Widok

W kapciach czy skarpetkach...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W czym biegaja Wasze dzieciaczki po domu??, moja mala ma 2,5 roczku stawia troche stopki do srodka, bylismy u ortopedy powiedzial ze do 4 lat wszytsko powinno sie unormowac i kazal biegac po domu w skarpetkach abs. Dzisiaj czytalam artykul w ktorym wypowiadal sie ortopeda ze dzieci powinny biegac w kapciach. Juz zgluiapialam?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ponoć w skarpetkach jest zdrowiej.
ja od małego też biegam w samych skarpetach. mama kupowała mi różne kapciuszki a ja nosiłam je przez 1-2 dni i rzucałam w kąt.
małego też będe puszczać bez kapci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
roszke mnie pocieszylas.Nas ju zwolnili z rehabilitacji,do neurologa chodzilismy do olszewskiej,tez nas zwolnila,mowi ze wszystko ok.W przyszlym tyg mamy ortopede zobaczymy co powie.A ile Gabrys mial jak zaczal chodzic?
MamaAlanka - nasz też ma obniżone napięcie mięśniowe(miał też asymetrię jak był malutki) :) dlatego jesteśmy pod opieką neurolog Dr Raif :] i mieliśmy rehabilitacje w OWI ;) (raptem 10 spotkań)

ale pięknie sam sobie daje radę ze wszystkim - nie poganialiśmy z chodzeniem, nie pomagaliśmy, zawsze na bosaka (w domu, jak było upalne lato to i na działce biegał na boso, a jak jeszcze nie chodził to raczkował) :] i zawsze Dr Raif zachwyca się jakie ma śliczne syrki ;)

Gabryś sam przez swoją ciągłą ruchliwość wymyśla sobie ćwiczenia, które Mu pomagają - ciągłe zmienianie pozycji, wspinanie się na palce i opadanie itp.
Moje dzieciaki zawsze w skarpetach, niezależnie czy podłoga należała do bardziej ciepłych czy zimnych, jak zimna to zakładałam dodatkowa parę skarpet, i tyle... nie chorowały :))
Latem Stachu często gania na dworze na boso, nawet po kamieniach :D

Wczoraj oglądałam program w tv i rozmowe z lekarzem na temat doboru butów i kapci dla dzieci. I kategorycznie zabraniał zakładania wysokich butów czy kapci ze sztywną pięta i twardą podeszwą. Stopa ma być swobodna, z tyłu nic nie może jej blokować, więc o wysokiej sztywnej pięcie nie ma mowy :)
Agusia to masz szczescie,moj niestety jako wczesniak ma obnizone napiecie i w sumie tylko tym sie martwie,ze w przyszlosci to pewnie tylko wkladki.A oczywiscie kazdy lekarz gada co innego.
nasze dziecię - też w "arpetach"
nasze dziecię od początku chodzi po domu w skarpetkach/rajstopkach :] jak był malutki zakładałam skarpeto-kapcie :] w sumie teraz też by się przydały - żeby było cieplej w syrki :P

ma też takie klapki piankowe - w nich biegał latem po działce i teraz ma na "wyjścia" do sąsiadki(po klatce) ;P

ma pięknie uformowane stoki :] za każdym razem to słyszymy jak jesteśmy u naszej Pani Dr Neurolog :]
skarpety lub rajstopki.latem boso :)
Margola a gdzie byliscie u ortopedy - prywanie czy na NFZ?
u nas ostanio ciagle biiega w kapciach bo sie nie mozemy z katarów i kaszli wykaraskac a nasze podłogi do najcieplejszych nie należa..
Nam mowili ze boso tak ale tylko po naturalnych powierzchniach typu piasek,trawa,to wtedy stopa pracuje.A po podlodze kapcie.Ale z elastyczna podeszwa zeby stopa pracowala.
mamaalanka labuc powie ze bez kapci - ona nam zakazala butow z wysokim zapietkiem z taka guma jak maja kapcie ortopedyczne bo mowila ze wiecej szkodza niz pomagaja, to samo mowil drewek, niby nie wolno na palach chodzic dzieciom, buty bez wyprofilowanej podeszwy i jaknajwiecej na boso
U nas maly koslawi i ortoeda i rehabilitanci kazali w kapciach z elastyczna podeszwa i wysokim zapietkiem.Teraz chce isc do dr Labuc,zobaczymy co ona powie.
w skarpetkach lub rajstopach z abs ale mamy zimne podłogi -zwłaszcza u teściów więc wczoraj zakupiłam jej kapcie bo ma lodowate nogi ale nic z tego kapcie ściąga, te skarpeto kacpie też, skarpety też brrrrr jak na nią patrze to mi zimno od razu :)
teraz na boso lub w skarpetach - a to dlatego ze mloda stawia do srodka jedna stope i ortopeda kazala jak najwiecej na boso i po naturalnym podlozu a ze na snieg jej nie wypuszcze boso wiec biega po domu
Nie chodzimy do ortopedy, bo podobno nie ma najmniejszych wskazań. Chodzimy do poradni rehabilitacyjnej na Polanki, do dr Preis i do neurologa, dr Raif.
U nas nie widze zadnej poprawy.A u jakiego ortopedy bylas?
Ma trzy lata, od niemal roku pięty są ok. Teraz mamy na tapecie koślawe kolanka - ale też podobno w normie i naprawią się. W to akurat łatwo mi uwierzyć, bo w życiu nie widziałam takich nóżek w "Y" jak w pewnym momencie miał mój brat, nikt mu tego nie rehabilitował, tylko sam szalał na podwórku, teraz ma idealnie proste nogi.
Agatha a ile Twoj maly ma?Moj ma tez obnizone napicie i koslawi piety.Ma 2,5 roku.
u nas wszyscy w skarpetach (dzieci rozne zwykle albo ABS) ale na poczatkach chodzenia - jak juz opanowały technike mialam sandalki ortopedyczne i raz na jakis czas chodzily w nich w domku, i np po 3 dniach noszenia- bo tak im sie podobalo bo z dzwoneczkiem i dzieci potem i bez ladniej chodzily, wyzej nogi ,pewniejsze kroki, mloda swoje na spacer bardzo lubila - wolala je zakladac to jej nie bronilam
jak wyrosly z tych co mialam to juz nastepnych nie kupowalam, ale teraz w spadku dostalam dla mlodej to jeszcze kilka razy ja puszcze w tych butkach,

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry