Widok
Super wrażliwe dziecko ...
Witam mamy super nadwrazliwe dziecko. Młody boi się wszystkiego, tzn dziwnych odgłosów typu suszarka, odkurzacz, kosiarka, śmieciarka poprostu wszystkiego odrazu płacze. Szczytem wszystkiego było jak się przestraszył szumu fontanny w parku oliwskim!!!! Jak mu pomóc żeby się tak nie bał ?
Jeśli jesteś bardzo zaniepokojona, idź przebadać dziecko. Jakieś tam bardzo niewielkie prawdopodobieństwo istnieje, ze Twoje dziecko naprawdę jest nadwrażliwe.
Bardziej prawdopodobne jest, ze Twoje dziecko po prostu weszło w okres, w którym czuje się przytłoczone wielkim dziwnym swiatem. Pierwszy rok życia to czas, kiedy maluch zaczyna integrować bodźce słuchowe i dźwiękowe, przez jakiś czas jest naturalnie bronione przed nadmiarem wrażeń (słabiej widzi w pierwszych tygodniach), chroni też je kontakt z rodzicem - ciagle jest na rękach lub zasłonięte w wózku. Teraz zaskoczyła je wielka samodzielność. Samiutkie na własnych nogach musi poznawać przerazający świat :) Trochę zrozumienia ze strony rodziców się przyda :)
Nie chroń, wspieraj. Namawiaj delikatnie, żeby nie unikał przerazających spraw, ale na początku bądź przy nim, zabawiaj, rozpraszaj lęki.
Bardziej prawdopodobne jest, ze Twoje dziecko po prostu weszło w okres, w którym czuje się przytłoczone wielkim dziwnym swiatem. Pierwszy rok życia to czas, kiedy maluch zaczyna integrować bodźce słuchowe i dźwiękowe, przez jakiś czas jest naturalnie bronione przed nadmiarem wrażeń (słabiej widzi w pierwszych tygodniach), chroni też je kontakt z rodzicem - ciagle jest na rękach lub zasłonięte w wózku. Teraz zaskoczyła je wielka samodzielność. Samiutkie na własnych nogach musi poznawać przerazający świat :) Trochę zrozumienia ze strony rodziców się przyda :)
Nie chroń, wspieraj. Namawiaj delikatnie, żeby nie unikał przerazających spraw, ale na początku bądź przy nim, zabawiaj, rozpraszaj lęki.
tak szukam w necie i szukam... o nadwrażliwości dzieci na dźwięk
Jakieś forum znalazłam
http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=180395
może czegoś się doszukasz...
Jakieś forum znalazłam
http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=180395
może czegoś się doszukasz...
to moze byc nadwrazliwosc sensoryczna,ale sie nie boj,nazwa brzmi powaznie ale to sie leczy-zajecia terapeutyczne prowadzi wiele osrodkow.Najwazniejsze to zdiagnozowac dziecko-pediatra powie Ci gdzie w rejonie masz najblizsza poradnie pedagogiczno-psychologiczna,bo obowiazuje w nich rejonizacja,ale za to sa darmowe.Powodzenia zycze!
A był wychowywany w ciszy? Słyszałam że gdy dzieci wychowuje się tak że gdy zasypiają to chodzi się na palcach to potem reagują na każdy dźwięk. Może spróbuj go oswajać z hałasami? Tzn pokaż mu suszarkę czu odkurzacz i niech sam pare razy włączy i wyłączy. Albo zacznij od zgłaśniania i ściszania szumiącego radia. Potraktuj jak zabawę: o tu naciskam i szumi...
A jak nei to rzeczywiście śmigaj do lekarza.
A jak nei to rzeczywiście śmigaj do lekarza.
Obserwuj na razie maluszka, czy to mu bedzie mijac czy sie (co jest mniej prawdopodobne ) wzmagac. Maluszki takie jescze nie potrafia polaczyc tak do konca dzwieku (np fontanny) z jego znaczeniem, tzn my wiemy ze nie ma sie czego bac i jest to wrecz jakas mila rzecz,a ono slyszy tylko sam dzwiek i moze dla niego brzmiec zlowrogo, bo nie ma z nim doswiadczenia jeszcze.Jesli jednak w twoim odczuciu to sie bedzie wzmagac, to sugerowalabym tak na wszelki wypadek wybrac sie do poradni psych-ped.
Przede wszystkim nie panikuj. Moja córcia też taka była i chyba jest nadal. Ale cały czas sytuacja zmienia się na lepsze. Staram się jej wszystko tłumaczyć i w miarę możliwości oswajać ze strachami. Gdy jedzie kopara to wołam ją zachęcająco i opowiadam co pan robi. Gdy bała się wody (trwało to około pół roku) myłam ją w zlewie i stopniowo przeszłyśmy pod prysznic :) Do dziś boi się dzwonów w kościele, ale zawsze gdy je słychać opowiadam jak to pani gra i aniołku tańczą... itd. Może spróbuj podejść do fontanny i zrób chlap chlap :) Gdy moja mała się boi kucam przy niej i ją przytulam bądź trzymam za rączkę i nigdy nie mówię ''nie bój się '' bo wtedy dziecko zaczyna się bać na 100 %i. tylko raczej "wszystko jest dobrze mama jest z tobą "...itp z czasem będzie lepiej uwierz mi :)