Widok

Szorstkie plamy na nozkach..co to moze byc??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moj synek od jakiegos czasu ma szorstkie plamy na nogach, nie wiem od czego to moze byc...smaruje balsamem, kapie w olianie ale nie pomaga...czy Wasze dzieci mialy moze cos takiego? Dziwne ale sa one tylko na nogach od kolana w dol..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Moja mala miala ,i kapalam ja w oilatum na zmiane w siemieniu lnianym ,po kilku kapielach minelo.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja córka ma i ja mam od zawsze - patologicznie sucha skóra - najgorzej jest pod koniec zimy kiedy skóra jest już zmęczona ciągłym kontaktem z tkaniną, suchy powietrzem. Jeśli nie posmaruję córce łydek i kolan, to po kilku dniach się sypie z niej ta skóra. Niestety trzeba smarować, kilka razy dziennie. Polecam Dexeryl, Cetaphil DA ultra - to nie sa drogie kosmetyki, do dostania w aptekach.

No i krótkie kąpiele w nie za gorącej wodzie z emolientem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
zwykle to objaw alergii. To taki rodzaj liszajów i pomagają na to najlepiej leki antyhistaminowe tj. zyrtec, aerius, fenistil itp.
oczywiście natłuszczanie, ale tylko preparatami przeznaczonymi dla AZS.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Maly juz wszystko je wiec nie wiem od czego to moze byc...moze tez za goraca wode daje do kapieli...to sa takie szorstkie plany o srednicy ok 0,5..1 cm...po kapieli robia sie czerwone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja miała i smarowałam maścią pośladkową. najlepsze i najtańsze rozwiązanie.
imageimage
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
moj maly ciagle takie ma glownie po czekoladzie jak zje troszke to troszke wysypie jak dostanie ciut wiecej to zaraz caly obsypany i po basenie to uczulenia ma tylko na plecach brzuchu rekach i nogach nigdy na pupie i na buzce rzadko na wszystkim na raz czesciej tylko na brzuszku i pleckach pod kolankami np itp.mamy specjalna masc od pediatry ale jak to pierwszy raz to moze tylko przesuszona skora i warto ja smarowac czesciej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
moze to byc rodzaj alergii a takze rodzaj atopowego zapalenia skory - moja corka sie z tym zmaga , teraz mamy robiona masc od dermatologa , pediatra tez ja moze przepisac - jest bardzo tlusta ale pomaga , koszt 7.50 zl
Mamma - to że je wszystko o niczym nie świadczy. Alergii dzisiaj dostają dorośli ludzie, którzy całe życie przeżyli bez alergii. Też wszystko jedli ;)

Od gorącej wody liszaje się nie robią, co najwyżej sucha skóra, ale CAŁA a nie placami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
moze to byc tez objaw luszczycy,ja mam takie plamy i niestety wiem co mówie... u mojej malej tez sie zaczyna ale narazie ma kilka i dwie na buzce wiecznie czrwone,u nas to niestety genetczynie przechodzi bo z mojej strony wszyscy w rodzinie maja :(
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
takasamaja to nieprawda, że przy suchej skórze wykwity pojawiają się na całej skórze - przy nadmiernym przesuszeniu pojawiają się własnie miejscowo (u mnie zawsze łydki, kolana, łokcie i ramiona) a u córki na razie tylko nogi i dłonie (to po tatusiu). Taka skóra wymaga specjalnej troski, jak przy atopówce.
mammamia - a czy Ty czytałaś to co ja piszę?? Ja o zupie, Ty o d*pie.

Liszaje to nie jest sucha skóra. Przesuszenie skóry spowodowane gorącymi kąpielami (jak sugeruje autorka) nie objawia sie liszajami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
moje dziecko też ma, a raczej miało, takie same objawy
konsultacja na oddziale dermatologicznym - wyprysk dziecięcy, czyli rodzaj azs wywołany alergią, u nas minęlo, dostaliśmy łagodne sterydy do smarowania, ale tylko piewrszy raz użyłam, szybko zginęło, czasem też się pojawia, ale smaruję tylko emolientem, bo trochę się boję sterydów

ja tez się strasznie bałam, że to łuszczyca, bo u nas wyglądało podobnie, a ja mam w rodzinie obciążenie (babcia miała), także tym wypryskiem wcale się nie matrwię, bo to nic takiego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja corka tez miala szorstkie plamki na ciele a brzuch miała po prostu tragiczny...szorstki jak papier scierny. Doktor powiedziala ze najprawdopodobniej jest to na tle alergicznym. Kazała obserwować a przede wszystkim smarować fenistilem. Pomogło.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Atopowe zapalenie skory
polecam kąpiel w krochmalu nabalsamowanie u nas czesto pomaga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja Agata dostała takie plamki jak miała 6 mc, lekarka zmieniła mleko na bebilon pepti. Ja mam AZS i ona po mnie odziedziczyła :/
Mojej córce od czasu do czasu wychodzą na łokciach i nóżkach takie suche plamki okazało się, że to zrogowacenie naskórka jak byliśmy u alergologa nam tak powiedziano. Ja tez to mam na rękach co jakiś czas ale Pani doktor zaleciła kupno balsam CERKOBALM smarujemy się jak tylko zobaczymy, że wychodzi i na jakiś czas schodzi.
Mój chrześniak miał takie plamki i była to oznaka skazy białkowej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
prawdopodobnie alergia pokarmowa, u mojego synka też zaczynało się na nóżkach a potem rączki i plecy....
Polecam balsam emolium - mojej córeczce szybko po tym przeszło ale smarowaliśmy kilka razy dziennie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to atopowe zapalenie, jezeli te plamy utrzymuja sie tygodniami a nie kilka dni jak przy zwyklej nietolerancji dziecka np. na mleko czy czekolade. sama mam synka z takimi plamami, wszystkim naokolo musze tlumaczyc jak mu wciskaja chleb z maslem albo czekolade ze nie zniknie mu za dwa dni tylko za dwa miesiące! tak, gorąca kąpiel powoduje ze bardziej są czerwone. u nas plamu są zawsze koloru jak skóra a jak cos zje (nie odkrylam do tej pory co tak naprawde mu szkodzi) to od razu czerwone i tak w kołko ... emolienty i preparaty na azs zaczely go w koncu uczulac! smaruje zwyklym balsamem nivea i mascia robiona od pediatry, taka zwykla i moze ciut pomaga. ale tego nie da sie wyleczyc, trzeba z tym zyc i eliminowac alergeny. czekam do 3 latek na zrobienie testow i wyjdzie szydło z worka w koncu!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

warto posmarowac go kremem aktywnym eloderm z apteki. On jest na takie male, przesuszone czy podraznione miejsca. Ja kupilam w aptece, nie jest dostepny w drogeriach. Ma dobry sklad i jak na emolienty dobra cene.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moje córki też mają AZS. Nie wiemy co dokładnie zaostrza chorobę ale najgorzej jest zimą. Wypróbowałam wiele preparatów, kremów i maści na azs. W tym maści sterydowe i leki antyhistaminowe w kroplach. Każdy za grube pieniądze a niestety żaden nie dawał długotrwałej poprawy i nie przynosił ulgi. Starsza córka drapala się nawet do krwi. Pani w aptece gdy już kolejny preparat nie pomógł i szukałam czegoś nowego, podpowiedziala Dove (balsam i płyn pod prysznic) oraz Neutrogena balsam. I powiem Wam, że skóra dziewczynek nigdy tak szybko nie wróciła do normy. 3 dni smarowania rano i wieczorem i przestały się drapac. Skóra jest gładka, bez strupow i suchych, czerwonych plam. Nie uczula. Dobrze się smaruje. I pomaga. Nareszcie preparat dla nas. Dziewczynki 3 i 5 lat.

U nas przeszło po Elodermie, którym smarowałam skórę dziecka. Zniknęła szorstka i nieprzyjemna powierzchnia i nadmierne drapanie się.

suche plamy na skórze to bardzo często objaw atopowego zapalenia skóry lub jakichś słabszych alergii. mój synek miał plany na przedramionach i nie chciał wcale wchodzić do wanny, ale zaczęłam stosować atoperal do i po kąpieli i mały spokojnie znosi kąpiel, a plamy prawie już znikły.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

do góry