Widok

TBS- ktos mieszka??

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny mam pytanie do tych ktore maja takie mieszkanie. Jak to dokladnie wyglada?? ile sie placi?? czy to mieszkanie kiedys stanie sie wasze wlasnosciowe czy nie??

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja co prawda nie mieszkam w TBS-ie, ale orientuje się w tym temacie troszkę. Sprawa wygląda tak, że "czynsze" sa dość wysokie... np moja znajoma płaci 550,- za 38 m2. Niestety na dzień dzisiejszy nie ma możliwości przekształcić tego prawa w prawo własoności. Pojawił sie jednak w ministerstwie pomysł nowelizacji ustawy. Podobno chą znowelizować tą ustawę. Czy prace nad nią sie już rozpoczeły to nie wiem... nawet jeśli to może to jednak troszkę potrwać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
bo tak sie zastanawiamy czy nie pomyslec o tych Tbsach? ale rozne slyszalam opinie ze sie nie oplaca ze drogo itp a inni chwala. No ale chyba lepsze to niz wynajmowanie od kogos:)

image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak w skrócie to czynsze sa wysokie( nawet 800zł plus opłaty), jakosc srednia (ale to nie tylko w tbsie akurat), czasem spora czesc trzeba wplacic(zalezy od tbsu), dlugo sie czeka na liscie, oni decyduja ile dostaniesz pokoi w zaleznosci od tego czy ma sie dzieci i jakiej plci sa(to chyba tez zalezy od tbsu), ogolnie ciezko mlodym ludziom w dzisiejszych czasach...my wynajmujemy...
CZYNSZE NIE SA WYSOKIE,TO NOWE MIESZKANIA.JA MIESZKAM W STAREJ RUDERZE I PŁACE 527 ZŁZA 37M.I DOPLACAM DO OGRZEWANIA.
mój bracki ma mieszkanie w tbs,
ładne, dość duże jak na 2 pokoje,
czynsz wysoki, opłaty wysokie szczególnie zimą za gaz (ogrzewanie gazowe), bloki nowe, osiedle przyjemnie, trzeba było wpłacić kaucję ok. 4000, mieszkanie nie ma możliwości wykupienia,
płaci dość dużo, ale i tak mniej jakby miał wynajmować takie samo mieszkanie

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
chociaz ogrzewanie ma gazowe, bo moja kuzynka ma na prad! to dopiero duzo sie placi...
a z ta wplata to zalezy od tbsu, bo 4000 zl to malutko, bo w niektorych tbsach to trzeba nawet 30% wartosci wplacic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy któraś coś wie na temat mieszkań, które buduje się samodzielnie?

pamiętam, że kilka lat temu znajomi na zajęciach coś mówili na ten temat :P nawet rozmawiali z którąś z "prawnych" wykładowczyń ;)

ponoć na Stogach miały powstać/powstały takie bloki - gdzie mieszkańcy sami je budowali...

wiecie coś więcej?

Niajpierw trzeba zapisac sie w kolejce. Potem przygotowac dokumenty,zaswiadczenia o tym ze nie posiada sie aktu prawnego do lokalu, o nie zaleganiu z czynszem.Przyniesc zaswiadczenie o zarobkach. Podpisuje sie umowe i potem wplaca sie kwote okolo 50000-70000+kaucja 5000-7000. W mieszkaniu jest wszystko podlogi, drzwi, zlew, kuchenka, potrzeba tylko swoich mebli. Czynsz okolo 8-10 zł za metr+media.
nie trzeba czekać w kolejce ja mieszkam w TBS w Gdyni na radosnej i moje 2 bolki są dla ludzi z listy a następne 2 bloki obok dostali ludzie wylosowani tzn szczęściarze, mam 3 pokoje ok 70m2 mój czynsz z opłatami to ok 800zł ale dostaje dotacje z urzędu który pokrywa mi 50% opłaty za ogrzewanie są bardzo niskie zawsze dostaje zwrot nawet 300zł ponieważ praktycznie nie włączam grzejnika bo mam mieszkanie środkowe i jest naprawdę gorąco, mamy baterie słoneczne na dachu które ogrzewają wodę dokładnie nie wiem ile wychodzi taniej za wodę ale coś na pewno, okna mają wentylacje i ogólnie bardzo ładne mieszkania, duże klatki schodowe itp.Ale największym minusem są niestety mieszkańcy , nie wszyscy dbają o bloki bo uważają że mieszkanie nigdy nie będzie "ich" i dewastują a szkoda bo bloki są naprawdę śliczne mamy ogromny plac zabaw z kortem tenisowym wyłożony trawnikiem sztucznym boisko i ogólnie polecam dla tych który boją się wsiąść kredyt na 30 lat albo bank nie chce u dzielić , a po co napychać komuś w kieszenie i płacić za wynajem :)

image
image
AgusiaGda ja myśle, że tu chodzi o to, że kilka osób kupuje działke i po prostu budują dom, wilorodzinny (tak jak developer) nastepnie robi sie inwentaryzavcje powykonawcza i wydziela poszczególne lokale. Wyodrębnia sie poszczególne nieruchomości, zatrudnia zarządce nieruchomości i juz... o czymś innym w życiu nie słyszałam choć jestem pośrednikiem nieruchomości.
My generalnie tez zastanawialiśmy się nad TBS-ami, ale szybko nam to przeszło na szcześćie- kupiliśmy mieszkanie u developera i jesteśmy na prawdę na swoim- a w TBS-ach póki rząd nic nie zmieni to zawsze będzie sie tak jak "na wynajętym"- płacisz czynsz +opłaty to wychodzi tyle co u nas rata kredytu, poza tym TBS-y mają taki system- stałych dochodów, nie opłaca się im sprzedawać mieszkania bo tracą miesięczny staly dochód.

madziara84 masz rację TBS to taka instytucja, która ma na celu budowanie lokali mieszkalnych i użytkowych i eksploatowanie ich na zasadzie najmu...
czyli.... po prostu zapewniają sobie stały co miesięczny dochód.....nie mówię że to jest złe, niedobre, jesli komuś to odpowidada to ok, my nie chcieliśmy płacic co miesięcznych czynszów i mamy swoje M:)

Ona23 - już wiem o co mi chodziło ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Habitat_for_Humanity

hej, z jakich tbsow daja mieszkania my sie orientowalismy i w gdyni nie buduja:(
juz sama nie wiem:(

image
image

hej, z jakich tbsow daja mieszkania my sie orientowalismy i w gdyni nie buduja:(
Ja odebrałam niedawno mieszkanie w tbsach.Standard super,jak w normalnych,własnościowych mieszkaniach-porządne okna,panele itp.Mieszkanie narazie nie moze być nasze(może kiedyś to się zmieni)ale np.dzieci mają prawo dziedziczenia tego mieszkania.Nie zgodzę się z tym,ze czynsz w tbsach to tyle co rata kredytu za własnościowe mieszkanie,moze kiedyś tak było ale nie teraz kiedy mieszkania tak poszły w górę.Dla nas to było jak narazie jedyne wyjscie i bardzo się cieszę.

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja czekam na TBS pol roku,w tym roku juz nie buduja.
czynsz mieszkania ok. 50 m to 800-900 zl. wiem bo kolezanka mieszka i tyle placi.

------------------------------------------------------------------------------------
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue

www.rozowoniebieskie.vot.pl - tam bywam :)
a my mamy mieszkanie 52 metry i czynsz 580 zł

image
byc moze zalezy z jakich TBSow bo sa dwa.W Trojmiescie

------------------------------------------------------------------------------------

czyli gdzie najlepiej uderzyc:) co polecacie:)

image
image
Pruszcz Gdański ja przynajmniej polecam

image
no ale siedziba TBSow jest w Pruszczu?

Tak,jest w Pruszczu.Koleżanka się ostatnio zapisywała ale chyba czekać z 3 lat coś mi się wydaje (trochę długo)

image
ja mam mieszkanie w OTBS (Łostowice) -za 56m2 place 670 zl (ogrzewanie gazowe).
Kolezanka ma mieszkanie w GTBS (Ujescisko-ale nie w tej puli miejskiej, tylko w tej ktora sprzedawal developer, nie trzeba byc na liscie miejskiej) - za 33m placi ok. 350 zl + wynajem garazu. Poniewaz oni zamierzaja sie wyprowadzac z Trojmiasta, beda sprzedawali swoja kawalerke w tym roku, za yle samo za ile kupili ją rok temu.
A mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie znajduje się biuto TBSów, lub gdzie mogę otrzymać jakiekolwiek informacje na temat mieszkań, słyszałam, że budynki TBSów są teraz budowane na Świętokszyskim i Łostowicach?
Mąż & Żona od 25 grudnia 2008 r.

image
GTBS na Beniowskiego w Gdansku a OTBS http://www.tbs.org.pl/ - swiętokrzyskie i olimp to gdanski tbs
tbs "MOTŁAWA" ul. Królikarnia 13
Dziekuję bardzo!A czy mogłybyście mi napisać jeszcze czy zameldowanie w Gdańsku jest do tego koniecznie potzrebny??

image
w OTBS na pewno nie.
http://giate.webpark.pl/
Englein, Kiki0, dziękuję Wam bardzo! ;)

image
Bzdury! wysokie opłaty??
Moi rodzice mieszkają w TBS 6lat i płacą za 75m 800zł zawsze po sezonie grzewczym maja zwrot min 200zł za ogrzewanie, mieszkania są ładne NOWE i jeśli bank nie chce udzielić kredytu to jest jedyne rozwiązanie, bo po 15 latach mieszkanie można wykupić ( dopiero wtedy zostanie spłacony zadłużenie) jedynym minusem są mieszkańcy większość nie płaci czynszu i nie dba o mieszkania, bo im nie zależy.
Ja osobiście jak miałabym wynajmować mieszkania i płacić tyle kasy za wynajem, wolałabym mieszkać w tbs, wychodzi na to samo a jest możliwość wykupienia po paru latach na własność.
image
image
75 m i 800 zl to niezwykle niskie oplaty. Kolezanka ma 56 m i placi za 4 zameldowane osoby 800 zl.
A w jakim miescie Twoi rodzice mieszkaja? To tez nie jest bez znaczenia-inna cena za 1m2
Mieszkam w TBS 4 lata. Mam 56 m, zameldowane 4 osoby. Czynsz +śmieci wynosi 560 zł. Do tego dochodzi gaz (zimą ok.200 zł m-c) i prąd. Ogrzewanie i ciepła woda z pieca gazowego (każde mieszkanie ma swój). W czynszu jest zaliczka na wodę. Płaci się czynsz w zależności od metrażu ok. 9 zł za m. Różnice w wysokości czynsz wynikają zapewne z tego, że różne spółdzielnie doliczają różne opłaty do czynszu(np. inaczej jest ogrzewany blok i płacą w czynszu za ogrzewanie).
Co do mieszkańców to bywa różnie. Ale tak jest wszędzie.
Ja wpłacałam partycypacje w wysokości 30% (udział w kosztach budowy). Dzięki temu uniknęłam kolejek i odebrałam mieszkanie po 5 miesiącach od zapisu. Do tego dochodzi kaucja w wys.12 krotność czynszy. Wszystko jest zwrotne w chwili rezygnacji.
No i mieszkam w Łostowicach
Kiki0, a mogłabyś mi udzielić jeszcze kilku informacji na temat tych TBSów na Łostowicach?Jak to jest z tym czekaniem na mieszkanie, ile się czeka na nie i ewentualnia jak można przyśpieszyć swoją kolejkę w odbiorze mieszkania?Czy wielkość mieszkania zależy od osób w nim zameldowanym, czy my, jako małżeństwo bez dzieci mamy szanse tylko na kawalerkę czy ewentualnie możemy liczyć na większe mieszkanie, ile wynosi opłata wkładu własnego, i czy rozkladają to na raty czy trzeba dokonać opłaty jednorazowo?
Co do opłat rzeczywiście są bardzo, ale to bardzo niskie w porównaniu do wynajmu...
Aj, namieszało mi się trochę od tych informacji, znajomi udzielili mi takich z których wynikało, że nie mam w ogóle szans na mieszkanie z TBSów, jak widać jest inaczej, dlatego proszę jeszcze o sprawdzone i konkretne dane!
Dziękuję i pozdrawiam!

image
to ja sie podczepiam od pytania Silje :)
włanie tes zbym chciała wpłacic 30% udziału w kosztach budowy -partycypację.ile teraz wynosi ona czy ktoś wie???
Kaśka to ty?sama miałaś zadłużenie wiec przestań gadać na innych,juz zapomniałaś jak kiepsko u ciebie było,a towarzystwo ?nie jesteś lepsza kochana od innych
ja jestem zapisana w tbs gdańsk i czekam juz 4 lata i nie moge sie doczekac, niewiem od czego to zależy, ze jedni dostają szybko a drudzy czekają, czy ktos moze mi odp.
postaram się odpowiedzieć .
Ja czekałam bardzo krótko, ale wpłaciłam partycypacje. Wiem, że teraz czeka się ok. roku. Wpłata jest uzależniona od wielkości mieszkania. Mieszkanie mam z TBS "MOTŁAWA". Zajmuje się tym p. Anna Gromak. Wielkość mieszkania nie jest uzależniona od wielkości rodziny jeśli wpłacasz partycypacje. Na partycypacje można wziąść kredyt i wykożystać książeczkę mieszkaniową. W "Motławie" składałam oświadczenia, a nie zaświadczenia. Po dokładne info radzę zadzwonić do p. Ani. Teraz budują się kolejne bloki na osiedlu Zielone Wzgórze
to chyba wszystko.
Dzięki Kiki0!! ;))

image