Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zapraszam do kolejnej rundy naszych rozmów - szybko nam to idzie, kolejna "500" pękła :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=475951#post8402886
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No proszę, Haze, Ty to jesteś zorientowana. Ja zupełnie nie pamiętałam już jak to było. Wiedziałam tylko, że na początku nie, ale jak później - to już zupełna abstrakcja. ;)
A tak na marginesie muszę Wam napisać, że bardzo się cieszę, że się jutro znowu spotkamy. Już nie mogę się doczekać.
Mój mąż nie bardzo jest w stanie zrozumieć, że można się tak bardzo polubić (i w sumie chyba zżyć) z kimś, kogo zna się tylko kilka miesięcy, widziało się go kilka razy, a większość 'rozmów' przeprowadza się przez internet.
Wiem, że to pewnie brzmi śmiesznie, ale ja naprawdę czekam na jutro z niecierpliwością. Musiałam Wam to napisać. :)

Madleen, a co zamawiałaś z aptecznych rzeczy? Może się wymienimy listami, bo chętnie sprawdziłabym czy o czymś nie zapomniałam. Z resztą jutro odbieram drugie już zamówienie, bo zorientowałam się, że nie wszystko wzięłam w pierwszym.
Oj, Madleen - te moje wakacje i wypoczynek to mi się rozmywają, bo od poniedziałku zamiast się wylegiwać to zaczynam praktyki w sądzie... Ale mam nadzieję, że po tych 2 tygodniach zakończą się te moje wojaże.

Mamtu, właśnie z tego powodu mi jest trochę (a może trochę więcej niż trochę??) smutno, że mnie jutro nie będzie... No ale mam nadzieję, że niedługo nadarzy się kolejna okazja do spotkania :)

A w ogóle to szlag mnie trafi - remont się przesuwa, na początek sierpnia... I potrwa min. 2 tygodnie, co za pewne oznacza tyle, co do końca sierpnia... I powiem Wam, że naprawdę waham się już czy jestem aż tak zdesperowana żeby to zrobić, bo nie dość, że syfu będzie co nie miara to jeszcze nas nie może być wtedy w domu, także całą ferajną siedzielibyśmy u mojej mamy, co może mnie wykończyć nerwowo... Z drugiej strony, jak nie teraz to kiedy... Ech.
Mamtu, ja też się ciesze że się z Wami spotkam:) I nie brzmi to śmiesznie, bo ja też tak mam hihi.
Mój facet jest wdzięczny, że jest takie forum, gdzie mogę pogadać a nie zadawać mu tyle pytań, na które on i tak nie zna odpowiedzi :)))))
Chociaż ostatnio stwierdził, że jestem od Was uzależniona, bo jak siadam do kompa to pierwsze co to sprawdzam nowe posty hehe.

A czy mogę mieć prośbę? Mamtu,Madleen podesłałybyście mi taką liste apteczną? Będę wdzięczna:)
Mamtu, Madleen - a nie chciałybyście tych list upublicznić? ;) Chętnie bym je skonfrontowała ze stanem swojej (niewielkiej) wiedzy w tym temacie... :)
O, a jeśli nie to czy ja też mogłabym prosić o podesłanie? :)

Marta, mój mąż też mówi, że się uzależniłam ;). Ale myślę, że takie uzależnienie to może mieć każdy! :)
O ja też jestem za upublicznieniem list :D z chęcią zweryfikuję swoją, bo jak znam życie na pewno o czymś zapomniałam.

Ja też się cieszę na spotkanie. Mój M. podpytywał gdzie się umawiamy, najchętniej by wpadł na chwilę bo chciałby zobaczyć takie skupisko "ciężarówek" ;) Generalnie też się cieszy, że mam z kim pogadać o tych ciążowych sprawach bo jego nei zamęczam ;). Jedynie marudzi bo go czasem przepędzam od kompa żeby poczytać posty ;)
aga bl - przed robieniem ft4 i ths i tak nie powinnas brac hormonu wiec mozesz zalatwic za jednym kluciem.
tu glukoze robia do 30 tyg, ja mam dopiero 26.07 i nawet ine wiem jaka dawke ale tu daja taki napoj energetyczny do wypicai - Lucozade wiec nie jest tak zle, o smaku cytrunowym, do tego masz jesc wysoko cukrowe potrawy dzien przed.
ja mialam straszna noc, spalam moze razem 3 godziny. do tego Julia wstala o 7 wiec nici z odespania. no ale dzis ostatni dzien w pracy, chyba sie stresuje tym jej wyjazdem. ja tez nie lubie spac bez meza, a moze on bardziej beze mnie, twierdzi ze spac nie moze.
u nas w koncu pogoda, fajniej od razu, moze tez pojedziemy dzis do parku po pracy. a jaka zapowiadaja na nastepne 2 tyg?
Melduję się i ja:)

Fajnie macie ze spotkaniem,zawsze to jakaś odskocznia od codzienności noi ile ja bym dała żeby mnie jacyś goście nawiedzali:)

Wczoraj na noc musiałam łyknąc magnez i od dzisiaj znów regularnie będę brać bo znów nogi dają o sobie znać przed spoczynkiem czyli film z seri"Latające nóżki" a Tobie Mamtu przeszło już po tym magnezie?

Ja z mężem od dawna nie śpię,ale to ze względu na jego pracę,wraca każdego dnia w nocy,1-3 godzina więc lepiej jak śpimy osobno bo przynajmniej mnie nie budzi,a na weekendy spotykamy się w sypialni zawsze rano nasz synek do nas przychodzi.

Dziewczyny powodzenia na badaniach i dajcie znać zaraz po nich.
Madleen ja też mam znów wizytę 5.07 więc dowiem się ile mały urósł przez dwa tygodnie i mam nadzieję że nic tym razem lekarz mi nie powie niepokojącego dla mnie.
Walerka, ja badanie Ft4 zawsze mam robić po tabletce - moja endo nawet mi to pisze na skierowaniach za każdym razem żebym nie zapomniała. Dlatego mam dylemat, ale z tego, co wyczytałam w necie to Euthyrox nie ma wpływu na badanie glukozy...
Oby ten ostatni dzień w pracy zleciał Ci niczym mrugnięcie okiem! ;)
widzisz a mi zawsze przypomina zeby nie brac hormonu tego dnia, ciekawe. dziewczyny tarczycowe jak to jest u was?
Ania - widzisz masz lepsza opike niz w Pl na panstwowa sluzbe bo w Pl sie naleza 3 usg a w UK 2, po 20 tyg juz nie robia chyba ze specjalne przypadki (podobno sie do takich kwalifikuje)

glowa mnie boli, czuje sie do niczego a do tego mam tylko takie pitoly do zrobienia a to jeszcze gorzej, bo jak bym byla mega zajeta to by mi dzien szybciej uplynal
Ja tez się cieszę bardzo na to spotkanie :)
mam nadzieję, że nic nie wypadnie takiego, co by mnie wstrzymało przed nim!

Mamtu nie taka zorientowana, właśnie robiłam zamówienie dwa dni temu w aptece i przypomniałam sobie o tej witaminie i sprawdziłam w książeczce Młodego ;)

Tutaj nie ma znaczenia tabletka na tarczycę przed badaniem,ale ja nie biorę jak idę pobrać krew,natomiast przed glukozą można śmiało wziąść,ja nawet byłam po lekkim badaniu bo nik mnie nie poinformował że takie będę miała więc zjadłam,wynik miałam 110,więc pomimo tego chyba ok?

Tak walerka lepszą,to prawda,ale dopiero teraz jak zmieniłam lekarza,bo tamta polka to pracowała na akord i to nie tylko moja opinia,wiele polek do niej specjalnie jezdziło,bo nie mieszka w moim mieście a ona takie podejsćie ekspresowe miała do nich.
Ale widzisz tutaj nikt nie robi prenatalnego czy połówkowego USG,owszem mierzą niektóre rzeczy ale to nie to samo,bo np.przezierności karku nie robią.Ja na moją lekarz z Polski u której prowadziłam pierwszą ciąże też nażekać nie mogę,a chodziłam do niej na NFZ do przychodni.
Ania, współczuję dolegliwości związanych z nogami.
Mi, o dziwo, zdecydowanie lepiej w tej kwestii. Łykam magnez 2x dziennie i jest ok, także dzięki za sugestię. :)

Dziewczyny, mogę Wam napisać co zamawiałam w aptece, ale to chwilę potrwa, zanim się dokopię do zamówienia. :)
Z tego co czytałam wynika, że śniadanie można zjeść bez obaw jeśli ma się obciążenie 50 mg (ja i tak sobie daruję). Ale jak po śniadaniu miałaś 110 to i tak w normie, więc ok.

Mamtu, coś się z tym słońcem jednak nie postarałaś... A ja znowu najchętniej poszłabym spać...

Mamtu, kop sobie dostojnie - my poczekamy ;)
chciałam Wam właśnie przesłać listę i jakaś blokada antyspamowa mi się włączyła - wypraszam sobie! ;)
zaraz spróbuję temu zaradzić...
No to tak:

1. Enema (lewatywa)
2. Podkłady/podpaski poporodowe
3. Tantum Rosa
4. Majtki siatkowe
5. Tormentalum
6. Linomag
7. Emolient do kąpieli
8. Maść na brodawki
9. Gaziki jałowe
10. Podkłady higieniczne na łóżko

To chyba wszystko, co zamawiałam. Na liście miałam jeszcze:

11. Octenisept (nie będę używać)
12. Sól fizjologiczna (mam)
13. Witamina K+D (kupię później)
14. Wkładki laktacyjne (mam)

;)

Aga, zupełnie nie wiem o czym piszesz. U mnie słońce jest, więc nie do mnie żale tym razem. :P
Proszę bardzo. Oto moja lista apteczna:

- Enema, roztwór do wlewu doodbytniczego, 150 ml (jednorazowego użytku)
- Gilbert NaCl 0.9%, 5ml, fizjologiczny roztwór soli, 100 ampułek
- K i D Vitum Witamina K i D dla niemowląt, kapsułki twist-off, 36 szt+6 szt
- ??? Medela PureLan 100, krem na brodawki piersiowe, 7 g, (położna polecała bephanten na brodawki (kolor różowy) na doz.pl nie ma tego akurat)
- Molimed,wkładki anatomiczne maxi, 14 szt x 2 op.
- Molimed,wkładki anatomiczne midi, 14 szt x 3 op.
- Molipants, majtki siatkowe, nr 1, 3 szt x 2 op.
- Octenisept, płyn na skórę, 50ml (atomizer)
- Tantum Rosa, 500 mg, proszek do sporządzenia roztworu, 6 saszetek
- Sudocrem, krem antyseptyczny dla dzieci, 125 g
- Bepanthen, 5%, krem, 30 g
- kryształki nadmanganianu potasu nie mogę znaleźć w doz.pl
- Aspirator do nosa, Frida, 1 szt
- Avent, małe osłonki na piersi 2 szt lub Medela, nakładki silikonowe, Contact, rozmiar M, 2szt ??? kompletnie nie wiem jakie wybrać polecacie coś?
- Canpol Lovi, krążki laktacyjne, 40 szt
- Canpol, nożyczki z osłonką dla dzieci, 1 szt
- Canpol, termometr kąpielowy, Autko, 1 szt
- Cleanic, patyczki, pudełko, dla dzieci, 60 szt
- Cleanic, płatki bawełniane dla niemowląt, 60 szt
- gaziki jałowe (też nie mogę się doszukać na doz.pl)

Mamtu jestem bardzo ciekawa co znalazło się na Twojej liście, chętnie coś zgapię ;) No i dopisujcie o czym nie pomyślałam.
wlasnie dostalam wyborna wiadomosc - tu sa takie vouchery na opieke nad dzieckiem do przedszkola, dzieki ktorym oszczedza sie na podatku i ubezpieczeniu (w moim przypadku cale 70 funtow z 800 ktore place) ale zawsze cos. to jest zalatwiane przez zaklad pracy, wiec sie zapytalam czy bede mogla je dalej pobierac jak bede na tym panstwowym maciezynskim bo to jednak zawsze jakas oszczednosc, no i sie dowiedzialam ze moj Instytut pokrywa koszt tych vouczerow jak jestem na panstwowym maciezynskim co oznacza 250 funtow w kieszeni co miesiac. przez 6 miesiecy z 9 tylko ale to i tak duzo.juz teraz wiem czemu wszystkie matki na maciezynskim zostawiaja swoje dzieci w przedszkolu, no przynajmniej raz cos uda mi sie dostac a nie odwrotnie.

dobrze ze przypomnialyscie mi o witaminie K+D, tu daja zastrzyk zaraz po urodzeniu a podobno on ma jakies powiazania z wyzszym ryzykiem bialaczki u dzieci, musze na nowo poczytac i zobaczyc, alternatywa jest dawanie kropelek przez iles tam dni, za nic nie moge sobie przypomniec co zrobilam z Jula.
Mamtu a jakie wybrałaś podkłady higieniczne na łóżko? Większość pakowana chyba po 30 szt. Polecasz jakieś konkretne?

I co to za maść Tormentalum?
Z tymi kremami to mam wątpliwości, bo tak sudokrem na poważne odparzenia, tylko w ostateczności (ale chyba warto zakupić w razie czego?), bephanten lżejszy (położna na szkole rodzenia polecała) bądź linomag też ponoć dobry... To co wybrać - nie znam się :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry