Widok

Utrzymanie porządku w domu a sentymenty tzw:przydasie:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak tak czas sie przyznać mam graciarnię w domu. Najgorzej jest w pokoju syna 4 latka mam b. dużo zabawek. I o ile ja i mąż ograniczamy drastycznie kuowanie zabawek, to dziadkowie i chrzestni aż do przesady. Mały ma okolo 200 szt! autek hot whells, dużo zestawów duplo, maskotek, aut sterowanych itp itd.Staram sie ograniczac wyciąganie tych zabawek, ale czasem sie nie da i pózniej ja i mąz mamy wieczór na sprzątaniu. Pochowałam częśc zabawek, ale i tak dużo jest... Częśc oczywiscie nadaje sie do oddania, zostawienia dla młodszego dziecka.... I ubranka po synku. Nie wiem kompletnie oc z tym robic? Chce mieć kiedyś jeszcze jedno dziecko, ale teraz nie jest odpiednia pora (i zawodowa i finansowa)(choć mam już 29 lat)zastanawiam sie czy trzymać te ubranka, buty , kombinzeony, kurtki (mąż mówi że do niektórych ma sentyment) ale przecież nie wiadomo czy trafi się w płeć i porę roku. Czy lepiej oddac? Naprawdę pomimo 67 m(duża łazienka i kuchnia). mieszkania nie mam gdzie tego trzymac. To samo tyczy się ubrań moi i meża(ostatni wyrzucilam na smietnik te w których chodził do technikum a ma juz 32 lata:)Ku nie zadowoleniu teściowej(biedna przywiozła je ze swej szafy)a mąz sie jeszcze pochwalil :)
Jak to wszystko ogarnąć?
Gazety systematycznie wyrzucam lub oodaje do szkoły na makulature, to samo tyczy sie słoików.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z zabawkami, może część oddam do przedszkola syna. Myślicie że to dobry pomysł?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
polecam Ci ksiazkę Perfekcyjna Pani domu Anthei Turner:)
rozdział 1- Wielkie Odgracanie :)

istnieje taka niepisana zasada, ze jesli przez 2 lata czegoś nie uzyłaś ani razu, musisz się tego pozbyć :)

...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
dzięki, a może ma ktoś ją w e-booku?
Mam jedna na sprzedaż. Cena 25 zl.
jeśli chodzi o ciuchy, zapasowe koce, pościele itp. - to polecam worki próżniowe :))) są rewelacyjne i dużo miejsca można zaoszczędzić ;) wiem co mówię, bo musieliśmy pomieścić się w pokoju o pow. ok 11m2 ;) i baaardzo dużo miejsca zaoszczędziliśmy chowając ciuchy, pościel i koce do takich worków :)

kupowałam od tego sprzedawcy - już 3 razy ;) (w tym dla sąsiadki i na prezenty dla Teściów i Szwagra - teraz chcą też sobie dokupić po kilka sztuk)

http://www.allegro.pl/search.php?us_id=6675196&string=worki&fb=1
koce, kołdry itp przyjmują zawsze schroniska dla zwierząt - zwłaszcza zimą.
zabawki można oddać dzieciom z biedniejszych rodzin (kontakty w miejskim ośrodku pomocy społecznej,a albo w gazetach - np w siedzibie dziennika bałtyckiego)
lub sprzedać na allegro - np w zestawach - wycenić i wystawić
to samo z ciuchami - zostaw sobie takie, które rzeczywiście coś znaczą,a resztę sprzedaj albo oddaj. Niestety jeśli co jakiś czas nie zrobi się porządku w szafach można nieźle "zarosnąć". Powodzenia

Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org

nawet tutaj wystarczy założyć wątek "oddam ..." a na pewno ktoś potrzebujący się znajdzie
ja też oddaję lub sprzedaję (jestem użytkowniczką www.gieldamamy.pl i tam część wystawiam), worki próźniowe też się u mnie sprawdziły, i metoda że po dwóch latach wywalam niektóre rzeczy.
Mam jeszcze dużo książek w piwnicy ale jakoś się nie mogę do nich zabrać;(
image
1. To co wczesniej napisała Kreska333, polecam "Perfekcyjną Panią domu - Anthea Turner" - książka + jej programy w tv :) i jej zasada: pozbywać się wszystkiego czego rok (ja słyszalam taką wersję w jednym z jej programów :)) się nie używało :);
2. Poza tym segregacja wszelkich rzeczy jakie mamy w domu;
3. Worki próżniowe (są genialne - w jednym worku trzymam ponad 2 metrową kołdrę puchową i 3 wielkie poduszki, pakuję też w nie ubrania na wiosnę lato , gdy przychodzi jesień zima, a na porę wiosenno-letnią zamiana na zimowe w tym grube swetry, kurtki);

Mieszkam z mężem w 2pokojowym małym mieszkaniu z aneksem kuchennym, mamy mase rzeczy, zaczynając od ubrań roboczych mojego męża, a kończąc na jego narzędziach, stertach naszych ubrań i książek - i mimo tego nasze mieszkanie nie jest zagracone, nic nie jest porozrzucane, wszystko ma swoje miejsce :)

Prosta zasada, na bierząco utrzymywać porządek, pozbywać się niepotrzebnych rzeczy, i określone miejsce każdej z nich oraz segregacja.

Pozdrawiam i życzę powodzenia! :)
Mąż & Żona od 25 grudnia 2008 r.

image
o tak - zbędne koce, pościele, bieliznę pościelową, ręczniki itd. warto podarować schronisku dla zwierząt - tam tego typu rzeczy zawsze są potrzebne :)

z okazji remontu i przeprowadzki zrobiliśmy porządki ;) i zawieźliśmy do gdańskiego schroniska 3 kołdry fizelinowe, około 10 koców, 2 siaty ręczników i 2 siaty starej bielizny pościelowej :) 3 poduchy obite skają (jako gotowe posłania) :P i dokupiliśmy kilka dużych worków makaronu :)

http://forum.trojmiasto.pl/Gdanskie-schronisko-prosi-o-pomoc-t124144,1,16.html?hl=schronisko#hl

http://forum.trojmiasto.pl/Apel-do-milosniczek-zwierzakow-t124231,1,16.html?hl=schronisko#hl
Co do ubranek, można "puścić w obieg" po znajomych a potem przy drugim dziecku "odzyskać", a jak nie planujecie trzeciej pociechy, to jak drugi maluch wyrośnie - oddać ciuszki komuś kto potrzebuje (koleżanka oddała większość do domu małego dziecka a część nam). Mamy multum ubranek pożyczonych od kilku koleżanek, z kolei swoje dokupione pożyczymy innej koleżance która spodziewa się dziecka. Już widzę że robi się tego bardzo dużo, a to dopiero 8 miesięcy!
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

do góry