Widok

Temat " bączkowy"

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciekawa jestem, jak Wasze maluszki często puszczaja gazy w ciągu dnia. Jasio ostatnimi czasy( tydzień) bardzo intensywnie odgazzowywuje sie, i tym razem znowu szukam dziury w całym, i ciekawa jestem czy to nie za bardzo., nie za czesto.
Czy ogolnie dobrze, jak dziecko puszcza bąki co pare minut?
Tyle, ze jak puści mocneijszego, to jęczy,,,,moze go to boli??
Jak to jest u Was, lub moze macie jakies doswiadczenie w tej sparwie.
Z góry dziekujemy;)
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Narazie nikt w tym temacie;(???
image

image

U nas tez tak jest z tymi bakami, Jasiek duzo ich puszczal, teraz troszke mniej. Jak puszcza wiekszego to postekuje, pojekuje jakby go to bolalo.
Z tego co wiem, to dobrze ze sie odgazowuje dziecko, bo dzieki temu brzuszek go nie boli, ale tez sie martwilam, ze puszczanie bakow boli malego.
A jak z kupkami? Regularnie Jasiek Ci robi i z wysilkiem?
U nas teraz jest tak, ze jak nie robi kupy to sa wlasnie te baki i sie przy nich prezy, a jak zrobi kupke, to mniej bakow idzie.
image

image

Altea, u nas bąki sa przez cały dzień...co pare minut. Przy nich Jasio czesto sie nastęka, ale za chwile ok.
Kupki-od 4 tygodni sa dwie na dobe, stale o tych samych godzinach- 3 nad ranem i 15 w południe. Jak z zegrakiem w reku.
Jasio przy nich steka, ale nie płacze, tylko po prostu "dusi" tą kupke by wyszła..Nie płacze, czasem nawet przez sen ją zrobi..Poznaje po zapachu( Nutramigen), i po tym, że słysze stekanie...:)

A U Was kolek brak? U nas odpukać, narazie cisza!!!! Za to w to miejsce BAKI!
image

image

A my tez na nutramigenie jedziemy. Kolek na szczescie nie ma, lepsze baki od kolek, bo na pewno mniej bolesne. A te kupy po nutra tak smierdza, ze az mnie zbiera na wymioty :(
Niezla regularnosc ma Twoj Jasiek. Moj kupe robi rano, ale nie jedna, a 4 (trzy male i jedna duza). :)
image

image

Anti, moja amelka tez puszcza bąki co chwilke :) To podbno dobrze dla maluszka, jak sie "odgazuje". :) Kupki mam ok 5 w ciagu doby, ale sie p;ewnie unormuje :) Kolek tfu tfu brak na razie ufffff
Moze za mało robi tych kupek, no, ale co mu zrobie..
Ulewał troche wiec pediatra kazała podawac zageszczacz Nutricion, je lepiej, ale mniej, po 90ml max!
No,a chlopicho juz powinno jesc ze 110min..

Ale dzisiaj sie wazylismy- Jasio przybrał Uwaga- 2,2kg od wyjścia ze szpitala!Czyli nie panikuje z tym jedzeniem marnym...czesciej a mniej,

No to czyli dobrze w sumie ze są baczki, lepsze to od kolek...;)
Altea, a podajesz mu cos na gazy? Infacol czy Espumisan np??
image

image

Mojemu synkowi pomaga Espumisan i leżenie na brzuszku.
Ja podaje esputicon i moim zdaniem dziala :)
image

image

To na tej samej bazie co Espumisan ..:)
Dimetikony...
image

image

a Ty masz u Jaska podejrzenie skazy ze nutramigen podajesz?
image

image

aa i nie ma sie co sugrowac tymi podanymi na opakowaniu wartosciami, Jasiek tez tyle nie zjada ile tam podaja, a ladnie przybiera na wadze
image

image

Narazie skonczylo sie ( 3 tyg temu) na wizycie u pediatry i badaniu kału, ktore to stwierdziło, ze Jasiek nie toleruje laktozy. Dlatego eliminacja dwucukrów i stąd Nutramigen.
Za jakis czas kontrola, bo enzym tolerujacy laktoze ma czas na " rozwiniecie sie"...
Ja do konca nie wierze ze Jasiek to ma, a lekarze zawsze Nutraigenem sie zakrywaja, najprosciej..
Jasiek miał po prostu kolki,,,ale jemy Nutra bo jest lepiej...
image

image

no u nas skaza, ma cala skore sucha, a na kolanach i lokciach i skroniach to w ogole taka szorstka, no i wczesniej duzo gazow jelitowych mial, to tez jeden z objawow. Zobaczymy co dalej
Moze faktycznie mu sie rozwinie hormon i wrocicie do normalnego mleka :) ale nutra nie takie zle, chociaz w smaku paskudztwo
image

image

Co z tymi "bakami",,,ktos moze cos powie nowego..
image

image

jak Miśka była "młodsza" to też puszczała dość często, przeszkadzały jej w jedzeniu i czasem też popłakiwała

pediatra mi powiedziała, ze to dlatego że dzieci jeszcze nie wiedzą co się dzieje i za bardzo nie wiedza co robić, i tak samo nie potrafią skupic się na dwóch czynnosciach jednoczesnie ;)

przy przewijaniu zawsze brałam jej nóżki do góry i wtedy bączki szły jeden za drugim bez jakichkolwiek dolegliwości

przez jakiś czas używałam tez Espumisanu 2 razy dziennie

a teraz jak ręką odjął, puszcza rzadko a jak juz puszcza to żadnego wrażenia to na niej nie robi :)
image
image
Hmmmbyc moze to jest wlasnie ta "dekoncentracja"...albo zbytnia oncentracja na bąkach:)..Hmm,,,Jaskowi to tez wyraznie przeszkadza...w jedzeniu głownie..
Ciekawe kiedy to przejdzie...

Espumisan daje nawet profilaktrycznie, po 10 kropli dwa razy dziennie.
A ciwczenia nic u nas nie skutkuja, probowalismy i caly czas cwiczymy, nawet jak baki ida.
image

image

Nasz Jaś też bączy jak stary:)) na początku napinał się i płakał, a jak spał, to się budził. Kupiłam mu Esputicon i dawałam po kropelce do mleka raz dziennie przez 3 tyg. Teraz bączy też często, ale już bezboleśnie.
Ania a jak Ci z badania kału wyszło że Jasiek nie toleruje laktozy?????tzn krew utajoną miałaś a z tą laktozą to strzał?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

Kuchnia (41 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry