Widok
to jeszcze się zapytam jak na prawdziwego laika przystało (bo blondynką nie jestem):
1. jesteśmy z Gdańska - gdzie mamy pójść (chcemy ślub konkordatowy i chodzi nam o te urzędowe papierki) - ulica, budynek, piętro, pokój....
2. o co mamy poprosić?
3. ile trzeba za to zapłacić (czym kolwiek by nie było)?
4. ile trzeba na to czekać???
5. czy do "tego miejsca" mamy pójść już z aktami urodzenia i dowodami osobistymi??? jeśli tak, to skąd wziąźć akt urodzenia???
no dobra, to czekam na mądre odpowiedzi na moje głupiutkie pytanka :)
pozdrowionka
1. jesteśmy z Gdańska - gdzie mamy pójść (chcemy ślub konkordatowy i chodzi nam o te urzędowe papierki) - ulica, budynek, piętro, pokój....
2. o co mamy poprosić?
3. ile trzeba za to zapłacić (czym kolwiek by nie było)?
4. ile trzeba na to czekać???
5. czy do "tego miejsca" mamy pójść już z aktami urodzenia i dowodami osobistymi??? jeśli tak, to skąd wziąźć akt urodzenia???
no dobra, to czekam na mądre odpowiedzi na moje głupiutkie pytanka :)
pozdrowionka
warbuziak napisał(a):
> to jeszcze się zapytam jak na prawdziwego laika przystało (bo
> blondynką nie jestem):
> 1. jesteśmy z Gdańska - gdzie mamy pójść (chcemy ślub
> konkordatowy i chodzi nam o te urzędowe papierki) - ulica,
> budynek, piętro, pokój....
> 2. o co mamy poprosić?
> 3. ile trzeba za to zapłacić (czym kolwiek by nie było)?
> 4. ile trzeba na to czekać???
> 5. czy do "tego miejsca" mamy pójść już z aktami urodzenia i
> dowodami osobistymi??? jeśli tak, to skąd wziąźć akt
> urodzenia???
>
> no dobra, to czekam na mądre odpowiedzi na moje głupiutkie
> pytanka :)
> pozdrowionka
>
>
USC w Gdańsku, ul. Nowe Ogrody 8/12 (budynek Urzędu Miejskiego) Dokładnie jakie pietro i jaki pokoj jeszcze nie wiem, bo dopiero się tam wybieram :-)
Zabieracie ze sobą :
- dowody osobiste
- skrócone akty urodzenia (z urzędu miasta w którym się urodziliście )
Wypełniacie podanie oraz oświadczenie o nazwiskach, jakie chcecie zachować po ślubie. Oczywiście musicie się tam wybrać razem :-)
Jest oczywiście opłata w kasie znaczków skarbowych (ok. 85 zł)
No i dostajecie zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego. Z tym oświadczeniem idziecie do parafii ślubnej -razem z pozostałymi papierami a więc aktem chrztu (z parafii w której byłaś chrzczona), świadectwem bierzmowania (z parafii w której byłaś bierzmowana),
zaświadczeniem o kursie przedmałżeńskim i dowodami osobistymi.
Jeżeli bierzecie slub w parafii trzeciej, musicie uzyskać z jednej parafii(Twojej albo narzeczonego) zgodę na ślub w innej parafii.
W parafii wypełniacie protokół przedślubny, dostajecie karteczki na spowiedz i na zapowiedzi.
Potem dajecie na zapowiedzi i po 2 tygodniach otrzymujecie potwierdzenia na karteckach i zanosicie je do slubnej parafii.
Dwa tygodnie przed lsubem dostarczacie wszystkie dane świadków :-)
I to chyba wszystko :-)
Pozdrawiam :-)
> to jeszcze się zapytam jak na prawdziwego laika przystało (bo
> blondynką nie jestem):
> 1. jesteśmy z Gdańska - gdzie mamy pójść (chcemy ślub
> konkordatowy i chodzi nam o te urzędowe papierki) - ulica,
> budynek, piętro, pokój....
> 2. o co mamy poprosić?
> 3. ile trzeba za to zapłacić (czym kolwiek by nie było)?
> 4. ile trzeba na to czekać???
> 5. czy do "tego miejsca" mamy pójść już z aktami urodzenia i
> dowodami osobistymi??? jeśli tak, to skąd wziąźć akt
> urodzenia???
>
> no dobra, to czekam na mądre odpowiedzi na moje głupiutkie
> pytanka :)
> pozdrowionka
>
>
USC w Gdańsku, ul. Nowe Ogrody 8/12 (budynek Urzędu Miejskiego) Dokładnie jakie pietro i jaki pokoj jeszcze nie wiem, bo dopiero się tam wybieram :-)
Zabieracie ze sobą :
- dowody osobiste
- skrócone akty urodzenia (z urzędu miasta w którym się urodziliście )
Wypełniacie podanie oraz oświadczenie o nazwiskach, jakie chcecie zachować po ślubie. Oczywiście musicie się tam wybrać razem :-)
Jest oczywiście opłata w kasie znaczków skarbowych (ok. 85 zł)
No i dostajecie zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego. Z tym oświadczeniem idziecie do parafii ślubnej -razem z pozostałymi papierami a więc aktem chrztu (z parafii w której byłaś chrzczona), świadectwem bierzmowania (z parafii w której byłaś bierzmowana),
zaświadczeniem o kursie przedmałżeńskim i dowodami osobistymi.
Jeżeli bierzecie slub w parafii trzeciej, musicie uzyskać z jednej parafii(Twojej albo narzeczonego) zgodę na ślub w innej parafii.
W parafii wypełniacie protokół przedślubny, dostajecie karteczki na spowiedz i na zapowiedzi.
Potem dajecie na zapowiedzi i po 2 tygodniach otrzymujecie potwierdzenia na karteckach i zanosicie je do slubnej parafii.
Dwa tygodnie przed lsubem dostarczacie wszystkie dane świadków :-)
I to chyba wszystko :-)
Pozdrawiam :-)
Ja myslalam, ze swiadectwo bierzmowania bierze sie z parafii w ktorej bylo sie bierzmowanym....no ale pewna na 100% nie jestem, bo tak jak mowilam- cale zalatwianie tych papierków przede mną. :-)
Ale jesli faktycznie tak jest, ze dokumentację przesylają do parafii chrztu to jest to wielkie ulatwienie :-)
Ale jesli faktycznie tak jest, ze dokumentację przesylają do parafii chrztu to jest to wielkie ulatwienie :-)
własnie dzwonilam do USC w Gdańsku pokój 136 czynny od 8 do 16 codziennie- znaczki skarbowe 20 zł dla jedej osoby i dowód trzeba miec ze sobą.
Co do aktu chrztu - prosząc o niego trzeba zaznaczyc ze jest ona potrzebny do ślubu, wtedy jest adnotacja o bierzmowaniu, jesli nie macie - to uwaga beda robić problemy.
Pozdrawiam serdecznie
Yen
Co do aktu chrztu - prosząc o niego trzeba zaznaczyc ze jest ona potrzebny do ślubu, wtedy jest adnotacja o bierzmowaniu, jesli nie macie - to uwaga beda robić problemy.
Pozdrawiam serdecznie
Yen