Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Niech nam się dobrze pisze, a dzieci niech rosną duże i zdrowe. :)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

+ Agatka - termin do potwierdzenia

Poprzedni wątek tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=445858&hl=7981728#op7981728
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga widzę, ze poczułaś się"urażona" moja wypowiedzią odnośnie młodszych i starszych mam. Bo tak ostentacyjnie odpowiedziałaś komentarzem o planowanych, nieplanowanych ciążach. Ale widzę, że źle mnie zrozumiałaś. W żadnym wypadku nie chciałam urazić kobiet,które szybciej, niż przed 25 rokiem życia zdecydowały sie na dziecko i nie uważam, ze jeśli matka jest młodsza to znaczy,że ciąża jest nieplanowana, albo kobieta nie dojrzała do tej roli. A wiek tez nie koniecznie idzie w parze z dojrzałością.
Bardziej miałam na myśli to,że realia dziś są inne,niz 20-30 lat temu i weryfikują nasze życiowe plany. Kiedyś kobiety w wieku 20 lat pracowały na pełnym i pewnym etacie, wychodziły za mąż, rodziły dzieci, o mieszkania nikt sie nie martwił,bo były dostępne dla młodych ludzi. Nikt nie gonił za karierą, bo pieniądze nie były aż tak ważne. jak mąż pracował, to było stać na utrzymanie rodziny. A teraz jedna pensja u mało kogo wystarcza na utrzymanie rodziny i opłacenie kredytu hipotecznego. Dlatego zanim podejmie się decyzje o dziecku,kobiety podejmują inne życiowe decyzje np.wybór zawodu, poszukiwanie pracy, czy znalezienie odpowiedniego partnera itd. I dlatego kobieta która później decyduje się na dziecko bardziej się boi o tę ciążę, bo ma poczucie minionego czasu.
I myślę, ze gdyby któraś z nas (czyli matek przed 30-stka i po 30-stce) miała możliwość bycia matka wcześniej,to pewnie ta decyzja była by podjęta dużo wcześniej.
Kiedy byłam na studiach dziennych i pojawił się u mnie instynkt macierzyński i bardzo chciałam mieć dziecko, to i tak nie mogłam się zdecydować bo: nawet jeśli był partner to nieodpowiedni, nie miałam stałego miejsca zamieszkania (czyt. akademik ), kasa jeśli była to dorywczo, reszta to pomoc rodziców... Nie było ku temu warunków. Ale gdybym miała wtedy odpowiedniego partnera, który byłby w stanie utrzymać rodzinę, mieszkanie, to kto wie, a może zostałabym mama w wieku 21-23 lat.
sorry zupelnie przez przypadek rozpetalam temat wieku, wogle nie mialam takiego zamiaru, wspomnialam moj wiek jedynie w kontekscie dlaczego sie boje badania genetycznego.

ustalmy ze kazdy wiek ma swoje plusy i minusy i kazdemu odpowiada cos innego.

ale mnie mdli a musze sie skupic i wogle mi to nie idzie.

ostatnio pralam rzeczy Juli zeby pozyczyc kolezance i zapomnialam jaka maluska ona byla a wydawala sie duza. z jednej strony dobrze byloby miec druga dziewczynke, bo jezeli chlopak to kicha bo wszystko rozowe, nawet jeansy maja rozowa nitke, pamietam ze zawsze mnie to wkurzalo ze ciezko bylo cos dostac dla dziewczynki co nie mialo choc minimum rozu
No to ja będe miec łatwiej, bo dziewczynke w chłopięce ubranka można spokojnie ubrac. Ewentualnie dokupić kilka kiecek. ;-) A jak będzie drugi synek to wogóle kwestia ubrań nie istnieje. ;-)
Walerka absolutnie nie masz za co przepraszać, dyskutujemy i każdy ma prawo do własnego zdania,a ja tylko sprecyzowałam swoja wypowiedzi. Bo może nie wszyscy "pozytywnie"odebrali sens tej wypowiedzi.

U mnie pierwsze dziecko, wiec nie ma to znaczenia jaka pleć w kwestii ubranek. Ale w środ znajomych są same dziewczynki, wiec faktycznie jeśli będzie córka to będzie miała po kim nosić sukienki :)
Jednak ja mam takie przeczucia,że będzie chłopczyk. Z reszta wiele osób przepowiada mi, że będzie synek. Nawet moja mama pyta się jak się wnusio czuje. I ależ będzie niespodzianka, jak się okaże, że będzie dziewczynka :) A o mężu już nie wspomnę, bo on jest święcie przekonany, że będzie syn :)
Może już za parę dni na kolejnym badaniu maluszek się ujawni:)
My z mężem też chcieliśmy mieć 3 dzieci. Ale ja się już raczej nie zdecyduję na kolejną ciążę, poza tym finansowo też ciężko by było.

Ja mam pełno ubranek po synku więc łatwiej by było mieć chłopca, zwłaszcza, że w domu królują autka i nie wiem czy na lalki znajdzie się jeszcze miejsce :)
Dziewczyny, czy na badaniu prenatalnym można już określić czy to będzie dziewczynka czy chłopiec?

Będę miała takie badanie w 13 tc i tak się zastanawiam nad tym ;)) A nie chce czytać innych for na necie, bo na początku ciąży czytałam i źle się to dla mnie kończyło.

Coś czuję, że będzie dziewczynka, bo wyglądam koszmarnie i nawet makijaż niewiele zdziałał hehe
Dzięki walerka za słowa otuchy,no mam się tu trochę szczególnie z lekarzami ale teraz zmieniam gina na lepszego i nie chcę już więcej nażekać.Co do porodów,szpitali,zgadzam się z Tobą,są na wysokim poziomie,przynajmniej tak słyszałam.Przychodnie to są takie malutkie wyglądaja jak prywatne,nie ma takich molochów jak w Polsce.Za to kolejki jak wszędzie,długo się czeka u lekarza,niby dostajesz godzinę a i tak jeszcze sporo czekasz.
Z tym życiem to różnie się układa,ja jakbym tak miała czekać na stałą dobrą pracę to pewnie do tej pory nie miałabym jeszcze dziecka.Ja nigdy nie studiowałam,mam średnie wykształcenie,nie wstydzę się tego,bo nie każdy ma taką możliwość,my wyjechaliśmy z mężem za pracą do Gdańska bo chcieliśmy się własnie usamodzielnić,zamieszkać razem i się pobrać,to był nasz cel,po to żeby pózniej założyć rodzinę,nigdy w kwesti zawodowej mi się nie ułożyło,ale najwidoczniej nie można mieć wszystkiego.Rozumiem kobiety które studiują a pózniej myślą o dziecku,tylko często to jest właśnie tak pózno,no ale takie czasy teraz mamy niestety.
Można w 13 tyg określić płeć ale to wszystko zależy od tego jak się maluszek ustawi na usg.
ja mam przecucie na dziewczynkę, mam cichą nadzieję, że za tydzień na usg się bobas ujawni :) więc gdyby się sprawdziło to jakieś kiecuszki dokupię, a reszta to spokojnie to co mam. Z miejscem na lalki też będzie problem. Póki co rozpracowuje jak tu zmieścić drugie łożeczko w pokoju.
A jak będziecie robić. Od razu maluszka do pokoju ze starszym dzieckiem? Ja się trochę obawiam czy nie będzie mi budzić starszego w nocy.
troche wczesnie i raczej malo wiarygodne, latwiej jak chlopak bo albo jest albo nie ma a jak nie ma to moze bo nie widac. moj ginekolog sie smiala ze tak na 50% dziewczynka w 14stym tyg. byla dziewucha.
jest taka teoria takiego wypuklenia na 12sto tyg scanie, odkopie ja to wam powiem bo nie pamietam co i jak.
Mój Bartus ma 17 miesięcy ale ja nie zamierzam kupować drugiego łóżeczka ze szczebelkami tylko łożeczko dla "dużego" chłopca, z baraierka żeby nie spadł. Teraz, wstyd się przyznać, młody spi w moim łózku, jak był malutki całe noce przesypiał u siebie, a potem mąż go tak pieknie przyzwyczaił... Także to będzie grubsza akcja, żeby się przyzwyczaił do spania u siebie. jeśli sie uda, to wtedy to szczebelekowe łożeczko weźmiemy do swojej sypialni.
A płec poznałam poprzednio w 17 tygodniu. ale moja bratowa juz od ok. 13-tego tygodnia wiedziała, że będzie dziewczynka.
jak chłopak to w 13 tygodniu przy dobrym ułożeniu będzie widać bardzo dobrze płeć - mi się akurat tak poszczęściło. Zobaczymy teraz.
Ja właśnie chciałam od razu w pokoju kłaść ze starszym, ale potem tak pomyślałam, że jak mi dwójka nie będzie spała w nocy to nie bedzie wesoło. Więc rozważam na początek zakup kołyski i będzie spało wtedy z nami w pokoju na noc, a mały w swoim pokoju.
Ja mam jutro usg genetyczne i chcę właśnie poprosić lekarza żeby powiedział czy można stwierdzić już jaka płeć, o ile maluszek będzie chciał współpracować :)
U mnie każde będzie miało swój pokój,mam to szczęście ale nie wiem czy się nie przeprowadzimy jak się trafi coś lepszego i tańszego,wtedy to na 3 pokoje bo teraz tak wyszło poprostu.
Co do płci,ja bym się tak wcześnie nie nastawiała,bo np.w 14 tygodniu jak widać siusiaka to widać,ale jak nie widać to może póżniej coś wyskoczyć,chłopaka łatwiej określić,ja poznałam na drugim ważnym USG w 22 tyg.
u nas wiadomo było w 14 tygodniu że chłopak i lekarz powiedział że nie ma szans żeby okazał się dziewczynką :)
ja dopiero 22.03 idę na USG i mam zamiar opić się pepsi żeby dziecko fikało i pokazało to i owo ;p
U mnie babcie desperacko czekają na wnuczkę do tego stopnia że już mi się nie chce tego słuchać! Mi to zupełnie obojętne, mężowi też a babcie wnusia i wnusia... ach :)
dzięki za odpowiedzi:) najważniejsze, żeby było zdrowe!
hej Mamuśki,
Chciałabym do Was dołączyć, fajnie się Was czyta :)
Mój termin 22.10 - pierwszy bobas :)
Trafiłam na Was przypadkiem, zamieszczałam ogłoszenie że oddam d*phaston ( zakupiony parę dni temu ) -1 tabletka, więc jeśli któraś jest zainteresowana chętnie oddam. Mój żołądek ich nie toleruje.

pozdrawiam :)
Wrzesień
mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
ania27 - 12.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

Październik
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 12.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013

Witam nową mamę, mamy termin na ten sam dzień :) A skąd jesteś?
Zauważyłam właśnie:) Chyba jakaś pełnia dla nas była :) Jestem z Rumi, aTy ??

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry