Widok

Swissmed poród 2014

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2013-t446675,1,130.html

Urodziłam Córę 1 ego marca. Nad wyborem szpitala zastanawialiśmy się kilka miesięcy. Rozważałam poród na klinicznej, ale po informacja o ilości studentek oglądających poród odpuściłam. składaliśmy się z Rodzicami, wiec było łatwiej.

Chodziliśmy na szkołę rodzenia - p. Joasia to właściwa osoba na właściwym miejscu- spokojna, rzeczowa, wymagająca, ale potrafiąca przekazać wiedzę.

czatowaliśmy na Jej dyżury i się udało :. poród 4,5 h od momentu przyjazdu z lekkimi skurczami, udało się bez nacięcia, znieczulenia i oksytocyny. Słuchałam Jej poleceń i akcja szła spokojnie. Za taki przebieg narodzin będziemy zawsze Jej wdzięczni.

Oddział kameralny- 7 osobowy- pierwsze dwie noce z miła koleżanka, trzecia tylko z Córą. Lekarze kulturalni i konkretni. przekazywali co na bieżąco się dzieje, informacje o moim stanie i Dziecka.

Panie salowe miłe, praktycznie niewidoczne i chętne do pomocy.
obiady dobre, lekkie- nie ma problemu , żeby dostać dokładkę wystarczy powiedzieć i bez problemu. Pokoje są jasne, czyste i przestronne.

art. higieniczne dokładane na bieżąco, mleko dla Dziecka dostępne.

Osoby, które tam rodzą to zwyczajne, fajne Kobitki- uśmiechnięte , zrelaksowane, mam nadzieje, ze będziemy miały kontakt na dłużej.

Ważne, by idą do Tego Szpitala nie nastawiać się na wojenkę i walkę o luksusy. komfort jest, ale wszędzie są ludzie, którzy wykonują swoją pracę i też chcą czasem żeby się do nich szczerze uśmiechnąć i normalnie porozmawiać jak im mija dzień, a nie słuchać wymagań i oglądać niepotrzebne fochy. wystarczy okazać zrozumienie, a zostanie się zrozumianym :).
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
czyli rozumiem że wszystkie cesarki od maja kosztują 7 tyś jeśli są wpisane w zeszyt?

i jeszcze ponawiam pytanie co do wyniku bilirubiny przy wypisie maluszka, z tego co czytam to jedni piszą że 10 drudzy że 15 jednostek, któraś o to pytała?

ja będę rodzić w sierpniu w swissmed ale raczej cesarka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Inspired kto wie, może uda nam się spotkać :))

Na szkołę rodzenia idę do Swiss od czerwca, bo teraz w kwietniu zajęcia już się zaczęły i prowadząca powiedziała, że to w sumie trochę za wcześnie na mnie, a następna rusza od czerwca.
image
bez klopotu, powiedzialam ze to moj drugi porod u nich i ze nie mam mozliwosci przyjechanai w tygodniu, bo jestem sama z dwulatkiem.
Jedna babeczka akurat przyjechala rodzic sn, kurcze miala mniejszy brzuch niz ja :(
o dzięki za info....łudziłam się, że może te 7 tysięcy to od kiedyś tam...a to już, niestety. No i całe szczęście, że tną w miejscu starej blizny. W ten sposób ma się całkiem "nową" bliznę:) a byłaś w 35 tc i bez problemu?
Luna - nie mam pojecia, najlepiej jedz i zapytaj.
niewiem - a jak wygląda z cesarką, ze wskazań medycznych? tj chodzi mi o sytuację, że nie ma opcji porodu SN, to traktują to jak "cesarkę na życzenie"?
image
szok.. może ze wskazan medycznych jest 6 tys a na zyczenia 7 tysiecy?
Ja sie załapałam na 6 tysiecy...

Nie dziwie sie,ze maja full cesarek, bo tyle babeczek sie teraz boi o swoje maluszki,ze szok.

Ja jutro jade na ktg:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja juz po kwalifikacjach. Cesarka na zyczenie 7 tys. Jezeli ktoras sie zdecyduje na sn a skonczy sie cc to placi sie 6 tys. Pielegniarka mowila ze maja tyle cesarek ze szok. Chcialam na inny dzien ale zwyczajnie kalendarz full, maja tam ruch jak w ulu. Za kolejny porod u nich znizka 5%. Cc mam w ostatnim dniu 39tc, nie mam pojecia jak wytrzymam. O badanie nie prosilam bo nie chce, na ktg tez nie bede jezdzic co tydzien bo np w nast tyg mam wizyte u swojego lekarza, no chyba ze cos mnie bedzie niepokoic. Akurat rozmawialam z lekarzem ktory robil mi cc w 2012 i pytalam jak oni tna to powiedzial, ze w tym samym miejscu, stara blizne wycinaja...
A to w porządku :) nie tesknie za tym badaniem, wiec okej :)
jak zechcesz to zbadaja.jk by sie cos pojawilo na ktg i polozna uzna, ze trzeba to sama zawola lekarza, a tak on podbija zapis ktg po badaniu.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Ja pojechałam na kwalifikacje w 36tc a nie mieli teminu i będę miała w 40 tc.... chociaż początkowo miałam mieć w 38,39 max.
A jechać w pośpiechu do Gdańska też nie fajnie, no ale może jeszcze 10 dni wytrzyma moj maluszek w brzuszku :) Chociaz coraz mniej mam na to nadzieje,bo boleści ostatnio niesamowite....
Badaja Was ginekologicznie na tym ktg?
Ja mialam juz 3 razy ktg, raz USG bo poprosilam a tak to ginekologicznie nikt mnie nie bada... nie wiem, czy powinien?
Justyna G, BeataI-J jak będę na sali z jaką Mamą to będę podpytywać czy przypadkiem na forum trójmiasta się nie udzielały :)

Odnośnie zmiany ceny za sn i za cc, zastanawiam się co w przypadku gdy wybiera się sn ale w wyniku komplikacji robione jest cc, jak to policzą?

Czy któraś z Was chodzi do szkoły rodzenia przy Swiss?
niewiem1303, jedziesz na kwalifikację w 35 tc, czy 36? tak się zastanawiam kiedy można jechać, czy trzeba czekać do tego 36? no i koniecznie daj znać jak było i co mówili o cc, tzn. na który tc Cię umówią
Wrócę do wspomnianego przeze mnie wcześniej Wejherowa. Na zajęciach (do końca jednak trwania zajęć w szkole nie chodziłam, bo nerwowo nie dałam rady) mieliśmy spotkanie z lekarzem z oddziału porodowego. I sam stwierdził, że najlepszą w ogólnej ocenie, metodą znieczulenia, jaką można zaoferować rodzącej jest w właśnie zzo. A w Wejherowie nie ma takiej możliwości na życzenie, nawet jeśli chciałabym dodatkowo zapłacić. Przynajmniej oficjalnie nic mi w tym temacie nie wiadomo. To decyzja ordynatora na zasadzie nie bo nie, chociaż personel jest i kiedyś (kilka lat temu) była taka możliwość. Tak przynajmiej przedstawiał sytuację lekarz na spotkaniu z przyszłymi rodzącymi.
Nie rozumiem takiego podejścia. A! pewnie dlatego, że Pan ordynator nigdy nie będzie rodzić!

Ja od wczoraj mam mega bóle w krzyżu, noc zarwana :( jutro ktg i zobaczymy, co pokaże zapis.
Ja tego nie praktykowałam na sobie, ale wierzę temu lekarzowi. Sam kobietki namawiał na zzo (wtedy było płatne ok 500zł) ale powiedział wprost, że jak wymiar główki będzie większy niż powinien, to nie ma mowy o znieczuleniu, bo może skończyć się np. kleszczami, próżnociągiem lub "tylko" długim porodem. Wspominał jeszcze o pomiarze miednicy i porównaniu tego pomiaru z glówką dziecka ale nie pamiętam szczegółów.
Ja sama myslałam o zzo i dlatego też poszłam na spotkanie z tym lekarzem ale ostatecznie nie skorzystałam - wybrałam szpital, gdzie tego nie oferowano. Jednak jak słyszę rzeczowe argumenty od lekarza (a nie tylko "nie bo nie"), który ileś lat przy tym pracuje (i chwali sobie zzo) to do mnie to po prostu trafia. Moja siostra urodziła z zzo w UK, dlatego wiem jak to tam wygląda. Nikt jest przed porodem usg nie robił, nikt jej nie mierzył kości miednicy a jest bardzo szczuplutka - nosi rozmiar 34, w porywach 36. Ja taki pomiar kości miednicy miałam robiony przed każdym porodem, nawet jak nie było opcji zzo. Wcześniej (w jakimś planie porodu czy czymś takim) zgłosiła że chce mieć zzo. To dostała. Rodziła półtorej doby.
A sądzicie, że nie zmieni się podejście do cc w sm? Może też zaczną przeciągać naturalne.
Zamierzam rodzic sn w sm na początku lipca i zaczynam się tego teraz bardzo bać, że mnie przetrzymają (jak w państwowym przy pierwszym porodzie).
Inspired ja też planuję sn i poród w Swiss, bo nie zamierzam w razie gdybym nie dała rady męczyć się kilkanaście godzin aż ktoś łaskawie zrobi mi cesarkę.. Chcę spróbować naturalnie, ale w razie potrzeby chcę mieć ten komfort psychiczny, że nikt nie będzie czekał z cc.
Justyna G. mam termin na 5 sierpnia więc dziewczyny całkiem możliwe, że się tam spotkamy :)
image
ja dość późno zgłosiłam się na kwalifikacje bo jakoś w 37 tygodniu i cc zaplanowali mi dopiero na 40 tydzień, nie wiem czemu ale chyba nie mieli terminu wcześniej no i nie doczekałam, przyjechałam w nocy w weekend już ze skurczami i odchodzącymi wodami no i o 3 w nocy miałam cc :/ stresu się trochę najadłam tym bardziej że wody były mocno gęste i zielone :/
a do tego w łóżku obok miałam panią co miała krwotok i krew jej przetaczali, miała całą aparaturę do monitorowania akcji serca, po tym wszystkim mój następny poród będzie chyba siłami natury :)
Nie wiem, czy tak się przez ostatnie 3 lata zmieniło, ale w GB niechętnie robi się planowe cesarki\ ze względów medycznych (o pozamedycznych nie wspomnę), a ponieważ standardowo robi się tylko 2 badania USG (tak!!), więc nawet nie ma wielu podstaw do planowania cesarki. Np. moja szwagierka urodziła prawie 5-kilowe dziecko cesarką "awaryjną" (z powodu podniesionej temperatury) po kilku godzinach skurczów, nikt nie miał pojęcia, że to będzie duże dziecko. Ale właśnie cesarek awaryjnych wykonuje się dosyć sporo.
u mnie synek byl w szpitalnym bo nie dalam pielegniarkom swoich, final byl taki ze mi synka calego na rozowo ubrali ;) wiec dziwnie bylo nawet fotki robic :P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

do góry