Widok

WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to witam w kolejnym wątku kochane mamuśki;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzeniego forum:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-18-t480042,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dora, ja chyba też dostałam informacje, że zajęcia są 2x w tygodniu, no i też myślałam, że chodzi o teorię (nikt nie rozróżnił teorii i ćwiczeń), a już tym bardziej nie myślałam, że ćwiczenia przybiorą formę aerobiku i nie będę mogła w nich uczestniczyć :/.
Ale może w sezonie wakacyjnym inaczej to wygląda i faktycznie będziesz miała teorię 2x w tygodniu, nie mam pojęcia...
Na ich stronce jest tak napisane:

" Kurs trwa ok 10 tygodni. Obejmuje 10 spotkań teoretyczno-praktycznych dla par oraz gimnastykę dla kobiet w ciąży, na którą można uczęszczać do końca ciąży.
Spotkania odbywają się 2 razy w tygodniu w godzinach wieczornych"

Wg mnie teoria to spotkania.... ehh jak ta szkola mnie wkurza- od samego początku!
Dora, no ja zrozumiałam to tak samo jak Ty.
Spoko moge miec epidural i nawet nie 24 a tylko 12 godzin po ostatnim. Zastrzyku. Dowiedzilam sie ze cc robia w pon, wt I czw a jak zacznie mi sie akcja porodowa to mam jechac do szpitala I mam wybor rodzic naturalnie, brac znieczulenie ogolne do cc albo czekac az minie te 12 godzin I wtedy cc z zzo.
No I ze ustalaja termin blizej 38 tyg tzn zaraz jak sie skonczy 38 to tna wiec mam szanse na porod 7 pazdziernika.
Kurde, baba przecież pytała mnie o termin porodu i jakoś nie powiedziała, że to na styk. Ale skoro mowicie, że to taki szajs, to nie ma co żałować. Jeżeli zajecia są na takim samym poziomie co organizacja to porażka.
No to melduję się po zakupach. Nie uwierzycie co kupiłam. Arbuza i fasolkę szparagową. Poza tym wypiłam kawę w IKEA i to by było na tyle. :P A nie, przepraszam, zakupiłam jeszcze proszek do prania dla Nowego, żeby mu wreszcie coś przygotować, bo po wczorajszej rozmowie z Martą stwierdzam, że niby rodzić mam pierwsza, ale z przygotowaniami to jestem jeszcze daaaaleko w polu.

Katka, gdybym wiedziała, że jesteś chętna, to dałabym znać wcześniej. Chociaż je też to tak w sumie na ostatnią chwilę wymyśliłam. Trzeba było dzwonić. ;) Jeżdżę autobusami, ale jak się dobrze wyceluje, to z przesiadką zajmuje to niecałe 20 minut, także spoko. Następnym razem musimy się zgadać. :)

Carolajna, potwierdzam. Dwa w zupełności Ci wystarczą. Ja miałam jeden taki malutki na początek, później kupiłam duży ikeowski, którego Młody używa w sumie do teraz.

Haze, no nie wiem, nie wiem. Jeśli Walerka nie ma nic przeciwko, to możecie się dzielić. Mi tam wszystko jedno, a bardzo chętnie urodzę tego 17-ego. :D Walerka, niekoniecznie musi być słony karmel. Nie będę Wam wybierać smaków, jakby co. ;)

Julka, szczerze? To ja Wam w sumie życzę tego szybkiego rozpakowania, żebyście nie musiały się zbyt długo męczyć. I oby żadna z nas tej ciąży nie przenosiła w każdym razie.

Aga, my sobie możemy przewidywać zakończenie prac, a i tak wszystko zależy od szanownych fachowców i ich 'dostępności'. Domyślam się, że raczej do przyszłego tygodnia to my się nie wyrobimy, także zazdroszczę tej środy jak cholera. :/

Maluszek, ja wypijam dwie kawy, czasem jedną, ale to rzadko. Mam nawet zalecenie lekarki, bo moje ciśnienie "leży na podłodze", jak to wczoraj pięknie określiła. :P

Carolajna, kocham Cię za to wspomnienie o pomidorówce. Właśnie mąż nakupił pomidorów, więc zaraz sobie zrobię. Wprawdzie tylko z ryżem, ale już mi ślinka cieknie. Dzięki!

No i jeszcze aktualizacja chętnych na lody:
14.08. - Marta
15.08. - Carolajna
16.08. - Julka
17.08. - Walerka i Haze
18.08. - Madleen
19.08. - Aga Bl
20.08. - Arabelka
21.08. - Katka
22.08. - Panda
23.08. - Selene
24.08. - Maluszek
25.08. - Dorotiii
26.08. - Ania27
Mamtu o której będziesz jutro dzwoniła w sprawie tego anestezjologa?Pytam bo koleżanka chce do mnie wpaść rano i nie wiem o której by mogła przyjechać żebym potem zdążyła dojechać do Gd.
Dora nie chce Cie martwić , ale zajęcia teoretyczne 2 x w tyg to jakaś ściema. Jest 10 zajęć z teorii, w tym jedno wyjście na porodówkę w Redłowie. I tak jak Aga pisze, niby jest to bezpłatna szkoła, ale dlaczego poziom wiedzy taki niski? Siedzisz i słuchasz, ewentualnie zadajesz pytania. Mało jest taki zajęć interaktywnych, angażujących partnerów, nie ma integracji między parami (choć ja sie zintegrowałam z dziewczynami na ćwiczeniach ). Dopiero jak będą zajęcia z pielęgnacji maluszka,to wtedy coś sie będzie działo. A na zajęciach z połogu to Twój facet sie wynudzi ;p Bo będzie siedział i słuchał o wietrzeniu krocza;)
Także niestety,ale szkoła zdecydowanie odbiega od tych,które widzimy na filmach :) Plus taki, że nie kosztuje więcej, niż tę stówkę i przy okazji dostaniesz jakieś siateczki z prezencikami:)

Aga Ty już byłaś na wycieczce w Redłowie?
Ja już się niczego dobrego po tej szkole nie spodziewam, podobnie jak po tych wszystkich warsztatach(bezpłatnych). Chodzi im chyba tylko o to by producenci mieli się gdzie zareklamować. Wszystko szybko i na odwal. Prowadzący sami sobie zaprzeczają. Babki od żywienia co innego i położna co innego. A już najbardziej mnie wkurzyła, ta położna co na warsztatach przestrzegała aby przypadkiem nie brać butelek ani laktatora do szpitala, bo "będzie wojna". To kurde pacjent ma się jeszcze na każdym kroku bać personelu szpitala????
Maluszek, jeszcze nie wiem. Myślę, że im później tym lepiej. Dokładnej godziny jeszcze sobie nie ustalałam. :) Ale jeśli masz jakieś plany to zawsze możesz do nich zadzwonić wtedy, kiedy będzie Ci najlepiej pasowało. Nie uzależniaj się od mojego dzwonienia, jakby co. ;)
Najwyżej poproszę koleżankę,żeby przyjechała później.Chcę iść z Wami bo zawsze raźniej;)

Nie wiem jak ja będe dziś spać bo mam wrażenie że się uduszę.

Oglądałam pogodę i zapowiadają upały;/
Mamtu a tak w ogóle to wymiotłaś normalnie na tych zakupach:)
Wiem, wiem. ;)
Dziewczyny, czy któraś z Was się orientuje gdzie melduje się dziecko, jeśli nie mam ślubu? Czy to jest tak, że obligo zawsze tam gdzie ma meldunek matka? Czy moge wybrać?
Marta wydaje mi sie, ze meldujesz dziecko tam gdzie jesteś właścicielem nieruchomości lub gdzie masz zgodę właściciela na zameldowanie. A kwestia ślubu ma raczej znaczenie w przypadku nazwiska.I to Ty musisz osobiście zgłosić dziecko do UC i podać nazwisko ojca.
art. 14 Ustawy o ewidencji ludności
Cytat:
2. Zgłoszenie urodzenia dziecka dokonane we właściwym urzędzie stanu cywilnego zastępuje zameldowanie. Datą zameldowania dziecka jest data sporządzenia aktu urodzenia. Zameldowania dokonuje organ gminy właściwy ze względu na miejsce pobytu stałego matki dziecka lub tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa, a w przypadku braku miejsca pobytu stałego organ właściwy ze względu na miejsce pobytu czasowego trwającego ponad 3 miesiące.

Jeśli więc dziecko będzie przebywać w miejscu zameldowania ojca to mówicie że chcecie tam i meldują u ojca. A jeśli nie macie ślubu to i tak musicie być obydwoje. Szpital wysyła dokumenty że dziecko się urodziło do urzędu i tam musicie iść i to załatwić. To samo z nazwiskiem. W szpitalu coś wpiszą, pewnie Twoje jako matki, ale to w urzędzie wybieracie faktyczne nazwisko dziecku.
W każdym razie, meldujecie albo u ojca albo u matki, a jak mieszkacie jeszcze gdzie indziej, gdzie nie macie prawa własności albo praw lokatorskich, to wtedy meldujecie tymczasowo
Nie ma problemu, podziele sie data z haze, zwlaszcza ze tak ktora przepowie to tak jak wrozka albo czarownica a tak bedzie nas 2 :-)
Mysle ze tyle tych lodow najadlam teraz ze pozniej mi przejdzie ochota. U nas dalej bardzo cieplo, od tygodnia 30 st I ponad I tak ma byc przez 2 tyg. Oczywiscie jedyne lato ktore chciala bym zeby bylo chlodne, to nastepne bedzie zimne jak w banku.
Dzięki Dziewczyny za pomocne odpowiedzi. Coś zalapalam nerwa i wpadlam w panikę, że nie będę mogła zameldować dziecka tam gdzie ojciec.
Hej dziewczyny,
robiłam w poniedziałek zakupy na allegro, sporo rzeczy dla maluszka i dla mnie do szpitala... polecam tego sprzedawcę: szymex_2009

W poniedziałek wieczorem zamówiłam towar, dziś już mam wszystko w domu :)

Mam pytanie do Was, czy kupujecie dla maluszków czapeczki jakieś takie typowo zimowe?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry