Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Niech nam się dobrze pisze, a dzieci niech rosną duże i zdrowe. :)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

+ Agatka - termin do potwierdzenia

Poprzedni wątek tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=445858&hl=7981728#op7981728
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny jak Wam lekarze wyliczyli termin porodu czy standardowo od daty ostatniej miesiączki odjąć 3 miesiące dodać 7 dni,czy jakoś inaczej,zależy ile trwa cykl?Bo mi standardowo to wychodzi 11.09,lekarka wyliczyła 13.09 a mi w internecie według kalkulatora wychodzi 12.09,a i tak urodzę pewnie póżniej bo póżno jakoś w tym cyklu owulację miałam.
Witam z rana!
mi liczyła od daty ostatniej miesiączki, biorąc pod uwagę długość cyklu. I gin i kalkulator internetowy wskazały tą samą datę, czyli 28 wrzesień. wg usg 25 wrzesień.
no i po prenatalnym...niby wszystko ok ale nie oceniono kości nosowej..niby zapewniał że wszystko jest w porządku no ale martwie się bo Doering i nie znalazł kości nosowej..a może jej jeszcze niema;/
Napisałam do mojej gin..nie wiem czy powtórzyc badanie u innego ginekologa..
Dzień dobry w środę!

Witaj, Rudi26! :)

ania27, ja mam termin wyliczony właśnie z OM, dokładnie taki sam mi wychodził z kalkulatora internetowego. Na usg ciąża wygląda na minimalnie 'starszą'.

meg, głowa do góry, może dziecko się źle ułożyło. Ja dla pewności powtórzyłabym badanie, przynajmniej po to, żeby mieć psychiczny spokój. A na jakiej podstawie Doering stwierdził w takim razie, że jest ok?
Cześć Dziewczyny,
U mnie teoretycznie są 2 terminy. Chodzę do 2 innych lekarzy ze względu na darmowe badania - niestety i każdy wyliczył inny termin. Nawet na usg jeden widzi 8 tydz drugi 7 tydz co dziwne :)
za 2 dni kolejne usg, może coś więcej będzie widać :) bo póki co mam fasolkę :)
Arabelka, nie poczułam się urażona - przecież każda z dziewczyn odniosła się do tej kwestii, więc również i ja wyraziłam swoje zdanie :). Zdaję sobie sprawę z tego jakie są czasy, tylko tak jak pisałam - każdy ma swoje priorytety, i oczywiście nic w tym złego!, albo sytuację życiową, która decyduje za niego i nie ma na to wpływu. Ja np. zawsze marzyłam o byciu młodą mamą, która w wieku 40 lat ma dorosłe dziecko i może znów żyć dla siebie (moja mama miała 41 lat kiedy ja wychodziłam za mąż). Poza tym mam też bardzo młodą babcie i uważam, że to wszystko wyjdzie na plus młodemu/młodej mimo, że nam, rodzicom, będzie początkowo bardzo ciężko... I nie piszę tego z żadną pretensją tylko tłumaczę teraz swój punkt widzenia, tak jak Ty wytłumaczyłaś swój, także myślę, że teraz rozumiemy się w 100 % :). I naprawdę nie chciałam żebyś tak to odebrała! A Ty Walerka nie świruj tu z przepraszaniem, bo przecież nic się nie stało! :) Od tego się mamy żeby dyskutować :).

Tak poza tym to ja wczorajszy dzień spędziłam na porządkach (koniec remontu!!!) i jak tylko wieczorem zobaczyłam łóżko to padłam ;). Także nie miałam już siły siadać do komputera. Ale dyskusja nieźle się rozwija :). Co do ciuchów ciążowych to, jak wiecie nie mam doświadczenia, ale zamierzam kupić dwie pary jeansów ciążowych, a resztę normalnych ciuchów tylko w większych rozmiarach i gra! :) Mam nadzieję, że faktycznie to mi się uda. Dzisiaj zamierzam się umówić na pierwsze USG prenatalne - mam je wykonać zaraz po świętach. Dziewczyny, czy któraś z Was miała do czynienia z dr Katarzyną Leszczyńską? Dostałam na nią namiar.
Meg, trzymaj się! Ja również powtórzyłabym badanie - po co masz się zadręczać dziwnymi myślami... To tylko niepotrzebny stres (bo przecież wszystko jest ok! )
Meg podczepiam się po opinię co do pwotórzenia badania. Może właśnie dzidzia się źle ułożyła, więc dla własnego spokoju zrobiłabym jeszcze raz.
Co do ubrań jeszcze to dzisiaj doszłam do wniosku, że chyba się już muszę przerzucić na ciążowe. Myślałam, że uda mi się w zwykłych moich codziennych pochodzić chociaż do końca marca, ale niestety nieubłagalnie coraz więcej rzeczy zrobiło się zaciasancyh. Spodnie to już nie uwierają, tylko się przestały zapinać!
Aga, gratuluję zakończenia remontu! :)
Mamtu, dziękuję pięknie! Może zakończenie to nie do końca dobre słowo, bo jeszcze czekamy na jedną szafkę i blat, no ale można już sprzątać i odgruzowywać pokoje ;) W końcu będę mogła odetchnąć pełną piersią! ;)
A dużo masz jeszcze tego sprzątania? Bo jak coś to skrzykniemy się i wpadniemy pomóc. ;)
Ja wieczorami to tylko w dresie funkcjonuję bo w jeansy to nie ma opcji się zapiąć. Rano jest ok :)

Rudi ja jestem z gdańska.

Jutro mam wizytę - normalnie cała w stresie dzisiaj jestem przez to....trzymajcie jutro kciuki!
sonia85, zakaz stresowania, pamiętaj! ;) O której ta wizyta?
Hahaha, Mamtu - nie wiem jakby mój mąż przetrwał taki "atak" ciężarówek! ;) Ale jak tylko sobie to wyobraziłam to wybuchłam śmiechem ;). Sprzątania jest trochę, ale tak naprawdę większość to pierdoły (czego najbardziej nie cierpię), no i wszechobecny kurz. Ale takie uroki upiększania domu ;). Także nie narzekam, ubieram się i lecę na spacer z psem, potem prysznic i na uczelnię! :D
Mamtu na 10.50 jutro.

Aga najważniejsze, że już po remoncie. :)
Sonia85 - w takim razie przed południem masz moje kciuki na wyłączność ;)
kogo polecicie na prenatalne do powtórki? musze zdazyc do poniedziałku je zrobic
Ja bym poleciła moją gin, ale ona droga jest i na dodatek wyjechała na wakacje w tym tygodniu.

Sonia85, kciuki będą zaciśnięte. :)
jak ja nie cierpie sprzatac, gotowac o wogle wszystkiego zwiazanego z domem, a mam dom i ciagle w nim trzeba cos. jak wy na to bierzecie sily, ja po powrocie po pracy padam, dobrze ze maz kochany to kladzie Jule i gotuje obiad bo ja jestem w stanie lezec na kanapie i kontemplowac czy dam rade zjesc obiad czy nie bo mnie muli.

Sonia, daj znac, ja tez mam stresa przed kazda wizyta.

co do terminu to najbardziejwiarygodny jest termin z usg genetycznego czyli kolo 12 tyg bo dziecko jest wystarczajaco duze, a co OM - to wszystko zalezy jak masz regoralne cykle.

Jak bylam w ciazy z Jula to juz pozniej mierza kosc udowa, obwod glowki i brzucha i na tej podstawie komputer wylicza wiek dziecka, Jula miala brzuch taki jak ma byc, glowke za mala o tydzien i kosc za duza o 2 tyg - dokladnie takjest jest bardzo wysoka ale to glownie przez dlugie nogi, ma normalny korpusik i relatywnie mala glowe.

u mnie na czas obecny jestem do tylu tydzien porownujac do OM ale ja mam nieregolarne cykle i mialam owulacje pozniej bo dosc dobrze wiem kiedy to sie u mnie dzieje, z Jula mialam 3 tyg do tylu bo wogle mi sie rozlegolowal cykl, takze nie przejmujcie sie roznica paru dni bo zaplodnienie moze byc 3 dni po owulacji, moze sie przesunac.

jak ja bym juz chciala byc po genetycznym.
meg ja polecam Dr Świątkowską ma gabinet na zaspie wpisz w google pomorskie centrum diagnostyki i terapii prenatalnej i znajdziesz. Nie ma lepszej lekarki. Ja akurat jestem pacjentką ale masę ludzi przychodzi do niej wyłącznie na usg prenatalne i połówkowe. Ostatnio jakiś tatuś czekał w poczekalni a jego żona była w gabinecie on gadał przez telefon, że są u lekarza że to guru jest i żeby być spokojnym na 100%. Także polecam. Jedno złe..też nie jest najtańsza...ale warto
Walerka, ja np. mam o tyle dobrze, że mdłości, wymioty mnie nie dotyczą. Czasem mnie zamdli, ale to naprawdę odosobnione przypadki. Od początku ciąży może z 4-5 razy. My też mamy domek (ale malutki), tyle że wiosna nadchodzi i trzeba będzie ogródek ogarnąć... U mnie na szczęście też mąż staje na wysokości zadania - prasuje, sprząta, odkurza itd. :) Naprawdę podziwiam kobietki, które same muszą sobie ze wszystkim radzić (a przecież i wśród nas takie - ogromny podziw dla Was dziewczyny :) ).
Też mam stresa przed każdą wizytą - teraz w poniedziałek, ale już cała chodzę czy aby na pewno wszystko będzie ok. No ale przecież nie może być inaczej! ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry