Widok

Surogatka -wasze opinie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzisiaj jedna z moich znajomych stwierdziła ,iż ponownie zostanie surogatką. Wiem ,że w Polsce nie jest to nielegalne ( adopcja ze wskazaniem) wręcz są takie agencje. Co sądzicie o takiej roli kobiety?
Poproszę o opinię panie które mają problemy z zajściem w ciążę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie miałam problemu z zajściem w ciążę, nie wiem jak to jest i co bym zrobiła gdyby mnie było stać na wiele
nie potępiam surogatek jest popyt to i jest podaż, nie potępiam ludzi którzy chcą mieć własne dziecko, niemniej uważam że natura nie znosi próżni i skoro są dzieci które tracą rodziców to i są pary które nie mogą mieć dzieci,
niestety duże obostrzenia w systemie adopcyjnym i ogromne parcie bezpłodnych par na posiadanie potomka z własnej krwi i kości, powoduje że na świecie jest co raz więcej dzieci bez rodziny
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Właśnie dlatego ,że jest takie obostrzenie przepisów co do adopcji ,metoda ta jest "prostsza" .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jestem za:)
wiele par dzieki temu może mieć dziecko i to genetycznie własne.....
adopcja w Polsce to papiery,papiery i jeszcze raz papiery.Na dodatek wysokie wymagania......
Myślę, że kobieta, która decyduje się zostać surogatką, musi mieć niesamowicie silną psychikę, tzn. od początku być nastawiona na to, że niesie pomoc innym ludziom, dając im dziecko.
Najbardziej rozbrajają mnie historie, gdy surogatka w ostatniej chwili rozmyśla się i chce zachować dziecko.
Potem dochodzi do dramatów, bo jak mają się czuć potencjalni rodzice, którzy też przez te 9 miesięcy oczekują na dziecko.
piszesz to chyba , bo za dużo filmów się naoglądałaś, czy po prostu znasz takie przypadki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiki poszukałam trochę w necie i są znane takie przypadki. Ostatnio surogatka z Warszawy walczy o dziecko w sądzie z małżeństwem które
jej zapłaciło za urodzenie dziecka.Ta osoba ma 2 swoich dzieci, nie ma
pracy i swojego mieszkania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie, nie trzeba filmów oglądać, żeby słyszeć o takich przypadkach. Zresztą takie filmy też są kręcone na podstawie faktów.
Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że kobieta zmienia decyzję, gdy już urodzi dziecko przyszłym rodzicom.
Tak ,tylko że moja znajoma urodziła 1 dziecko swojej siostrze.
Więc jej siostrzeniec ,jest jej synem.
Chłopiec ma 3 lata,mieszkają za granicą
o mamo historia siostry surogatki zachwiała moją tolerancją na maksa

...

dzisasssssssss co poczuje dzieciak jak sie kiedyś dowie ze ciocia to ...

surogatki ... powinno być na legalu i wtedy by nie bylo przypadków "zmiany zdania" ... tylko ciach umowa albo do pierdla ...
każdy ma swój rozum i dokonuje wyborów ...

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Surogatka, to kobieta która przyjmuje do swojej macicy zapłodnioną komórkę jajową innej kobiety. Wiec kobieta, która rodzi z własnej komórki jajowej nie jest surogatką, a matką dziecka. Jeśli urodziła dziecko siostrze (z jej komórki jajowej) to nie jest jego matką.

Moim zdaniem, jeśli surogatką nie kierują powody finansowe to ok. Jeśli ktoś chce pomóc innej parze i robi to z dobrej woli to jest to godne podziwu. Natomiast jestem totalnie na nie jeśli chodzi o sprzedawanie swojego brzucha. To niestety często kończy się tragicznie dla którejś ze stron.
image

www.facebook.com/MauaFotografia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
No tak generalnie jest surogatką . Ale ona urodziła to dziecko.
Obecnie ma otrzymać 30tyś zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No ale czyja była komórka? Tej co urodziła czy siostry?
image

www.facebook.com/MauaFotografia
Moim zdaniem to jedna z metod rozwiązywania problemu niepłodności. Nikt nigdy chyba tego nie zalegalizuje - a na pewno nie w naszym kraju w którym sama metoda in vitro jest uważana za wielkie zło. Jeśli spotykają się przyszli rodzice z kobietą która z jakiś przyczyn (najczęściej finansowych - nie oszukujmy się taka usługa rynkowo jest wyceniana na ok. 40.000 zł) decyduje się zostać surogatką dla ich dziecka (ICH OBOJGA) to jest to po prostu sama w sobie transakcja - jasna, prosta, wyraźna. Problemy zaczynają się w dwóch momentach - gdy okazuje się że dziecko jest chore i cudowni rodzice po prostu rezygnują z finalizowania transakcji oraz gdy wg polskiego prawa matka (wkońcu z jej łona zostaje wydane na świat dziecko - nieważne z czyjej komórki jajowej) decyduje się na zatrzymanie dziecka przy sobie. Wówczas pozostaje jej jeszcze jedna alternatywa - pozwanie biologicznego ojca o alimenty - a co tu dużo mówić - osób niezamożnych nie stać na wynajęcie surogatki oraz zabiegi in vitro. Wówczas jak to mawiają moje nazwę to na wyrost - koleżanki - które żyją wyłącznie z alimentów - że się nieźle ustawiły. A bywają też takie które mają 3-4 dzieci - każde z innym ojcem. Nikt nie podważy biologicznej pokrewności dziecka z matką-surogatką. I tu możemy dyskutować o moralności tej jak ją nazwałam transakcji.

PS. aby nie było wątpliwości - nie jestem ani nigdy nie byłam po żadnej ze stron - stąd na szczęście nie muszę oceniać morali ani jednej ani drugiej strony.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

do góry