Widok

Świadkowie -mężczyźni

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy spotakliście się może kiedyś ze świadkami mężczyznami??Tzn nie było kobiet tylko dwóch świadków. Chciałam wziąć na swój ślub dwóch braci jako świadków ale jak rodzice o tym usłyszeli to sie zaczeli smiać że beda obgadywać ludzie, że dwa geje itd...czy tylko ja z takiej zaściankowej rodziny pochodze czy to rzeczywiście nie wypada???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wypada ;)
Madness is the gift, that has been given to me!!
Tak spotkałem się z taką sytuacją, że oboje świadkowie byli tej samej płci i dla nikogo nie stanowiło to problemu.
Obaj świadkowie płci męskiej to jak najbardziej normalne, a w kręgach mojej rodziny nawet pożądane. Tradycyjnie to facet przynosi szczęście, a baba pecha. Na przykład jest taki zwyczaj, że w Nowy Rok pierwszy próg domu musi przekroczyć mężczyzna. Jeśli zrobi to kobieta to domownicy będą mieli pecha przez cały rok :) Takie ludowe gusło ;)

W moim przypadku będzie gorzej, bo ja i Narzeczony mamy tylko po jednej siostrze i spory dylemat jak zorganizować to świadkowanie. Być może weźmiemy je obie i wtedy dopiero będzie skandal hehehe :P
U nas zarówno moim jak i przyszłego męża świadkiem bedzie brat! Uważam ze jest to bardzo orginalne , nigdzie nie jest napisane że świadkami musi być para , mężczyzna i kobieta.
image

image

są rejony w Polsce, gdzie wręcz w tradycji jest, by świadkami byli dwaj panowie...
image
My mieliśmy dwóch świadków - mężczyzn
Nie znali się wcześniej
Obaj, to nasi znajomi - mój bliższy i nie wyobrażałam sobie nikogo innego, kto byłby tak blisko mnie w dniu mojego ślubu - jeszcze nei wiedziałam za kogo wyjdę, a już mojemu przyjacielowi "groziłam", że bedzie moim świadkiem;)

Chłopaki fenomelanie wywiązali sie ze swoich zadań, czy pomocą (choćby wsparciem telefonicznym, radą, jak i na miejscu) przed ślubem, jak i podczas ceremonii. Nie wspominając na weselu - gdzie byli wszędzie tam, gdzie myśmy nie mogli - gdy my zabawialiśmy jednych gości, oni bawili się z innymi itd
Starszono mnie, że bedzie problem w "babskich" sprawach - zupełnie tego nie odczułam, a żona mojego świadka (złamałam kolejne tabu - mój świadek nie był stanu wolnego) co tydzień dzwoniła i sprawdzała, jak sie mają przygotowania do slubu

U mnie też gadali - szczególnie w rodzinie jeszcze wtedy narzeczonego (moja znała mojego przyjaciela, albo ich nie słuchałam;P), ale w końcu machnęli ręką

Nie myśl, co powiedzą inni - ten kto bedzie chciał przyczepi sie i obgada cokolwiek. czemu masz brać na siłę przypadkową koleżankę czy kuzynkę, skoro masz cudownego brata, który cię zawsze wspierał?
image
No a jak się ma sprawa, gdy w grę wchodzą 2 kobiety jako śwadkowe? Spotkał się ktoś z taka sytuacją?
Ja byłam 2 lata temu na ślubie, gdzie świadkami były 2 kobiety, córka panny młodej i przyszywana siostra pana młodego. Czyli tak też może być, choć fakt, że ślub był tylko cywilny.
Faktycznie no... co za różnica kto jest świadkiem. Ja tez miałam dwóch Panów i było super. Nawet nie pomyślałam,ze coś w tym dziwnego.
Poza tym nawet jakby byli gejami to tez nic w tym złego. Nie te czasy zeby obgadywac za plecami kto co robi "po godzinach".
Bierz śmiało dwóch facetów :) będa Cie nosić na rękach :)
My również będziemy mieli dwóch przyjaciół za swiadków i wszyscy mówią do nas, że ekstra :)
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image
My też mieliśmy dwóch świadków;)
imageimage
Robiłam sesję plenerową parze, która miała panów za świadków i zabawa była fantastyczna. Panna Młoda wyglądała jak gwiazda filmowa w otoczeniu ochroniarzy ;) Można było zrobić wiele świetnych ujęć, których nie da się zrobić mając do dyspozycji tylko 2 panów.
A co do tego czy wypada czy nie wypada - świadek to świadek i nie ważna jest płeć.
Na naszym ślubie cywilnym było dwóch świadków i na tegorocznym, kościelnym będzie tak samo. Nawet się nie zastanawiałam czy wypada. Mój mąż, kiedy planowaliśmy ślub, powiedział, ze chce by jego świadkiem był jego przyjaciel, ja powiedziałam, ze chcę szwagra i tak zostało. Istotne, żeby dana osoba coś znaczyła w waszym życiu a nie to jakiej jest płci.
image
moja koleżanka miała 2 świadków mężczyzn i my też będziemy mieli naszych braci za świadków
U mojego brata kolka lat temu byłam świadkowa z siostra Pani młodej wiec były dwie kobiety ;-)
image
ja sie spotkałam i wyszło super :)
U mnie nawet nie byłoby mowy o kobiecie-świadku. taka tradycja rodzinna, ze muszą być faceci. Przy ołtarzu masz być tylko Ty z obstawą ;) jako gwiazda wieczoru. Mówi się nawet o przesądzie, że żadna baba nie będzie się Tobie wtrącać do małżeństwa :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja co prawda miałam tradycyjnie: kobietę i mężczyznę, ale podoba mi się jak jest tylko jedna kobieta - Panna Młoda w otoczeniu facetów także ja jestem "za" :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
samolubne podejście!! "Bo mi się podoba!!!" A co z nami, facetami?? Jeżeli tak to proszę sobie wojsko zaprosić! będzie jeszcze "fajniej"!!! A męża na pierwsze dni wspólnego życia zamknąć do szafy, bo fajniej będzie!!! Jeżeli ktoś wyraża zgodę, proszę bardzo. A jeżeli nie to,nie i już!!! Mam ten problem przez takie Kobitki jak niektóre z Was!. Bo WAM się podoba, ale nie koniecznie komuś innemu. Bo w końcu jesteście jak inwalidzi-uprzywilejowane na piedestale mimo wszystko!!! Bo tak jest ładnie -bleeeeee
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry