Widok
Jesli chodzi o plec dziecka urodzonego w wyniku poronienia to korzystnijesza oferta jest firmy z poznania niz z gdanska. Problem polega na tym, ze w gdanskiej firmie muszsz zaplcic z gory za badania, a czesto okazuje sie,ze nie stwierdza plci dziecka.
Natomiast w firmie z poznania nie placi sie przed badaniem, tylko dopiero WTEDY, GDY USTALA PLEC. Niestety , nie weim czy szpitale sa w zmowie z gdanska firma,ale sugruja zrbobic badanie w tej firmie.
znam osoby, ktore tylko z tego powodu zaplacily podwojnie.
Wiecej szczegolow sie doweisz, gdy poczytasz posty na poronienie.pl
Tam jest wytlumaczone.
Zycze duzo sil w tych trudnych dla ciebie chwilach
Natomiast w firmie z poznania nie placi sie przed badaniem, tylko dopiero WTEDY, GDY USTALA PLEC. Niestety , nie weim czy szpitale sa w zmowie z gdanska firma,ale sugruja zrbobic badanie w tej firmie.
znam osoby, ktore tylko z tego powodu zaplacily podwojnie.
Wiecej szczegolow sie doweisz, gdy poczytasz posty na poronienie.pl
Tam jest wytlumaczone.
Zycze duzo sil w tych trudnych dla ciebie chwilach
Do Poznania wysyłałam materiał tu: http://www.genesis.pl/ ale ja robiłam kompleksowe badania, nie tylko ustalanie płci. Zresztą na stronie jest podany cennik. Materiał do badania trzeba wysłać w ciągu 24 godzin od pobrania, oni dają namiary na kuriera. Dopiero, kiedy dostaną materiał dzwonią z informacją, czy badanie jest możliwe do wykonania i wtedy dokonuje się opłaty.
Jak trafiłam z wynikami do mojej lekarki z Invicty, to dowiedziałam się od niej, że oni również przeprowadzają tego typu badania, jednak o szczegóły już nie pytałam.
Najlepiej do nich podjechać a jeśli już dzwonić to po 19, wtedy najkrócej wisi się na słuchawce.
Jak trafiłam z wynikami do mojej lekarki z Invicty, to dowiedziałam się od niej, że oni również przeprowadzają tego typu badania, jednak o szczegóły już nie pytałam.
Najlepiej do nich podjechać a jeśli już dzwonić to po 19, wtedy najkrócej wisi się na słuchawce.
Udało się dodzwonić - ale rano, dzwoniłam pod nr lInvicta labolatoria medyczne, nie ten ogólny (pod który wcześniej też nie można było się dodzwonic ale rano udało się).
Należy dzien wcześniej zgłosić zamiar takiego badania- pobrać od nich pojemnik za 50 zł (bo ten pojemnik sie rozmraza, nastepnie zaraz po pobraniu jak najszybciej do nich spowrotem...
koszt 1400zł- jeśli się nie uda to połowę zwracają... aha czas oczekiwania 2 tygodnie...
Więc jeśli o Trójmiasto chodzi to chyba ta medycyna sądowa na razie sprawniej 3 dni i mniejszy koszt...
Należy dzien wcześniej zgłosić zamiar takiego badania- pobrać od nich pojemnik za 50 zł (bo ten pojemnik sie rozmraza, nastepnie zaraz po pobraniu jak najszybciej do nich spowrotem...
koszt 1400zł- jeśli się nie uda to połowę zwracają... aha czas oczekiwania 2 tygodnie...
Więc jeśli o Trójmiasto chodzi to chyba ta medycyna sądowa na razie sprawniej 3 dni i mniejszy koszt...
Smerfeta; koszt 530 zł - wynik po 3 dniach, podobno.
(Szpital przygotowuje specjalna kostkę parafinowa...)
do Poznania dzwoniłam, tam w sumie doliczając koszt kuriera- niewiele mniej..., nie zanotowałam ile się czeka na wynik.
Do "ciekawskich zainteresowanych" to koszt badania płci- nie jest objęty żadnym ubezpieczeniem medycznym i NIE jest opłacany przez NFZ np...
To KOSZT tylko i wyłącznie zainteresowanej osoby.
W tej chwili nie wiem czy jest możliwe podanie płci domniemanej... - raczej z tego co ustaliłam to nie...
Koleżanka w 2012 roku miała taką możliwość.
Jeśli ktoś potrzebuje tej wiadomości - to wie w jakim celu.
Czysto ciekawskim proponuje google
(Szpital przygotowuje specjalna kostkę parafinowa...)
do Poznania dzwoniłam, tam w sumie doliczając koszt kuriera- niewiele mniej..., nie zanotowałam ile się czeka na wynik.
Do "ciekawskich zainteresowanych" to koszt badania płci- nie jest objęty żadnym ubezpieczeniem medycznym i NIE jest opłacany przez NFZ np...
To KOSZT tylko i wyłącznie zainteresowanej osoby.
W tej chwili nie wiem czy jest możliwe podanie płci domniemanej... - raczej z tego co ustaliłam to nie...
Koleżanka w 2012 roku miała taką możliwość.
Jeśli ktoś potrzebuje tej wiadomości - to wie w jakim celu.
Czysto ciekawskim proponuje google
To faktycznie zmieniło się na niekorzyść rodziców:( Dobrze pamiętam, że jeszcze kiedyś można było wybrać dowolną płeć i to wystarczyło do urzędu, same położne o tym informowały w szpitalu.
Przypomniało mi się, że jak leżałam na Klinicznej tam położna powiedziała jednej pacjentce, że oni wykonują badanie na określenie płci, ale odpłatnie. Zapewne nadal taka możliwość istniej, w końcu to szpital kliniczny.
Przypomniało mi się, że jak leżałam na Klinicznej tam położna powiedziała jednej pacjentce, że oni wykonują badanie na określenie płci, ale odpłatnie. Zapewne nadal taka możliwość istniej, w końcu to szpital kliniczny.
przepisy sa takie same,ale szpitale nie wykazuja dobrej woli,zeby tych przesow przestrzwgac.
Obecnie zaden z trojmiejskich szpitali nie wyda zgloszenia urodzenia dziecka plcia okreslona na podstawie uprawdopodobnienia.
W innych miastach jeszcze sa, wpisy sa poronieniu.
mam nadzieje,ze medycyna sadowa okresli ci plec dziecka. Poznan jest o tyle dobry, ze w przypadku gdy nie okresla plci, nie placisz za badanie.
Obecnie zaden z trojmiejskich szpitali nie wyda zgloszenia urodzenia dziecka plcia okreslona na podstawie uprawdopodobnienia.
W innych miastach jeszcze sa, wpisy sa poronieniu.
mam nadzieje,ze medycyna sadowa okresli ci plec dziecka. Poznan jest o tyle dobry, ze w przypadku gdy nie okresla plci, nie placisz za badanie.
Niestety dużo zależy od dobrej woli...warto też porozmawiać z lekarzem, który pracuje w szpitalu. Mi bardzo pomogła dr. M.Pęksa z Zaspy, choć nie byłam jej pacjentką, na sam zabieg umówiłam się na jej dyżur i pomogła mi tak wszystko zorganizować, abym dostała materiał jeszcze tego samego dnia. Co wcale nie jest takie oczywiste, bo na oddziale okazało, że generalnie to nie ma na to procedur i byłam pierwszą pacjentką, która chciała materiał do prywatnego badania. W szpitalu do badania nie mogą oddac wszystkiego, część zostawiają u siebie a część dla Ciebie, ale i tak nie odbiera się tego z oddziału, tylko z Zakładu Patologii. Generalnie materiały zbiorczo tam dostarczają juz po wszystkich zabiegach, dobra wola z ich strony polegala tez na tym, że przesłali materiał bezpośrednio po zabiegu, tak, aby mój mąż mógł go jak najszybciej odebrać i przekazać kurierowi. No, właśnie kolejna rzecz: zabieg-pobranie materiału i oddanie do analizy w ciągu jednego dnia. Na niektórych oddziałach w szpitalach przyjmują, przygotowują do zabiegu przez cały dzień na popołudnie lub wieczór... Dlatego tez wybrałam Zaspę, bo oni to robią szybko.
Ehh, no właśnie... Wszystko to prawda niestety.
U mnie wypadł weekend i czas wolny akurat. Wszystko przedłuża się, ja zdecydowałam się "tylko" na badanie płci ... wybrałam Kliniczną i zakład medycyny sądowej w Gdańsku jednak (do badania przygotowywana jest tzw kostka parafinowa).
Kliniczna preferuje indukcję farmakologiczną- nie do końca byłam tej procedury świadoma... podobno tak lepiej...
Tutaj czasowo wygląda trochę dłużej...
I rozmawiałam dzisiaj na temat ustalania płci płodu na Klinicznej- tak podobno nigdy tego nie robili i nie robią- wykonują co prawda badania histopatologiczne - a to zupełnie inny temat...
Więc nie wiem czy nie chcą się przyznać czy jest jeszcze inaczej.
U mnie wypadł weekend i czas wolny akurat. Wszystko przedłuża się, ja zdecydowałam się "tylko" na badanie płci ... wybrałam Kliniczną i zakład medycyny sądowej w Gdańsku jednak (do badania przygotowywana jest tzw kostka parafinowa).
Kliniczna preferuje indukcję farmakologiczną- nie do końca byłam tej procedury świadoma... podobno tak lepiej...
Tutaj czasowo wygląda trochę dłużej...
I rozmawiałam dzisiaj na temat ustalania płci płodu na Klinicznej- tak podobno nigdy tego nie robili i nie robią- wykonują co prawda badania histopatologiczne - a to zupełnie inny temat...
Więc nie wiem czy nie chcą się przyznać czy jest jeszcze inaczej.
No, właśnie, na Klinicznej to trwa, generalnie zostaje się na noc;/
Może się coś pozmieniało, diabli wiedzą, za nimi trudno trafić.
A rozmawiałaś może z jakąś babką w urzędzie stanu cywilnego?, że masz taki problem z ustaleni płci i jak właściwie wygląda ta rejestracja? Może tu trafisz na kogoś mądrzejszego i życzliwego.
Może się coś pozmieniało, diabli wiedzą, za nimi trudno trafić.
A rozmawiałaś może z jakąś babką w urzędzie stanu cywilnego?, że masz taki problem z ustaleni płci i jak właściwie wygląda ta rejestracja? Może tu trafisz na kogoś mądrzejszego i życzliwego.