Widok

Tiki nerwowe u przedszkolaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój 5-letni syn mruga oczami i czasem nosem rusza.Pierwsze objawy zauważyłam jeszcze zimą,ale myślałam że bolą go oczy od telewizora,ustało i teraz powróciło ze zwiększoną siłą,bardzo mróży oczy,prawie cały czas bez przerw,jestem przerażona.Mamy już umówioną wizytę u okulisty,lekarz pediatra powiedział że czasem się to zdarza u dzieci i żeby nie reagować i przeczekać ale ja chcem iść z nim do psychologa bo nie wiem co się dzieje,nic się nie zmieniło,wszystko po staremu,jedyne to to że urodził mu się braciszek,ale on ma już prawie 9 miesięcy a objawy zaczęły się jakieś 4-5 miesięcy temu,dodam też że jest bardzo temperamentny i z tych trudnych dzieci,od zawsze problemy z zachowaniem.

Czy ktoś miał podobną sytuację,kiedy to mija,o ile wogóle i co można zrobić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi to nigdy nie minęło a też zaczęło się mniej więcej w tym wieku. Pojawiają mi się co ok 6-12 mc i trwają jakiś czas (przeważnie nie za długi, no chyba że mam bardziej stresowe sytuacje). Chodziłam do różnych lekarzy m.in neurologa który próbował na mnie różne leki, badania i tak naprawdę do tej pory nie wiem skąd i dlaczego to mam. Przy nasileniach borę leki uspakajające (neospasmine itp) i mija po jakimś czasie. To że u mnie tak jest nie znaczy, że z Twoim synkiem będzie to samo. Na pewno warto sprawdzić u psychologa czy neurologa. Na pewno dla niego też jest to męczące.
Ciekawe czy może to być dziedziczne bo mój mąż ma,ale u niego była przynajmniej przyczyna,tutaj nie wiadomo,też chodzili po lekarzach,róże leki,ale tiki zostały co prawda nie aż tak uciążliwe ale są,ja już tego nie widzę ale jak go poznałam drażniło mnie to na początku.
możliwe że dziedziczne. U mnie jest tak jak pisałaś: oczy, nos i okolice ust. Niestety nie jest to przyjemne ani dla mnie ani pewnie dla otoczenia ale cóż. Miejmy nadzieje że Twój syn z tego wyrośnie
Moja corka 3 latka zaczela nagle mruzycz oczka,poszlam do okulisty i okazalo sie ze ma ogromna wade wzroku,a tez myslalam ze mruzy od bajki czy dla zabawy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój syn 5 lat zaczął intensywnie mrużyć oczami. Po około 3 miesiącach zdarza mu się to bardzo rzadko. Byliśmy u okulisty, który wykluczył wadę wzroku i doradził, żeby poczekać 3 miesiące. Jeżeli nie przejdzie to wtedy neurolog.
U mnie synek też często mrugał i też myślałam, że to tik nerwowy, a okazało się, że to od leków przeciwalergicznych. Okulistka powiedział, ze niektóre z tych leków wysuszają śluzówkę i dlatego dziecko może często mrugać. Zmieniłam mu lek na inny i jak ręką odjął.
a może ktoś może polecić dobrego lekarza neurologa lub psychologa, który zajmuje się tikami, terapia tików?
ograniczyć bodzce, nie mówić przy dziecku o tikach, podawać preparaty z magnezem i witaminy z grupy B, polecam psychiatrę dr.Nitka przyjmuje na Grunwaldzkiej we Wrzeszczu ,wizyta trochę kosztuje ,ale warto .... przed wizytą u doktor można zrobić EEG
A czy któraś mama chodziła z tym do psychologa,dało to jakieś efekty,czy zawsze jest jakiś powód takich tików nerwowych czy może to wynikać z nadpobudliwości u dziecka z którą się niestety zmagamy.
Witam , ja rowniez zmagam sie z tikami u mojej 5 i pol letniej corki , sytuacja wyglada identycznie jak Pani opisala, rowniez ta rodzinna, narodziny dziecka i historia tikow u meza. Moze chcialaby Pani sie ze mna skontaktowac . W grupie walczy sie z tym razniej. Jestem juz po wielu wizytach u specjalistow min neurologa, psychologa, psychiatry.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

do góry