie lubiłam bo w nocy podczas karmienia jakoś mi się młody w nim plątał i utrudniał przewijanie nocne więc kocyk sprawdził się najlepiej :-)

A co do pępka to na Zaspie jeszcze 1,5 roku temu stosowano Octanisept a ja w domu już nie chciałam nic stosować tylko wycierać do sucha ale położna, która przychodzi do domu dała mi z***... mówiła mi, że przez te nowatorskie metody jak chodzi do noworodków to często dzieciaki mają zakażenie w pępku i kazała mi odkażać - więc tak do końca trudno stwierdzić co jest lepsze.

A Octanisept jest jeszcze rewelacyjny do ran krocza dopiero po tym specyfiku zaczęło mi się normalnie goić i stosują go też w szpitalu do dezynfekcji podczas szycia.

A płatki i wodę tym razem spróbuję stosować przynajmniej przez 1 miesiąc a później się zobaczy :-) bo jednak z ą chemią to nie ma co przesadzać.

Moja koleżanka 2 tyg temu rodziła ale w Białymstoku i tam właśnie nie kąpią maluchów dopiero pierwsza kąpiel w domu :-)

I jeszcze za czasów mojego I porodu :-) położne nie polecały stosowania kremów,maści na odparzenia z tlenkiem cynku tj. Sudocrem, Nivea itp. więc u nas sprawdził się Bepanthen i Alantan ale może to poszła jakaś akcja promocyjna od przedstawicieli i po prostu położne tak mówiły bo miały w tym interes :-)

No ja już po wizycie u prof. Prisa i na szczęście jest wszystko ok :-))))) komory mózgowe są powiększone ale bez żadnych zmian patologicznych i może być to wynikiem infekcji pochwy, którą przechodziłam. Lekarz bardzo sympatyczny.
:-)
Dostałam dziś info od koleżanki. Może któraś z Was będzie chciała się wybrać. Mam nadzieję, że warto i ze nie będzie to strata czasu..

http://swiadomamama.pl/%C5%9Bwiadoma-mama-w-gda%C5%84sku-1
witamy:)
Cześć Dziewczyny:)

Dopisuję się do wątku. Forum podczytuję od dawna, a Wasz/Nasz wątek od samego początku. Dopiero teraz zmobilizowałam się do napisania.
Zaczynam 6 miesiąc, mam termin na 29 stycznia - dziś trzeci raz potwierdzona płeć- chłopczyk:-)

Trzymam kciuki za nas wszystkie!

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec - Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83 - dziewczynka - Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka - Ula
17.01 Justyna47
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
29.01. Kas_44
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka - Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec?
23.02 kamcia01
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
pampersy to mialam do szpitala mala paczke to bylo za duzo ale w domu tych 1 zuzylam jeszcze jakos 1 czy dwie i potem juz byly 2.

do do odkazania pepka juz sie tego nie robi bo na prawde mozna pogorszyc tylko i wydluzy caly ten proces wysuszania i odpadniecia. najlepiej nic nie robic tylko wycierac do sucha uwazac zeby dziecko zwlaszcza chlopcy nie posikali go itp.chyba ze juz w szpitalu bedzie cos nie tak to wtedy powiedza co dalej.
redlaw wielkie dzięki za Twoją listę- muszę ja skopiować do worda i sobie wydrukować

tego płynu do odkarzanina pępka sama używam jak coś sobie rozwalę albo mi jakaś krosta wyskoczy i powiem wam, że to najlepsza rzecz do odkarzania jaką miałam:)

co do materacu to sama śpię na takim kokosowym, więc dziecku tez będe chciała taki kupić- super materac najwygodniejszy jaki miałam w całym swoim życiu

a co do poduszek i kołdrek to dla mnie jest to oczywiste, że u małucha się tego nie stosuje bo to nie zgodne i anatomią i fizjologią małego człowieka, kręgosłup przy poduszczce (odcinek szyjny) wygina się za bardzo a jak leży plasko- to mięśnie są w lepszej pozycji, rożek czy śpiworek super sprawa- moje dziecko na poczatku będzie spalo w rożku- wtedy dzieciak czuje się bardziej bezpieczny jak jest tak zapakowany bo odczucia są podobne do tego jak był w brzuchu mamy:)

image
Ja kupilam materac gryczno kokosow piankowy w komplecie bylo łozeczko i przewijak :)

Dziewczyny mam pytanie ile pampersów starczy do szpitala narazie kupilam jedna paczke Huggisów new born 27 sztuk ...
Filip sal w kolysce bez poduszki ale czasem wkladalam pod materacyk ksiazke by glowka byla wyzej, od poczatku mial kolderke, z czasem dalam mu poduszke ale taka bardzo cieniutka:) do tej pory na niej spi i pod ta sama kolderka nigdy nie mial jej na sobie itp, mi jakos sie spiworki nie podobaja, i dla malej tez bedzie kolderka.

Co do pupy my uzywalismy odrazu chusteczek, i bardzo dlugo uzywalismy kremu do pupy ze szpiala z lozska dstalam sporo opakowan od znajomej mamy plus parafiny masa i to sie sprawdzalo najlepiej:) niestety dla melej juz nie bezie tego kremu bo przestali robic nie maja na to kasy.

Rozek mialam ale uzylam tylko w szpitalu, i pewnie teraz tez tak zrobie.
Zgadzam się z redlaw poduszka i kołderkę można sobie darować. Kupiłam oczywiście dla starszej bo ładne i w pięknym komplecie, a potem rok leżały nieużywane.

Śmierć łóżeczkowa zdarza się do roku życia dziecka więc do tego czasu nie kładłam poduszki ani do łóżeczka ani do wózka. Z resztą kto chodził na SR ten dobrze o tym wie.
Ja znam przypadki śmierci łóżeczkowej 5 miesięcznego dziecka więc dbałam o dopływ powietrza do łóżeczka. Czyli żadnych misiów, ochraniaczy, pieluszek na głowę (znam takich co kładli dziecku, żeby zasnęło).

Kołderka dla takiego malucha to też jakiś żart. Sprawdzają się kocyki lub różki, spiworki.

A co do pępka to ja tym razem zapowiadam walkę z system. Nie pozwolę kąpać małej w szpitalu. Sama ja delikatnie przemyje. Mówią nie moczyć pępka, a potem jak psiaka wkładają pod kran i oczywiście go moczą.
Mam koleżanki w Szwecji tam nie myje się dzieci aż do odpadnięcia pępka i on sam odpada po 2-3 dniach. Wtedy się dopiero kąpie malucha. A i jeszcze wg. nich maź, w której jest dziecko po porodzie ma też działanie antybakteryjne i zmywanie jej od razu jest po prostu bezsensu.

U starszej pępek trzymał się ponad miesiąc! Nic się nie działo więc lekarz mówił, żeby czekać. Podobno dlatego, że dziecko było bardzo duże a pępowina bardzo gruba. Jednak tym razem nie chcę powtarzać miesiąca męczarni i nerwów stąd ten pomysł z niemyciem :P
Co do poduszki to na pewno noworodek nie powinien mieć, dlatego my mieliśmy ten klin dla niemowląt, on jest akurat pod dobrym kątem, a na to tylko na prześcieradło położoną cienką pieluchę flanelową, żeby było milej przy policzku :) zresztą Lila do tej pory na tym śpi, bo poduszkę mamy taką bardzo cieniutką, a ma ją tak naprawdę może dopiero od roku...

Co do wody i miseczki - ja nie przesadzałam z gotowaną, brałam zwykłą z kranu o odpowiedniej temperaturze. Kupiłam też w ikei takie pudełeczka plastikowe małe zamykane, takie kolorowe, do których idealnie pasują te "Dzidziusie", więc nie trzeba było trzymać tego w opakowaniu. No i drogo aż tak nie jest - jak się kupuje hurtowo na allegro, np. od razu 12 sztuk to można dostać nawet po 4 zł za sztukę (a w sklepach jest nawet po 5,50 zł).

A co do pępka to przyznam się szczerze, że nie pamiętałam dokładnie jak to było... Wiem że miałam ten Octanisept, ale chyba raz dziennie tylko nim psikałam, a tak to właśnie tylko pilnować żeby był suchy.

Materac mieliśmy kokos-gryka i teraz też będzie ten sam. W którymś momencie przekręciłam go na drugą stronę, jak dziecko chyba zaczęło wstawać czy coś, nie pamiętam już też dokładnie.
a i do pepuszka juz sie nic nie stosuje tylko nie wolno go moczyc i pamietac zeby byl suchy nam odpadl chyba po nie calych 5dniach. chyba ze sie cos paprze ale to zazwyczaj od razu widac juz w szpitalu ze cos jest nie tak.
sam kokos chyba nie jak juz to kokos gryka ale slyszalam dobre opinie tez o lateksowych materacach.

co do poduszki to my tak do 3-4msca nie mielismy tak nam poradzila na szole rodzenia bo dziecko moze sie zadusic w niej. za to pod materacem mielismy taka pianke gdzies na 5cm od str glowki zeby ta glowka byla lekko uniesiona nie na plaskim i to wystarczylo. pote jednak dalam juz podusie.

a co do wody i platkow kosmetycznych to fajan sprawa ale jednak amlo wygodna bo ja ciagle musialam miec letnia wode i przegotowana mialam na tym punkcie fisia no i te platki w rezultacie nie sa takkie tanie. a polozna mi polecila wlasnie przecierac chusteczka ale zaraz pozniej pielucha tetrowa i na prawde nigdy nie mielismy odparzen zadnych.
Cześć dziewczyny.
Może któraś z Was byłaby zainteresowana??

http://forum.trojmiasto.pl/sprzedam-papmpersy-t414610,1,130.html
o tak lista super :) w ogóle oby jak najwięcej takich list i porad.

A ja mam pytanie z innej beczki :) wczoraj w spadku po córce kuzyna dostaliśmy łóżeczko, musimy je tylko pomalować żeby nam pasowało pod kolor ;) No i musimy kupić materac tylko nie wiem jaki. Na pewno nie sam piankowy, ale czy lepiej kupić kokos gryka, czy sam kokos? i jak to jest z poduszką dla noworodka? Powinien spać bez? czy z tym tzw. klinem?
redlaw, super lista, przyda się na pewno, zgadzam się co do miseczki z wodą, my cały czas tak pielęgnowaliśmy młodą, też mam wrażenie, że im mniej chemii tym lepiej :)) ja dziś z małą zostałam w domu, bo prycha i kicha, a ja sobie odpocznę choć jeden dzień od pracy i tego stresu...syrop z cebuli i miodu, mleko z miodem i czosnkiem i się leczymy, a i usypiamy kotka ;-) zabaweczkę...:)
ojjj... widzę, że mi poobcinało moje komentarze i porady :(((

to dopiszę to co pamiętam do niektórych pozycji:

- pieluszki tetrowe - fajnie jest podzielić kilka na cztery części i obszyć, takie mniejsze przydają się wtedy podczas karmienia do podłożenia albo do wytarcia buzi, nie "plączą się" tak jak te duże
- woreczki na pieluszki typu Paclan - ja mam zawsze takie z Tesco w fioletowym opakowaniu, dużo taniej wychodzą
- chusteczki mokre - lepiej nie używać tego na co dzień, bo to zawsze jakaś chemia jest...
- płatki kosmetyczne Dzidziuś (takie większe w sensie) + miseczka do wody - to jest zdecydowanie lepszy zestaw do codziennego przewijania, zdrowszy, no i tańszy :)
- płyn do kąpieli - ja miałam Johnson's 3 w 1
- ciekła parafina - ja wlewałam kilka kropli do wanienki (oprócz płynu do kąpieli), dzięki temu nie potrzebna jest żadna oliwka do smarowania
- jałowe gaziki - do osuszania pępka
- Octanisept - do psikania do pępka
- sól fizjologiczna - do przemywania oczu
- krem przeciw odparzeniom Linomag - do stosowania na co dzień
- krem na odparzenia Sudocrem - stosować tylko jak coś się dzieje, nie codziennie, bo się skóra przyzwyczai, bo jest za mocny
- na kolki Windi - do "mechanicznego" stosowania :) + Infacol (kropelki)
- mleko początkowe - małe opakowanie, na wszelki wypadek, żeby dziecko nie głodowało ;)
- rożek - tylko jeśli szpital wymaga, ja nie użyłam ani razu
- kołderka + poduszka - ja nie miałam wcale, Młoda spała tylko w śpiworkach, po prostu wymienialiśmy cały czas na większe, dopiero teraz dostała kołdrę
czytajac , coraz wieksze oczy mialam . ;oo że az tyle tych rzecxy .
Czlowiek czasami nie zdaje sobie sprawy ile trzeba dla takiego malego ponad 3kg bobasa .
Poowoli bedzie trzeba kupowac .

Dooobranoc ;*
image
Heh, wystarczy dwa dni być na szkoleniu i już ciężko nadrobić wątek, tak lecicie z tematami ;)

W związku z tym, że jestem trochę "opóźniona" to chciałabym wrócić do tematu wyprawki, bo któraś o to pytała. Otóż odnalazłam swoją magiczną listę i zmodyfikowałam ją trochę bogatsza o doświadczenia z poprzedniej ciąży :) może ktoś akurat skorzysta :)

Albo jeszcze lepiej - może któraś coś dopisze jeśli zapomniałam? Mi się wydaje, że z niczego więcej nie skorzystałam, ale kto wie...

UBRANKA:

- body z krótkim i z długim rękawem
- kaftaniki / bluzki z długim rękawem
- śpiochy
- półśpiochy / spodnie bawełniane
- pajacyki bawełniane do domu / do spania
- skarpetki
- rajstopki
- cienka czapeczka po kąpieli / do szpitala
- niedrapki
- grubsze spodenki / sweterki / bluzy / pajacyki
- kombinezon + czapka + rękawiczki

PIELĘGNACJA i KOSMETYKI:

- pieluszki flanelowe
- pieluszki tetrowe
- pieluszki jednorazowe Pampersy
- woreczki na pieluszki typu Paclan
- chusteczki mokre
- płatki kosmetyczne Dzidziuś + miseczka do wody
- ręczniki z kapturkiem
- nożyczki do paznokci
- szczotka do włosów z włosia koziego
- płyn do kąpieli
- krem do buzi na zimę
- proszek do prania (np. Jelp)

APTEKA dziecko:

- ciekła parafina
- jałowe gaziki
- Octanisept
- sól fizjologiczna
- aspirator do noska (Frida)
- termometr do czoła
- krem przeciw odparzeniom zielony Linomag w tubce
- krem na odparzenia Sudocrem
- na kolki Windi + Infacol

APTEKA mama:

- krem na brodawki Bepanthen
- podkłady higieniczne na łóżko (Seni)
- podpaski Bella lub Molimed (takie duże)
- majtki jednorazowe
- Tantum Rosa

KARMIENIE:

- koszule nocne do karmienia + bluzki rozpinane na dzień do domu
- staniki do karmienia
- wkładki laktacyjne
- silikonowe nakładki laktacyjne Avent
- herbatka na zwiększenie laktacji (np. Hipp)
- herbatka na zmniejszenie laktacji (z szałwi)
- poduszka do karmienia fasolka + wymienny pokrowiec
- butelka + smoczek do butelki
- szczotka do czyszczenia butelek
- torba termoizolacyjna do butelek
- mleko początkowe
- laktator
- smoczek uspokajacz

INNE:

- rożek
- kocyki do domu
- śpiworek / otulaczek do spania
- łóżeczko + materac + przewijak
- ceratka pod prześcieradło + prześcieradła do łóżeczka
- pokrowiec na przewijak
- poduszka klin dla niemowląt
- kołderka + poduszka
- gruby kocyk / śpiworek z owczej wełny do gondolki
- wózek
- fotelik samochodowy
- wanienka + stelaż
My kupiliśmy psa bo dzieci nie moglismy miec wiec wybralam sobie psa , na samym poczatku brak zniszczen jedynie zjadla delikatnie dywanik w lazience i potlukla wage ( moja wina bo nie zestawilam jej z krzesla skoczyla i bach ) sikac malo co sikala , bylam zachwycona psem , wszyscy sie dziwili . Skonczyla rok i zaczelo sie ;o kontakty wyrwala , termostat zjadla , drapanie w sciany , tak jakby przyzwyczajala nas do dziecka i jego zniszczen . A miesiac po " urodzinach" psa dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Gdy pracowalam nie bylo mnie 8 godzin w domu pies spal i nic nie robil , teraz siedze w domu a gdy wychodze na zakupy 20 minut doslownie , wracam a tam np scierka pogryziona ;oo szooook . Mam dosc , pies ma ostatnia szanse a jak nie , bede szukac nowego domu dla niej bo nie mamy innego wyjscia. Bo gdy dziecko bedzie nie bede miec czasu chowac wszystiego . Ehh . Zarycze sie za nia ale tak byloby lepiej.

Teraz uciekam mamuski robic obiado-kolacje dla meza :)))
image
mi kolezanka polecila nivea wiec ja kupilam wszystko z nivea a co sie okazalo moj maly mial na to uczulenie i na poczatek dobre8mscy poszly w ruch emolienty typu oliatum i balneum plus krochmal i kapiel w rumianku bo po tych kosmetykach nivea.
nie kupujcie duzych opakowan tylko najmniejsze bo jak uczuli to szoda kasy. ale emolienty o tyle fajne ze w sumie juz nic ne trzeba stosowac a pudru chyba na pupe tez sie juz nie stosuje jedynie jakis krem a na odparzenia sudocrem chociaz ja stosuje ciagle sudocrem a raczej stosowalam do 2lat na noc juz potem tylko. zawsze na sucha skore sie naklada nie na mokra po chusteczkach bo wtedy szybciej moze malec miec odparzenia.

co do jedzenia szczebelkow to ostatniow idzialam program o zwierzakach w domu i przyjsciu na swiat dzieci ze trzeba wszystko co dzieciece zrobic dla zwierzaka jako malo atrakcyjne np jezeli kto bedzie chcial sobie zrobic lozko w lozeczu dziecka naklasc tam balonow jak skoczy i poprzebija pazurami to sie skuteczne wystraszy itp. i za wczasu trzeba uczyc i przyzwyczajac ze to jest dziecka a nie psa itp bo potem moze byc roznie a czasem nawet groznie.

ja sie ciesze ze jeszcze nie mamy zwierzatka bo bym juz nie wyrobila a moj maly to taki maly terrorysta ze mysli ze psy to zabawka ze tym bardziej sie ciesze.
do góry