Widok

Św. Mikołaj

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkich po długiej przerwie w nadawaniu : P i od razu pytanie: czy ktoś miał, był lub ma mieć ślub w kosciele Św. Mikołaja na gdańskiej starówce??? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i informacje.
Pozdrawiam!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie to wszystko chodzi o chęć poproawy... ja na spowiedzi powiedziałam że sypiamy ze sobą... tzn uprawiamy "seks przedmałżeński" ;) no ale miałąm normalnego księdza i dał mi rozgrzeszenie pytając czy staram się powstrzymywać przed ślubem no a my staramy się tylko nie zawsze nam wychodzi :D i to nie był pic ;)
dobra.. odpowiedzi na wszystkie pytania:
- ksiadz jest przeznawany z "marszu" - jakiego wyznacza takiego sie ma, jak sie chce innego, to trzeba zglosic, nie ma tez problemu z ksiedzem z innej parafii;
- raczej nie ma zwiazku z tym u kogo sie spisuje protokol a kto prowadzi Msze;
- my jestesmy z innej parafii i powiedzieli nam w Mikolaju, ze protokol mamy spisac tam, ale w parafii napisali nam cos innego - myslelismy, ze beda problemy, ale o. Boguslaw cos tam pomruczal i sie zgodzil;
- protokol to w sumie fajna sprawa, duzo smiechu bylo - jak juz przeszly nerwy zwiazane z wspolnym pomieszkiwaniem :) w sumie o. Boguslaw jest OK.
- jak tylko dowiedzial sie, ze mieszkamy razem to dal nam kartki na 2 spowiedzi - nie ma zmiluj sie - i przykazanie, ze mamy "cos z tym zrobic" ;) Generalnie sie wkurzyl :/ UFF...
No i pytanie do Was - moze jestescie madrzejsze ode mnie... czy chodzi o to, ze sie razem mieszka, czy o to ze sie wspolzyje (ze tak technicznie to nazwe)? Czy wystarczy obietnica, ze sie nie bedzie wspolzyc i dalej mozna mieszkac dalej, czy tu pomoze tylko przeprowadzka?
Jeziorko
no pewnie że o współżycie chodzi... no bo jak mieszkasz z jakimś gościem no kumplem z roku bo taniej wam tak wynajmować no to nie musisz się z tego spowiadać ;) no chybe, że po jakiejś imprezie wasza zanjomość zmieni charakter ;) no ale tak jak mówie trzeba tylko mocne postanowienie poprawy wykazać oczywiście szczere i można dalej razem mieszkać tylko nie baraszkować pod kołdrą ;)
straszna hipokryzja dla mnie , no ale cóż.... grunt, żeby trafić na jakiegoś życiowego ksiedza : ))))
no to dlaczego nie daja rozgrzeszenia jak sie powie, ze sie mieszka razem - nie wierza w dobre checi? to chyba ciut za wielka nadgorliwosc! ? zakladaja, ze jak ktos mieszka razem to od razu musi sie co noc kochac? ;)
a my dzielnie sie staramy nie ... a tu ksiadz tego nie docenia .. ehhh...
Święta racja w Mikołaju naszczęście są normalni...:)) to mnie trochę ratuje ;)
aha... i nic nie placilismy za protokol... prawde mowiac nawet nam przez mysl nie przeszlo, zeby sie zapytac ;) a o. Boguslaw stwierdzil, ze "cholera spoznie sie na Msze" i kazde polecialo w swoja strone ;) moze na koniec na skasuja za wszystko :)
no wiesz raczej zakładają słabośc ludzką ;))) zresztą nie dziwię się ;))przecież to trzeba by chyba zakładać pas cnoty żeby mieszkając razem "czasem" nie pęknąć ;)) wiesz oni chcę być pewni że do sakramentu się odpowiednio przygotowałaś ... hmmm no ale faktycznie mają małą wiarę w człowieka ;)
dokładnie jeziorko ja to musiałam niezle się naprosic i nagadac aby udowodnic ze mieszkając razem nie trzeba ...
ALe wogóle juz mnie to wkurza troche wszystko... (całe te procedury i wszytsko cio się z kosciołem wiąże- a zaczeło mnie wkurzać jak zaczeli od nas tyle kasy zdzierac... jak ja mam wejsc do kancelarii i powiedzieć "niech będzie pochwalony..." jak wg mnie to Boga tam nie ma ,ylko kasa,kasa- bo jak mozna powiedzieć ze należy się nie mniej niż np 50 zł za zapowiedzi, za napisanie kartki i wywieszenie w gablocie! Szkoda gadać.)
czyli zakladaja, ze jak mieszkamy oddzielnie, to nie mamy mozliwosci ;) czyli nie idziemy do lozka, bo nie mamy jak, a nie dlatego, ze nie chcemy przed slubem ... to troche przewrotne, hmmm ;)
trzeba bedzie zagadac ksiedza na spowiedzi ;)
Daisypath Ticker

sprawdzam ticker bo coś mi cholerka nie działa : (((

albo tak jak nam powiedziano, że cytuję: " co łaska, ale nie mniej niż 100 zł" - ale nie w Mikołaju tylko w innym kościele
rewelka prawda???

hihihihi żeby CIe tylko nie przegnał za zadawanie trudnych pytań ;)))))
no coz ... :) sluzba Bogu to nie tylko grozenie palcem ale i rozjasnianie w glowce zblakanym owieczkom ;)
Jeziorko napisał(a):

> No i pytanie do Was - moze jestescie madrzejsze ode mnie... czy
> chodzi o to, ze sie razem mieszka, czy o to ze sie wspolzyje
> (ze tak technicznie to nazwe)? Czy wystarczy obietnica, ze sie
> nie bedzie wspolzyc i dalej mozna mieszkac dalej, czy tu pomoze
> tylko przeprowadzka?
> Jeziorko

jasne, że chodzi o mieszkanie, bo wg nich jak się mieszka, to się bzyka. Nie ma zmiłuj. Trzeba się wyprowadzić aby uwierzyli, albo.... trafić na ludzkiego księdza ;-)

Jesli nei mieszkacie razem, to też się pewnie bzykacie, ale jest wieksza szansa na poprawę i wstrzemięźliwość ;-)

Swoją drogą, ostatnie nasze nauki przedmałżeńskie o mało mnie nie zabiły śmiechem. Pan Wacław takie bzdury opowiadał, że nie wiem czy śmiać się, czy płakać ;-)... eh....
tematem było współżycie, prokreacja i inne cuda niewidy...

Pozdrawiam
Alice -mężatka :-)
czy ktos z Was ma w najblizszym czasie slub w Mikolaju? kiedy i o ktorej - jesli mozna wiedziec? :)
Jeziorko to Wy razem mieszkajac nic tamten tego?:)

My tez slubujemy w Mikolaju, w czerwcu i tez przeszlismy akcje z Boguslawem. Ja tam nawet go lubie !
no hmm ten tego tam tego ;)
staramy sie nie.... nie zawsze nam sie udaje... ale staramy sie... a dlaczego? chyba chcemy :) i powiem szczerze, ze ... jakos nam lepiej - nie umiem tego wytlumaczyc, ale jest fajniej - moze swiadomosc, ze umie sie nad soba panowac? ;) ale jestesmy normalni :D

Ja tez coraz bardziej lubie o. Boguslawa - jestem ciekawa jak on prowadzi sluby i czy w ogole to robi. Z drugiej strony ma ciut niewyparzana gebe ;) troche strach ;)
Nam niezle nagadal na spowiedzi, choc my tez sie staramy nie "kombinowac".Czasem mam wrazenie, ze ksiaze sa tacy albo malo zyciowi albo obslizgle mili, a Bogus wali prosto z mostu, konkretnie, nawet rzuca k****mi. Jest troche inny niz pozostali dominikanie, ale...ja lubie takich ludzi, poza tym zawsze cie ruszy po takiej gadce, a czasem jest to niektorym potrzebne;)
jasne tylko moim zadniem czasem przegina z tymi tekstami....
do góry