Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (16)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Tym razem ja Was zapraszam do kolejnej czesci rozmow obecnych i przyszlych mam oraz pogromczyn infantylnych koszul :

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-15-t477015,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga to zapytam Ci tak tylko z grubsza, ok?

Czy komornik, który zajmuje poł pensji w celu zaspokojenia należności bankowej może przekazywać te pieniądze do banku jak chce( co miesiąc inną kwotę a przez kilka miesięcy wcale?) Czy to nie jest od razu podpadające działanie?

Przepraszam, że Cię tak zaatakowałam, ale zanim dotrę z tym pytaniem gdzieś głębiej, to może coś Ty mi powiesz
Dora, komornik nie robi przerw w egzekwowaniu swoich należności. Poza tym ta osoba powinna zapoznać się z pismem egzekucyjnym. Pracodawca powinien udostępnić do wglądu takowe pracownikowi na jakiej podstawie blokuje część wynagrodzenia. Poza tym zanim komornik wchodzi na pensje, wcześniej wysyła pismo do osoby informujące o natychmiastowej spłacie.
Znane są nieuczciwe praktyki komorników, więc trzeba walczyć o swoje.
Dora, powiem co mi się wydaje:
generalnie pracodawca musi dostosować się do zajęcia pensji przez komornika, bo inaczej grożą mu kary; nie wymaga to zgody pracownika, aczkolwiek winien on zostać poinformowany o wszczęciu postępowania egzekucyjnego; mówisz, że komornik sam dostaje pieniądze od pracodawcy i potem przesyła je do banku? Dziwna praktyka. Zazwyczaj pracodawca ma przekazywać zajętą część wynagrodzenia bezpośrednio do wierzyciela... A to, że pieniądze raz wpływają, a raz nie - to na pewno nie powinno mieć miejsca. Zaspokajanie wierzytelności w tym wypadku powinno być płynne.

Przepraszam, że dopiero teraz, ale obiad robię i tak z doskoku jestem ;)
Marta komornik przesłał na początku wszystkie pisma i pracodawca przekazywał mu pieniądze regularnie. Wszystko wyglądało ok.
Problem w tym, że bank nie dostawał od komornika regularnych wpłat, a jak dostawał to bardzo małe kwoty.
Chyba będzie to właśnie przypadek nieuczciwego komornika...
Dora - ewidentnie dochodzi do naruszenia. Skoro pracodawca zachował wszelkie procedury i należności były przekazywane to coś takiego nie ma prawa mieć miejsca.
Aga na piśmie z Sądu jest napisane:
" Zobowiązuję zakład pracy, by:
1. nie wypłacał dłużnikowi zajętej części wynagrodzenia
2. przekazywał potrącone kwoty na konto komornika"

Ogólnie mówiąc przez ostatni rok komornik dostawał co miesiąc 1700 od zakładu pracy. Teraz się okazało, że do banku przekazywał jedynie jakieś śmieszne śladowe kwoty i to nie w każdy miesiąc.

Czyli, co teraz trzeba zarządać papierów od komornika i skarege na niego napisać..
Dzięki dziewczyny, chodziło mi właśnie o takie podstawy, żebyście mi powiedziały. Bo jak dla mnie to jest tu jakiś wałek jak nic.
Dora, a w piśmei od komornika nie ma wyszczególnionych kwot ile za co? Powinny być wypisane wszystkie kwoty (należność główna, opłaty komornika,opłaty sądowe etc).
I przeważnie są podane daty spłat. Nie ma czegoś takiego jak ponowne ściągnięcie czy powrót do sprawy po kilku miesiącach. Tu idą odrębne pisma i jest nowa sprawa, o któej de facto powinna zostać osoba poinformowana. Drążyłabym temat z dwóch stron: u pracodawcy na podstawie jakich pism egzekucyjnych blokuje wypłate oraz u komornika. Miałam kiedyś przeboje z komornikiem, gdy ktoś pobrał na moje dane kredyt. Dramat:( Byłam miła, ale z tymi sk*** nie dało rady się dogadać, więc byłam bezczelna do granic możliwości :]
Wspólczuje, ale da sie wszystko załatwić. Powodzenia!
Tak, Dora - skarga do sądu rejonowego, przy którym działa dany komornik. Kojarzę coś o opłacie 100 zł za jej złożenie, ale ręki sobie uciąć nie dam... Najlepiej będzie od razu zacząć kompletować dokumenty - przelewy z zakładu pracy, oświadczenie z banku o dotychczasowym zwrocie należności itd. Tak myślę.
Dora, tu masz namiary na Izbe Komorniczą. Jeśli będziesz pisała skargę to wal śmiało do nich do wiadomości (na piśmie poleconym za potwierdzeniem odbioru).

http://www.izba.gdanska.komornik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=203
Marta, komornik ma prawo ściągać 50% pensji i bodajże 75% w przypadku wierzytelności z tytułu zaległej alimentacji. Skoro pracodawca otrzymał pismo o zajęciu połowy pensji to nie mógł zrobić nic, tylko zastosować się do postanowienia sądu. Także moim zdaniem jedyną osobą naruszającą tutaj prawo jest komornik, w zakładzie pracy, z tego co z grubsza opisała Dora, nie doszło do żadnych uchybień.
Carolajna, nauczyłaś się oddychać? bo ja tylko o tym myślałam ;)))
Do zobaczenia na SR!
Tak Aga, zgadzam się. Ale prawo nie działa wstecz i jeśli pracodawca dostaje pismo o zablokowaniu części wypłaty to uruchamia całą procedurę aż do momentu zaspokojenia wierzytelności. Nie ma czegoś takiego jak połowiczne ściągniecie należności-przerwa i znowu blokada wynagrodzenia.
Żądałabym wglądu do pisma u pracodawcy, bo może posiadają coś jeszcze o czym Dora nie wie. Za dużo takich spraw mi się przewinęło i wiem, że z każdej strony trzeba uzyskać informacje.
No tak, ale z tego co zrozumiałam to płynność ze strony zakładu pracy była - klops zaczynał się kiedy komornik, który otrzymał należność nie przekazał jej dalej, czyli do banku. Ale fakt - zaglądać trzeba gdzie się da ;)
Zakład pracy regularnie przekazywał 50% wynagrodzenia komornikowi.
Komornik dostawał wiec co miesiąc 1700 zł a do banku przekazywał co jakiś czas kwoty w wys. od 300 do 600 zł i to średnio raz na dwa miesiące. Więc jest to ewidentny wał po stronie komornika- tak jak zauważa Aga.
Gdzie on ma tą kasę?! Oczywiście odsetki od kredytu w banku wzrosły w tym czasie o sporą kwotę.
Arabelka, dołączam się i też mocno zaciskam kciuki, żeby ta diagnoza się nie potwierdziła. Na pewno bardzo się martwisz i denerwujesz Ściskam mocno! Na pewno będzie dobrze! Lekarze lubią dmuchać na zimne

Maluszek, wózek kupowaliśmy w "mama i ja" i ten akurat wózek mieli w magazynie więc nie trzeba było czekać.

Mamtu, co jak co, ale remontowe sprzątanie powinnaś sobie chyba odpuścić. Wręcz chłopakom zestaw szmat, mioteł i odkurzacz i najlepiej opuść to pobojowisko :) Takie pyły też chyba nie są w ciąży za dobre Uważaj na siebie!

Dorotii niesamowite zdjęcie. Teraz jakoś bardziej mogę sobie wyobrazić jak mojemu małemu jest tam w brzuszku :)

Ja dziś wydałam majątek :) Odebrałam moje zamówienie w aptece, także jeszcze tylko parę rzeczy i mogę rodzić ;) Synu oczywiście nie słuchaj co matka plecie!

Idę robić obiadek do później.
Komornicy to jakaś nacja, która w d*pie ma obowiązujące prawo:/ Po mojej sprawie to aż mnie nosi jak słyszę, ze kogos znowu oszukują. A najgorsze jest to że nie ma władnych na takich dziadów... wrrrrr:/
No i trzeba nagrywać rozmowy, bo szuje potrafą sie potem wykrecać.
I żeby nie było, nie odnoszę sie do wszystkich komorników:)
Dora, to jest nagminny problem, dlatego właśnie zaleca się wydawanie postanowień wg, których pracodawca jest zobowiązany przekazywać zajętą część wynagrodzenia bezpośrednio w ręce wierzyciela. A jeśli przechodzi to po drodze przez komornika, to cóz... Sama widzisz co się dzieje. Nie mówię, że zawsze, ale to bardzo częste zjawisko!Także szykowałabym się na wojnę. Ale komornicy to często sk*rwiele, więc posuwają się do różnych metod, włącznie z zastraszaniem - nie wolno się dać, bo wtedy właśnie sprawy zamiatane są pod dywan, a pieniądze w magiczny sposób się upłynniły i nikt nie wie gdzie są...!
Tak, tak - Marta ma rację - zaopatrzyłabym się w dyktafon, to bardzo przydatna rzecz (choć jak sędzia chce kogoś u*upić na sali sądowej to i tak to zrobi...).
Co jeszcze mogę poradzić, to jeśli macie czas i taką wolę, można poszukać innych osób "obsługiwanych" przez tego samego komornika - kto wie co to za szuja. Nie mówię już nawet o pozwie zbiorowym, ale świadkowie spoza sprawy to cenny narybek ;)
Wojna ehh.. a marzył mi się spokój...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry