Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Niech nam się dobrze pisze, a dzieci niech rosną duże i zdrowe. :)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

+ Agatka - termin do potwierdzenia

Poprzedni wątek tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=445858&hl=7981728#op7981728
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też byłam nacinana, ale miałam tylko jeden szew. W sumie to nawet myślałam, ze to było rutynowe nacięcie, bo wszytkie nacinają, a mój Bartuś sie urodził malutki - 2750gram i nie wiem czy była konieczność nacinania.. ale nie jestem lekarzem, więc nie oceniam, może gdyby mnie nie nacieli to bym dłużej rodziła i to by sie źle odbiło na dziecku?
Witam nową mamę :) Sloneczko a na kiedy masz termin? Dopisz sie do listy!

Ja pierwsze dziecko rodziłam bez znieczulenia bo na zaspie nie ma możliwości dostać zzo. Tym razem nie zamierzam się już tak męczyć :) Chociaż dla mnie w sumie większym priorytetem niż znieczulenie to jest możliwość nie bycia nacinaną. Bo przez to nacięcie to najwięcej problemów u mnie było :/
sloneczko, doczytałam w wątku staraczkowym że po długim czasie w końcu się udało :) Dla mnie 9 cykli to było sporo, a jak czytam o 25 to nie mogę tego sobie wyobrazić... Więc tym bardziej gratuluję i życzę bezproblemowej ciąży :)
A ja na pewno będe chciala zzo.
No, pozmieniali, pozmieniali.
Dora, ja też jestem pierwszakiem dlatego tak wypytuję ;). Tessaja - ja właśnie boję się tej zgody, że jak to wszystko przeczytam to panika weźmie górę... Chociaż nie jestem panikarą, ale wiadomo - sytuacja ekstremalna wszystko zmienia. Póki co trzymam się wersji ZZO, z furtką dla gazu rozweselającego ;)
Ja tez chce miec zapewniona mizliwosc ZZO. Nie wiem jaki jest bol przy porodzie, ale bole okresowe musialam zwalczac ketonalem. Borowania zębów tez sobie nie wyobrażam bez znieczulenia.
no właśnie becikowe, ale po Waszych uwagach doczytałam co i jak z nim zmienili :/ ale lipa :/ to już nie przeżywam że nie zdążę do 10 tyg ;)
Ale od tego roku becikowe ma byc dla najbiedniejszych chyba?

A co do zzo - to ja najpierw dostałam zgode do podpisania z listą mozliwych powiklań - to faktycznie zniechęca. A miałam taka starszą połozną, i sputałam się jej czy ona by się na zzo zdecydowała - a ona powiedział, że gdyby za jej czasów była taka możliwość to na pewno by je wzięła i sie nie męczyła. I w sumie to mnie przekonało.
Domyślam się, że 10 tydzień ważny z racji becikowego :). Ale może się mylę. Tak mi się coś o uszy obiło w każdym razie.

Tessaja - właśnie tak sobie o tym ZZO myślę i to, co piszesz bardzo mnie ku niemu skłania, ale jak zaczęłam czytać relacje babeczek, które miały później komplikacje itd. to trochę gorzej mi się zrobiło - jasne, że nigdy nie ma 100% pewności, że wszystko pójdzie dobrze, ale tak jakoś ten temat budzi sporo kontrowersji i wolę już od początku badać grunt żeby podjąć jak najlepszą decyzję ;) No, ale tak jak mówię - póki co, zakładam, że z tej opcji skorzystam :) Choć zastanawiam się nad tym gazem rozweselającym - też bardzo różne opinie krążą...
Cześć słoneczko. ;-)
Ja pierwsza ciążę prowazdiłam prywatnie i nawety przez mysl mi nie przeszło zapisywac się na nfz. Ale sądziłam, że jak kobieta jest w ciąży to muszą ją zapisać... A dlaczego ten 10 tydzień taki ważny?
Hej kochane Mamy! Przepraszam że wtrącam w trakcie rozmowy, ale chciałam się przedstawić i dołączyć :)
Wczoraj oficjalnie pan dr potwierdził i pokazał nam dzieciątko więc tym samym oficjalnie do Was chciałabym dołączyć :)

Co prawda zakres wrzesnień-październik tych z początku i tych z końca to dość duża przepaść ale może czegoś na zaś można się dowiedzieć ;)

Ja póki co jestem na etapie dostania się do lekarza z nfztu przed 10tyg i niestety jest to niemożliwe :/ fakt zrobiłam błąd taktyczny że nie zapisałam się od razu do gina w przychodni :/

no cóż będę chodzić prywatnie - mówi się trudno :P
Ja miałam zzo. W początkowej fazie porodu nie bolałao jakos mocno i go nie chciałam. Ale po jakims czasie akcja się zatrzymała i dali mi oksytocynę. I to juz była jazda, łzy mi z bólu leciały i wtedy już chciałam znieczulenie. ;-) Przyszedł anestezjolog ze studentką, która sobie na mnie ćwiczyła, bo słyszałam jak się go pyta w który krę sie wbić(w końcu to szpital uniwersytecki). I potem było o niebo lepiej. Dalej czułam skurcze ale bolalo może w 1/10. Z tydzień po porodzie bolal mnie kręgosłup, mysle że to od zzo. ale mimo wszystko warto było, bo dzięki zniec\uleniu mogłam rodzic bez tego strasznego bólu.
Wiesz, Arabelka - u mnie to już po sesji, ale mam wrażenie, że to bez różnicy ;) Dwa kierunki - ale miałaś pęd do wiedzy :). No cóż, moje studia są bardzo długie, także końca nie widać ;) Ale wiedziały gały co brały, także nie narzekam :) Tylko czasu dla siebie brak.
Tak z innej beczki - dziewczyny, jak to jest z tym zzo? Miała któraś z Was? Ja wcześniej nie brałam tego pod uwagę, ale co raz częściej chodzi mi to po głowie...
Aga współczuje tego siedzenia nad książkami. Wiem co to znaczy siedzieć z głowa w książkach i nie mieć na nic innego czasu. Swojego czasu robiłam dwa kierunki i jak przychodził czas sesji to nie wiedziałam za,które książki się brać. Ale szczęśliwie czas studiów mam już za sobą,a może kiedyś zachce mi się powrotu do nauki i pójdę na jakieś studia podyplomowe.
Kurczę, dziewczyny, ja z kolei siedzę z nosem w książkach (nadal) i nie bardzo mam czas na cokolwiek innego... Dzisiaj wyrwałam się na spacer po bulwarze z mężem i psiorem, także zawsze coś ;) .
Żonka - gratulacje! :) Super ta Twoja kruszynka :)
Zastanawiam się co ja zobaczę za niewiele ponad tydzień :) Będziemy wtedy w 9 tygodniu i 3 dniu. Okaże się :)
No i pomału widać u nas koniec remontu!! 3 tygodnie męczarni, ale miejmy nadzieję, że wszystko już teraz pójdzie z górki...
Miałam iść dzisiaj na basen, ale pewnie nici z tych planów :(
Tessaja - to może jednak to był sen proroczy :)
W sumie z tą płcią dziecka, to dla mnie bez znaczenia. Ale z tym bezbolesnym i bezproblemowym porodem to każda kobieta o tym marzy :)
Arabelka - mi sie w pierwszej ciąży śniło, że idę z wózkiem - spacerówka w której siedzi niebieskooki blondynek. I go mam. ;-)
Nie przepisał żadnych leków na tarczycę, ponoć te wyniki nie są wcale takie złe. Miałam tylko zakupić witaminy dla kobiet w ciąży niezawierające jodu (znalazłam tylko elevit, reszta miała jod w składzie) i porobić badania łącznie z usg tarczycy. Mówił, że sprawa jest po prostu do obserwacji :)
Cześć dziewczyny!

Dwa dni nie zaglądałam na forum a tu tyle newsów :)

Mamtu - gratuluje synka :) pierwszy ujawniony "płciowo" maluch :))

Dora-super , że wszystko jest ok:)

U mnie tez już po wizycie u endokrynologa. Badania są w porządku.TSH w normie 2,4.Lekarz powiedział, że jestem w dobrej formie :) Ale dla pewności muszę zrobić USG tarczycy i przed końcem II trymestru kolejne badanie krwi. A później powinnam już mieć spokój z tarczycą (o ile badania sie nie zmienia) do końca ciąży.

Dziewczyny miałam dziś piękny sen ( szkoda, że nierealny). Śnił mi się poród,który był praktycznie bezbolesny :) (marzenie) i piękna mała córeczka. Ale z doświadczenia wiem, że sny tłumaczy sie odwrotnie. A co do porodu, to póki co nie myślę o tym, ale niestety ze wskazań lekarskich możliwe, że będę miała zalecenia do cc. Choć najbardziej, to bym chciała urodzić naturalnie z zzo, ale tu pojawia się problem czy w ogóle będzie można mi podać zzo.

U mnie też jest duże prawdopodobieństwo, że będzie synek,bo ona usg prenatalnym dzidzia przesunęła lekko nóżkę i widać było coś odstającego i to znacząco odstającego :) Ale za tydzień na kolejnej wizycie,może będę wiedziała coś więcej :)

Dorotii - z niecierpliwością czekam na zakończenie 15 tyg,bo jak na razie to rozpoczęłam 15 tydzień, a wczoraj jeszcze zwracałam dwa razy :(wiec niech juz się ten I trymestr skończy na dobre, bo oszaleje "przytulając" ciągle wc :)
No u mnie też najgorzej wieczorem, już nawet od 16. Ostatnie dni to tylko leżałam, a jak mały spac poszedł to ja zaraz za nim. Ale dzisiaj póki co spokój. Oby do końca dnia.
Marcel to jedyne pewne imię. Co do dziewczynki będą raczej boje :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry