Widok
Jeśli wcześniej nie zapłaciliście większej sumy podatku to się ta ulga pomniejsza. Czyli jeśli np. należny podatek dla państwa został zapłacony w kwocie (po odliczeniu zusu) np. 900zł to nie odliczysz tych 1112 zł tylko 900. Na końcu masz rubryki podatek należny i podatek zapłacony, różnica jest również jeśli rozliczacie się oddzielnie.
Niestety tak. Jednak gdy wpiszesz partnera jako rodzica samotnie wychowującego dziecko to na 100% US to będzie chciał sprawdzić. I wówczas trzeba przedłożyć dokumenty potwierdzające samotne rodzicielstwo :(. Z mojego doświadczenia wiem, że jak US ma oddać jakieś pieniądze to sprawdza wszystko skrupulatnie.
a co w przypadku gdy jesteśmy małżeństwem, mamy wspólność ustawową ale musimy rozliczyć się osobno bo ja prowadzę działalność (pit-36) a mąż pracuje na umowę o pracę (pit-37)
nasze dochody w sumie nie przekraczają 112 tys, ani dochody każdego z nas z osobna nie przekraczają 56 tys
jak wówczas odliczyć ulgę na dziecko?
nasze dochody w sumie nie przekraczają 112 tys, ani dochody każdego z nas z osobna nie przekraczają 56 tys
jak wówczas odliczyć ulgę na dziecko?
jeżeli rozliczacie się oddzielnie to tylko jedno z Was moze odliczyć ulgę na dziecko - sprawdź dla kogo takie odliczenie będzie korzystniejsze (np. dla osoby która bez tego odliczenia musiałaby dopłacić do US)
jest też mozliwość że każde z Was odlicza połowę kwoty tj za pół roku ale nie wykonywałam tych rozliczeń w praktyce i znam to tylko z teorii więc nie wiem jak dokładnie to zrobić
jest też mozliwość że każde z Was odlicza połowę kwoty tj za pół roku ale nie wykonywałam tych rozliczeń w praktyce i znam to tylko z teorii więc nie wiem jak dokładnie to zrobić
Niestety teraz wprowadzili limit dochodowy. Zobaczcie: http://ulganadziecko.waw.pl/ulga-na-dziecko-wymagania/