Widok

USC

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej mam juz termin slubu w kosciele ale teraz pomyslalam ze chyba musze jeszce zalatwic usc- kiedy tam sie udac z ospisem aktu urodzenia?na ile m-cy przed najpozniej?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wcześniej niż 3 miesiące, bo tylko tyle są ważne dokumenty z USC
Nie wiem. Musisz zapytac sie w urzedzie tam ci powiedza.

image

A do czyjego urzedu trzeba isc? Do pana mlodego i do panny mlodej?Trzeba miec akt urodzenia tylko?
tak, odpis aktu urodzenia i dowody osobiste,a idziecie do jednego z waszych USC
Z tymi 3 miesiącami to nie prawda!
My koniecznie chciemy w Pałacu Opatów więc poszliśmy już w styczniu klepać termin na lipiec...i wcale pierwsi nie byliśmy! Późniejsze godziny były już zajęte!!! Tak więc radzę sie pospieszyć!
tusia, dołącz się do naszej rozmowy :)

to jeszcze się zapytam jak na prawdziwego laika przystało (bo blondynką nie jestem):
1. jesteśmy z Gdańska - gdzie mamy pójść (chcemy ślub konkordatowy i chodzi nam o te urzędowe papierki) - ulica, budynek, piętro, pokój....
2. o co mamy poprosić?
3. ile trzeba za to zapłacić (czym kolwiek by nie było)?
4. ile trzeba na to czekać???
5. czy do "tego miejsca" mamy pójść już z aktami urodzenia i dowodami osobistymi??? jeśli tak, to skąd wziąźć akt urodzenia???

no dobra, to czekam na mądre odpowiedzi na moje głupiutkie pytanka :)
pozdrowionka

warbuziak napisał(a):

> to jeszcze się zapytam jak na prawdziwego laika przystało (bo
> blondynką nie jestem):
> 1. jesteśmy z Gdańska - gdzie mamy pójść (chcemy ślub
> konkordatowy i chodzi nam o te urzędowe papierki) - ulica,
> budynek, piętro, pokój....
> 2. o co mamy poprosić?
> 3. ile trzeba za to zapłacić (czym kolwiek by nie było)?
> 4. ile trzeba na to czekać???
> 5. czy do "tego miejsca" mamy pójść już z aktami urodzenia i
> dowodami osobistymi??? jeśli tak, to skąd wziąźć akt
> urodzenia???
>
> no dobra, to czekam na mądre odpowiedzi na moje głupiutkie
> pytanka :)
> pozdrowionka
>
>

USC w Gdańsku, ul. Nowe Ogrody 8/12 (budynek Urzędu Miejskiego) Dokładnie jakie pietro i jaki pokoj jeszcze nie wiem, bo dopiero się tam wybieram :-)

Zabieracie ze sobą :

- dowody osobiste
- skrócone akty urodzenia (z urzędu miasta w którym się urodziliście )

Wypełniacie podanie oraz oświadczenie o nazwiskach, jakie chcecie zachować po ślubie. Oczywiście musicie się tam wybrać razem :-)

Jest oczywiście opłata w kasie znaczków skarbowych (ok. 85 zł)

No i dostajecie zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego. Z tym oświadczeniem idziecie do parafii ślubnej -razem z pozostałymi papierami a więc aktem chrztu (z parafii w której byłaś chrzczona), świadectwem bierzmowania (z parafii w której byłaś bierzmowana),
zaświadczeniem o kursie przedmałżeńskim i dowodami osobistymi.
Jeżeli bierzecie slub w parafii trzeciej, musicie uzyskać z jednej parafii(Twojej albo narzeczonego) zgodę na ślub w innej parafii.

W parafii wypełniacie protokół przedślubny, dostajecie karteczki na spowiedz i na zapowiedzi.

Potem dajecie na zapowiedzi i po 2 tygodniach otrzymujecie potwierdzenia na karteckach i zanosicie je do slubnej parafii.

Dwa tygodnie przed lsubem dostarczacie wszystkie dane świadków :-)

I to chyba wszystko :-)

Pozdrawiam :-)
A zaswiadczenie o bierzmowaniu trzeba miec koniecznie? Trzeba znow jakis dokument wyciagnac z parafii w ktorej sie bierzmowalo?
świadectwo bierzmowania dostajesz razem ze świadectwem chrztu na jednym papierku w tym samym kościele gdzie był chrzest, bo cała dokumentacja właśnie tam idzie.

Ja myslalam, ze swiadectwo bierzmowania bierze sie z parafii w ktorej bylo sie bierzmowanym....no ale pewna na 100% nie jestem, bo tak jak mowilam- cale zalatwianie tych papierków przede mną. :-)

Ale jesli faktycznie tak jest, ze dokumentację przesylają do parafii chrztu to jest to wielkie ulatwienie :-)
A mi ksiadz wystawiajacy akt chrztu powiedzial, ze nie u niego info o bierzmowaniu. Wiec chyba trzeba bedzie cos takiego zalatwic z kosciola, w ktorym bylam bierzmowana.
dziękuję Emiko ślicznie :)

3 miesiące to "data ważności" świstka z usc jesli się chce slub konkordatowy!!!
W moim przypadku okazało się, że nie muszę oddzielnie załatwiać aktu bierzmowania - przy akcie chrztu jest odpowiednia adnotacja:-) Tak więc jak widać różnie to bywa :-)

Pozdrawiam :-))))
my na aktach chrztu mamy tyż podaną datę i parafia bierzmowania. został jeszcze usc... ale to w kwietniu

własnie dzwonilam do USC w Gdańsku pokój 136 czynny od 8 do 16 codziennie- znaczki skarbowe 20 zł dla jedej osoby i dowód trzeba miec ze sobą.

Co do aktu chrztu - prosząc o niego trzeba zaznaczyc ze jest ona potrzebny do ślubu, wtedy jest adnotacja o bierzmowaniu, jesli nie macie - to uwaga beda robić problemy.

Pozdrawiam serdecznie

Yen

A powedzcie mi dziewczyny czy w tym samym pokoju zalatwia sie zaswiaczenie o braku przeciwwskazań ? No i ile dokladnie placimy za znaczki skarbowe ?
my tam byslismy w zeszłym tyg, pokoj chyba 151, a co do opłat to 86,50 znaczki skarbowe
do góry