Widok

USC

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej mam juz termin slubu w kosciele ale teraz pomyslalam ze chyba musze jeszce zalatwic usc- kiedy tam sie udac z ospisem aktu urodzenia?na ile m-cy przed najpozniej?

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wcześniej niż 3 miesiące, bo tylko tyle są ważne dokumenty z USC
Nie wiem. Musisz zapytac sie w urzedzie tam ci powiedza.

image

A do czyjego urzedu trzeba isc? Do pana mlodego i do panny mlodej?Trzeba miec akt urodzenia tylko?
tak, odpis aktu urodzenia i dowody osobiste,a idziecie do jednego z waszych USC
Z tymi 3 miesiącami to nie prawda!
My koniecznie chciemy w Pałacu Opatów więc poszliśmy już w styczniu klepać termin na lipiec...i wcale pierwsi nie byliśmy! Późniejsze godziny były już zajęte!!! Tak więc radzę sie pospieszyć!
tusia, dołącz się do naszej rozmowy :)

[img][url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
[/img]
3 miesiące to "data ważności" świstka z usc jesli się chce slub konkordatowy!!!
to jeszcze się zapytam jak na prawdziwego laika przystało (bo blondynką nie jestem):
1. jesteśmy z Gdańska - gdzie mamy pójść (chcemy ślub konkordatowy i chodzi nam o te urzędowe papierki) - ulica, budynek, piętro, pokój....
2. o co mamy poprosić?
3. ile trzeba za to zapłacić (czym kolwiek by nie było)?
4. ile trzeba na to czekać???
5. czy do "tego miejsca" mamy pójść już z aktami urodzenia i dowodami osobistymi??? jeśli tak, to skąd wziąźć akt urodzenia???

no dobra, to czekam na mądre odpowiedzi na moje głupiutkie pytanka :)
pozdrowionka

warbuziak napisał(a):

> to jeszcze się zapytam jak na prawdziwego laika przystało (bo
> blondynką nie jestem):
> 1. jesteśmy z Gdańska - gdzie mamy pójść (chcemy ślub
> konkordatowy i chodzi nam o te urzędowe papierki) - ulica,
> budynek, piętro, pokój....
> 2. o co mamy poprosić?
> 3. ile trzeba za to zapłacić (czym kolwiek by nie było)?
> 4. ile trzeba na to czekać???
> 5. czy do "tego miejsca" mamy pójść już z aktami urodzenia i
> dowodami osobistymi??? jeśli tak, to skąd wziąźć akt
> urodzenia???
>
> no dobra, to czekam na mądre odpowiedzi na moje głupiutkie
> pytanka :)
> pozdrowionka
>
>

USC w Gdańsku, ul. Nowe Ogrody 8/12 (budynek Urzędu Miejskiego) Dokładnie jakie pietro i jaki pokoj jeszcze nie wiem, bo dopiero się tam wybieram :-)

Zabieracie ze sobą :

- dowody osobiste
- skrócone akty urodzenia (z urzędu miasta w którym się urodziliście )

Wypełniacie podanie oraz oświadczenie o nazwiskach, jakie chcecie zachować po ślubie. Oczywiście musicie się tam wybrać razem :-)

Jest oczywiście opłata w kasie znaczków skarbowych (ok. 85 zł)

No i dostajecie zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego. Z tym oświadczeniem idziecie do parafii ślubnej -razem z pozostałymi papierami a więc aktem chrztu (z parafii w której byłaś chrzczona), świadectwem bierzmowania (z parafii w której byłaś bierzmowana),
zaświadczeniem o kursie przedmałżeńskim i dowodami osobistymi.
Jeżeli bierzecie slub w parafii trzeciej, musicie uzyskać z jednej parafii(Twojej albo narzeczonego) zgodę na ślub w innej parafii.

W parafii wypełniacie protokół przedślubny, dostajecie karteczki na spowiedz i na zapowiedzi.

Potem dajecie na zapowiedzi i po 2 tygodniach otrzymujecie potwierdzenia na karteckach i zanosicie je do slubnej parafii.

Dwa tygodnie przed lsubem dostarczacie wszystkie dane świadków :-)

I to chyba wszystko :-)

Pozdrawiam :-)
A zaswiadczenie o bierzmowaniu trzeba miec koniecznie? Trzeba znow jakis dokument wyciagnac z parafii w ktorej sie bierzmowalo?
świadectwo bierzmowania dostajesz razem ze świadectwem chrztu na jednym papierku w tym samym kościele gdzie był chrzest, bo cała dokumentacja właśnie tam idzie.

Ja myslalam, ze swiadectwo bierzmowania bierze sie z parafii w ktorej bylo sie bierzmowanym....no ale pewna na 100% nie jestem, bo tak jak mowilam- cale zalatwianie tych papierków przede mną. :-)

Ale jesli faktycznie tak jest, ze dokumentację przesylają do parafii chrztu to jest to wielkie ulatwienie :-)
A mi ksiadz wystawiajacy akt chrztu powiedzial, ze nie u niego info o bierzmowaniu. Wiec chyba trzeba bedzie cos takiego zalatwic z kosciola, w ktorym bylam bierzmowana.
dziękuję Emiko ślicznie :)

W moim przypadku okazało się, że nie muszę oddzielnie załatwiać aktu bierzmowania - przy akcie chrztu jest odpowiednia adnotacja:-) Tak więc jak widać różnie to bywa :-)

Pozdrawiam :-))))
my na aktach chrztu mamy tyż podaną datę i parafia bierzmowania. został jeszcze usc... ale to w kwietniu

[url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
własnie dzwonilam do USC w Gdańsku pokój 136 czynny od 8 do 16 codziennie- znaczki skarbowe 20 zł dla jedej osoby i dowód trzeba miec ze sobą.

Co do aktu chrztu - prosząc o niego trzeba zaznaczyc ze jest ona potrzebny do ślubu, wtedy jest adnotacja o bierzmowaniu, jesli nie macie - to uwaga beda robić problemy.

Pozdrawiam serdecznie

Yen

A powedzcie mi dziewczyny czy w tym samym pokoju zalatwia sie zaswiaczenie o braku przeciwwskazań ? No i ile dokladnie placimy za znaczki skarbowe ?
my tam byslismy w zeszłym tyg, pokoj chyba 151, a co do opłat to 86,50 znaczki skarbowe
a czyli potzrebujemy jeszcze zaswiadczenie o braku przeciwskazań?
USC wydaje takie własnie zaswiadczenie i po to sie tam idzie
To i ja sie dorzuce ze swoim pytaniem :)
Jak moj M. byl w USC pytac o te wszystkie dokumenty, to spytal tez czy mozliwe jest zebym mogla zalatwic to w Gdansku czy musze jechac tam gdzie sie urodzilam - i powiedziano mu ze musze jechac!!!!! :(:(:(
Z drugiej strony to jakis czas temu (jakis czas czyli okolo 2 miesiecy temu) gdzies na forum chyba ktos napisal ze mial taka sama sytuacje jak ja i zalatwil to w Gdansku - WIEC JAK TO W KONCU JEST???
Prosze o oswiecenie :)
Pozdr :)

[img]image[/img]

Olga, ja się bardziej zgasiłam, bo mój narzyczony mi mówi (na podstawie tego co mówi jego proboszcz) że nawet nie musze brać tych dokumentów z naszego urzędu w gdańsku (bo są kolejki) i moge wszystko załatwić w ich urzędzie w (30 km za gdańskiem) od ręki :)!!! więc już kompletnie głupieję :P

[img][url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
[/img]
No bo to jest tak:

Odpis aktu urodzenia TRZEBA załatwiać w USC, w mieście w którym sie urodziłyśmy.

Z tego co wiem istnieje jednak możliwość przesłania tego aktu do USC, w którym załatwiacie slubne sprawy. Trzeba tylko napisać podanie (nawet chyba są do tego specjalne druczki), nakleic na nie znaczki skarbowe :-)

Natomiast, można wybrać sobie USC w którym załatwiacie ślubne sprawy. A więc oświadczenie o nazwiskach jakie chcecie nosic po slubie i zaswiadczenie o braku przeciwwskazan zalatwiacie albo w USC narzeczonej, albo narzeczonego. :-)
troche to sie robi skomplikowane.

"*Odpisy aktu urodzenia można pobrać tylko w USC właściwym ze względu na miejsce urodzenia. Istnieje możliwość przesłania odpisu z USC np. z innego miasta do urzędu w miejscu zamieszkania narzeczonej (-ego). Należy wystąpić wtedy ze specjalnym wnioskiem w USC, w którym załatwiać będziemy resztę formalności*"

a w ogole tu macie wszystko...:

Ślub konkordatowy
15 listopada 1998 roku została podpisana pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a Stolicą Apostolską tzw. umowa konkordatowa. Zgodnie z nią wszystkie osoby wyznania rzymsko-katolickiego mają możliwość zawierania tylko jednego ślubu - kościelnego, a nie jak było jeszcze do niedawna dwóch - cywilnego i kościelnego. Dwie oddzielnie ceremonie ślubne w kościele i Urzędzie Stanu Cywilnego nie są już konieczne, aczkolwiek praktykowane i narzeczeni nadal mogą się na nie decydować.
Niestety nie unikniemy jednak wizyty w Urzędach Stanu Cywilnego.
Ślub konkordatowy zawierany jest najczęściej w parafii Panny Młodej lub Pana Młodego. Można jednak wziąć ślub w innym kościele, wymaga to jednak zgody własnej parafii.

Wymagane dokumenty w Urzędzie Stanu Cywilnego:
obydwoje przyszłych nowożeńców:
- odpis skrócony aktu urodzenia
- dowód osobisty do wglądu

osoba owdowiała:
- odpis skrócony aktu urodzenia
- odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka
- dowód osobisty do wglądu

Odpisy aktu urodzenia można pobrać tylko w USC właściwym ze względu na miejsce urodzenia. Istnieje możliwość przesłania odpisu z USC np. z innego miasta do urzędu w miejscu zamieszkania narzeczonej (-ego). Należy wystąpić wtedy ze specjalnym wnioskiem w USC, w którym załatwiać będziemy resztę formalności.

Wymagane dokumenty w parafii:
- dowody osobiste
- świadectwa chrztu oraz świadectwa bierzmowania narzeczonych, które pobiera się z parafii chrztu
- świadectwa nauki religii ze szkoły
- zaświadczenie z USC o braku okoliczności wykluczających zawarcie związku małżeńskiego
- zaświadczenie o ukończeniu nauk przedmałżeńskich przez narzeczonych i odbycia spotkań w poradni rodzinnej
- zaświadczenie o wygłoszeniu/wywieszeniu zapowiedzi w parafiach narzeczonych - dokument o zapowiedziach wystawia parafia panny młodej. Pan młody dostarcza formularz zapowiedzi do swojej parafii, który po 4 tygodniach, z odpowiednimi pieczęciami i podpisami odnosi do parafii narzeczonej
- zaświadczenia o odbyciu przez narzeczonych co najmniej 2 spowiedzi

Termin:
Po wstępnym ustaleniu daty ślubu należy zarezerwować termin w kancelarii parafialnej, gdyż może się zdarzyć, gdy będziecie z tym zwlekać, iż zaplanowana przez Was data i godzina ślubu będzie już zarezerwowana przez inną parę (w dużych parafiach i w popularnych miesiącach ślubów zdarzają się śluby kilku par jednocześnie).
Czasami należy tę datę potwierdzić w wyznaczonym przez księdza terminie. Najlepiej zgłosić się 6 miesięcy przed ślubem, co nie jest jednak żadnym formalnym wymogiem.

Na około 3 miesiące przed wyznaczonym terminem ślubu należy się zgłosić do kancelarii parafialnej i przedłożyć stosowne dokumenty - trzy pierwsze pozycje z listy wymaganych dokumentów w parafii (patrz wyżej). Na ich podstawie urzędnik kościelny sporządzi tzw. "Protokół przedślubny" oraz "Zapowiedzi", które wygłaszane są w parafii narzeczonego i narzeczonej. Jeżeli należycie do różnych parafii musicie sami we własnym zakresie złożyć zawiadomienie o zapowiedziach oraz prośbę o nie w drugiej parafii, gdyż nie zostanie ona przesłana automatycznie z parafii, w której będą odbywać się uroczystości.
Po spisaniu protokołu przez 2 do 4 tygodni w parafiach Młodych głoszone będą zapowiedzi. Młodzi przystępują po raz pierwszy do spowiedzi. Przed spowiedzią, przy konfesjonale zaznaczcie, że jest to spowiedź przedślubna, otrzymacie wtedy wpisy do stosownych formularzy, które w niedalekiej przyszłości trzeba będzie przedłożyć w kancelarii parafialnej. Równocześnie należy rozpocząć uczęszczanie na nauki przedmałżeńskie, które zazwyczaj trwają od 7 do 10 tygodni.

W czasie trwania lub po naukach przedmałżeńskich (nie wcześniej jednak niż trzy miesiące przed ślubem) warto załatwić formalności w USC właściwym ze względu na miejsce zamieszkania jednego z narzeczonych. Z odpisami aktu urodzenia i dowodami osobistymi wybieramy się do kierownika USC. Wypełniamy tam kilka druków w tym:
- tzw. "zapewnienie"
- podanie o zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wykluczających zawarcie związku małżeńskiego
- oświadczenie o przyjmowanych po ślubie nazwiskach przez małżonków i ich przyszłe ewentualne potomstwo

W USC otrzymamy 3 kopie zaświadczenia o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa - po jednym dla narzeczonych i kościoła jedno zostaje w USC.
Po wygłoszeniu zapowiedzi narzeczeni dostarczają do kancelarii parafialnej:
- zaświadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi
- zaświadczenie z USC o braku okoliczności wykluczających zawarcie związku małżeńskiego

Na 4 miesiące przed ślubem należy rozpocząć spotkania w poradni rodzinnej, które mogą trwać nawet 10 tygodni.

Tydzień przed ślubem wraz ze świadkami i kompletem dokumentów zgłaszamy się do kancelarii parafialnej w celu podpisania "aktu ślubu". Jeśli z jakiś powodów świadkowie nie mogą stawić się osobiście, wystarczy, że znamy ich dokładne dane osobowe: imiona, nazwiska, wiek i adres.

Dzień przed ślubem narzeczeni po raz drugi przystępują do sakramentu spowiedzi.

W dniu ślubu należy przybyć około 20 minut przed ceremonią zaślubin. Młodzi i świadkowie udają się do zakrystii w celu przedłożenia obrączek, zaświadczenia potwierdzającego odbytą spowiedź oraz trzy egzemplarze zaświadczenia stwierdzającego brak okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa. Przed samą ceremonią ślubną (lub w jej trakcie) spisuje się zaświadczenie stanowiące podstawę sporządzenia aktu małżeństwa. Dokument podpisują także świadkowie, natomiast duchowny złoży swój podpis dopiero po zawarciu małżeństwa.

W ciągu 5 dni od daty zawarcia ślubu, o fakcie tym musi zostać powiadomiony Urząd Stanu Cywilnego. Tam sporządzany zostanie akt ślubu - zazwyczaj zgłasza to sam duchowny.

Po około 2 tygodniach jeden ze współmałżonków z dwoma dowodami osobistymi zgłasza się do Urzędu Stanu Cywilnego właściwego dla parafii miejsca ślubu, aby złożyć wniosek o zmianę swoich dowodów osobistych. Dowody należy zmienić w Urzędzie Gminy właściwym ze względu na miejsce zamieszkania. W USC będą również do odebrania skrócone odpisy aktu ślubu.

Opłaty:
w Urzędzie Stanu Cywilnego:
- opłata skarbowa - 50 PLN za sporządzenie aktu małżeństwa
- opłata za podanie do ślubu konkordatowego - 5 PLN w kościele
- za odpisy aktów chrztu i bierzmowania oraz zapowiedzi pana młodego - wg uznania

Opisana powyżej procedura może być różna w zależności od parafii, w której zawierany jest ślub. Inne szczegóły związane np. z oprawą muzyczną, wystrojem kościoła, filmowaniem czy fotografowaniem omawia się już bezpośrednio z księdzem.

Dziewczyny a długo się czeka na zaświadczenie o braku przeciwwskazań czy dają od ręki ? :-)
Wypisuja to od reki. Wiem, bo mam juz to z glowy :)
Pozdrawiam
to ja jeszcze zapytam - byłaś w Urzędzie w Gdańsku??? Czy tam są długie kolejki??? Godzinka starczy na takie zaświadczenie??? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

jak mysmy byli to nie było zadnej kolejki, było to ok 10 rano, ale juz za nami czekały 4 pary, srednio na pare to ok 15 min
dzięki taczorek :)
a zapytam jeszcze - w którym pokoju załatwia sie taki papierek i czy trzeba najpierw kupić znaczki na dole czy można zapłacić pani????

warbuziak napisał(a):

> to ja jeszcze zapytam - byłaś w Urzędzie w Gdańsku??? Czy tam
> są długie kolejki??? Godzinka starczy na takie zaświadczenie???
> Będę wdzięczna za odpowiedź :)
>
>

Tak, bylam w urzedzie w Gdansku okolo 11 i nie bylo zadnej kolejki. A godzina spokojnie wystarczy na zalatwienie wszystkich formalnosci :)
Pozdrawiam
dzięki :)

warbuziak napisał(a):

> dzięki taczorek :)
> a zapytam jeszcze - w którym pokoju załatwia sie taki papierek
> i czy trzeba najpierw kupić znaczki na dole czy można zapłacić
> pani????
>
>

Najpierw pokoj 136 - tam bierze sie odpis aktu urodzenia, a potem pokoj 151. Znaczki trzeba kupic na dole na poczcie :)
prosze bardzo :)
a zapaytam jeszcze czy za odpis aktu urodzenia też trzeba zapłacić??? a z tymi znaczakami z poczty idziemy do pokoju 151, prawda? A za ile tych znaczków trzeba kupić???
Przepraszam, że jestem taka upierdliwa, ale strasznie nie lubie załatwiać takich urzędowych spraw :(

odpis to koszt 20 zł, a co do znaczków, to mysmy najpierw poszli do pokoju 151, i tam pani napisała na kartce jakie znaczki są potrzebne, i moj narzeczony poszedł kupic, a ja w tym czasie poczekałam, a pani wypełniała druczki. więc czasowo to sie pokryło razem
jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI dziewczyny :)
pozdrowionka

Akurat w naszym przypadku potrzebowalismy odpisu aktu urodzenia mojego Narzeczonego, bo ja swoj juz mialam i co najdziwniejsze - nie musielismy nic placic. Moze dlatego, ze to do slubu konkordatowego? Nie mam pojecia. A znaczkow musialam kupic za 85,50 zl i trzeba z nimi isc do pokoju 151 i tam sporzadzony zostanie akt malzenstwa.
I pytaj ile chcesz, musimy sobie pomagac, no nie? :)
to pyatm dalej :)
bo ja tez mam akt skrócony urodzenia, ale czy oni go zabierają sobie czy tylko tak do wglądu (bo nie chce im go oddawać) - też potrzebujemy do ślubu konkordatowego;

zabieraja, ale mi sie wydaje, ze powinni go oddac, wydajac akt małzenski, juz po slubie
taczorek napisał(a):

> zabieraja, ale mi sie wydaje, ze powinni go oddac, wydajac akt
> małzenski, juz po slubie

Tak jak taczorek napisala, zabieraja odpisy, ale czy oddaja tego nie wiem. ale juz wkrotce sie dowiem, bo slub 9 kwietnia :)
Dzięki dziewczynki :-) Jestescie the best :-)))))))
mam pytanie posiadam odpis skrócony aktu urodzenia z 1999 roku- czy w USC przyjmom mi go czy musze starać się o nowsza wersje aktu?
Bez problemu Ci go przyjma- wazne ze go masz :)
Pozdrawiam
A jak ktos nie ma skroconego odpisu aktu urodzenia??? :( Bo cos podejrzewam ze w ferworze przeprowadzki go zgubilam :( Moze po prostu dostane akt urodzenia itp??

[img]image[/img]

olga, musisz pojechać do USC, w miejscu Twojego urdzenia i tam dostaniesz odpis. :-)

Ja słyszałam że nie zawsze przyjmują stare odpisy. Wlaściwie nie powinny być starsze niz trzy miesiące. Ale faktycznie, czasami zdarza się że przyjmują starsze :-) Ciekawe jak to wygląda w Gdańsku :-) Ja na wszelki wypadek radze uzyskać nowy odpis aktu urodzenia żeby potem niepotrzebnie nie latac . No chyba ze wszystko zalatwiacie w Gdańsku :-) Pozdrwionka :-)
Ja akurat mialam odpis z 2002 roku i mi przyjeli. Moze nie beda robic az takich problemow. Zycze powodzenia :)

Inne tematy z forum Wesele

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

dobry...i nie drogi dentysta (54 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Kasyno (3 odpowiedzi)

Verde Kasyno to platforma, która zapewnia bezpieczne i ekscytujące doświadczenie w grach...

do góry