Widok

Św. Mikołaj

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkich po długiej przerwie w nadawaniu : P i od razu pytanie: czy ktoś miał, był lub ma mieć ślub w kosciele Św. Mikołaja na gdańskiej starówce??? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i informacje.
Pozdrawiam!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no tak, ale podobno (tak mi mowia wszyscy ksieza), wedlug prawa "moja parafie" to nie ta w ktorej bylam ochrzczona (i gdzie sa moje dokumenty) tylko ta na terenie ktorej mieszkam, a ze mieszkamy na tym samym terenie ;) to wyglada, ze nalezymy do tej samej parafii, tak wiec ja i tak musze sciagnac moje papiery - pytanie tylko, do kogo.... jak to wyglada u Was, slubujacych w Mikolaju?
Jeziorko
licencje musi mieć jedno z narzeczonych, którzy biorą ślub poza swoją parafią - nieważne kto, zwyczajowo panna młoda
odbiera sie ją w parafii zamieszkania danej osoby. z kolei ksiądz tej parafii jesli ma niejsności w swojej kartotece może żądać dokumentów z parafii chrztu - ale nie musi tak być. nigdy nie ma mozliwości załatwiani licencji w tej "nie swojej" parafii, gdzie ślub sie bierze, bo licencja jest DLA niej, a nie OD niej
mam nadzieję, że rozjasniłam
Trąbka na ślubie to moje marzenie... hmm a właściwie to nasze ;) Jaki byłby koszt zagrania Ave Maria, i marsza na wyjście w sierpniu (ale przyszłego roku - długi weekend - około 13-go - możliwe, że będzie to niedziela ok 16-stej) w Mikołaju? I czy udobruchanie brata Wilhelma jest wliczone w cenę ;) ? Oczywiście nie mamy odwagi poprosić brata Wilhelma o to aby nie grał (żeby nam nie mrugał światłami ;)), jedynie aby ograniczył swój wkład w liturgię do niezbędnego minimum. Czy znasz może również jakąś/jakiegoś skrzypaczkę/skrzypka, który mógłby zagrać coś ładnego na wejście?
UB
to nie brat Wilhelm mruga światłami a młody organista. a trąbkę i trębacza polecam!
Oj to dobrze, że mówisz bo my tu już Bogu Ducha wiinego brata Wilhelma posądzamy o takie niecne praktyki. Odszczekujemy ;)
wracajac do Mikołaja :) jutro idziemy spisywac do nich Protokol i zapowiada sie wesolo :) Ojcowie nie zmiekli, ale sa milsi - a wrecz przezabawni :) chyba, ze jutro bedzie inaczej...
a czy ktos z Was widzial, slyszal ojca Jacka (przeora) prowadzacego Msze slubna?
pozdrawiam wszystkich "Mikolajowcow"
Jeziorko
witaj Jeziorko : )))) ja osobiście nie słyszałam o. Jacka "na żywo", ale znajoma opowiadała, że było pięknie...... daj znać jak poszło ( jestem ciekawa : ))))
pozdrowionka
A ojca Jacka nie ma do poniedziałku. Byliśmy dzisiaj się zapisać i klops bo go nie było :( nic to pójdziemy za tydzień się dobijać ;)
Jeśli chodzi o o. Jacka to polecam w 10000000% jest niezwykle mądry i wszystkie jego kazania (nie tylko ślubne) są niezwykłe... też chciałabym żeby to On udzielał nam ślubu miejmy nadzieję że się uda
ufff a my po Protokole... ufff.. :)
faktycznie o. Jacka nie ma - spisywalismy z o. Boguslawem (?) - tym co prowadzi kursy - a czy on jest "dobry" w ślubach? :)
Szeczerze powiedziawszy to nawet nie wiem który to ;)) więc nie wiem :)
jeszcze a propos Protokolu... mielismy wsie papierki i nie chcieli od nas swiadectw z religii - milo :) mniej szukania po szafach :)
za to oberwało nam sie mocno za mieszkanie razem ufff.... :(
Miłego popołudnia - czas do domu isc...
Oj to my się lepiej nie przyznamy bo my już 4 lata razem mieszkamy <:) rany to nas może przegnają ;) kijem hihihi :) z czego ja się głupia śmieje ;)
A wiecie może, czy jak chcę, aby na ślubie był inny ojciec niż o. Bogusław, czy Jacek, to czy musze poszukać i poprosić tego konkretnego, np. o. Marka o spisanie PROTOKOŁU. Czy obojętne, kto ten protokół sopisuje, a potem mogę prosić kogo chcę?
asiasia
aa Jeziorko czy mówili coś, że jak się razem mieszka to wystarczy jedna spowiedź???? tak słyszałam i powiem szczerze, że bardzo mnie to cieszy. Aha i jeszcze jedno : rozumiem, że Św. Mikołaj to parafia jednego z Was??? pytam, bo interesuje mnie kwestia spisywania protokołu : )

pozdrowionka
my mieszkamy razem a dostaliśmy dwie kartki do spowiedzi i musimy isc dwa razy :(
Czerwcowa Panna Młoda napisał(a):

> my mieszkamy razem a dostaliśmy dwie kartki do spowiedzi i
> musimy isc dwa razy :(

ok, a co jest na tej kartce? tylko tyle, że byłaś u spowiedzi, czy również adnotacja o rozgrzeszeniu? ;-) -że udzielono, bądź nie. Na jakiej podstawie uznaje się ważność tej spowiedzi?
No bo skoro mieszkamy razem, to rozgrzeszenia nie dostaniemy na bank, ale jeśli liczy się tylko to, by pójść do tej spowiedzi...?

Pozdrawiam
Alice -mężatka :-)
Czemu nie dostaniecie? Ja byłam przed świętami i dostałam... Ksiądz chyba z tak błahego powofu nie może odmówić rozgrzeszenia... no to pewnie też zależy od księdza ale jak wam nie da to zabierajcie kartki i idźcie do innego... no wiem że to brzmi dziwnie ... ale człowiek jakoś sobie radzić musi ;)
hmm.... jeśli mieszkacie razem to i się bzykacie, a to wszystko PRZED ŚLUBEM, więc nie dostaniesz rozgrzeszenia. Chyba, że o tym się nie wspomina na spowiedzi...

Ksiądz mówił, że po to jest spowiedź tuż przed ślubem, by w tą jedną noc się powstrzymać od współżycia i pójść do ślubu "czystym" ;-)
Mój M. się tak dowiedział na spowiedzi i rozgrzeszenia nie dostał :-)

Pozdrawiam
Alice -mężatka :-)
nie ma adnotacji o rzgrzeszeniu ;)))

mozecie dostac rozgrzeszenie - ja dostałam i mój też :) ale musicie obiecac poprawdę... ;)
do góry