Widok

Szkoły z historią: II LO w Gdańsku

Opinie do artykułu: Szkoły z historią: II LO w Gdańsku.

To tu pytano o polską bombę atomową, zdawano pierwszą na Wybrzeżu powojenną maturę i organizowano studniówki na sali gimnastycznej. W pierwszym odcinku cyklu Szkoły z historią prezentujemy II Liceum Ogólnokształcące w Gdańsku .- Panie profesorze, dlaczego Polska nie ma bomby atomowej? Z uporem maniaka, co tydzień na lekcjach przysposobienia obronnego pytał o to nasz kolega. Była końcówka lat osiemdziesiątych i takie pytanie stawiało naszego drogiego profesora w trudnej sytuacji. Odpowiadał ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie prawda prof.Paczka była moim zdaniem bardzo dobrym i cierpliwym nauczycielem .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tez przez osiem lat chodziłam do szkoły podstawowe nr 33

W lewym skrzydle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy przynudzał ?

No nie wiem, ale wiem, że na języku polskim przynudzała Panią ortografia.

Taak

Śp. Jan Kakareko. 16 V 1954 - 1 XII 2022.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Profesor Paczka

Sumienna i wymagająca, klasyka dobrego belfra

Profesor Perko

Światowej klasy osoba, miała włoskie denotacje , syn z pewnością miał na imię Mario , piszę z uznaniem choć perę baniek mi postawiła

Liceum wybitnych ludzi

W życiu spotkałem wybitnych absolwentów dwójki, premiera rządu, wybitnego krytyka,
literatury , trenera sportu, profesorów matematyki,dyrektorów firm , dyplomatów , pisarzy itd , To była dobra szkoła

Seyda Ryszard

Tak , nazywał się profesor,od Robót ręcznych, pamiętam jego 1 lekcję w 1963 roku ,bardzo sumienny i dbający o uczniów , wydaje mi się ze zmarł w ubiegłym roku

Szkoła z biglem

II LO to uczniowie , dzieci głównie lwowiaków, uczone przez lwowiaków i wilniuków,poziom wspaniałyn, profesor Ciszewska uczyła geografii na poziomie uniwersyteckim , to samo profesor Wygonowski czy Suwara , także profesor Czaplińska mocno doświadczona przez los

prof. Jan Kakareko

W grudniu 2022 odszedł świetny pedagog, wspaniały człowiek. RIP
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Seyda Ryszard

Nauczyciel od ZPT

Litości...

Tester i Moś to był desant z LO9, sb-ckie klimaty. Wszebor był miły, ale słaby, nie potrafił się postawić tym czerwonym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

prof. Gadomski

A ktoś pamięta w jakich okolicznościach prof. Gadomski odszedł ze szkoły? Bo coś słyszałam, że w niefajnych....

patola

dwójka to niezła patologia teraz XD
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
sławek daszuta to wredny kapuś na usługach SB. Andrzej Kulaszyński

Moja matura to rok 1975. Z łezką w oku wspominam takich nauczycieli jak T. Preko (wybitna polonistka i moja wychowawczyni), M. Gudyka (wychowanie muzyczne i chór), p. Selwańska (j. angielski), p. Tyslewicz (historia, bardzo sprawiedliwy i wymagający pedagog), p. Drzycimska (matematyka, zawsze spokojna i opanowana), p. Pieńkowska (j. polski) i p. M Rechowicz, która wprawdzie nie uczyła mnie chemii, ale zawsze było przyjemnie na Nią popatrzeć, bo to piękna kobieta. Minęło kilka dziesięcioleci od mojej matury a ja ciągle zachowuję wdzięczną pamięć o II LO, nauczycielach i moich koleżankach i kolegach.

Zgadzam się - chyba jako jedyna nauczycielka z tej szkoły

Reszta nauczycieli - jak to nauczyciele. Jednych można lubić, innych nie. Każdy ma swoje wady i zalety ale Glińska coś w sobie miała takiego, że potrafiła się na kogoś uwziąć i koniec. Nie wiem dlaczego, bo jej się nie podobał? Nawet jak znajomemu nie wychodziła jedynka z ocen to i tak mu ją wciskała. Coś z nią było nie tak. A poziom nauczania fatalny. To i**otyczne śpiewanie piosenek na lekcjach, zamiast nauka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kistowska nie uznawała chłopaków w długich włosach

kiedyś pamiętam jak kazała przyciąć "metalom" włosy i jeden ogolił się na łyso. Szkoda, że kiedyś nie było takich telefonów jak dzisiaj - jej reakcja to byłby hit

Klein - wielki szacunek dla tej osoby

Potrafiła nauczać. Każdy czuł przed nią respekt. Miała coś w sobie takiego, że ludzie się jej trochę bali, więc się uczyli, nie było takiej samowolki jak przed innymi nauczycielami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Glińska, która przed maturami dawała prywatne korki swoim uczniom, a później oni zdawali przed nią egzamin maturalny

jednym słowem - kto dał więcej kasy, ten dostawał lepszą ocenę. Na lekcjach nie uczyła angielskiego tylko kazała śpiewać piosenki a sama wychodziła na pół lekcji na fajkę. Poziom nauczania bardzo, bardzo, bardzo słaby.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry