Widok
USG jamy brzusznej - przygotowanie do zabiegu
Jak to jest - należy wypić 1-1,5l wody czy nie?
Chodzi o ogólną ocenę narządów wew.
Pamiętam, że po ciąży miałam robione takie usg kontrolnie - i musiałam opić się wody...
teraz rejestratorka nic o tym nie mówiła - tylko, że na czczo...
koleżanka mówi - że trzeba wypić...
czytam co mi google wyrzucają - i niby opinie podzielone :/
jak to było u Was?
Chodzi o ogólną ocenę narządów wew.
Pamiętam, że po ciąży miałam robione takie usg kontrolnie - i musiałam opić się wody...
teraz rejestratorka nic o tym nie mówiła - tylko, że na czczo...
koleżanka mówi - że trzeba wypić...
czytam co mi google wyrzucają - i niby opinie podzielone :/
jak to było u Was?
ja w zeszłym roku miałam robionych 10 usg jamy brzusznej w tym roku 3 i na razie na tym koniec bo to ostatnie wykazało że wszystko jest ok, za każdym razem musiałam iść z pełnym pęcherzem, ale nie liczyłam ile tej wody wypiłam i faktycznie trzeba było być na czczo... ja nawet brałam dzień wcześniej wieczorem 1 kapsułkę espumisanu i 1 kapsułkę z rana
Ja miałam USG jamy brzusznej 2 dni temu i na kartce, którą dostałam podczas rejestracji jest napisane:
Dzień przed badaniem:
-nie pić płynów słodzonych i gazowanych
-nie jeść owoców
-lekka kolacja
W dniu badania:
-lekkie śniadanie
-przybyć na badanie z pełnym pęcherzem moczu
-2h przed badaniem nie oddawać moczu
-6h przed badaniem NIC NIE JESC (to ważne)
-przyniesc ze sobą ręcznik (do wytarcia żelu)
Oczywiscie dzien wczesniej zjadlam owoce i pilam slodzona herbate ale badanie wyszlo. Na szczescie udalo mi sie zapisac jako pierwsza na rano wiec poprostu nie jadlam przez noc. 6h w ciagu dnia to chyba bym nie przezyla:)
Dzień przed badaniem:
-nie pić płynów słodzonych i gazowanych
-nie jeść owoców
-lekka kolacja
W dniu badania:
-lekkie śniadanie
-przybyć na badanie z pełnym pęcherzem moczu
-2h przed badaniem nie oddawać moczu
-6h przed badaniem NIC NIE JESC (to ważne)
-przyniesc ze sobą ręcznik (do wytarcia żelu)
Oczywiscie dzien wczesniej zjadlam owoce i pilam slodzona herbate ale badanie wyszlo. Na szczescie udalo mi sie zapisac jako pierwsza na rano wiec poprostu nie jadlam przez noc. 6h w ciagu dnia to chyba bym nie przezyla:)
Tutaj masz opisane zasady przygotowania do badania i właśnie tam na nim byłem - https://multimed.pl/baza-wiedzy/badania-usg/co-moze-wykryc-usg-jamy-brzusznej/. Najlepiej przed nim przyjmować np. Espumisan w dawce przynajmniej 2 kapsułek 3 razy dziennie. Ale to placówka, w której będzie przeprowadzane badanie powinna poinformować, jak należy się do tego przygotować.