Widok

Vigantol- jak długo?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, jak długo trzeba stosować Vigantol dla dzidziusia? Mój dzidzius ma juz ponad rok i nie wiem czy jeszcze podawać? Jesli tak to ile kropli? Codziennie czy co drugi dzień?

Słyszałam, że w bezsłoneczne pory roku podaje się Vigantol, ale nie wiem czy to prawda...?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej, moja p.pediatra zaleca brać 1 krople vigantolu dziennie do ukończenia przez dzieciaczka 2 roku życia
ja nadal podaje jedna krople dziennie,bo mala ma jeszcze nie zarosniete ciemaczko.
image
ja tez podaje 1 krople momo ze ciemiaczko juz dawno zarosniete a mala ma juz 17 msc za pare dni powody brak slonca
Przy okazji szczepienia pytałam mojej lekarki i mam podawać 1 kropelkę dziennie. Wcześniej miałam dawać po 2/ dobę.
mój mały ok kilku tygodni dostaje 4 krople dziennie na zalecenie ortopedy (krzywo stawia nóżki,na razie kazał zwiększyć dawkę na 3 m-ce)
a wkrapiacie dziecku wit prosto do buźki czy dodajecie do mleka?
na lyzeczke i do buzi
Jasiek dostaje po 1 kropli i mam dawać do 2rż, Kropię bezpośrednio do buziaka
Nie załamujcie mnie

Moja Pani doktor powiedziała ze mam już odstawić Vigantol bo niezbędne witaminy ma mleko modyfikowane. Posłuchałam i od paru miesięcy już nie daje kropelek. Czy dobrze zrobiłam???

image
to prawda ze w mleku modyfikowanym jest duz wit D.Sara pije aktualnie sporo mleka na dobe,ale ja i tak daje vigantolo.prosto do buźki jedną kropelkę.
Był czas gdy kilku lekarzy mowilo cos innego.jeden,ze nie ma potrzeby dawac(mala miala wtedy 4 miesiace),inny zrugał,ze absolutnie trzeba podawac.
Sama podjelam decyzje,ze bede podawac dalej i juz.
image
czyli teoretycznie mogę wrócić do podawania Vigantolu???

Nie mam zaufania do mojej lekarki - będę musiała ją zmienić w nabliższym czasie.
Dla przykładu jej niekompetentności powiem Wam co kazała mi dać jako pierwszy posiłek stały. Czyli jak córcia miała ok 4,5 miesiąca - twarożek z żółtkiem.

Na szczęście mała nie choruje więc za często do niej chodzić nie muszę.

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

CET na Kowalach - proszę o opinie (109 odpowiedzi)

Czy któreś dziecko chodzi do tego przedszkola albo do szkoły? jakie są Wasze opinie o tej placówce?

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

do góry