Widok

WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to witam w nowym, trzecim. Niech nam brzuchy lekkimi będą. ;)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 12.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=450681&c=1&k=16&hl=8055708#op8055708
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Panda super ze napisalas bo sie o ciebie martwilam tylko nic nie pisalam zeby paniki nie siac :)))
Ja dzisiaj zle spalam, potem nawal pracy mialam, prosto z pracy z dominikiem na basen i jak wrocilam to padlam na kanape. Czekam zeby maly rumcajs padl i ide spac. Jutro rano musze wstac :/
Ja chodzilam do szkoly rodzenia ktora jest w sklepie mama i ja, nazywa sie chyba dobry poczatek, prowadza ja polozne z wojewodzkiego. Dobrze ja wspominam i panie zamiast samej teorii opowiadaly jak to naprawde wyglada w praktyce. Mi dalo to sporo spokoju a mojemu mezowi to w ogole bylo mega potrzebne i dalo mu wiedze i spokoj. My dziewczyny mamy instynkt do tego kolezanki opowiadaja to i owo, czytamy co sie da a dla panow to same nowosci sa. Takze ja bardzo polecam.
Ja chodzilam na dwie ale w uk. Jedno panstwowo- byla super merytorycznie duzo sie praktycznych rzeczy dowiedzialam. Na prywatnej poznalam super ludzi z ktorymi mam do tej pory kontakt ale tak praktycznie to juz mniej. Zgodze sie ze facetom to pomaga bardzo.

Panda tez sie martwilam, super ze wsio ok.

Nie zgadzam sie z podejsciem w uk ale nic na to nie poradze.
Co do wychowania to mi sie podoba duzo rzeczy z angielskie go,choc nie wszystko. Dzieciaki biegaja na pol rozebrane w sniegu a jedyne co im jest to katar. Podziwiam bo ja az tak odwazna nie jestem a chcialabym.

Dorotiii ze ty masz jeszcze sile na basen po pracy. Ja padam. Dobrze ze jutro ostatni dzien tego tygodnia
No to mamy czwartek. :)

Dortiiii, ja też chodziłam do SR "Dobry początek" i uważam, że miło było, i owszem, ale wiele to ja się tam nie nauczyłam. ;) Chociaż i tak, gdybym była w pierwszej ciąży, to poszłabym na SR, mimo wszystkich opinii, żeby sprawdzić jak to wygląda na własnej skórze. :)

Dziewczyny, nie wiecie czy jest sens robienia badania cukru we krwi (takiego z piciem glukozy, jakie robi się w późniejszej ciąży) na obecnym etapie? Mam pewne obawy i chciałabym zrobić badanie już teraz, tylko nie wiem czy jest sens i czy wynik wyjdzie miarodajny, a może tydzień ciąży ma tu jakieś znaczenie?
Dzień dobry! :)

Niestety, Mamtu, w tej kwestii nie pomogę, nie jestem obeznana w tych klimatach.

Fakt, dzisiaj czwartek, a dla mnie to oznacza, że od jutra już tylko tydzień do prenatalnego! :D Cała już chodzę jak o tym myślę ;)

A tak poza tym to u mnie sypie śnieg...
Aga, ten śnieg to przez Twojego męża. :P U mnie też sypie.
Mamtu, już ja się z nim policzę! ;)
To rozumiem. I ode mnie też możesz mu przesłać podziękowania. ;)
Hello :)

Mamtu, we wtorek pytałam swojego gina o badanie na cukier (bo musze zrobić) i powiedział, że do 20 tygodnia robi sie bez picia glukozy.
Nie wiem jakie Ty masz podejrzenia, ale ja za dużo śpie i bardzo dużo pije i dlatego musze zrobić ponownie badanie na cukier.
Mamtu - robienie krzywej cukrowej nie ma sensu na tym etapie ciąży - musisz zaczekać do 24 tygodnia. Akurat to wiem bo rozmawiałam we wtorek na ten temat ze swoim ginekologiem. Też się boję o cukrzycę - w pierwszej ciąży miałam i teraz też już mocno puchnę mimo że jem niewiele :(
Marta13, podejrzewam u siebie cukrzycę ciążową, więc to chyba potwierdzić się da takim właśnie badaniem z glukozą. Ale pewności nie mam. Wiem tylko, że takie zwykłe badanie na cukier nic nie wykaże.

Julka, dzięki. Czyli jednak muszę czekać. Tak czy owak przechodzę na dietę pseudo-cukrzycową. ;) Może będzie lepiej.
Julka, a mogłabyś mi podrzucić jakieś 'złote zasady' diety w takich przypadkach? Unikać cukru i wszystkiego, co ma zbyt wysoki indeks glikemiczny - tylko to wiem. Może jeszcze coś dla kogoś, kto nie ma glukometru na stanie?
Mamtu, coś takiego znalazłam na necie. I faktycznie samo badanie krwi bez glukozy jest mało wiarygodne:(

http://portal.abczdrowie.pl/test-obciazenia-glukoza
ooo, Julka:) Ja też się podłączam do prośby Mamtu:)
to tak właściwie po co mam robić badanie krwi na cukier na tym etapie, skoro i tak nie jest miarodajny? tych badań jest tyle, ze czasem mam wrażenie że robie je tylko po to by komuś nabić kase:((
Marta13, to badanie krwi, które robiłyśmy teraz ma chyba tylko pokazać poziom cukru we krwi. Natomiast badanie krzywej cukrzycowej pokazuje jak organizm radzi sobie z cukrem w określonym czasie.
Szczerze mówiąc nie wiem po co to, ale badanie cukru to koszt chyba 6-8 złotych, więc da się przeżyć. ;)
znalazłam na necie coś takiego. Może się przyda:)

http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/ciaza/dieta/2010/dieta-przy-cukrzycy-ciazowej.aspx
Znalazłam kilka zasad, które mogą być pomocne na początku:

Zasady stosowania odpowiedniej diety cukrzycowej

Spożywaj posiłki regularnie o stałej porze
Staraj się przyjmować około 6 posiłków dziennie
Nawet pojedynczy produkt traktuj jako posiłek
Przyjmuj pokarmy zawierające odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczów, białka oraz witamin i mikroelementów.
W diecie węglowodany powinny stanowić 40-50% (z przewagą złożonych), 30% białko, 20-30% tłuszcze (nasycone i nienasycone)
Dostarczaj węglowodany pod postacią cukrów złożonych zawartych w produktach zbożowych, surowych owocach i warzywach.
Urozmaicaj swoją dietę
Przyjmuj pokarmy bogate w błonnik
Potrawy gotuj krótko
Jedz powoli
Śniadanie traktuj jako podstawowy i najważniejszy posiłek

Unikaj:
Przyjmowania cukrów prostych (cukier, miód, wyroby cukiernicze, słodzone napoje)
Potraw smażonych, tłustych, pikantnych
Mięsa wieprzowego, podrobów,
Frytek, ziemniaków, chipsów
Serów żółtych, pleśniowych, topionych
Używania dużej ilości soli
Marta13, aleśmy się zgrały, nie ma co. ;)
hehe:) dobre:)

milego dnia życze i spadam na pocztę, postać w kolejce. Moje drugie podejście w tym tygodniu... Może teraz mi się uda odebrać list:)
Mogę powiedzieć tak w skrócie tylko, to co pamiętam (po ciąży cukrzyca przechodzi, zresztą jest to choroba dziecka a nie nasza).

Oprócz tego co wyczytałaś Mamtu, to
zrezygnować z pieczywa (ew. 2 kromki dziennie pełnoziarnistego), makaronów i ziemniaków - w zamian kasza gryczana, jaglana
mięso - indyk, kurczak
dużo warzyw, najlepsza papryka, pomidory
z owoców nie można bananów, ananasów, suszonych
jogurty - tylko naturalne, o obniżonej zawartości tłuszczu, lepsze są kefiry
jedzenie najlepiej przygotowywać na parze, ewentualnie pieczone w rękawie, gotowane - unikać smażonego
z tłuszczu dozwolone są 2 łyżki oliwy z oliwek na dzień
żólte sery, masło, śmietanę odstawić, z serów tylko twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu
jeść często ale mało

tyle pamiętam, ja korzystałam z tabeli indeksu glikemicznego
http://indeks.glikemiczny.pl/tabela.php

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry