Widok

Szkoły toną !

Nauka Temat dostępny też na forum:
Nieuctwo, czyli niechęć do nauki wyraża około 80 % uczniów w szkołach. Oni nie są zainteresowani nauką.
Propaganda MEN jakie to sukcesy osiąga polska młodzież jest farsą. Wystarczy, że Rektorzy wyższych uczelni biją na alarm, że studenci w ogóle nie potrafią się uczyć.
Zasób słownictwa maturzysty to 100 wyrazów, którymi operuje.
Gdzie im do komunistycznego wykształcenia, gdzie setki książek się czytało i na maturze całki rozwiązywało.
Teraz odnoszę wrażenie, że to wtórni analfabeci, którzy tylko po Sądach Najwyższych chadzają, bo im Minister Edukacji naubliżał.
Bronią ich prawnicy, psycholodzy i pedagodzy - jacy to oni biedni i co drugi ma opinie z poradni o dysgrafii, dysleksji itp. A może im kartki z zeszytu powyrywać, ( jak to było 40 lat temu) aż się nauczą cierpliwości i czytelnie pisać. I tak do skutku, a jak nie potrafią poprawnie pisać to matury nie powinni otrzymać !
Kto ma ponieść konsekwencji za taki system nauczania w polskich szkołach. Za chorą reformę - wprowadzenia gimnazjów. Za wycofanie lektur, za obniżenie poziomu nauczania. Może politycy w tej materii się wypowiecie i zastanowicie, kogo w pierwszej kolejności pod Trybunał Stanu. No kogo ?...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mam inny pomysł. Nieco zmodyfikowany.Gwarantuję, że będą się uczyć.

1) Wydłużyć cykl nauki w gimnazjach o 1 rok, aby w pełni zrealizować program nauczania i zmienić go w określonych kierunkach. Nie likwidować gimnazjum , ponieważ to zbyt duże koszty.
2) Wprowadzić więcej godzin lekcji tygodniowo z:
- języka polskiego( bo to nasz ukochany język narodowy) o co najmniej 2 godziny są 4 powinno być 6- 7 godzin (w Danii jest 9 godzin języka duńskiego tygodniowo);
- matematyka są 3 godziny powinno być od 5 godzin do 7 godzin;
- fizyka co najmniej 3 godziny ( jest 1 godz)
- chemia co najmniej 3 godziny ( jest 1 godzina)
- biologia co najmniej 3 godziny ( jest 1 godzina)
- historia 4 godziny ( są 2 godziny)
- wiedzy o społeczeństwie 3 godziny ( jest 1 godz.)
- geografii 3 godz ( jest 1 godz)
3) Zlikwidować religię w szkołach, jej miejsce jest w salce katechetycznej przy parafii dla chętnej młodzieży.
4) Nauka obowiązkowa tylko do 17 roku życia, a nie 18 roku życia.
5) Zlikwidować system klasowy, a wprowadzić w gimnazjum 4 poziomy nauczania.
6) Na każdym poziomie nauczania w gimnazjum na koniec roku egzamin ( plus 1 poprawka) . Uczeń przechodzi na wyższy poziom nauczania jeżeli z danego przedmiotu uzyska 50 proc poprawnych odpowiedzi. Teraz może mieć 1 procent na egzaminach poprawnych odpowiedzi i zda do następnej klasy. Tak wygląda absurdalna decyzja MEN.
7) Dla tych co się nie uczą - szansa - Szkoła letnia w wakacje ( ponieważ oni zrobili sobie wakacje przez cały rok). Oczywiście płatne np za 1,5 miesiąca płaci rodzic 2 tysiące złotych. Gwarantuje, że zajmie się swoim dzieckiem. Jeśli nie chce chodzić do szkoły letniej jego sprawa, pozostaje na tym poziomie na jakim był z danego przedmiotu. Kończąc 17 lat wylatuje ze szkoły.
8) Dać mu szansę skończenia gimnazjum w szkołach wieczorowych ( odpłatnie z zaznaczeniem na świadectwie szkoła wieczorowa).
9) Złe zachowanie ( takie skrajne karać zawieszeniem w prawach ucznia na miesiąc czasu). Kara powinna dotyczyć również tej plagi jaką jest ściąganie.
10) Filozofia myślenia - to uczniom ma zależeć na nauce. Pozostałe osoby tylko im pomagają się uczyć.
Chyba powinienem zostać Ministrem Edukacji Narodowej - wprowadziłbym w oświacie praktyczną rewolucję : oczywiście żartuję :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
1. Likwidacja przymusu nauki.
2. Likwidacja państwowej edukacji finansowanej z podatków.

Zanim skrytykujesz... zastanów się kilka razy.. ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapamiętam to na przyszłość :)

A ja kulturalnie odpowiadam - dobranoc :)
uwierz mi: pijanego historyka należy zakneblować i zamknąć w osobnym pokoju ;) Inaczej przez cała noc skazani możecie być na opowieści o Aleksandrze Wielkim albo ślinotoku o Juliuszu Cezarze ;) Istnieje zagrożenie, że Ów będzie bajał o bitwie pod Lipskiem albo historii Prus ;)

Dlatego kulturalnie mówię więc Dobranoc ;))))
Dlatego bardzo lubię filmy historyczne :))
...oj chyba się się za bardzo rozgadałem ;)

Spokojnie, w towarzystwie zawsze znajdzie się ktoś, kto ma dużo do powiedzenia ;)
W takich filmach fajne jest to że faktycznie pokazują pewien rozmach minionych epok ;)
Przy jednej godzinie historii w szkole podstawowej, w porywach do dwóch, trudno się dziwić, że wiedza historyczna jest słaba.

Pamiętam krucjatę z filmu Królestwo Niebieskie, nie wiem, która to była ale film bardzo mi się podobał ;)
oj chyba się się za bardzo rozgadałem ;) Za dużo chmielowego nektaru ;)
Ogniem i mieczem był dobry. Mieli bardzo sensownego speca od ubiorów;) Znam faceta i ręczę że ma wiedzę ;)
Albo chociażby dzieje krucjat. Totalnie fascynująca sprawa. Potężne zderzenie cywilizacji chrześcijańskiej i islamskiej. Dzieje wielkich bitew, polityki i osobistych namiętności. Naprawdę fenomenalne fakty. Ale nie - musi być Hitler... Kurde. To wszystko inaczej powinno funkcjonować. Młodzi ludzie powinni mieć możliwość lepszego poznawania historii i w ogóle nauki. Dziś to wszystko jest jakieś instrumentalne, testowe, puste.

Eh chyba się starzeje ;)
To fakt, nie kojarzę żadnego filmu o husarii, na ekranie ostatni raz widziałam, kiedy byłam w kinie na Ogniem i mieczem ;) Widocznie temat jest mało atrakcyjny...
Chciałbym np choć raz obejrzeć dobry dokument o polskiej husarii. To była najlepsza i najbardziej zabójcza jazda w XVII wieku. Potwierdzają to niemal wszyscy historycy. Ówczesna najlepsza w Europie piechota szwedzka tak się ich bała że miała zapisane w kontrakcie że z polską jazdą w otwartym polu walczyć nie będą ;) Autentyk;) Ale nie..jestem skazany jeno na książki i załamkę przy kolejnym rozpatrywaniu osobowości Hitlera na History. To naprawdę dziwne ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
To akurat też mnie irytuje. Ciągle wałkowani są naziści i Stalin. A gdzie wojny XVII wieku? gdzie niesamowite dzieje późnego średniowiecza, gdzie konflikty starożytności? Czy ktokolwiek słyszał o imperium Hetytów, wielkiej inwazji perskiej dynastii Sasanidów na Rzym albo totalitarnym imperium Asyrii w VII p.n.e?

Nie wiem, może jestem zdegenerowany jako że na co dzień zajmuje się historią, ale wierzcie mi ta nauka oferuje opowieści po stokroć barwniejsze niż to co widzimy w tv. Nie wiem czemu tak się dzieje. To trochę dla mnie nie zrozumiałe ale może nazbyt subiektywnie podchodzę do tematu ;)
Hmm, tego o zwierzętach nie oglądałam, może to i dobrze :)

Pamiętam też serię Łowcy nazistów, bardzo ciekawe. Lubię ten okres w historii, jeśli można tak powiedzieć :)
o III Rzeszy w 90 % to akurat fajne rzeczy mówią ;) Choć zdarzają się wtopy typu: " ulubione zwierzęta Hitlera". Powaga widziałem to na History. Pełen odlot ;)
O nazistach telepatach nie oglądałam, za to udało mi się obejrzeć ciekawy serial dokumentalny Tajemnice III Rzeszy. Wydawał się wiarygodny, no ale ja nie jestem historykiem ;)
Naprawdę nie chce być złośliwy ale o czym tu mówić skoro tak bardzo zbulwersowana poziomem gimnazjów Isztar (która studiuje) uważa że piramidy egipskie zbudowano laserem..

O czym właściwie możemy mówić jeżeli tzw. młodzi "oczytani" patrioci wbijają na uniwerek i nazywają Baumana komunistyczna świnią?

O czym możemy mówić gdy na kanałach TV typu History National Geographic, Discovery oglądamy programy o nazistach telepatach, indyjskich bogach w rakietach i tajnej broni Krzysztofa Kolumba?

O czym możemy mówić gdy teorie Dana Browna są traktowane na poważnie?

Ludzie, upadek już się dokonał. Możemy się tylko przyglądać. ;)

Idę po piwo..
Zwróćcie uwagę jeszcze na jedną rzecz: ilość informacji, która nas otacza w dobie internetu. Jest tego ogrom. Informacje są na wyciągnięcie ręki i nie trzeba wielkiego wysiłku, żeby je uzyskać. Wszystko na tacy. Fakty, dane, opracowania. Nie trzeba koniecznie wszystkiego pamiętać, bo zawsze można sięgnąć do sieci. Przyzwyczajamy się do tego, a młodzi ludzie szczególnie i nagle kiedy trzeba czegoś poszukać, samemu poskładać dane, samemu wyciągnąć wnioski - zonk.
Pamiętam badania, wg których coraz trudniej jest nam skupić uwagę na czymś przez dłuższy czas, preferujemy krótkie komunikaty i szybko się nudzimy.
Łatwy dostęp do informacji to wspaniała rzecz, ale ma też i minusy.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
moim zdaniem-kina to mamy dość w domu
za to teatru nie
ale dzieciaki średnio się garna do tego

u moich jest tych wyjść sporo...
i w szkole tez sa występy

wiecie czego mi brakuje-takiej poglądowej wiedzy o zawodach
i przysposobienia do rozwoju na podstawie indywid.zdolnosci
WIECEJ PRAKTYKI i zaangażowania..nauki w systemie "uczestniczenia"
nie słuchania
raz -lepiej się to czuje
a drugie--na tym poziomie więcej ujawnia się predyzspozycji

tak mi się marzy---społeczeństwo pracujące wg uzdolnien i pasji
ech
----
czy jest możliwe -by każdego -kto popełnił błąd decyzyjny,
nieumyślny-postawic przed trybunałem?
czy to nie przesada?
ile lat trwałyby sadowe potyczki z tyloma ludzmi.....
szkoda na to czasu

sa gimnazja-to sa-to zmieniac z nimi
a nie co rząd -to zmiana
kazda przewrotka to kolejny bałagan,kolejne zmarnowane pieniądze
to samo na stanowiskach--ciągłe zmiany-po co?
zmienić podejście

naprawdę nie ma znaczenia czy to solidarnościowiec,powiec,pisowiec-
niech to będzie człowiek ,który zapomina o przynaleznosci -on ma decydować dla OGÓŁU i na przyszłość
nie dla swojego ugrupowania ma działac
nie dla swoich kumpli i nie
dla swojej rodziny(mafii:)

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (250 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry