Widok

Swissmed poród 2014

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2013-t446675,1,130.html

Urodziłam Córę 1 ego marca. Nad wyborem szpitala zastanawialiśmy się kilka miesięcy. Rozważałam poród na klinicznej, ale po informacja o ilości studentek oglądających poród odpuściłam. składaliśmy się z Rodzicami, wiec było łatwiej.

Chodziliśmy na szkołę rodzenia - p. Joasia to właściwa osoba na właściwym miejscu- spokojna, rzeczowa, wymagająca, ale potrafiąca przekazać wiedzę.

czatowaliśmy na Jej dyżury i się udało :. poród 4,5 h od momentu przyjazdu z lekkimi skurczami, udało się bez nacięcia, znieczulenia i oksytocyny. Słuchałam Jej poleceń i akcja szła spokojnie. Za taki przebieg narodzin będziemy zawsze Jej wdzięczni.

Oddział kameralny- 7 osobowy- pierwsze dwie noce z miła koleżanka, trzecia tylko z Córą. Lekarze kulturalni i konkretni. przekazywali co na bieżąco się dzieje, informacje o moim stanie i Dziecka.

Panie salowe miłe, praktycznie niewidoczne i chętne do pomocy.
obiady dobre, lekkie- nie ma problemu , żeby dostać dokładkę wystarczy powiedzieć i bez problemu. Pokoje są jasne, czyste i przestronne.

art. higieniczne dokładane na bieżąco, mleko dla Dziecka dostępne.

Osoby, które tam rodzą to zwyczajne, fajne Kobitki- uśmiechnięte , zrelaksowane, mam nadzieje, ze będziemy miały kontakt na dłużej.

Ważne, by idą do Tego Szpitala nie nastawiać się na wojenkę i walkę o luksusy. komfort jest, ale wszędzie są ludzie, którzy wykonują swoją pracę i też chcą czasem żeby się do nich szczerze uśmiechnąć i normalnie porozmawiać jak im mija dzień, a nie słuchać wymagań i oglądać niepotrzebne fochy. wystarczy okazać zrozumienie, a zostanie się zrozumianym :).
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja miałam ze sobą małą lampkę, w sumie taką zwykłą biurkową z ikei z giętkim pałąkiem, bo ta ich lampa jednak za jasna dla mnie była. Ten pomysł podpatrzyłam jak rodziłam kilkanaście lat temu pierwsze dziecko, ta mała lampka daje bardzo przyjemne, niewielkie światło i paliłam ją całą noc aby wszystko widzieć jakby co :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A może na początku grudnia ktoś planuje pobyt;-)? mam termin na 2.12 (z usg) lub 6.12 (z om) wiec zakładam, że gdzieś w tych dniach przyjdzie mi urodzić:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki mama październikowa za wskazówki! Kŧóraś mama na początku wątku pisała, że nie ma żadnych bocznych lampek, więc wolałam się upewnić.

pozdrawiam:)
Cześć dziewczyny,
może któraś z Was ma termin na połowę stycznia?
z tego co wiem, przyjeli porody tak po prostu gdy kogos odeslali np. z klinicznej.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Radzą zadzwonić i zapytać, bo nie wiadomo czy ciąża jest problemowa a takich nie biorą pod uwagę
Orientujecie się może, czy do Swiss można przyjechać na poród bez wcześniejszych konsultacji. Tzn. w sytuacji, kiedy ktoś po prostu nie zdążył albo zastanawiał się jeszcze nad innym szpitalem, a w godzinie zero zdecydował się na Swiss?
Witajcie, w SM mają lampki nocne, nad łóżkami w takich panelach, włączają się tuż przy drzwiach wejściowych do pokoju, dają delikatne fajne światełko, maluszka widać a nie razi go w oczy. Suszarkę, jeśli ktoś chce to dobrze żeby wziął ze sobą, ja myłam włoski dzień wcześniej ( w pokojach cieplutko) a po powrocie ze szpitala i tak należy wziąć prysznic we własnym domku, bo bakterie:-) . Do szpitala radzę wziąć wodę w buteleczkach z dzióbkiem,dla ułatwienia picia na leżąco, klapeczki pod prysznic i ze dwie co najmniej koszule nocne. Dla malucha koniecznie kremik na pupę i ciuszki-body i pajacyk, i rękawiczki niedrapki kilka par oraz w razie czego smoczek na pociechę;-). Resztę mają pod dostatkiem (pieluszki, chusteczki, podkłady do przewijania, kołderki, pieluszki tetrowe). Ja miałam ze sobą wszytko dla siebie i dziecka i mało co się przydało. Polecam wykupić telewizję, poczujecie się prawie jak w domu:-) Powodzenia dziewczyny, będziecie pod dobrą opieką:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Megi, może się spotkamy, ja mam mieć cc w tych dniach:)
Tak, ja mam termin na 5 lutego wg OM i mam zamiar rodzić w Swissmedzie.
Ja miałam taką sytuację. Zaczęłam rodzić 5 dni przed planowaną cesarką. Zadzwoniłam z domu że jadę bo odeszły mi wody, miła pani powiedziała że zapraszają i żeby wejść od tyłu i tak też zrobiliśmy. W szpitalu byłam około godz 4, wypełniłam wszystkie druki (juz mialam skurcze co 10 min, czekalam do godz 7 az zebral sie caly sespol. Po 10 min dziecko bylo na swiecie.
witam,
Chciałabym zapytać i takie praktyczne sprawy związane z porodem w SM, co zabrać ze sobą do szpitala, wiem na pewno, że suszarkę i małą lampkę do kontaktu, bo nie ma na salach poporodowych, ktoś ma jeszcze jakies wskazówki?
Będę wdzięczna:)
A może są mamy rodzące na początku lutego 2015???
przepada tylko zaliczka
Mam pytanie w sprawie umowy - może któraś z Was mi podpowie. Zastanawiam się jak to jest jak podpiszę umowę, wpłacę zaliczkę i np. nie dojadę na czas i będę musiała urodzić gdzieś indziej? Mam termin na koniec roku i prześladuje mnie myśl, że pojadę do rodziców na Święta i tam zacznę rodzić :-) Domyślam się, że zaliczka przepada, ale czy coś jeszcze wtedy Swiss wymaga, jakieś opłaty za odstąpienie od umowy czy coś? Będę wdzięczna za odpowiedzi jeżeli ktoś coś wie.
Podejrzewać że może być to ta słynna blondynka z Kitkiem, choć była tam jeszcze jedna blondynka ze spiętymi włosami, ta o której ja piszęto chyba po czterdziestce szczupła ta druga po trzydziestce na oko, i faktycznie ma hopla na punkcie karmienia naturalnego.plakietki z imieniem oczywiście nie miała
słynna blondynka z kitkiem rozpusciła dla niepoznaki włosy:) ona jest tylko za karmieniem naturalnym... co wprowadza niesprzyjajacy laktacji klimat
image
Niestety pod koniec sierpnia jak ja rodziłam to podkłady na łóżko tylko z fizeliny(mąż z domu przywiózł mi podkłady belli ), chusteczki tylko bobibni niebieskie, weźcie cukier bo niestety nie dają.
Ja z cesarki w swiss jestem bardzo zadowolona, porównując mój pierwszy poród siłami natury na zaspie. Po prawie dwóch miesiącach mam tylko cieniutką kreseczkę, ciął mnie doktor Karaś.
Uważajcie na szczupłą blondynkę od noworodków ( włosy rozpuszczone do ramion, pali papierosy)bo niechętnie bierze bobaski na noc , jak ją w nocy zawołałam, dzwonkiem bo maleństwo zaczęło chlustać mlekiem, to przybiegła po dłuższej chwili na bosaka , najprawdopodobniej spała i była bardzo niezadowolona że ją wołam co dała mi do zrozumienia swoim zachowaniem
takie rady nie dla każdego. ja na przykład jestem uczulona na aloes, tak, jak moja Mama, a on jest we wszystkich pampkach i wszystkich dadach oprócz 2. happy miałyśmy 4 paczki, potem dada 2 a teraz tesco i lidlowe oraz pieluchomajtki i pieluchy z bootsa, wiec przeglad pieluch mam. twarde to sa fitti z pierdonki. podklady moze nie sa rewelacyne ( mają belli mamma), ale sa i wystarczy je zmieniac, z takich bardziejszych polecam molimed, jak ja rodziłam to mieli chustreczki johnsona i belli, wiec to sie pewnie zmienia w zależnosci od tego, co jest na stanie.
image
Ja rodziłam pod koniec sierpnia, moje rady to:
Warto zabrać swoje chusteczki dla maluszka, oni mają bogini niebieskie gdzie wyraźnie jest napisane są powyżej 1 miesiąca życia

Pampersy pampersa , bo tam tylko bella grubsza i twardsza
Podkłady poporodowej dla siebie z belli lub rossmana, bo oni tylko z fizeliny dają mi po tym odpa żyło jak na takim podkładzie leżałam po cesarce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Panda i jak?pewnie juz jestes razem z Maluszkiem? Napisz pare slow w wolnej chwili.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry