Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Niech nam się dobrze pisze, a dzieci niech rosną duże i zdrowe. :)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

+ Agatka - termin do potwierdzenia

Poprzedni wątek tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=445858&hl=7981728#op7981728
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć wszystkim!
Marta13 trzymam kciuki za dzisijsze badania :)
Witam nową mamę :)
ja od niedzieli już cała "chodzę: ze względu na piątkowe usg genetyczne. Z jednej strony się już nie mogę doczekać, że zobaczę maluszka, ale stresik też jest i z każdym dniem silniejszy...
Wczoraj w ramach chwilowego oderwania myśli wybralam się na zakupy. Okupiłam siebie i młodego i humor od razu mi się poprawił.
Mi mdlosci się wyciszyły (mam nadzieję, że tym razem nie przedwcześnie się cieszę). I nawet już więcej energii mam. Jedyne na co mogę narzekać to kręgosłup, coraz bardziej daje się we znaki. Wczoraj udalo mi się młodego na basen zapisać, teraz musze pomyśleć o sobie!
Miłego dnia wszystkim :)
a mi jak zawsze wszystko na odwrót..na początku mdłości nie miałam a teraz w 14 t.c. zaczęły mnie męczyć o żyć nie dają...wszystko dla mnie jest za słodkie...więc pozostała mi woda do picia....coraz mniejsze porcje na moim talerzu...no ale ja mam nadmiar z pierwszej ciąży więc nic się nie stanie jak mniej jem...
Kolejne badanie na 10 kwietnia, ale będę przesuwać na końcówkę kwietnia bo chcę przejść na chorobowe - do tego czasu muszę wszystko pozamykać w firmie - na szczęście sama sobie jestem szefem więc bać się o reakcję mogę jedynie ZUS :)

z tego co pamiętam z pierwszej ciąży powinno się donieść do księgowości zaświadczeni potwierdzające ciążę od lekarza - niestety okazuje się że bez tego zaświadczenia samo zwolnienie lekarskie w firmie uważane jest za zwykłe chorobowe (nawet jeśli jest zaznaczone na nim że ze względu na ciążę zostało wystawione) i wypłacane jest 80% nie 100% wynagrodzenia.
Aga, bardzo się cieszę z dobrych wieści. Ale gdzieś w środku i tak czułam, że wszystko będzie okej. Fajnie, że będziesz na warsztatach. :)

Marta, ja też zapisałam się na ten czerwiec, jakby co.
O której masz dziś badania? Nie stresuj się - trzymamy kciuki. :)

meg, to niby prawda z tym zwolnieniem, ale chyba wszystko zależy od firmy, bo mi od początku liczyli 100%, a zaświadczenie donosiłam dopiero po miesiącu.

Ja też już mam cykora przed dzisiejszą wizytą, ale i tak nie mogę się doczekać i chciałabym, żeby już była 17:00. :D
mamtu też trzymam kciuki, do 17 czas szybko zleci :)
Selene, dzięki! :)
Dzień dobry Koleżanki:))
Badanie mam na 16 dziś, ale zadzwonie do lekarza i może mnie wcześniej przyjmie bo zaczynam swirowac coraz bardziej.

Fajnie, że jesteście. Z Wami jest mi razniej:))

A z tym zaświadczeniem to faktycznie zależy od pracodawcy, bo ja nie dawalam przy żadnej ciąży i wystarczyła literką B na l4, by mieć 100%.
Marta13, tylko spokój może nas dziś uratować. ;)
Dziewczyny to trzymam kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty! Ja idę dopiero za 2 tygodnie :)

Ale pogoda, co? Masakra gdzie ta wiosna? Ja i tak dzisiaj uziemniona bo Ksawery nadal z gorączką.

Coś mi się forum dziwnie rozjechało, też tak macie? Może nowy wątek założymy bo ten długi...
Z tym L4 to Was ktos w błąd wprowadził. Jesli na zwolnieniu jest kod ciązy to wypłaca sie 100% i tyle. Zaświadczenie o ciąży to sie przydaje w kadrach jesli np. chcesz robic badania w godzinach pracy bo pracodawca ma obowiązek zwolnic na takie badania w ramach godzin parcy.
dokładnie tak jak piszecie - musi być 100% jak na zwolnieniu jest odpowiednia literka. Zaświadczenie czasem w ogóle nie jest wymagane, chyba że muszą cię przenieść na inne stanowisko, albo jak jest praca na zwiany etc.

Ja rano byłam w przychodni robić badania i zapłaciłam za nie 200 zł ;/
ach i do tego ten śnieg także dzień nie zaczął się najlepiej :)
Hej,
czy któraś z Was jest zainteresowana ćwiczeniami w ciąży? Znalazłam ciekawą propozycję na Zaspie (zajęcia są po południu) i cena bardzo atrakcyjna w stosunku do innych (od 55 zł/miesiąc).
Więcej informacji tu: http://www.strefaaktywna.pl/index.php/majka/aktywna-ci.html

Problem w tym, że musi być min. 6 osób, żeby utworzyli grupę. Na razie nie ma tylu chętnych. Fajnie jeśli ktoś z Was się zdecyduje (zgłosić się można tu: strefaaktywna@wp.pl).

Poza tym, to ja już jestem po badaniach genetycznych (14t), wszystko jest ok, ale czytając Wasze wypowiedzi liczyłam, że może już płeć mi powiedzą. Niestety lekarz definitywnie stwierdził, że to dopiero w 20 tygodniu... a teraz to nawet nie będzie próbował.
mandi a wiesz może czy honorują karty multisportu?
chyba nie honorują kart multisport (nie ma nic o tym na ich stronie), ale jeszcze podpytam i napisze jeśli jestem w błędzie
cześć Dziewczyny :)

śledzę sobie ten watek od kilku dni, no i chyba czas najwyższy się przywitać :)

termin porodu mam na 13-ego września, więc teraz jestem w 15 tyg. - płeć póki co nieznana - nie chciało Młode się ujawnić ;)

jestem mamą 2,5 letniego łobuza, który będzie praktycznie równo 3 lata straszy od maluszka, bo jest urodzony 9-ego września ;)

no to narazie tyle - pozdrawiam serdecznie :)

haze01 super że dołączasz :)
sporo dzieci się urodzi :) fajnie fajnie

ja mam nadzieję że w piątek lekarz podejrzy płeć u nas! oczywiście najważniejsze jest żeby było zdrowe ale tak bym chciała już wiedzieć co będzie :)
ja sie staram nie myslec o genetycznym bo sie od razu stresuje.
zostaly mi jeszcze 3 tygodnie. po drodze wielkanoc i sa moi rodzice to mam nadzieje ze mi szybko minie.
brzuch rosnie, waga stoi ale tak mnie moja mama karmi ze pewnie po jej wyjezdzie bedzie a plus.
Eh zazdroszczę walerka obiadków mamusi...Po co się denerwujecie tymi genetycznymi,ja ich nie miałam wogóle i jakoś musze żyć,napewno będzie dobrze,nie potrzebny stres w ciąży!

A ja dziś już po wizycie u endokrynologa z którego jestem zadowolona,facet poświęcił czas,odpowiedział na każde pytanie,dokładnie,rzeczowo,nie obojętnie.Pierwsze co zrobił to USG tarczycy,długo ją sprawdzał,okazuje się że jest troszkę mniejsza niż powinna i pasuje do mojej diagnozy,nie mam typowej niedoczynności,ale lek prawdopodobnie będę musiała brać do końca życia.Obejrzał wyniki,powiedział że ładnie spadło a teraz powinno się unormować,bo ostatni wynik nie był najlepszy,ale w ciąży wszystko wariuje.Noi co najważniejsze według niego nie mam hashimoto,on tego nie potwierdza,kamień z serca mi spadł.
Tetaz do czwartku na szpilkach czy z dzidzią wszystko ok.
Mamtu, Marta 13 - trzymam kciuki!!! :) Już niewiele czasu zostało, odezwijcie się po :)

Ja genetyczne mam 12 kwietnia, ale póki co się nie stresuje - doświadczenia dnia wczorajszego mnie bardzo rozluźniły :). Chętnie bym pośmigała na te ćwiczenia, ale nie będę się tłukła z Gdyni na Zaspę... :(

Hej nowa mamo! :) Miło Cię tu powitać :)

A pogoda zwariowała... Nie dałam rady podjechać pod dom (mam pod górkę), także musiałam zostawić samochodzik za rogiem ... Zresztą w ogóle dzisiaj jazda ekstremalna. Wiosno!!!!
haze01, witaj! Miło, że dołączyłaś. :)

Aga, dzięki za kciuki. :)

A tej pogody to mam już serdecznie dość. Nosa się z domu nie chce wyściubić. Niby miało być cieplej, deszczowo i pochmurnie, ale cieplej. No cóż... :/
Ania27 odpowiadajac na twoje pytanie o laboratorium to w Londynie jest prywatna polska przychodnia ktora rowniez robi badania laboratoryjne, za to sie placi a ze sie wycwanili to wysylaja je do Pl zeby bylo im taniej analizowac a biora pieniadze za to jak dawniej, jak robili na miejscu. efekt jest taki ze place jak placilam a wyniki mam po tygodniu a nie po 24h jak przedtem.
Jedno co mi sie udalo to mam kochanego endokrynologa w Polsce ktora mnie konsultuje telefonicznie w trakcie ciazy i zwieksza dawke leku w ramach potrzeby.
Masz to samo co ja - za mala tarczyce do ciala. no my dzieci poczernobylowe.

Aniu w twoim wieku tez bym sie nie stresowala genetycznym a w moim, po 35 roku zycia to juz niestety inna bajka. no i ja z tych wiecznym martwicieli co sie martiwa na zapas.

czuje sie paskudnie rozlozylo mnie przeziebienie a w czwartek urodziny Juli.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry