Widok
Ja co prawda nie mieszkam w TBS-ie, ale orientuje się w tym temacie troszkę. Sprawa wygląda tak, że "czynsze" sa dość wysokie... np moja znajoma płaci 550,- za 38 m2. Niestety na dzień dzisiejszy nie ma możliwości przekształcić tego prawa w prawo własoności. Pojawił sie jednak w ministerstwie pomysł nowelizacji ustawy. Podobno chą znowelizować tą ustawę. Czy prace nad nią sie już rozpoczeły to nie wiem... nawet jeśli to może to jednak troszkę potrwać.
tak w skrócie to czynsze sa wysokie( nawet 800zł plus opłaty), jakosc srednia (ale to nie tylko w tbsie akurat), czasem spora czesc trzeba wplacic(zalezy od tbsu), dlugo sie czeka na liscie, oni decyduja ile dostaniesz pokoi w zaleznosci od tego czy ma sie dzieci i jakiej plci sa(to chyba tez zalezy od tbsu), ogolnie ciezko mlodym ludziom w dzisiejszych czasach...my wynajmujemy...
mój bracki ma mieszkanie w tbs,
ładne, dość duże jak na 2 pokoje,
czynsz wysoki, opłaty wysokie szczególnie zimą za gaz (ogrzewanie gazowe), bloki nowe, osiedle przyjemnie, trzeba było wpłacić kaucję ok. 4000, mieszkanie nie ma możliwości wykupienia,
płaci dość dużo, ale i tak mniej jakby miał wynajmować takie samo mieszkanie
ładne, dość duże jak na 2 pokoje,
czynsz wysoki, opłaty wysokie szczególnie zimą za gaz (ogrzewanie gazowe), bloki nowe, osiedle przyjemnie, trzeba było wpłacić kaucję ok. 4000, mieszkanie nie ma możliwości wykupienia,
płaci dość dużo, ale i tak mniej jakby miał wynajmować takie samo mieszkanie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
a czy któraś coś wie na temat mieszkań, które buduje się samodzielnie?
pamiętam, że kilka lat temu znajomi na zajęciach coś mówili na ten temat :P nawet rozmawiali z którąś z "prawnych" wykładowczyń ;)
ponoć na Stogach miały powstać/powstały takie bloki - gdzie mieszkańcy sami je budowali...
wiecie coś więcej?
pamiętam, że kilka lat temu znajomi na zajęciach coś mówili na ten temat :P nawet rozmawiali z którąś z "prawnych" wykładowczyń ;)
ponoć na Stogach miały powstać/powstały takie bloki - gdzie mieszkańcy sami je budowali...
wiecie coś więcej?
Niajpierw trzeba zapisac sie w kolejce. Potem przygotowac dokumenty,zaswiadczenia o tym ze nie posiada sie aktu prawnego do lokalu, o nie zaleganiu z czynszem.Przyniesc zaswiadczenie o zarobkach. Podpisuje sie umowe i potem wplaca sie kwote okolo 50000-70000+kaucja 5000-7000. W mieszkaniu jest wszystko podlogi, drzwi, zlew, kuchenka, potrzeba tylko swoich mebli. Czynsz okolo 8-10 zł za metr+media.
nie trzeba czekać w kolejce ja mieszkam w TBS w Gdyni na radosnej i moje 2 bolki są dla ludzi z listy a następne 2 bloki obok dostali ludzie wylosowani tzn szczęściarze, mam 3 pokoje ok 70m2 mój czynsz z opłatami to ok 800zł ale dostaje dotacje z urzędu który pokrywa mi 50% opłaty za ogrzewanie są bardzo niskie zawsze dostaje zwrot nawet 300zł ponieważ praktycznie nie włączam grzejnika bo mam mieszkanie środkowe i jest naprawdę gorąco, mamy baterie słoneczne na dachu które ogrzewają wodę dokładnie nie wiem ile wychodzi taniej za wodę ale coś na pewno, okna mają wentylacje i ogólnie bardzo ładne mieszkania, duże klatki schodowe itp.Ale największym minusem są niestety mieszkańcy , nie wszyscy dbają o bloki bo uważają że mieszkanie nigdy nie będzie "ich" i dewastują a szkoda bo bloki są naprawdę śliczne mamy ogromny plac zabaw z kortem tenisowym wyłożony trawnikiem sztucznym boisko i ogólnie polecam dla tych który boją się wsiąść kredyt na 30 lat albo bank nie chce u dzielić , a po co napychać komuś w kieszenie i płacić za wynajem :)
AgusiaGda ja myśle, że tu chodzi o to, że kilka osób kupuje działke i po prostu budują dom, wilorodzinny (tak jak developer) nastepnie robi sie inwentaryzavcje powykonawcza i wydziela poszczególne lokale. Wyodrębnia sie poszczególne nieruchomości, zatrudnia zarządce nieruchomości i juz... o czymś innym w życiu nie słyszałam choć jestem pośrednikiem nieruchomości.
My generalnie tez zastanawialiśmy się nad TBS-ami, ale szybko nam to przeszło na szcześćie- kupiliśmy mieszkanie u developera i jesteśmy na prawdę na swoim- a w TBS-ach póki rząd nic nie zmieni to zawsze będzie sie tak jak "na wynajętym"- płacisz czynsz +opłaty to wychodzi tyle co u nas rata kredytu, poza tym TBS-y mają taki system- stałych dochodów, nie opłaca się im sprzedawać mieszkania bo tracą miesięczny staly dochód.
Ja odebrałam niedawno mieszkanie w tbsach.Standard super,jak w normalnych,własnościowych mieszkaniach-porządne okna,panele itp.Mieszkanie narazie nie moze być nasze(może kiedyś to się zmieni)ale np.dzieci mają prawo dziedziczenia tego mieszkania.Nie zgodzę się z tym,ze czynsz w tbsach to tyle co rata kredytu za własnościowe mieszkanie,moze kiedyś tak było ale nie teraz kiedy mieszkania tak poszły w górę.Dla nas to było jak narazie jedyne wyjscie i bardzo się cieszę.
ja czekam na TBS pol roku,w tym roku juz nie buduja.
czynsz mieszkania ok. 50 m to 800-900 zl. wiem bo kolezanka mieszka i tyle placi.
czynsz mieszkania ok. 50 m to 800-900 zl. wiem bo kolezanka mieszka i tyle placi.
------------------------------------------------------------------------------------
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue
www.rozowoniebieskie.vot.pl - tam bywam :)
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue
www.rozowoniebieskie.vot.pl - tam bywam :)
ja mam mieszkanie w OTBS (Łostowice) -za 56m2 place 670 zl (ogrzewanie gazowe).
Kolezanka ma mieszkanie w GTBS (Ujescisko-ale nie w tej puli miejskiej, tylko w tej ktora sprzedawal developer, nie trzeba byc na liscie miejskiej) - za 33m placi ok. 350 zl + wynajem garazu. Poniewaz oni zamierzaja sie wyprowadzac z Trojmiasta, beda sprzedawali swoja kawalerke w tym roku, za yle samo za ile kupili ją rok temu.
Kolezanka ma mieszkanie w GTBS (Ujescisko-ale nie w tej puli miejskiej, tylko w tej ktora sprzedawal developer, nie trzeba byc na liscie miejskiej) - za 33m placi ok. 350 zl + wynajem garazu. Poniewaz oni zamierzaja sie wyprowadzac z Trojmiasta, beda sprzedawali swoja kawalerke w tym roku, za yle samo za ile kupili ją rok temu.
Bzdury! wysokie opłaty??
Moi rodzice mieszkają w TBS 6lat i płacą za 75m 800zł zawsze po sezonie grzewczym maja zwrot min 200zł za ogrzewanie, mieszkania są ładne NOWE i jeśli bank nie chce udzielić kredytu to jest jedyne rozwiązanie, bo po 15 latach mieszkanie można wykupić ( dopiero wtedy zostanie spłacony zadłużenie) jedynym minusem są mieszkańcy większość nie płaci czynszu i nie dba o mieszkania, bo im nie zależy.
Ja osobiście jak miałabym wynajmować mieszkania i płacić tyle kasy za wynajem, wolałabym mieszkać w tbs, wychodzi na to samo a jest możliwość wykupienia po paru latach na własność.
Moi rodzice mieszkają w TBS 6lat i płacą za 75m 800zł zawsze po sezonie grzewczym maja zwrot min 200zł za ogrzewanie, mieszkania są ładne NOWE i jeśli bank nie chce udzielić kredytu to jest jedyne rozwiązanie, bo po 15 latach mieszkanie można wykupić ( dopiero wtedy zostanie spłacony zadłużenie) jedynym minusem są mieszkańcy większość nie płaci czynszu i nie dba o mieszkania, bo im nie zależy.
Ja osobiście jak miałabym wynajmować mieszkania i płacić tyle kasy za wynajem, wolałabym mieszkać w tbs, wychodzi na to samo a jest możliwość wykupienia po paru latach na własność.
Mieszkam w TBS 4 lata. Mam 56 m, zameldowane 4 osoby. Czynsz +śmieci wynosi 560 zł. Do tego dochodzi gaz (zimą ok.200 zł m-c) i prąd. Ogrzewanie i ciepła woda z pieca gazowego (każde mieszkanie ma swój). W czynszu jest zaliczka na wodę. Płaci się czynsz w zależności od metrażu ok. 9 zł za m. Różnice w wysokości czynsz wynikają zapewne z tego, że różne spółdzielnie doliczają różne opłaty do czynszu(np. inaczej jest ogrzewany blok i płacą w czynszu za ogrzewanie).
Co do mieszkańców to bywa różnie. Ale tak jest wszędzie.
Ja wpłacałam partycypacje w wysokości 30% (udział w kosztach budowy). Dzięki temu uniknęłam kolejek i odebrałam mieszkanie po 5 miesiącach od zapisu. Do tego dochodzi kaucja w wys.12 krotność czynszy. Wszystko jest zwrotne w chwili rezygnacji.
No i mieszkam w Łostowicach
Co do mieszkańców to bywa różnie. Ale tak jest wszędzie.
Ja wpłacałam partycypacje w wysokości 30% (udział w kosztach budowy). Dzięki temu uniknęłam kolejek i odebrałam mieszkanie po 5 miesiącach od zapisu. Do tego dochodzi kaucja w wys.12 krotność czynszy. Wszystko jest zwrotne w chwili rezygnacji.
No i mieszkam w Łostowicach
Kiki0, a mogłabyś mi udzielić jeszcze kilku informacji na temat tych TBSów na Łostowicach?Jak to jest z tym czekaniem na mieszkanie, ile się czeka na nie i ewentualnia jak można przyśpieszyć swoją kolejkę w odbiorze mieszkania?Czy wielkość mieszkania zależy od osób w nim zameldowanym, czy my, jako małżeństwo bez dzieci mamy szanse tylko na kawalerkę czy ewentualnie możemy liczyć na większe mieszkanie, ile wynosi opłata wkładu własnego, i czy rozkladają to na raty czy trzeba dokonać opłaty jednorazowo?
Co do opłat rzeczywiście są bardzo, ale to bardzo niskie w porównaniu do wynajmu...
Aj, namieszało mi się trochę od tych informacji, znajomi udzielili mi takich z których wynikało, że nie mam w ogóle szans na mieszkanie z TBSów, jak widać jest inaczej, dlatego proszę jeszcze o sprawdzone i konkretne dane!
Dziękuję i pozdrawiam!
Co do opłat rzeczywiście są bardzo, ale to bardzo niskie w porównaniu do wynajmu...
Aj, namieszało mi się trochę od tych informacji, znajomi udzielili mi takich z których wynikało, że nie mam w ogóle szans na mieszkanie z TBSów, jak widać jest inaczej, dlatego proszę jeszcze o sprawdzone i konkretne dane!
Dziękuję i pozdrawiam!
postaram się odpowiedzieć .
Ja czekałam bardzo krótko, ale wpłaciłam partycypacje. Wiem, że teraz czeka się ok. roku. Wpłata jest uzależniona od wielkości mieszkania. Mieszkanie mam z TBS "MOTŁAWA". Zajmuje się tym p. Anna Gromak. Wielkość mieszkania nie jest uzależniona od wielkości rodziny jeśli wpłacasz partycypacje. Na partycypacje można wziąść kredyt i wykożystać książeczkę mieszkaniową. W "Motławie" składałam oświadczenia, a nie zaświadczenia. Po dokładne info radzę zadzwonić do p. Ani. Teraz budują się kolejne bloki na osiedlu Zielone Wzgórze
Ja czekałam bardzo krótko, ale wpłaciłam partycypacje. Wiem, że teraz czeka się ok. roku. Wpłata jest uzależniona od wielkości mieszkania. Mieszkanie mam z TBS "MOTŁAWA". Zajmuje się tym p. Anna Gromak. Wielkość mieszkania nie jest uzależniona od wielkości rodziny jeśli wpłacasz partycypacje. Na partycypacje można wziąść kredyt i wykożystać książeczkę mieszkaniową. W "Motławie" składałam oświadczenia, a nie zaświadczenia. Po dokładne info radzę zadzwonić do p. Ani. Teraz budują się kolejne bloki na osiedlu Zielone Wzgórze