Widok
Szybkie męczenie się dziecka
Witam.
Moja Córka ma prawie 5 lat.
Kiedy jesteśmy na spacerze ,bądź też na śniegu(zjeżdzanie itp.) to po chwili zabawy lub spaceru Moja Córka mówi ,że jest zmęczona i chce do domu. Nie chce się jej dalej iść i takie tam. W domu jakoś nie widać tego ,że szybko się męczy. Wiadomo ,że ubrana na baławnka to tez przeszkadza,ale wydaję mi się ,że ZA szybko się męczy. EKG SERCA OK,ALERGIA UJEMNA ,ale pod znakiem ? ,ponieważ ,dostaje nasonex od laryngologa który swtwierdził ,częste alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa,pediatra ostatnio podejrzewał astmę, pokasłuje z rana. Czy np alergia może mieć wpływ na takie męczenie się Córki ? Latem tak samo było ,że trochę przebiegła i już jest zmęczona ,witamina D podawna codziennie.
Co może jeszcze być na rzeczy ? Czy coś wgl ,czy taka natura
hmm ,bo nie wiem czy mam isc znow do lekarza i prosić o jakieś badanie ?
Moja Córka ma prawie 5 lat.
Kiedy jesteśmy na spacerze ,bądź też na śniegu(zjeżdzanie itp.) to po chwili zabawy lub spaceru Moja Córka mówi ,że jest zmęczona i chce do domu. Nie chce się jej dalej iść i takie tam. W domu jakoś nie widać tego ,że szybko się męczy. Wiadomo ,że ubrana na baławnka to tez przeszkadza,ale wydaję mi się ,że ZA szybko się męczy. EKG SERCA OK,ALERGIA UJEMNA ,ale pod znakiem ? ,ponieważ ,dostaje nasonex od laryngologa który swtwierdził ,częste alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa,pediatra ostatnio podejrzewał astmę, pokasłuje z rana. Czy np alergia może mieć wpływ na takie męczenie się Córki ? Latem tak samo było ,że trochę przebiegła i już jest zmęczona ,witamina D podawna codziennie.
Co może jeszcze być na rzeczy ? Czy coś wgl ,czy taka natura
hmm ,bo nie wiem czy mam isc znow do lekarza i prosić o jakieś badanie ?
Może być odwodniona, wbrew pozorom o to nie łatwo, a dzieci często nie piją wystarczająco duzo wody/płynów. Albo przy anemii też zmęczenie jet objawem. Zrób jej morfologię z rozmazem, poziom zelaza i ferrytyny, oraz elektrolity /(sód, potas, chlorki). Tarczyca tez może być winna, ale wtedy powinna mieć jeszcze inne objawy.
Historia, o której wspomnę, też może "straszyć". Znam starsze dziecko, które męczyło się na szkolnym WF-ie, pediatra bagatelizowała sprawę i uważała, że dziecko chce unikać zajęć. Okazało się, że na tchawicy był guz, który uciskał i utrudniał oddychanie.
Też bym temat drążyła. A jeśli chodzi o tarczycę - ja też brałam hormony w ciąży i miałam przykaz od mojej endokrynolog, żeby max 4 tygodnie po porodzie sprawdzić TSH u dziecka.
Też bym temat drążyła. A jeśli chodzi o tarczycę - ja też brałam hormony w ciąży i miałam przykaz od mojej endokrynolog, żeby max 4 tygodnie po porodzie sprawdzić TSH u dziecka.
Mi nikt nic nie zlecił po porodzie.. Robiłam później sama badania ,i są do tej pory w normie ,jeśli chodzi o tarczycę.Córka była dwa razy w szpitalu i tam robili badania ,ale tylko morfologie zwykła i z rozmazem ,wtedy to były te rotawiursy ,wyszło wszystko ok. Jak pisałam ekg,alergia niby też ok, Także w pon robię w diagnostyce z rana badania.Pediatra ,to tez astmę podejrzewał ,ale ten kaszel w dzień minął ,więc nas nie kierowała dalej.Alergolog też mówił ,że astmy to nie ma jak alergii nie ma...
Każdy lekarz inne zdanie.eh.
Teraz córka choruje na przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha ,ma 3 migdał,na razie nie do usunięcia ,bo nie przerasta aż tak bardzo..
Każdy lekarz inne zdanie.eh.
Teraz córka choruje na przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha ,ma 3 migdał,na razie nie do usunięcia ,bo nie przerasta aż tak bardzo..
a ja bym dalej badała w kierunku laryngologicznym ( przerośnięty migdał często powoduje zaburzenie oddychania-dzieciak oddycha ustami i płytko, dlatego szybko się meczy). U mojego syna po wycięciu 3.migdała i podcięciu bocznych nastąpiła bardzo duża poprawa w "jakości" życia (lepiej śpi,lepiej je, i nie męczy się tak bardzo). Także ja n twoim miejscu bym konsultowała jeszcze, czy aby na pewno ten migdał nie jest do wycięcia.
ale nie jest nerwowa i ruchliwa? bo nadpobudliwe dzieci się szybko męczą. Znam sporo takich dzieci, nadmiar bodźców czy coś.Mam taki egzemplarz w domu, "jestem zmęczony" to standard. Jak był mniejszy to mi się potrafił na środku chodnika położyć itd. Teraz ma już 9 lat i jeszcze podejrzewam,że nie bez wpływu jest u niego problem z piętami i płaskostopie, które już w zasadzie mu przeszło, no ale jeszcze bo szybko rośnie ma bóle wzrostowe.Czasem przyczyna może być zupełnie inna i dotyczyć nie tego na czym się skupiamy. Dobrze,że badasz dziecko ale przyczyn może być cała masa
A wy na te sanki spacery, rower wychodzicie o czasu do czasu czy regularnie codziennie?
Może to po prostu brak kondycji?
Na wiosnę dołączyła do nas na spacery i rower dziewczynka która też tak się męczyła i wściekała bo nie nadążała za moją córką, męczyła się.
Jednak jej mama regularnie dołączała do nas i po 2 miesiącach dziewczyny razem biegały i śmigały w NASZYM tempie na rowerach.
Do głowy przychodzi mi jeszcze Anemia?
Może to po prostu brak kondycji?
Na wiosnę dołączyła do nas na spacery i rower dziewczynka która też tak się męczyła i wściekała bo nie nadążała za moją córką, męczyła się.
Jednak jej mama regularnie dołączała do nas i po 2 miesiącach dziewczyny razem biegały i śmigały w NASZYM tempie na rowerach.
Do głowy przychodzi mi jeszcze Anemia?
Mój syn (teraz 3,5 roku) też tak ma, od zawsze był jakiś taki spokojny i powolny, dopiero jak miał 3 lata zabrałam go do dobrej dr pediatry i rehabilitantki i stwierdzono niskie napięcie mięsniowe i deformację żeber z jednej strony, które uciskają jedno płuco i przez to ciężej mu sie oddycha. Nie wiem jak to możliwe, że moja pediatra nigdy nic nie zauważyła :/