Widok

WODA W PŁUCKACH U NOWORODKA - groźne????

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Słuchajcie dziewczyny, otóż moja koleżanka urodziła w środę synka i okazało się, że małemu pozostała woda w płuckach. Leżał trochę w inkubatorze, a później musieli odwieźć go do innego szpitala, bo w tym co rodziła nie mieli odpowiedniego sprzętu albo nie wiedzieli co z tym zrobić, mniejsza z tym.
Teraz ściągają powoli tę wodę i podają malutkiemu tlen.
Lekarz stwierdził, że jego stan nie jest krytyczny ale też nie jest zadowalający, a na rokowania jest za wcześnie.
Tak się składa, że teściowa tej koleżanki pracuje razem ze mną i teraz chodzi biedna i przeżywa. Prosiła mnie żeby poczytać o tym w internecie, ale jakoś nie mogę znaleźć.

Wiem, że każdy przypadek jest inny, ale moze któraś też to przeżywała i może pocieszyć, że wszystko będzie ok, albo powiedzieć czego mogą się spodziewać????
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Trochę mało informacji, żeby coś konkretnego znaleźć. Czy wiadomo, z jakiego powodu ten płyn tam jest? Ile go jest? Czy dziecko donoszone i nie ma poza tym żadnych wad?
To tak jakbyś zapytała: Boli mnie brzuch, czy to poważne?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze się zachłysnał jakoś przy porodzie kurcze ...wiem , ze jest coś takiego jak zachlystowe zapalenie pluc wtedy dzieciaczki dostają antybiotyk a takie maluszki musza go dostac dożylnie wiec zostaną dlużej w szpitalu - moze to coś w tym stylu ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
w gorszym przypadku to mukowiscytoza, wtedy zbiera sie woda w płucach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie straszcie od razu mukowiscydozą i jakimiś poważnymi chorobami. Nie wiadomo, czy ten płyn się tam cały czas zbiera, czy dostał się raz i jeszcze nie wchłonął.
noo nie straszcie ...
Anek z tego co wiem, a wiem niewiele to dziecko napewno jest donoszone i na dzień dzisiejszy nie wykryto, żadnych wad. Robią mu nadal badania. Poród był wywoływany ale nie wiem czy to ma znaczenie.
Nie chciałabym tu siać głupoty ale z tego co mi powiedziała teściowa koleżanki to dziecko podczas porodu i z pierwszym oddechem powinno "wyksztusić" płyn/wodę (sorki jeśli głupoty plotę), a jej mały tego nie zrobił i stąd to się wzięło.
image
No to w takim wypadku nie jest to na pewno żadna tragedia. Faktycznie jest tak, że jeśli dziecko ma w buzi i gardle dużo płynu, to za miast go wykrztusić, zaciąga go przy tym pierwszym oddechu do płuc. Może mieć od tego właśnie to zachłystowe zapalenie płuc, ale jeśli jest poza tym zdrowy i donoszony, to w szpitalu powinni sobie z tym poradzić.
Ja rodziłam w sierpniu. Miałam cc i maluszek też miał wodę w płucach. Z tego powodu miał zapalenie płuc. Było bardzo nerwowo przez tydzień, później było już coraz lepiej. Mi neonatolog tłumaczyła, że jak dziecko rodzi się naturalnie, to przeciskając się przez kanał rodny wyciska wodę z płuc. Podczas cesarki czasami ta woda zostaje.
Trzymam kciuki, wiem co przechodzi rodzina, ale maluszki są bardzo silne.
Mamasyna, a powiedz jak dlugo leżeliście w szpitalu, co miał podawane maluszek i czy teraz jest wszystko ok?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mogę ci powiedzec ze na bank 7 dni antybiotk dostanie po 7 dniach ocenią czy dziecko moze isc do domu ...z tego co wiem to tak robią w takim wypadku
Moja młoda miała pozachłystowe zapalenie płuc ( zachłystnęła się )
10 dni spędzone w szpitalu pod kroplówkami.
Nic poważnego, ale nie wiem jak to się ma do dziecka które ma wodę w płucach od urodzenia
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Dodam, że moja miała miesiąc jak wylądowaliśmy w szpitalu
Na początku lekarze też nie pocieszali mnie, ale 10 dniowa kuracja antybiotykowa i mała została wypuszczona do domu
Także, jeżeli jest to pozachłystowe zapalenie płuc, to będzie wszystko dobrze
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wiem czy to jest typowe zachłystowe zapalenie płuc bo przechodził przez to też mój synek jak miał 1.5 miesiąca i rzeczywiście dostawał antybiotyk przez 7 dni.
Ten maluszek nie do końca radzi sobie z oddychaniem. Ilość oddechów na minutę znacznie przekracza normy. Ciągle podają mu tlen.
Ale pocieszające jest to co piszecie.
image
Tak jak piszą dziewczyny, u każdego jest inaczej, a na dodatek nie jesteśmy lekarzami. Mój maluch akurat przeszedł to zapalenie bardzo ciężko. Po 2 godzinach po porodzie został podłączony do respiratora i 5 dni pod nim leżał. Przeszedł karmienie pozajelitowe, pózniej sondą do żołądka. Teraz mogę się pochwalić, że karmię go piersią :)
Ze szpitala wyszedł po 15 dniach. Dostał dwa antybiotyki jednocześnie, jeden z nich to gentamycyna, która może uszkadzać słuch więc latamy po audiologach. Musieliśmy też obskoczyć wszystkich specjalistów jak przy wcześniakach (maluszek był donoszony).
To jednak nasz przypadek, u koleżanki może być zupełnie inaczej i szybko wyjść z tego.
Mamasyna, tak wiem, ze każdy przypadek jest inny i to co wyczytamy w internecie należy podzielić conajmniej przez 4 :)))
Maluszek koleżanki był tylko podłączony pod respirator jak przewozili go do innego szpitala, a tak to ma podawany tlen noskiem, więc chyba nie jest mocno źle :)
image
Sam oddycha więc napewno nie jest bardzo źle :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry