Widok

USG jamy brzusznej - przygotowanie do zabiegu

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jak to jest - należy wypić 1-1,5l wody czy nie?

Chodzi o ogólną ocenę narządów wew.

Pamiętam, że po ciąży miałam robione takie usg kontrolnie - i musiałam opić się wody...

teraz rejestratorka nic o tym nie mówiła - tylko, że na czczo...

koleżanka mówi - że trzeba wypić...

czytam co mi google wyrzucają - i niby opinie podzielone :/

jak to było u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja musiałam wypić przynajmniej 2 litry przed badaniem, myślałam że mi pęcherz eksploduje ale dzięki temu wszystko było super widoczne.
image
image

image
ja w zeszłym roku miałam robionych 10 usg jamy brzusznej w tym roku 3 i na razie na tym koniec bo to ostatnie wykazało że wszystko jest ok, za każdym razem musiałam iść z pełnym pęcherzem, ale nie liczyłam ile tej wody wypiłam i faktycznie trzeba było być na czczo... ja nawet brałam dzień wcześniej wieczorem 1 kapsułkę espumisanu i 1 kapsułkę z rana
Ja miałam USG jamy brzusznej 2 dni temu i na kartce, którą dostałam podczas rejestracji jest napisane:

Dzień przed badaniem:
-nie pić płynów słodzonych i gazowanych
-nie jeść owoców
-lekka kolacja
W dniu badania:
-lekkie śniadanie
-przybyć na badanie z pełnym pęcherzem moczu
-2h przed badaniem nie oddawać moczu
-6h przed badaniem NIC NIE JESC (to ważne)
-przyniesc ze sobą ręcznik (do wytarcia żelu)

Oczywiscie dzien wczesniej zjadlam owoce i pilam slodzona herbate ale badanie wyszlo. Na szczescie udalo mi sie zapisac jako pierwsza na rano wiec poprostu nie jadlam przez noc. 6h w ciagu dnia to chyba bym nie przezyla:)
Mi nie powiedzieli żeby dużo wypić i że nie wolno siusiać, więc trudno było obejrzeć narządy kobiece, ale poza tym pozostałe narządy pani dr obejrzała bez problemu. Oczywiście byłam na czczo.
image
image
A gdzie można zrobić takie USG w Gdańsku oczywiście prywatnie? Mój mąż musi się zbadać ale nie ma skierowania, ile to mniej więcej kosztuje i jak długo się czeka? Może polecicie jakiegoś lekarza.
Z góry dziękuję za pomoc.
W Luxmedzie na Al. Zwycięstwa (byłe pogotowie) koszt USG jamy brzusznej i przestrzeni zaotrzewnowej ok. 95zł lub Medicover ul. Beniowskiego koszt ok. 100zł

Tutaj masz opisane zasady przygotowania do badania i właśnie tam na nim byłem - https://multimed.pl/baza-wiedzy/badania-usg/co-moze-wykryc-usg-jamy-brzusznej/. Najlepiej przed nim przyjmować np. Espumisan w dawce przynajmniej 2 kapsułek 3 razy dziennie. Ale to placówka, w której będzie przeprowadzane badanie powinna poinformować, jak należy się do tego przygotować.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

do góry