Widok

Ulga rehabilitacyjna

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam,

proszę o pomoc zorientowanych w temacie.
Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności dla Mai, z tego tytułu przysługuje nam ulga rehabilitacyjna przy zeznaniu rocznym PIT, odliczamy standardowo wydatki na rehabilitacje w prywatnym ośrodku, moje pytanie dotyczy dojazdów na rehabilitacje, czy można je jakoś odliczyć, jakoś ryczałtem czy faktury, jak wyliczyć dokładną kwotę? bilety m-czne, samochód?

Może ktoś zorientowany chciałby służyć radą.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jola,

to czy masz prawo do zasilku pielegnacyjnego napisane jest w decyzji orzeczenia o niepelnosprawnosci, gdy jest napisane ze sie nalezy idziesz z tym i odpisem aktu urodzenia do urzedy maista Gdyni na swietojasnkiej, z numerem konta tez. I tam skladasz, wyplata zawsze po 10tym danego m-ca, jesli masz zaznaczone ze sie nalzey, nie martw sie nic nie stracials, jak zlozysz teraz dadza wyrownaie od miesiaca w ktorym otrzymalas orzeczenie, tutaj przy tym swiedczeniu nie sa brane zadne dochody pod uwage, nic, poprostu na decyzji ejst napisane czy sie nalezy.
Jesli masz faktury za rehebilitacje prywatna mozesz odliczyc od podatku, tylko musisz miec ta fakture za czas w jakim mialas orzeczenie, mozesz odliczyc takze dojazdy na rehabiitacje.

O reszcie nic wiecej nie wiem, nt kosztow zakupu monitora, jest o sprzecie rehabilitacyjnym, ale nie wiem czy to sielapie, czy ty masz orzeczenie ze wzgledu na wczesniatctwo? bo moze wtedy monitor sie łapie, my mielismy orzeczenie na podstawie opinii naurologa, nie wiem dokladnie jak to jest.

W Gdyni na rogu Waldysława IV i Traugutta jest centrum Integracja i tam sa teraz co wtorek porady podatkowe dla niepelnosprawnych i ich opiekunow, w necie napewno znajdziesz telefon, na ogloszeniu bylo napisane ze trzeba sie wczesniej umowic telefonicznie.
podbijam
Witam, moj niemowlak dostał orzeczenie o niepełnosprawności, jesteśmy z Gdyni. Czy będąc na wychowawczym przysługuje mi świadczenie pielęgnacyjne ? Jaki przysługują mi ulgi na dziecko w związku z tym orzeczeniem ? Faktury imienne mam brać na siebie czy dziecko ? Czy w OWI dostanę więcej terminów na rehabilitację ? Czy możecie polecić ośrodek , gdzie rehabilitują Vojtą i mogę potem wydatki odliczyć od podatku ? Czy piłkę rehabilitacyjną, inhalator, monitor oddechu też odliczę jak na to wezmę fv ? Możecie polecić jakąś stronę w necie, żebym uzupełnija swoją wiedzę w tym temacie Pozdrawiam i dziekuję
Wasze dzieciaczki jeszcze małe są, a tu niestety wydatki rosną wraz z dzieckiem :( I to wieczne bieganie od lekarza do lekarza i niepewność jutra. Drżę na myśl o przyszłość mojego syna. Mam nadzieje, że nigdy nie dojdzie do najgorszego i będzie mógł się usamodzielnić i prowadzić normalne, dorosłe życie.
W razie czego ma zdrową siostrę :)
Nasza Lenka również ma orzeczenie. Doskonale wiem jakie to wydatki;-((( Ale czego nie robi się dla dziecka. Co do tych odliczeń - to jest dokładnie tak jak jest napisane powyżej. My już się rozliczylismy.

Życzymy duzo zdrówka i pozdrawiamy;-))))
Dzieki Jadźka, dla Was tez najlepszego:)
Juz dziś teściu zalatwiał dopisanie do dowodu rejestracyjnego, no a wydatków, oczywiscie tych dodatkowych poza normalnymi "dzieciowymi" nie widac konca.

Buźka dla Was!
Bardzo proszę - trzeba sobie pomagać :)
Wydatki przy dziecku niepełnosprawnym i tak są horrendalne, jeśli więc można coś odliczyć trzeba to zrobić.
Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Mai.
Jadźka,

dziękuję bardzo:)
Nie może być umowy użyczenia, niestety. Generalnie odliczenie samochodu przysługuje tylko wtedy jesli osoba niepełnosprawna jest włascicielem lub współwłaścicielem. Tu jest dziecko, więc nie może być właścicielem i z tego tytułu Ty możesz odliczyć.
Wystarczy, że tata dopisze męża lub Ciebie jako współwłaściciela w dowodzie rejestracyjnym.
Jadźka, dzieki wielkie,

a nie orientujesz sie moze czy moze byc umowa uzyczenia smochodu kogos z rodziny? Maż tak robi w pracy ma umowe z ojcem swoim i wtedy ma zwrot od pracodawcy za dojazdy.

Jednak, co forum to forum, zadajesz pytanie, zawsze ktos pomoze:)

Jeszcze raz dziekuję
pomogę tyle ile wiem, bo tez mam dziecko niepełnosprawne.
Są dwa rodzaje ulg - limitowane i nielimitowane.
Nielimitowane to właśnie leki, leczenie, rehabilitacje - odliczasz tyle na ile masz faktury (wyjątkiem sa leki, które odliczasz dopiero jak wydasz na nie w miesiącu więcej niż 300zł). Na każde odliczenie musisz miec fakture imienną, paragon niestety nie wystarczy.
Limitowana ulga to ulga na użytkowanie samochodu dla osoby niepełnosprawnej. Jako matka dziecka niepełnosprawnego możesz odliczyć rocznie 2280zł. Warunkiem jest to, żebyś była właścicielem lub współwłaścicielem samochodu. Tu nie potrzeba faktur.
Możesz tez odliczyć wydatki na przystosowanie mieszkania do potrzeb dziecka niepełnosprawnego (materac, łózko, krzesło, remont pokoju itp)

Tu masz lekturę do poduszki ;) http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/index.php
Trzymaj się mamo Mai, powodzenia!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry