Widok

Ulga na dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jak to jest z tą ulgą? Chciałam rozliczyć PIT partnera i odliczyć ulgę na dziecko dziecko ale wyskakuje mi limit i zastanawiam się czy jest jakaś możliwość aby rozliczyć tę ulgę mimo to?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
odliczysz tylko do kwoty zapłaconego podatku - czyli jak mialas mniej zapłaconego to program zmniejszy ci kwote do odliczenia
a możesz trochę jaśniej...nie znam się za bardzo na tym :/ czytam,że ulga przysługuje jeśli rodzina nie przekroczy 112 tys. zł - u nas nie przekracza,a mimo to program pokazuje,że przekracza 56tys.
Jeśli masz do odliczenia na dziecko 1112 zł a podatku zaliczek masz zapłaconenp 500 to oddadzą ci 500 zł. Jeśli wasze dochody przekraczają 112 tyś i masz 1 dziecko to nie odliczysz nic.
A nie jest tak, że próg 112 tyś. dotyczy małżeństwa rozliczającego się wspólnie? W przypadku rodzica rozliczającego się w pojedynkę chyba dochód nie może przekraczać 56 tys. Ale pewna nie jestem.
Pracuje tylko partner...
Piszesz o punkcie 29? Zaliczka pobrana przez płatnika?
partner... czyli nie jesteście małżeństwem?
Bo małżonkowie mogą rozliczać się wspólnie, nawet jeśli jedno z nich nie pracuje.
Nie mamy ślubu.
Agusia,pod warunkiem, ze byli malzenstwem caly rok podatkowy :) wiem,bo my wzielismy slub w kwietniu ub.r. i musimy rozliczac sie osobno.
Gdy nie jesteście małżeństwem (i tylko takim ze wspólnotą majątkową), partner rozlicza się w pojedynkę i dochód nie może przekroczyć 56 tys. Nie ma znaczenia czy Ty pracujesz, czy nie. Ważne czy jesteście małżeństwem i czy możecie rozliczać się wspólnie. W Twoim przypadku takiej możliwości nie ma.
Jeśli wcześniej nie zapłaciliście większej sumy podatku to się ta ulga pomniejsza. Czyli jeśli np. należny podatek dla państwa został zapłacony w kwocie (po odliczeniu zusu) np. 900zł to nie odliczysz tych 1112 zł tylko 900. Na końcu masz rubryki podatek należny i podatek zapłacony, różnica jest również jeśli rozliczacie się oddzielnie.
Kiedy pomijam informacje, że nie mogę odliczyć ulgi na dziecko to wyskakuje mi zwrot 1111,00 zł.
Czy Ty przypadkiem nie dzielisz tych 112 tyś na pol? Bo moze sie okazac, ze partner zarobil np 60 tys a Ty reszte. Wiec wtedy przekroczy. Jesli tak jest, to Ty mozesz rozliczyc dziecko. My tak wlasnie zrobilismy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nic nie dzielę,a przynajmniej tak mi się wydaje..zaznaczyłam,że rozliczam go indywidualnie, z jednego stosunku pracy, podwyższone w związku z zamieszkaniem podatnika poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy
Autorka wątku nie otrzyma zwrotu ulgi na dziecko, bo nie pracuje, czyli nie zarabia i nie odprowadza podatku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wychodzi na to,że musiałabym wpisać go jako samotnie wychowującego dziecko :/ człowieka może coś trafić! Uczciwie pracuje, płaci podatki,a tutaj nawet nie można odliczyć ulgi na dziecko :/
Niestety tak. Jednak gdy wpiszesz partnera jako rodzica samotnie wychowującego dziecko to na 100% US to będzie chciał sprawdzić. I wówczas trzeba przedłożyć dokumenty potwierdzające samotne rodzicielstwo :(. Z mojego doświadczenia wiem, że jak US ma oddać jakieś pieniądze to sprawdza wszystko skrupulatnie.
Nie lubię oszukiwać dlatego tak nie napiszę....ale szukam jakiegoś wyjścia :/
Chyba go trudno będzie znaleźć, niestety.
a co w przypadku gdy jesteśmy małżeństwem, mamy wspólność ustawową ale musimy rozliczyć się osobno bo ja prowadzę działalność (pit-36) a mąż pracuje na umowę o pracę (pit-37)
nasze dochody w sumie nie przekraczają 112 tys, ani dochody każdego z nas z osobna nie przekraczają 56 tys

jak wówczas odliczyć ulgę na dziecko?
wyjściem jest ślub ;-). W przyszłym roku wtedy rozliczycie się razem. Plus ulga jakaś na niepracujaca zonę jest chyba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
taaaa, albo drugie dziecko wtedy nie ma limitów ;)
jeżeli rozliczacie się oddzielnie to tylko jedno z Was moze odliczyć ulgę na dziecko - sprawdź dla kogo takie odliczenie będzie korzystniejsze (np. dla osoby która bez tego odliczenia musiałaby dopłacić do US)

jest też mozliwość że każde z Was odlicza połowę kwoty tj za pół roku ale nie wykonywałam tych rozliczeń w praktyce i znam to tylko z teorii więc nie wiem jak dokładnie to zrobić
Nasz wspólny z mężem dochód przekracza 112 tyś ale mój nie osiąga 56 tyś. Rozliczamy się osobno, czy w związku z tym mogę odliczyć dziecko u siebie? Dziękuję za odpowiedź.
Moim zdaniem nie możesz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jesli prowadzisz działalność i rozliczasz się na zasadach ogólnych, to też możesz rozliczać się z mężem razem. Jesli płacisz ryczałt, to nie wiem :(
anasa nie możesz chyba ze macie rozdzielność majatkowa
A powiedzcie mi jeśli razem z mężem pracujemy na umowe o prace. Wspolny dochod przekracza 112tys, ale moj nie przekracza 56tys. Czy moge rozliczyc sie sama i u siebie odliczyc dziecko? Czy musimy rozliczac sie wspolnie? Bez ulgi juz wtedy?
Niestety teraz wprowadzili limit dochodowy. Zobaczcie: http://ulganadziecko.waw.pl/ulga-na-dziecko-wymagania/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry