Widok
Witajcie:)
Bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem, że "lepiej nie ruszać znamion", "usuwanie pieprzyków to ryzyko", powiem tak NAJWIĘKSZA BZDURA JAKĄ SŁYSZAŁAM.... a najgorsze jest to, że niektórzy lekarze też tak mówią, ale to jest jedyna metoda aby uchronić się przed rakiem skóry - CZERNIAKIEM!!! wypalanie jak i wycinanie chirurgiczne nie różni się "ryzykiem" jeżeli jest wykonywane przez LEKARZA , a nie kosmetyczkę!!!!!!!!! różnica polega na tym , że znamiona "wypalone" nie mogą zostać poddane badaniu a wycięte tak, dlatego robi się badanie mikroskopowe które LEKARZOWI dostarcza inf. czy można wypalić czy trzeba wyciąć. DZIEWCZYNY jeżeli bielizna , ubrania itd. ocierają wam znamie ------->musicie je usunąć !!! Nie bać się!!!!!!!!!!!!!!
Bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem, że "lepiej nie ruszać znamion", "usuwanie pieprzyków to ryzyko", powiem tak NAJWIĘKSZA BZDURA JAKĄ SŁYSZAŁAM.... a najgorsze jest to, że niektórzy lekarze też tak mówią, ale to jest jedyna metoda aby uchronić się przed rakiem skóry - CZERNIAKIEM!!! wypalanie jak i wycinanie chirurgiczne nie różni się "ryzykiem" jeżeli jest wykonywane przez LEKARZA , a nie kosmetyczkę!!!!!!!!! różnica polega na tym , że znamiona "wypalone" nie mogą zostać poddane badaniu a wycięte tak, dlatego robi się badanie mikroskopowe które LEKARZOWI dostarcza inf. czy można wypalić czy trzeba wyciąć. DZIEWCZYNY jeżeli bielizna , ubrania itd. ocierają wam znamie ------->musicie je usunąć !!! Nie bać się!!!!!!!!!!!!!!
Kilka lat temu miałam usuwany pieprzyk przy pępku, zabieg był za darmo na nfz, najpierw musiałam iść do chirurga po skierowanie do chirurga onkologa, a teraz chyba wystarczy skierowanie od lekarza ogólnego. Zabieg był wykonywany w Wojewódzkim Centrum Onkologii, ul. M.Skłodowskiej-Curie 2, nie mogę sobie przypomnieć, który dr mi go usuwał, albo dr Świerblewski, albo Kropidłowski. Obydwaj są świetnymi specjalistami w swojej dziedzinie. Po usunięciu została mi prawie niewidoczna blizna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Polecam dr Szarmacha na prawdę świetnie usuwa znamiona, że nie ma po nich śladu :) Ma znakomity sprzęt :)
http://www.dermis.pl
http://www.dermis.pl
ja usuwalam z nfz. calkiem za free. do jednego piperzyka sa 2 wizyty. na pierwszej dokotr oglada piperzyk i mowi czy bedzie wycinal. na drugiej tnie. bez skierowania, ale trzeba zawsze w kolejce posiedziec. mowie o przychodni w gdyni na grudzienskiego.
miałam usuwany 1,5 roku temu DROGA TAKA- lekarz pierwszego - chirurg - skierowanie do szpitala bo na miejscu nie chciał tego usuwać (bardzo duży pieprzyk pod kolanem)
Zjeździłam szpitale i wszędzie długie koleji aż pielegniarka w wojewódzkim stwierdziła, że takie znamię powinni mi wyciąć w przychodni i dała namiary do przychodni w Gdańsku Ujeścisku na Jeleniogórskiej (tam przyjmują chirurdzy z Wojewódzkiego).
Tam przyjmuje dwóch świetnych lekarzy - oczywiście znamię wycięte a ze od tego czasu wyrosło mi kolejne w miejscu przeszkadzającym to znowu się tam wybieram :-). Lekarz nazywał się Kazimierowski, Kazimierczak jakoś tak ... :-)
Zjeździłam szpitale i wszędzie długie koleji aż pielegniarka w wojewódzkim stwierdziła, że takie znamię powinni mi wyciąć w przychodni i dała namiary do przychodni w Gdańsku Ujeścisku na Jeleniogórskiej (tam przyjmują chirurdzy z Wojewódzkiego).
Tam przyjmuje dwóch świetnych lekarzy - oczywiście znamię wycięte a ze od tego czasu wyrosło mi kolejne w miejscu przeszkadzającym to znowu się tam wybieram :-). Lekarz nazywał się Kazimierowski, Kazimierczak jakoś tak ... :-)
Agatha każda zmiana jest oceniana na wizycie i cena jest ustalana indywidualnie wraz z opisem i badaniem histopatologicznym. Ceny nie są powalające, a blizna na prawdę mało widoczna. Jedno znamię usuwałam na NFZ i to był największy błąd w moim, życiu, strasznie wygląda :/ Usuwałam w szpitalu Morskim w Gdyni i nie polecam :/ Warto zainwestować w to, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia, że się chciało zaoszczędzić.
tak dr kropidłowski ZDECYDOWANIE
AM Debinkki
skierowanie od dermatologa i zabieg na NFZ
miałam dwa razy
za pierwszym razem usuwałam na plecach za drugim pod pacha
plecy to były dwie wizyty gdzie sam dr K dzwonił do mnie umówic na zabieg czy pasuje dant termin itp
pacha to załatwione na jednej wizycie
pielęgniarki z tej przychodni nazywaja go Housem :D
Naprawde polecam i jesli potrzebujecie jakis konkretniejszych info słuze :) radą
POLECAM
ps. terminy sa dość któtkie jakies 2-3 m-c to max
AM Debinkki
skierowanie od dermatologa i zabieg na NFZ
miałam dwa razy
za pierwszym razem usuwałam na plecach za drugim pod pacha
plecy to były dwie wizyty gdzie sam dr K dzwonił do mnie umówic na zabieg czy pasuje dant termin itp
pacha to załatwione na jednej wizycie
pielęgniarki z tej przychodni nazywaja go Housem :D
Naprawde polecam i jesli potrzebujecie jakis konkretniejszych info słuze :) radą
POLECAM
ps. terminy sa dość któtkie jakies 2-3 m-c to max
Ja miałam usuwanych kilka, dostałam skierowanie od mojej dermatolog do chirurga onkologa dr Kropidłowskiego, bardzo dobry i zabawny lekarz. potem zrobilo mi się kilka bliznowców, ale moja dermatolog zastosowała jaką innowacyjną metodę i teraz nic nie widać. ja nie żałuję ze usunęłam bo nie widomo co w takim znamieniu siedzi i co poem może z tego być.
moja koleżanka usunęła malutkiego pieprzyka, normalnego, ale zainteresowała się nim bo się pojawił nagle i okazał się czeniakiem, więc zawsze lepiej się upewnić czy to nic złego.
moja koleżanka usunęła malutkiego pieprzyka, normalnego, ale zainteresowała się nim bo się pojawił nagle i okazał się czeniakiem, więc zawsze lepiej się upewnić czy to nic złego.
Moja mama po usunięciu znamienia przez chirurga w przychodni w Gdyni (którejś w centrum ale nie wiem dokładnie której więc nie będę ściemniać ale mogę się dowiedzieć), 2 tygodnie temu dostała różę - taka choroba wywołaną przez paciorkowce. I teraz leży w AM na zakaźnym i nie wiadomo kiedy wyjdzie....Tak więc na prawdę trzeba uważać z tym usuwaniem.
Nyzosia, przy każdym zabiegu można zostać zarażonym jakimś swiństwem, zawsze istniej takie ryzyko, ale jak zanmię ma się okazać niebezpieczne to lepiej usunąć.
ja miałam 4 zabiegi i razem usuneli mi 7 znamion i nie miałam nigdy żadnych problemów. zawsze zabiegi robił kropidłowski w przychodni na dąbrowie.
Bogosiaa, niby znamiona nieregulane, poszczępione czy zaczerwienione, mające dużo czarnego barwnika są niebezpieczne, ale to nie jest reguła. ja miałąm czarne i nieregularne i było ok, a koleżanka miała okrąglego i nie blyło ok, ale ona dość dużo opalała się na solarium.
ja miałam 4 zabiegi i razem usuneli mi 7 znamion i nie miałam nigdy żadnych problemów. zawsze zabiegi robił kropidłowski w przychodni na dąbrowie.
Bogosiaa, niby znamiona nieregulane, poszczępione czy zaczerwienione, mające dużo czarnego barwnika są niebezpieczne, ale to nie jest reguła. ja miałąm czarne i nieregularne i było ok, a koleżanka miała okrąglego i nie blyło ok, ale ona dość dużo opalała się na solarium.
Ja chyba jestem już weteranką bo co roku lub 1,5 usuwają mi jakieś pieprzyki w chirurgi jednego dnia w Gdyni na sojowej, wszystko na książeczkę, najpierw konsultacja, potem następna wizyta 15 min zabieg, i po msc odbierasz wyniki. Gorąco polecam. Poza tym jest to chyba nowa placówka i jest wysoki standard.
Ja mialam usuwane jak bylam jeszcze w szkole sredniej. Bylo to z NFZ i mialam znieczulenie miejscowe i mialam pieprzyka wyrywanego. Wszystko czulam, ale nie czylam bolu. Za to strasznie bolalo mnie, jak wstrzykiwali mi znieczulenie.
Teraz chyba usuwaja laserem nie?
Lidia czemu chcesz usunac Twojego pieprzyka. Z tego, co widzialam na zdjeciach ladnie Ci jest z nim :).
Moja przyjaciolka tez ma w tym samym miejscu i wogole nie mysli o tym, zeby go usunac.
Teraz chyba usuwaja laserem nie?
Lidia czemu chcesz usunac Twojego pieprzyka. Z tego, co widzialam na zdjeciach ladnie Ci jest z nim :).
Moja przyjaciolka tez ma w tym samym miejscu i wogole nie mysli o tym, zeby go usunac.
Podbijam!
Czy ktoś był ostatnio u dr Kropidłowskiego?
Czy najlepiej najpierws się umówić na wizytę a potem iść po skierowanie do ogólnego lub dermatologa?
Czy doktor na wizycie "bada" znamię czy po prostu usuwa?
Czy namiary wyżej podane są aktualne, nie wiecie może ile czeka się na wizytę na NFZ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Czy ktoś był ostatnio u dr Kropidłowskiego?
Czy najlepiej najpierws się umówić na wizytę a potem iść po skierowanie do ogólnego lub dermatologa?
Czy doktor na wizycie "bada" znamię czy po prostu usuwa?
Czy namiary wyżej podane są aktualne, nie wiecie może ile czeka się na wizytę na NFZ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Byłam na badaniu znamion u doktor Marty Malek w Klinice Dermatologicznej dr Michajłowskiego we Wrzeszczu. Pani Doktor nie tylko dokładnie zbadała znamiona ale również ogólnie mnie obejrzała :-) Bardzo dobra Pani Doktor, widać że z powołania lekarz a nie tak jak kiedyś była - przeglad i od razu skierowanie na usuwanie (co prywatnie jest płatne). Pani Marta wskazała że niektóre rzeczy idzie bez śladu usunąć ale że to tylko moja decyzja, więc jest ok.
Ja również za namową stąd, byłem u Pani Marty - zbadała znamiona dokładnie i poświęciła czas. U mnie wygladało to tak że kładę się na fotel, a dr przyglada sie pieprzykom za pomocą lupy ze światłem i mówi co jest ok a co nie. U mnie na szczescie wszystko ok. Plus jest taki że nie namawia na wycinanie - mówi że można i że można zrobić ale że nie trzeba - chociaż z tego co widzę po swoich znajomych usuwaja wszystko bo niezbyt ładnie wygladaja te odstajace pieprzyki. Trzeba usuwać znamiona które mogą się przemienić w nowotwór.
Popieram. Też usuwałam znamię u tego pana. Na szczęście na plecach na wysokości pasa. Samo usunięcie to jeszcze, szybko, w znieczuleniu miejscowym, ujdzie... Ale zdjęcie szwów?! Masakra. One nie zostały zdjęte tylko wyszarpane! Na plecach została mi wielka fioletowa dziura z poszarpanymi brzegami! Miało sie szybko zagoić i zostać tylko mała linia cięcia. Efekt po kilkunastu juz latach jest taki, że mam na środku placów pamiątkę w postaci fioletowego "krateru". Wygląda, jakby ktoś wgryzł mi sie w plecy i to całą szczęką. Zapewniam Was, że nie wygląda to na obiecana mała linię cięcia. Chwała Bogu, że to plecy a nie coś bardziej widocznego, bo zostałam po prostu oszpecona. I już kilku lekarzom przy okazji różnych badań musiałam tłumaczyć "co to i skąd to mam". Żałuję, że tak to zostawiłam zamiast złożyć skargę na tego partacza...
MA ale weź poprawkę na to, że ten pieprzyk miałaś na plecach a podczas wykonywania ruchów skóra na plecach "pracuje" i stąd szwy mogły się rozejść i stąd tak duża pozostała blizna. U mnie lek. od razu powiedział, że będzie spora blizna, bo miałam wycinany na grzbiecie a grzbiet pracuje i się "rozeszło". Również mam dużą fioletową plamę, na pewno nie jest to cienka kreseczka.
Mam w rodzinie kilku lekarzy i oni mnie namówili żeby wyciąć to coś na plecach. I zapewniali, że to tylko mała linia nacięcia zostanie. A nie dziura... Od razu uprzedzę następne pytania - żaden z nich nie mógł mi tego wyciąć, bo są bardzo daleko od Gdańska ;/ W innym wypadku nawet bym nie szukała jakiś obcych. Moja ciocia pokazała mi slad po swoim wyciętym znamieniu na plecach i trzeba prawie z lupą szukać gdzie to bylo... Więc nie wmawiajcie mi tu, że to nie wina spartolonej roboty.
PS - szwy to były w moim wypadku metalowe klamry, więc nie mogły się rozejść a gdyby puściły to by mi się cała rana otworzyła, a nic takiego nie bylo.
PS - szwy to były w moim wypadku metalowe klamry, więc nie mogły się rozejść a gdyby puściły to by mi się cała rana otworzyła, a nic takiego nie bylo.
Ja bardzo polecam dr.Szyszko. Przyjmuje tylko prywatnie na Wajdeloty w Gdańsku i w Clinica Medica w Gdyni. Usuwał mi duże i brzydkie znamie, które miałam na piersi (9 szwów), na szczęście wynik był ok, ale co się najadłąm nerwów to moje... Zdjęcia szwów w zasadzie nie czułam :)
Lekarz bardzo sympatyczny, porozmawia, wytłumaczy spokojnie i dokładnie, można pytać i pytać. Żadnych chamskich tekstów jak to miało miejsce u Kropidłowskigo...
Szczerze polecam!
Lekarz bardzo sympatyczny, porozmawia, wytłumaczy spokojnie i dokładnie, można pytać i pytać. Żadnych chamskich tekstów jak to miało miejsce u Kropidłowskigo...
Szczerze polecam!
Czy korzystacie z usług gabinetów medycyny estetycznej? Ja niestety od lat zmagam się z pieprzykami. W klinice zaproponowali mi ich usuwanie laserowe. Tutaj zaczęłam wczytywać się co to dokładnie jest pieprzyki Radom i może ktoś z Wam miał taki zabieg. Przyznam że nie wyglądają one atrakcyjnie, a sama myślę, że mogę ich nie mieć jest już pozytywna
W Ostrowcu usuwaniem różnego rodzaju znamion w ramach niewielkich zabiegów zajmuje się Pan Artur Kućma. Świetny specjalista z dużym doświadczeniem w tym temacie. Warto się z nim umówić i po ocenie będzie w stanie określić do jakiego ewentualnie zabiegu dane znamię będzie się nadawało. Dokładne informacje na temat jego oferty znajdziesz u niego na stronie http://www.chirurgia.ostrowiec.org.pl