Widok

Szkoły toną !

Nauka Temat dostępny też na forum:
Nieuctwo, czyli niechęć do nauki wyraża około 80 % uczniów w szkołach. Oni nie są zainteresowani nauką.
Propaganda MEN jakie to sukcesy osiąga polska młodzież jest farsą. Wystarczy, że Rektorzy wyższych uczelni biją na alarm, że studenci w ogóle nie potrafią się uczyć.
Zasób słownictwa maturzysty to 100 wyrazów, którymi operuje.
Gdzie im do komunistycznego wykształcenia, gdzie setki książek się czytało i na maturze całki rozwiązywało.
Teraz odnoszę wrażenie, że to wtórni analfabeci, którzy tylko po Sądach Najwyższych chadzają, bo im Minister Edukacji naubliżał.
Bronią ich prawnicy, psycholodzy i pedagodzy - jacy to oni biedni i co drugi ma opinie z poradni o dysgrafii, dysleksji itp. A może im kartki z zeszytu powyrywać, ( jak to było 40 lat temu) aż się nauczą cierpliwości i czytelnie pisać. I tak do skutku, a jak nie potrafią poprawnie pisać to matury nie powinni otrzymać !
Kto ma ponieść konsekwencji za taki system nauczania w polskich szkołach. Za chorą reformę - wprowadzenia gimnazjów. Za wycofanie lektur, za obniżenie poziomu nauczania. Może politycy w tej materii się wypowiecie i zastanowicie, kogo w pierwszej kolejności pod Trybunał Stanu. No kogo ?...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1
"tyle,że zepchniętych przez lobby naukowe"
Jak sądzisz, dlaczego lobby naukowe ich zepchnęło?
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nic mi nie udowodniłeś -poza bezkrytycznym pokłonem dla 1 zmonopolizowanej teorii
Manson---wycieczke osobista to ja odebrałam właśnie od KiK
a skoro on wyruszył w podróz to i mnie wolno:)
ja mam głęboko wiarygodność
mnie nikt wierzyc nie musi,poklasku ,ani adoratorów tez nie potrzebuje do istnienia i posiadania swojego zdania!
---
hipotez jest pełno w książkach i podręcznikach od historii
jest tez pełno hipotez poza nimi, nie mówie tu o zadnych s.f -amatorach
tylko o badaczach różnej masci, wykształconych i z tytułami i z doświadczeniem
tyle,że zepchniętych przez lobby naukowe
monopol maja nieliczni
jak we wszystkim..
a ty ten monopol wspierasz
twoja sprawa..
ja naleze do tych,którym nie wystarczy podano na tacy
jak mam watpliowsci -to sama wesze-na tyle ,na ile mogę

jeśli ktoś w końcu wśród twoich zacnych otworzy wrota--dla innych teorii i cos udowodni-to mnie szukaj i nie przepraszaj
@ Isztar
kulturalnie i bez awantur wytłumaczyłem Ci w wątku " misz-masz w rozumie" że Twoje teorie o budowie piramid egipskich laserem są trudne a wręcz niemożliwe do udowodnienia. Podobnie z teoriami o bliżej nieokreślonej, prastarej cywilizacji która to miałby tym laserem fechtować.

Gdybyś mówiła że są to jedynie hipotezy SF zgodziłbym się, ale jako że głosisz te poglądy jako prawdy objawione to musiałem wyrazić swe zaskoczenie a nawet trochę przerażenie, że intryguje Cie zagadnienie reformy polskiej edukacji ;)

@ Mansonie, chciałbym napisać że cieszy mnie Twój wstyd ale tak nie zrobię ;) )
A nie masz wrażenia, że przez wycieczki osobiste odbierasz sama sobie wiarygodność?

Ja też podzielam pogląd, że świat bez facetów, a K&K w szczególności, powinien być lepszy. Ale ja się wstydzę, że tak uważam.
KiK
ja nigdzie nie napisaałm ,ze jestem zbulwersowana poziomem gimnazjum!
to sa twoje domniemania-wykute z nieuważnego czytania innych
i filtrowania przez swoje /niezawodne/mens!

moje dzieci chodza do gimnazjum, w którym nauczyciele i dyrektor robia co się da,żeby było jak najlepiej ,pod każdym względem
z tymi przepisami i wytycznymi -JAKIE MAJA
rozmowa była o poziomie obniżanym odgórnie..zdaje się
ALE JAKOS CI UMKNEŁ TEN SZCZEGÓŁ
panie dokłądny!

szkoda ,ze nie chce ci się poza historia poczytać trochę z innych dziedzin
i posłuchać fachowców z najwyższej półki--co mogą dziś!
i nie sa w stanie z twoimi narzędziami wybudować tego co stoi--nie wiadomo ile
nt husarii- mamy pewniejsza wiedze -bo blizsza i z własnego pola
-----
jak piszesz ogólnikowo -to pisz beziminnie
bo ja nie rozmawiałam z toba ani O bROWNIE
ani nt innych dziejów historii

mało wiarygodny kronikarz z ciebie byłby..
wszystko do jedengo wora-i tylko twoje zdanie się liczy
a właściwie zdanie tych -co myśleli przed tobą
o nowatorstwo i otwarty umysł nie można ciebie oskarzac
to pewne!
Trzeba obiektywnie przyznać. Marek osiągnąłeś ładny wynik :)
Marek (11:07)
Artykuł Antoniego na wp.pl wydrukowany przez Marka i do tego komentarze.

Artykuł w kraju poparło 145 osób za przeciw 37

Jaka to rewolucja ? - to Tuska przypodobanie się rodzicom. Mam inny pomysł. Zmodyfikowany. Gwarantuję, że będą się uczyć a oto w szkole chodzi. 1) Wydłużyć cykl nauki w gimnazjach o 1 rok, aby w pełni zrealizować program nauczania i zmienić go w określonych kierunkach. Nie likwidować gimnazjum , ponieważ to zbyt duże koszty. 2) Wprowadzić więcej godzin lekcji tygodniowo z: - języka polskiego( bo to nasz ukochany język narodowy) o co najmniej 2 godziny są 4 powinno być 6- 7 godzin (w Danii jest 9 godzin języka duńskiego tygodniowo); - matematyka są 3 godziny powinno być od 5 godzin do 7 godzin; - fizyka co najmniej 3 godziny ( jest 1 godz) - chemia co najmniej 3 godziny ( jest 1 godzina) - biologia co najmniej 3 godziny ( jest 1 godzina) - historia 4 godziny ( są 2 godziny) - wiedzy o społeczeństwie 3 godziny ( jest 1 godz.) - geografii 3 godz ( jest 1 godz) 3) Zlikwidować religię w szkołach, jej miejsce jest w salce katechetycznej przy parafii dla chętnej młodzieży. 4) Nauka obowiązkowa tylko do 17 roku życia, a nie 18 roku życia. 5) Zlikwidować system klasowy, a wprowadzić w gimnazjum 4 poziomy nauczania. 6) Na każdym poziomie nauczania w gimnazjum na koniec roku egzamin ( plus 1 poprawka) . Uczeń przechodzi na wyższy poziom nauczania jeżeli z danego przedmiotu uzyska 50 proc poprawnych odpowiedzi. Teraz może mieć 1 procent na egzaminach poprawnych odpowiedzi i zda do następnej klasy. Tak wygląda absurdalna decyzja MEN. 7) Dla tych co się nie uczą - szansa - Szkoła letnia w wakacje ( ponieważ oni zrobili sobie wakacje przez cały rok). Oczywiście płatne np za 1,5 miesiąca płaci rodzic 2 tysiące złotych. Gwarantuje, że zajmie się swoim dzieckiem. Jeśli nie chce chodzić do szkoły letniej jego sprawa, pozostaje na tym poziomie na jakim był z danego przedmiotu. Kończąc 17 lat wylatuje ze szkoły. 8) Dać mu szansę skończenia gimnazjum w szkołach wieczorowych ( odpłatnie z zaznaczeniem na świadectwie szkoła wieczorowa). 9) Złe zachowanie ( takie skrajne karać zawieszeniem w prawach ucznia na miesiąc czasu). Kara powinna dotyczyć również tej plagi jaką jest ściąganie. 10) Filozofia myślenia - to uczniom ma zależeć na nauce. Pozostałe osoby tylko im pomagają się uczyć. Chyba powinienem zostać Ministrem Edukacji Narodowej - wprowadziłbym w oświacie praktyczną rewolucję : oczywiście żartuję :)

|
Nie zgadzam się z opinią16
Zgadzam się z opinią5
~ belfer

@Marek : Bredzisz chłopcze, idż się prześpij....

|
Nie zgadzam się z opinią0
Zgadzam się z opinią8
~ Tomek

@Marek : Ja te pomysły jako n-l szkoły ponadgimnazjalnej- popieram. Pozdrawiam

~ Icek

@belfer : Cóz za elokwentna odpowiedź a ile w niej wiedzy i argumentów przekazałeś. Widać, że w szkole pracujesz. Życzę zdrowia.

|
Nie zgadzam się z opinią7
Zgadzam się z opinią6
~ kosos

@Marek : Chyba gościu dawno w szkole nie byłeś teraz jest tyle nauki, że człowiek nawet nie ma czasu wyjść ze znajomymi.

|
Nie zgadzam się z opinią
1
Zgadzam się z opinią
7
~ Ania

@kosos : Znajomych kosos to zostaw sobie na sobotę i niedziele, a teraz marsz do szkoły uczyć się . Marek ma racje tylko rzetelna praca daje efekty :)

|
Nie zgadzam się z opinią
4
Zgadzam się z opinią
1
~ jh

@Marek : fajnie tylko religie zostaw tam gdzie jest,bo bedziemy musieli bić sierpem i mlotem w czerwona hołotę

|
Nie zgadzam się z opinią1
Zgadzam się z opinią7
~ nauczycielka sp i gimnazjum

@Marek : jestem za, w pełni popieram , a icek i belfer- porażka, nie wiecie chłopcy jak się trzeba na darmo umordować z gimnazjalistami, którzy wszystko maja gdzieś. Każdy zazdroszczący nauczycielom powinien na miesiąc się z nimi zamienić, wtedy zobaczy ignorancję i arogancję i mnóstwo papierkowej roboty. A zresztą- nikt nikomu nie zabraniał- każdy może zostać nauczycielem- fakt, trzeba się jednak uczyć, pozdrawiam

|
Nie zgadzam się z opinią6
Zgadzam się z opinią3
~ wwa

@Marek : powinieneś uczyć survivalu a nie dzieci w szkołach. Twój plan to bardziej resocjalizacja dla recydywy niż edukacja dzieci.

|
Zgadzam się z opinią8
~ WJ

@Icek : Popieram, można wprowadzić kilka modyfikacji, chętnie zostanę podsekretarzem:):):):):)......tylko te obawy o stołki i sprawozdania z osiągnięć edukacyjnych, nie do przeskoczenia dla o b e c n y c h. Pozdrawiam, życzę sukcesów w pracy.

|
Nie zgadzam się z opinią7
Zgadzam się z opinią5
~ kolo

@Marek : lol z tego co podałeś mamy 33 h tygodniowo a gdzie reszta przedmiotów ? niepotrzebna ? może chcesz wysyłać dzieci na 10 h dziennie do szkoły ? puknij się w czoło fantasto. Reszta pomysłów rodem z policyjno-fiskalnego koszmaru na zasadzie: karać zamiast pomagać i bulić za wszystko jak najwięcej (już widzę dyrektorów szkół jak wchodzą do gabinetu i mówią "pani Kasiu proszę przekazać nauczycielom że muszą udupić 20 % więcej osób w tym semestrze bo potrzebuję kasy za letnie wakacje") . Dobrze że na takie dyrdymały jeszcze w rządzie nie wpadli.

|
Zgadzam się z opinią7
~ Mare3k

@wwa : Właściwie to jedno i drugie, bo nieuk i leń musi zostać zresocjalizowany, i wdrożony do systematycznej i ciężkiej pracy o czym zapomnało MEN.

|
Nie zgadzam się z opinią1
Zgadzam się z opinią10
~ Kika

@Marek : Pracuję w gimnazjum i Twoje pomysły popieram. Więcej dyscypliny w szkole, tak jak było kiedyś. Marek na Ministra Edukacji Narodowej!!!

odpowiedz
Zgłoś do moderacji
|
Zgadzam się z opinią6
~ Marek

@kolo : Potrzebna jak najbardziej tylko ich nie wymieniałem. Rzuciłem tylko hasłowo jak to widzę :) Mało czasu na pisanie:)

odpowiedz
Zgłoś do moderacji
|
Zgadzam się z opinią8
~ Marek

@kolo : To nie dyrdymały tylko rzeczywistość. Czas najwyższy zabrać się za chamstwo w szkołach. Natomiast pani Kolo - Kuratoria nic nie robiące na zieloną trawkę :)

odpowiedz
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z opinią 8
Nie zgadzam się z opinią
1
~Catherine (12:54)

@Marek ^ Marek popieram Cię całkowicie. Ja żałuję, że miałam nauczycieli do kitu a rodzice niezbyt interesowali się moją edukacją. Teraz z perspektywy czasu mogę śmiało napisać, że potrzeba mi było nauczycieli z prawdziwego zdarzenia i więcej nauki. Wolałabym siedzieć w szkole dłużej na lekcjach niż wracać do domu o 13. A w domu praktycznie nic nie robiłam. Ktoś tu pisał o braku czasu dla znajomych. Znajomi raz są a raz ich nie ma, ale to rozumie się dopiero po latach. To był mój czas na naukę, którego nie wykorzystałam i teraz odbija się to na moim dorosłym życiu. Popieram i to bardzo pomysł dzielenia dzieci na grupy ze względu na umiejętności. Pamiętam te nudne lekcje matmy gdzie nauczycielka tłumaczyła setny raz podstawy bo 3/4 klasy tego nie rozumiało. A co z nami, którzy mogli nauczyć się czegoś więcej? A co najbardziej mi przeszkadza w tym systemie nauczania? A mianowicie to, że nie uczy on ciężkiej pracy. Żałuję, że nikt mnie nie przycisnął tak żeby mi się w t**ku zagotowało. Uczniowie nie podziwiają osób z dobrymi ocenami (pamiętam to buczenie 'Jej znowu kujon 5 dostał) a 'bogami' w klasie są kombinatorzy.

odpowiedz
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z opinią 5
Nie zgadzam się z opinią
1
~vito (13:39)

@kolo ^ Dokładnie tak z tą resztą przedmiotów ! Na cholerę komu w szkole zajęcia techniczne, muzyka lub religia! Przenieść dwa pierwsze do nieobowiązkowych przyszkolnych kółek zainteresowań a religię do salek katechetycznych przy kościołach ! Jeżeli uczeń kocha muzykę lub ma "złote ręce" to napewno tam trafi bez przymusu , a reszta nie będzie się męczyć ! Co do religii to wszyscy wiemy, że religijność dzieci kończy się najczęsciej po I Komunii , a sama religijna indoktrynacja w szkołach jest zupełnie nieskuteczna co widać na stadionach piłkarskich , blokowiskach , dyskotekach w miastach i na wsi czy Marszu Niepodległości ! Wszędzie tam królują młodzi bandyci nauczani religii czesto już w przedszkolach !

odpowiedz
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z opinią
0
Nie zgadzam się z opinią 5
~rafa (13:55)

@Marek ^ bzdury , po co tyle fizyki, chemii, to sie w zyciu to w ogole nie przydaje !! powinno byc angielskiego tyle co polskiego , zeby wszyscy byli biegli tak jak np w holandii czy skandynawii

odpowiedz
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z opinią 2
Nie zgadzam się z opinią
0
~gore (14:30)

@Marek ^ mam 40 lat , i swoje widziałem. Pana Marka popieram w 100% ,tyle że mam małe ale .Mam córkę co chodzi do 3 kl. gimnazjum o rozszerzonym profilu i widzę że znajomych ,przyjaciół ona wcale niema .Są tego plusy no i minusy : plus ma czas na naukę ( średnia 5,2) a minus brak przyjaciół . Ale to niedługo nadrobi , tak sadzę. Ale wracając do tematu . Dziewczyna czasem przychodzi do domu zapłakana, bo jakieś barany dogryzają jej że kujon ,naśmiewają się z niej . Ja chciałbym aby takie właśnie barany , wg sugestii p. Marka od izolować , mało tego stworzyć klasy dla baranów . Bo te "kujony" mają tak mało czasu dla siebie ( korki z reguły do 20 ,00) a przede wszystkim i psychika nie jest gotowa na tak brutalnych ludzi . Przede wszystkim stworzyć takim ludzią co chcą się uczyć dogodne warunki ku temu , a ci co niecącą do budynku obok .
panikuje
-wg ciebie
to co jest moja rzeczywistoscia jest panika

:):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
szkoły letnie nie byłyby obowiązkowe, zawsze można zostać spadochroniarzem.
Teraz na siłę przepycha się nieuków z klasy do klasy, żeby można było pochwalić się "wynikami". Co powoduje powstanie większego odsetka nieuków, oraz spadek motywacji u dzieci, które widzą że czy się uczysz czy nie i tak cię przepychają, więc po co się wysilać?
Kto ma uczyć w wakacje? Nauczyciele. Jest ich dużo, nie skończą się ;)
Uczniów z różnych szkół można podzielic na grupy problemowe.
2k to moze za duza cena, ale nic tak dobrze nie motywuje jak trzepnięcie po kieszeni.
Biurokracja szkolna to raczej pisanie szczegółowych konspektów, raportów i innych nikomu niepotrzebnych pierdół. Z czym dany uczeń ma problem, uczący go nauczyciel może streścić w paru linijkach.
No i te nieszczęsne, sztywne testy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dowodem na słowa Stvoriczko są np protesty młodzieży w Chile.

http://wyborcza.pl/1,76842,12393913,Studenci_w_Chile_wracaja_do_walki_o_edukacje.html
"1. Likwidacja przymusu nauki.
2. Likwidacja państwowej edukacji finansowanej z podatków."

To sie zemści na najbiedniejszych.
I na dzieciach z patologii, które będą miały jeszcze mniejsze szanse wyrwać się z tej patologii.
Jak sądzisz, ile jest w Polsce rodzin, dla których flaszka będzie ważniejsza niż żeby posłać dziecko do szkoły? Mało?
nie panikuj
-podręczniki miałabyś za darmo na papierze elektronicznym uaktualniane po otrzymaniu promocji

A uczeń w tornistrze miałby tylko zeszyty i ćwiczeniówki
proponuje obciazyc grzywna wszystkich wyborców obecnej opcji
dziadków i babcie -ulgowo po połowie
albo nie -pod trybunał stanu
co się tam cackac--do wiezienia -bo i tak nie zapłacą-nie będą mieli z czego
ukarać rodziców--niech się dzieci same chowają i utrzymują
a tak--to szkoła teraz będzie ich utrzymywać ,jak rodzic w kiciu

całkiem niezle-niketórzy będą mieli lepszy socjal jak na bezrobotnym a nawet jak za 1000 pensji
w tym kiciu ..i o nic nie trzeba się martwic

ale dalej --jak młodziec będzie niegrzeczna to już grzywna NA NAUCZYCIELA SPADNIE--i nauczyciela do kocia jak nie zapłaci

kto zostanie?

tak mi się przypomniały słowa Gandhiego-"jakbedziemy stosować zasade "oko za oko"-to wszyscy będziemy slepi"
DZIZES
nakaz to ostateczna forma nauki i wychowania
jedna z lepszych i humanitarnych jest motywacja
a skoro wam nauczycielom się nie udaje--to chcecie byśmy my-głupsi rodzice byli w tym lepsi
i tak odbijamy piłeczke od siebie wzajemnie ...turlamy--a dzieciaki na to patrza i korzystają--na swoja i nasza niekorzyść......
Nie wzoruj sie na krajach osciennych
panstwo policyjne!

bo bedziesz miał wiecej posłusznych roboli
a w naszym przypadku jeszcze wieksza galopujaca slale bezrobocia
błagam jako matka kilkorga dzieci
przestancie pie..C o kolejnych zmianach
i kolejnych przewrotkach
które nas rodziców bija po kieszeni
nie was belfrów!

wiesz ile osób musi brac pozyczke ,zeby wyposazyc dzieci do szkoły
i ile w pozostałych przypadkach panstwo wydaje na zapomogi
litosci-przestancie pakowac w nasze dzieci -teorie teorie i teorie
uczcie ich prakrtycznego zycia- przede wszystkim -na nizszym poziomie
zostawic ete ch..Gimnazja juz w spokoju

bez tych przewrotów-mozna wstawic wiecej godzin-matematyki i historii..I polskiego
mna tym koniec
religia !---salki!--które koscioły maja salki???
zastanowiłs sie pan nad tym

jesli ta religia bedzie taaaka ciekawa,jak do tej poruy -to nastepna połowa nie bedzie na nia chodzic
dobra -religia -to moze byc msza--jezu -jeszcze gorzej...
bo nie problem w tym ze jest w szkole czy nie wszkole-tylko problem w tym,ze
nauczas ie nie tego co trzeba

inne wiary--to pies?
dla mnie -wstaw etyke i filozofie-tylko błagam nie wykładowcy po kul-u
bo dalej bedzie tendencyjnie
---------------------
a co z dziecmi mniej zdolnym-za te tez my rodzice mamy byc karani!!!!!!!!!

prawda to-,ze wsrodowisko nauczycieli jest jednym z najbardzije betonowych srodowisk
i wy sami o sobie tak mówiecie!
ja to z danie usłyszałam od nauczyciela
drugie--twój przedmiot-jest najwazniejszy1
jesteś fizykiem--fizyka,chemia na piedestale
polonista--polski ,historia-reszta niewazne.........

uczycie mało praktycznych rzeczy-a to podstawowa rzecz do przezycia-teraz-własnie w tej rzeczywistosci - w jakiej sie znajdujemy

uczenie ukierunkowane na predyspozycje i zdolnosci!!!!!!!!!!
w kazdym cos wartosciowego tkwi-tylko wam nie chce sie do tego dojsc
i tego zdolnosci czesto wychodza pózniej
po burzliwym dojrzewaniu --w rozumku stabilizuje sie i zaczynaja sie uczyc
a ty chaiałbys człoweku--uciac tym ludziom droge????????

ilu sposród znanych i geniuszy było matołami z innych dziedzin?

wiesz ilu znam wspaniałych fachowców uczacych lekarzy --ludzi bez mgr
ilu matołów z wykształceniem mamy-w rzadzie?
ilu zboczenców z wyzszym w kosciele?

mimo wszystko wole z młodymi gadac-oni nie maja w sobie tej pancernej slepej betonowej sciany
czemu nie zapytacie ich o zdanie-czemu sie nie ucza
--
przykład dam--wykąłdowca z pasja,cieszy sie z sukcesów ucznia
wymagajacy,konsekwentny ciekawie prowadzacy lekcje duzo wiadomosci praktycznych ,z ostanich badan
słucha tego co uczen ma do powiedzenia
nie ma on wie wszystko!
badania sa w toku!
sa najlepsze wyniki w nauczaniu-najlepsze stopnie
czary?
nie młodziez ,dzieci trzeba też doceniac..Kochac
mimo wymagan i mimo ich rozwydrzenia
widziec w nich --ich potencjał
a nawet umiec przyznac sie do niewiedzy z jakiegos tematu
trzeba zejsc z katedry usiasc pomiedzy --wtedy dostrzezesz druga wspaniała strone medalu
masz żeby nie było że tylko krytykuje...

-nauka bezpłatna do 18 roku życia - czego zdąży się nauczyć to jego

-obowiązkowe ukończenie podst i gim (w normalnym toku do 18 roku życia) jak uczeń nie zdaje z pensji rodziców pobierana jest przez następne 2 lata po roku w którym nie dostał promocji kwota - na dodatkowy rok nauki dla ucznia

-coroczne egzaminy sprawdzające postępy w nauce - promujące do następnej klasy

-wprowadzenie jednolitych podręczników w całej polsce wymienianych/uaktualnianych co 3 lata pisanych i poprawianych na podstawie analizy corocznych egzaminów uczniów

-dwa ostatnie lata nauki z możliwością kształcenia w kierunkach zawodowych

-można też pomyśleć o możliwości płatnych praktyk zawodowych (1 dzień w tygodniu)

i na koniec

-dla rodziców - egzamin na rodziców w przypadku nie zdania - kastracja ;D
Antoni masz dzieci?
ser szwajcarski jest mniej dziurawy od tego pomysłu
4) a jak uczeń nie zda np 4 klasy to kończy naukę na podstawówce ? czy uczy się do 21 roku?
7) "szansa" - chciałbym zobaczyć te nieuczące się dziecko chodzące w wakacje do szkoły i jego rodzica płacącego 2 tyś za tą szanse,
kto niby ma uczyć w wakacje ? kiedy przeprowadzać remonty w szkołach?
jeden ma problemy z geometrii, drugi z ułamków , a trzeci z algebry i czego mają się uczyć w szkole letniej - każdy uczeń ma mieć osobny tok nauczania ?

biurokracja już zabija szkoły , a po wprowadzeniu tego co piszesz to przy naszej biurokracji trzeba by zatrudnić dziesiątki tyś osób.

w 5 min wymyśliłbym coś lepszego mniej bzdurnego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Antoni dobrze mówi a ostatni wpis Stvoriczko powinna przeczytać minister edukacji. Albo nie, wryyyć.. - to Stvoriczko powinna zostać ministrem edukacji. Szacun.
Plan bardzo mi się podoba.
Tylko ja jednak zlikwidowałabym gimnazja bez względu na koszty, bo wprowadzają ogromny i niepotrzebny chaos. Od poziomu życia dziecka, po poziom "ogólnopaństwowy".
Sześciolatki w szkole to jednak pomyłka (wiem, nie pisałeś o tym), a edukacja jednak do 18 roku życia, chociażby ze względu na wymóg pełnoletności potrzebny do podjęcia pracy.
Wprowadziłabym większy nacisk na przygotowanie człowieka do funkcjonowania w świecie, w którym żyje (piszę z poziomu własnych doświadczeń i deficytów, które zauważyłam u siebie i u innych. Może być w ramach wiedzy o życiu w społeczeństwie, tylko praktycznie rzadko bywa).
Banały, typu jak działają banki, różnica pomiedzy netto a brutto, podstawy ekonomii, działalności gospodarczej, podatki etc.
Podstawy psychologii i socjologii, z obroną przeciwko podstawowym narzędziom wywierania wpływu (Cialdini "Wywieranie wpływu na ludzi" - przyjemna i nietrudna książka, a bardzo pouczająca).

Omawianie i dyskusje na temat sztuki w innych nośnikach niż tylko literatura czy ewentualnie teatr. Przede wszystkim filmy i muzyka, może też gry - ich warstwa fabularna i świat, czyli coś, o czym młodzież dyskutuje sama z siebie i do czego ma sporo zapału.

Oraz większy nacisk na kreatywność i myślenie, nie tylko zapamiętywanie, ale znajdowanie drogi jak coś zrobić, wzorem amerykańskich "school projects".
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (213 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry