Widok

WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to witam w kolejnym wątku kochane mamuśki;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzeniego forum:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-18-t480042,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
witajcie dziewczyny po weekendzie.

U mnie byl bardzo intensywny weeken - duzo na swiazym powietrzu. wczoraj odwiedzalismy corke na obozie - takze kapiele w jeziorze tez zaliczone.

Ciezko bylo, ale doczytalam wszystko od piatku popoludnia.

Ania83, dochod w przypadku becikowego akurat netto, sprawdzalam bo na brutto sie nie lapiemy a na netto moze sie uda, zalezy jaki okres 12miesiecy trzeba przedstawic, bo gdzies czytalam ze poprzedni rok kalendarzowy a gdzies ze okres padziernik - pazdziernik. wiec najlepiej zadzownic do Mopsu i sie dopytac o wszystkie szczegoly. aha a nowonarodzone dziecko tez wliczasz, bo chyba nawet we wniosku musisz podac pesel.
Podaje Ci strone mopsu w Gdansku gdzie masz wiecej info http://www.mops.gda.pl/index.php/wsparcie-dla/wsparcie-dla-rodzin-i-dzieci/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-swiadczen-rodzinnych#IV

Arabelka to jest praktycznie ten sam octanisept tylko jeden jest oryginalny a drugi to tzw tanszy zaminnik, albo inaczej tzw import rownolegly.
Ooo, Katka - to mnie zaskoczyłaś z tym, że dochód netto :).
Fajnie, że mieliście udany weekend, a kąpieli w jeziorze to już w ogóle zazdroszczę ;)
Aga kawka spita. Już nawet nie pamiętam jej smaku;)Słońce grzało jak głupie więc się topiłam.

Właśnie wyprała mi się jedna pralka ubranek więc lece je powiesić i wstawić następną.
Hej Dziewczyny!
Jestem po wizycie kontrolnej. Z małą wszystko w porządku. Lekarka b. dokładnie przyjrzała się pracy serduszka oraz ruchom oddechowym. Z łożyskiem też jest wszystko dobrze.
Jedynie szyjka się minimalnie skróciła, i brzuszek ostatnio twardniał więc dostałam luteinę.

Przy okazji dowiedziałam się ile magnezu mogę brać, bo w nocy miałam taki skurcz w łydce, że nie wyrabiałam z bólu, do teraz mnie cały mięsień boli.
Napisała mi też mniej więcej na kiedy mam rezerwować kolejne wizyty.
Ogólnie jestem zadowolona z wizyty.

Zaraz poczytam co mnie ominęło :)
Aga, woda w jeziorku byla super.
A jak Twoj remont znowu sie przedluza, czy na razie piatekowy deadline podtrzymany?
dzięki Katka, skoro netto to tak czy tak się załapiemy, razem czy osobno :) Aga, zaangażowałam się bo wreszcie mam czas na takie rzeczy, a czytając Was doszłam do wniosku, że wszystko już wiecie i wszystko macie, a ja nic.... więc wpadłam w niezłą panikę (nie wiem nawet, co to znaczy "podkłady większe" i "podkłady mniejsze" i ile tego będę potrzebowała..... ) a czy na Waszych SR sporządzacie może plan porodu? bo mojej lekarki bym o takie zaangażowanie nie podejrzewała, a nie wiem jeszcze jak to jest na SR na Klinicznej. ale chyba jak ktoś napisze go sam i się pod nim podpisze, to też go załączą do dokumentacji medycznej?
Maluszek, a ja Ci pozazdrościłam i zrobiłam sobie kawkę ;). Na szczęście tutaj na balkono-tarasie jest zawsze wietrznie, także w tych okolicznościach przyrody mi to odpowiada ;)

Dora, super, że na wizycie wszystko w porządku! :)

Katka, z tym piątkiem to pewnie wyjdzie jedna wielka kicha :/. Idzie to wszystko jak krew z nosa (swoją drogą skąd to durne powiedzenie?) ... No ale nic - zobaczymy, może coś się ruszy...
Arabelka no ja niestety w środę odpadam, bo robimy sobie wycieczkę do zoo - mam nadzieję, że uda się następnym razem :)

Katka okropnie zazdroszczę tego jeziora!!! Mój mąż ma do końca tygodnia wolne, więc może uda się gdzieś pojechać pomoczyć d*pke :)
A gdzie córa jest ? Jest tam jakies ogólne kąpielisko ?

Z książek to też polecam "Język niemowląt" - ale to własnie bardziej psychikę dziecka omawia niż pielęgnację ;)

Mamtu żyjesz ???

Dora cieszę się, że wszystko u Was w porządku :)

Katka fajnie, że weekend udany, jeziora zazdraszczam :)

Co do becikowego to my będziemy składać informację o dochodach za 2011r. lub 2012 zależy jak się wniosek złoży bo do obliczania dochodu brany jest pod uwagę dochód z roku kalendarzowego poprzedzającego okres zasiłkowy, którym jest okres od 1 listopada do 31 października następnego roku kalendarzowego.
Selene, to ja już nic nie rozumiem z tym becikowym, czy jeżeli załózmy dziecko urodzę w październiku, a wniosek złoże w listopadzie, to nie wystarczy kopia PItu czy też zaświadczenie z US o dochodzie za 2012 r., tylko muszę udowodnić dochód za okres od listopada 2012 do końca października 2013 ????? czyli jak, zaświadczenie od pracodawcy?
Dora super ze wszystko ok.
a powiedz mi ile tego magnezu mozesz brac bo mnie tez lapia, juz mam troche w witaminach ciazowych ale jeszcze sie posilkuje tabletkami dodatkowo i nie chce przesadzic.
pozazdroscilam wam tych wizyt i sie umowilam na 02.08 na usg.
bede miala na liczniku 29 tydz skonczony, a potem mam w 34 tyg i pewnie to tyle, powiedzieli mi ze zaraz po skonczeniu 38tyg tna, takze dziwne uczucie ale urodze 7,8 albo 10 pazdziernika.
a ja juz teraz po wpisie Selen, kumam, i wiem skad mi gdzies utkwil ten okres pazdziernik - pazdziernik.
Ania82 jak zlozysz w listopadzie to bedzie to w okresie zailkowym 1listopad 2013 - 31 pazdziernik 2014, wiec rok kaledarzowy poprzedzajacy ten okrest to dochody za 2012, natomiast jak zlozysz w jeszcze pazdzierniku to analogicznie jak w powyzszym dochody za 2011.
Dzień dobry!

Ja dziś trochę z doskoku, bo na razie jestem na etapie 'cieszenia się dzieckiem'. ;) Wstaliśmy późno, potem spacer i zakupy, dopiero teraz zlądowaliśmy w domu.

Jutro prawdopodobnie wreszcie rozpoczniemy cekolowanie, więc czeka mnie ciężki tydzień, ale przynajmniej będziemy już bliżej niż dalej.

No i wreszcie zabrałam się za pranie ciuszków, także coś się ruszyło. ;)

Miłego dnia! :)
Lekarka kazała mi kupić MAGNE B6 i brać 2x1 , a maksymalna dawka to mi powiedziała, że 3x1 mogę brać. Tabletka ma 48 mg.
dzięki Selene, mi to trzeba tak "łopatologicznie" te tematy przetłumaczyć, zwłaszcza w ciąży myślenie mnie boli;)
a co do Waszej wcześniejszej dyskusji o niekarmieniu dziecka przez 24 godziny w Swissmedzie, to zapewne zależy, na jaką zmianę położnych się trafi, bo moja kuzynka twierdziła, że zaraz po zszyciu po cc położna zapytała, czy nakarmić dziecko mm czy też chce karmić piersią, jak powiedziała że chce piersią to od razu na sali pooperacyjnej kazała jej próbować karmić. Podobno to istotne po cc, żeby przystawiać najszybciej, jak się tylko da, bo potem są problemy.
nie ma za co Ania, choć w zasadzie dzięki Katka za wyjasnienie szczegółowe, bo ja faktycznie jakieś takie zdanie stworzyłam mało czytelne ;)

Mamtu oby ten ciężki tydzień zleciał szybko i będziesz mogła podziwiać efekty pracy :)
A i chcialam cos jeszcze naoisac o tym karmieniu, faktycznie jak dzidzius zdrowy to sam sie budzi na karmienie i najczescie jest to max co 3 godz, ja zawsze piersia karmilam na tzw zadanie, dziecko chce - dziecko je.
Z tym ze w poczatkowych dobach lepiej dziecko przystawiac czesciej nawet jak sie nie budzi samo, bo po pierwsze walczymy ze spadkiem wagi a po drugie pomagamy w wydzielaniu nadmiaru bilirubiny z organizmu (nie wszystkie dzieciaczki oczywiscie maja zoltaczke, ale w wiekszosci przypadkow tak).
Trzymac dziceko 24 godziny, to dziwne i nikt sie nie zainteresowal.
W Wojewodzkim to pierwsze karmienie milam jeszcze na porodowce, z tekstem : najpierw mamusia sie naje i zaraz nakarmi dzieciatko:)

A ta ksiazke " Pierwszy rok zycia dziecka" tez mam, ale juz takie starsze wydanie, bo dostalam przed pierwszym dzieckiem razem z " W oczekiwaniu na dziecko" i :Drugi i trzeci rok zycia dziecka". Przeczytalam wowczas. Czesto nazywaja to taka biblia dla rodzicow :)
Aga, co do spotkanie to ja siebie nie policzyłam:)
Może być przyszły tydzień, jak najbardziej. Rzucajcie propozycje:)
A to w Swissmedzie było, że dziecko nie jadło 24h?

Przypomniało mi się jak moja znajoma ubolewała nad tym, że ma synka niejadka i wspomniała wtedy, że on nawet po urodzeniu przez 24h jeść nie chciał. Przyznam szczerze, że nie pytałam wtedy o szczegóły.
Mamtu, a ja myslalam ze Ty juz po tym cyklinowniu.

Haze, corka jest caly czas na tym obozie w Olpuchu ( wczoraj byl dzien odwiedzin i nawet byl obiadek dla rodzicow - powiem ze prawie moze konkurowac z tymi w Wojewodzkim :)), ale to kawalek za Gdanskiem jest, jakies 75km, oni maja w obozie swoja plaze, ale faktycznie w okolicy kilka plaz ogolnodostepnych.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry