Widok

TSH u dziecka 1,5 roku?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy może ktoś badał i wie coś wiecej w temacie? leczę się sama na niedoczynnośc tarczycy ostatnio cos mnie tchnęlo i zrobiłam małemu badania i wynik jest bardzo wysoki bo 5.32 ( norma do 5.97) - wiem że niby w normie jest ale ja przy niższym wyniku biorę leki więc zaczęąłam się martwić? czy dzieciom robi sie to same badania co dorosłym ft4 ? ( bo chciałabym zrobić zanim wybiorę sie na wizytę żeby nie iśc z pustymi rękami) czy coś innego? i czy znacie dobrego endokrynologa najlepiej z Gdyni? z góry dziękuje za pomoc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Raczej za wysoko. Dzieciom tez sie robi ft4.My chodzimy do dr sztangierskiej, przyjmuje w gabinetach na kowalskiej w Gdansku. Tez jestem z Gdyni, i nie znalazlam tu nikogo dobrego.

Moja ma teraz tsh ok 3,5 chyba i musi brac euthyrox 1/4 tabletki 25. Mma roczek i 2 miesiace, lek bierze juz od 9 miesiecy i prawdopodobniew lato bedziemy go odstawiac
Ja robiłam mojej małej fT4 jak miała miesiąc, więc dzieciom też robią. Co do norm nie pomogę - sama nie byłam pewna jak interpretować. Moja Lenka miała TSH ponad 4, ja też zaczęłam się leczyć przy takim wyniku, ale dla miesięcznego dziecka norma była aż do kilkunastu jednostek. Zauważ, że normy dla dzieci są bardzo szerokie i zawężają się, im dziecko starsze. Może więc dzieci mogą mieć wyższe TSH. Na razie pokazałam wyniki pediatrze, ale on stwierdził, że skoro w normie to jest ok. Nie uspokoiło mnie to jednak zupełnie i pokażę wyniki przy najbliższej wizycie u mojego endokrynologa. Chcę zrobić małej wyniki jeszcze raz (teraz ma 3 miesiące), żeby zobaczyć w którą stronę się będzie zmieniać.
Miesieczne dzieckommoze miec tak wysoko, bo jeszcze jest wplyw matki. Z tego co pamietam wynik po 3 miesiacu jest bardziej wiarygodny. Dla dzieci sa inne skale ale dla roczniakow juz nie tak wysokie.
nillka mam pytanie dlaczego podajesz małej eutyrox, czy konsultowałaś wyniki z innymi endokrynologami, mam podobny przypadek, od urodzenia mała ma w górnych granicach wynik, im starsza tym mieściła się w normie. Dr. Szczepańska kazała podawać lek, Dr. B kazała nie podawać, a doktor Sztangierska uznała ją za zdrową, na roczek tsh 3,5 przy normie 5,5.
moja bez lekarstwa na początku miała około 5 - też na granicy normy dla dzieci trzymiesięcznych ...

Konsultowałam ze znajomymi lekarzami, w tym wypadku należało podać.

U Ciebie jest troszkę inaczej bo macie zdecydowanie lepszy wynik na starcie. Skoro zarówno dr Sztangierska jak i Birholz (czy jakkolwiek to nazwisko się pisze) nie zalecały to zostaje Wam tylko monitorowanie wyników.

U nas Dr też zastanawiała się nad wycofaniem lekarstwa juz w okolicy roczku, ale ponieważ mała urodziła się jesienią i przed nami zima, to woli poczekać do przyszłego roku.
dzieki dziewczyny, zrobię więc ft4 i pójde najpierw do pediatry i zobaczę gdzie mnie pokieruje, może jednak ktoś zna kogoś z Gdyni?
Bogdana Dorant rejestrowalam sie w listopadzie - termin na styczen;] wiec i tak trafilam do Gdanska do Doroty Birkholz

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Lista zakupów dla niemowlaka (wyprawka) (63 odpowiedzi)

Dziewczyny, jestem w 7 miesiącu ciąży i powoli przymierzam się do zakupów. Jednak nie mam pojęcia...

Dziecko z ADHD a sąsiedzi (16 odpowiedzi)

Czy ma ktoś problem z sąsiadami. Moje dziecko ma 7 lat i ma zdjagnozowane ADHD i problemy z...

otworzyć firmę ?? (37 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry