Widok
Żeby szkło nie miało zacieków po myciu, dobrze ustawić twardość wody w zmywarce i uzupełniać nabłyszczacz. Przy wodzie średnio twardej zwykle działa poziom 23, ale warto zerknąć w instrukcję. Opis dozowania i kompatybilności znajdziecie tutaj: Ekologiczny nabłyszczacz do zmywarki
Z mojej strony polecam tabletki do zmywarek Ecover - pasują do wszystkich typów i nie wymagają użycia nabłyszczacza :).
https://hipoalergiczny24.pl/pl/p/Ecover-Tabletki-do-zmywarki-All-in-one-25-szt-500g/595
https://hipoalergiczny24.pl/pl/p/Ecover-Tabletki-do-zmywarki-All-in-one-25-szt-500g/595
Zgadza sie. Wlasnie kupilam i sie nacielam. Tak niedomytych naczyn to jeszcze nie mialam (a przerobilam juz rozneCalgonity, Somaty i Domole EKO) z czego chyba najlepiej domywaly te ostatnie...
Teraz skusilam sie korzystna cena i chyba oddam te Finisze do sklepu bo na pewno nie umyje juz w nich. Ze zlosci kupilam w lidlu W5 eko, pranko wyszlo czysciutkie i lekko pachnace, wiec....moze sie przerzuce.
Teraz skusilam sie korzystna cena i chyba oddam te Finisze do sklepu bo na pewno nie umyje juz w nich. Ze zlosci kupilam w lidlu W5 eko, pranko wyszlo czysciutkie i lekko pachnace, wiec....moze sie przerzuce.
Wszedłem na to forum, żeby zobaczyć opinie o detergentach Ludwik, ale przy okazji napiszę swoje spostrzeżenia. Mam zmywarkę elektrolux 60cm. Przy okazji wizyty w serwisie (wizyta nie była związana ze zmywarką) uzyskałem info, że lepiej stosować proszek + sól + nabłyszczacz niż tabletki All-In-One. Podobno to bezpieczniejsze dla zmywarki (w zmywarce "krąży" bardziej miękka woda i nie osadza się tak kamień). Używałem wcześniej tabletek Somat Perfekt - zmywały ok, ale nie podobał mi się zapach naczyń. Ze zmywarką dostałem dwie tabletki Finish Powerball. Zużyłem jedna, ale nie pamiętam efektu - raczej był ok. W serwisie kupiłem 1kg proszku firmy Elektrolux, 1kg soli Elektrolux i nabłyszczacz firmy Scanpart (akurat nie było Elektroluxa). Zmywa bardzo dobrze i naczynia prawie nie mają zapachu. Otrzymałem info, że proszek zawsze lepiej i szybciej się rozpuści, niż tabletka i w ogóle lepiej domywa. Niestety proszek Elektroluxa do najtańszych nie należy, więc pewnie wypróbuję jeszcze Ludwika i to W5 z Lidla.
A ja dziś miałam "przygodę". Wsadziłam przypalony garnek (ale odmoczony wcześniej i opłukany) do zmywarki i cała ta spalenizna osadziła mi się na wszystkich naczyniach i sztućcach - przy programie 70 stopni. Wstawiłam jeszcze na pół godziny na 45 stopni i zrobiło sie jeszcze gorzej. Skończyło się na ręcznym myciu wszystkich naczyń :/ Nie wiem czy to wina pastylek Somat, ale chyba tak, bo przy Finishu przypalone garnki się domywały bez problemu.
Biedronkowe tabletki do zmywarki to ... Glosima , zmywarke mam od 2 miesiecy i szczerze powiedziawszy uzywam ich od poczatku mam jeszcze pól pudełka pakowane sa po 40 szt. Kupiłam je jakby z ,,przymusu,, :)) bo ,,spłukałam,, się finansowo na zakupie zmywarki więc sól W5 , nabłyszczacz Finisch no i biedronkowe tableteczki . Ale o dziwo jestem bardzo zadowolona z nich (nie mam co prawda porównania co do innych ) naczynia zawsze czyściutkie i domyte , nie zdarzyło mi sie jeszcze coś zostawiać na ,,drugie,, mycie ... naprawdę polecam , chociaż jak mi się te skonczą to byc może wypróbuję te z wyzszej półki ale raczej z ciekawości :)

[/url]