Widok
Bananowiec
----------------
½ kg bananów,
Masło roślinne,
1 ½ szklanki cukru,
1 galaretka (najlepiej jasna, bananowa)
Na spód upieczony biszkopt z 3 jajek. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem. Banany pokroić na małą kostkę
I po utarciu masła ukręcać z bananami. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wody. Gdy jest chłodna wlać do masy i wymieszać. Położyć na biszkopt. Gdy zastygnie polać galaretką i udekorować.
----------------
½ kg bananów,
Masło roślinne,
1 ½ szklanki cukru,
1 galaretka (najlepiej jasna, bananowa)
Na spód upieczony biszkopt z 3 jajek. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem. Banany pokroić na małą kostkę
I po utarciu masła ukręcać z bananami. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wody. Gdy jest chłodna wlać do masy i wymieszać. Położyć na biszkopt. Gdy zastygnie polać galaretką i udekorować.
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

koleżanka robi takie:
BANOFFI PIE
paczka ciasteczek digestive lub podobnych
100 gram masla
4 banany
200 lub więcej gram gotowego karmelu (kajmak)
śmietana kremówka
ponadto:
wiorki czekolady
ciasteczka digestive zmielic drobno w blenderze lub utluc tluczkiem. dodac do nich stopione masło. wymieszac razem. wyłożyć do formy (dowolnej - raczej większej, ja użyję tortownicy 24. włożyć do lodowki by stężało. ok godz.
ulozyć plasterki banana, na to rozlozyc karmel. nastepnie ubic smietane,rozlozyc ja na karmelu. na koniec posypac wiorkami czekolady.
tak przygotowany deser trzymac w lodowce.
spód twardy i cięzko się kroi.
[/url]
[/url]
BANOFFI PIE
paczka ciasteczek digestive lub podobnych
100 gram masla
4 banany
200 lub więcej gram gotowego karmelu (kajmak)
śmietana kremówka
ponadto:
wiorki czekolady
ciasteczka digestive zmielic drobno w blenderze lub utluc tluczkiem. dodac do nich stopione masło. wymieszac razem. wyłożyć do formy (dowolnej - raczej większej, ja użyję tortownicy 24. włożyć do lodowki by stężało. ok godz.
ulozyć plasterki banana, na to rozlozyc karmel. nastepnie ubic smietane,rozlozyc ja na karmelu. na koniec posypac wiorkami czekolady.
tak przygotowany deser trzymac w lodowce.
spód twardy i cięzko się kroi.

dawaj ;)
ostatnio uszczęśliwiono mnie kilkoma kg bananów i muszę je przerobić :))
ostatnio uszczęśliwiono mnie kilkoma kg bananów i muszę je przerobić :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
bananowiec bez mleka i jaj:
2 bardzo dojrzale banany - najlepiej juz z duza iloscia kropek a nawet w wiekszosci czarne, miekkie....
240g maki
180-200g cukru
2 lyzeczki sody
szczypta soli
130 ml oleju
banany rozgniesc i wymieszac mikserem z olejem. W drugiej misce wymieszac wszystkie suche skladniki. Po troszku dodawac suche skladniki do bananow z olejem, miksowac. Wylac na blaszke wylozona papierem do pieczenia i piec okolo godziny w 160 stopniach. Ja mam blaszke o wymiarach 30x25 - wowczas wychodzi dosc plaskie ale mozna upiec np. w dwoch keksowkach
mam jeszcze przepis na bananowiec a'la sernik na zimno
tortownice wylozyc biszkoptami umoczonymi w mleku/wodzie. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścic w 2 szklankach wody i ostudzić. Gdy galaretka bedzie tezec, zetrzec na tarce banany (4 duze sztuki lub 5 mniejszych) i pomieszac z dwoma serkami homogenizowanymi (takie po 120 gram lub jedno duze danio) najlepiej waniliowymi. Banany z serkiem homo polaczyc z tężejącymi galaretkami cytrynowymi i wylac na biszkopty. Wstawic do lodowki. Wierzch mozna udekorowac plasterkami bananow i zalac tezejaca galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w 1 szklance wody.
PS. jak banany beda juz starte to radze sie szybko uwijac bo banany ciemnieja i kolor ciasta robi sie "malo apetyczny" :-)
Smacznego!
2 bardzo dojrzale banany - najlepiej juz z duza iloscia kropek a nawet w wiekszosci czarne, miekkie....
240g maki
180-200g cukru
2 lyzeczki sody
szczypta soli
130 ml oleju
banany rozgniesc i wymieszac mikserem z olejem. W drugiej misce wymieszac wszystkie suche skladniki. Po troszku dodawac suche skladniki do bananow z olejem, miksowac. Wylac na blaszke wylozona papierem do pieczenia i piec okolo godziny w 160 stopniach. Ja mam blaszke o wymiarach 30x25 - wowczas wychodzi dosc plaskie ale mozna upiec np. w dwoch keksowkach
mam jeszcze przepis na bananowiec a'la sernik na zimno
tortownice wylozyc biszkoptami umoczonymi w mleku/wodzie. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścic w 2 szklankach wody i ostudzić. Gdy galaretka bedzie tezec, zetrzec na tarce banany (4 duze sztuki lub 5 mniejszych) i pomieszac z dwoma serkami homogenizowanymi (takie po 120 gram lub jedno duze danio) najlepiej waniliowymi. Banany z serkiem homo polaczyc z tężejącymi galaretkami cytrynowymi i wylac na biszkopty. Wstawic do lodowki. Wierzch mozna udekorowac plasterkami bananow i zalac tezejaca galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w 1 szklance wody.
PS. jak banany beda juz starte to radze sie szybko uwijac bo banany ciemnieja i kolor ciasta robi sie "malo apetyczny" :-)
Smacznego!
CHLEBEK BANANOWY:
- 4 bardzo dojrzale banany, wrecz przejrzale
-3/4 szklanki cukru
-poltorej szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
-1 lyzeczka sody oczyszczonej
Rozgniesc banany reka na papke, dodac olej, make, cukier, sode, a do tego wlac roztrzepane uprzednio jajko. Piec 45 minut w temp. 180".
- 4 bardzo dojrzale banany, wrecz przejrzale
-3/4 szklanki cukru
-poltorej szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
-1 lyzeczka sody oczyszczonej
Rozgniesc banany reka na papke, dodac olej, make, cukier, sode, a do tego wlac roztrzepane uprzednio jajko. Piec 45 minut w temp. 180".
http://dariaanna.blogspot.com/2012/04/bananowiec.html
robię to ciasto dość często, wszystkim smakuje :) jest pyszne
robię to ciasto dość często, wszystkim smakuje :) jest pyszne