Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
widzę , że problem jest znany :) ja kupowałam pampersy z rossmanna na samym początku i mi nie pasowały bo były sztywne, ale moja siostra ich używa cały czas i jest zadowolona. chcę spróbować i kupić happy albo huggiesy bo mają one chyba gumkę na plecach i moze to coś pomoże :) my jutro wybieramy sie na kolejną dawkę szczepionek. Moja córcia już jest taka duża, ze przestaje się mieścić w waniennce a mamy średnią wanienkę. Rosną te nasze dzieciaczki :)
Pampersy 3 są do 9 kilo, a moja ma 6, to nie mogą być jeszcze za małe... Może za luźno zapięte były. :/

Czytam o tych pieluchach wielorazowych, jest ich tyle rodzajów, że zgłupieć można. Opinie z forów też nie pomagają, bo na jednym polecają, a na drugim odradzają.

Zdecydowanie jest to rozwiązanie ekonomiczne - budżet jest różny, ale ok. 500 PLN nie powinien przekroczyć już z wypasem, a pampersy wiadomo, ile kosztują. A te pieluchy są aż do końca świata, czyli nocnika. Zmienia je się tak często, jak pampersy, a pralkę i tak trzeba nastawiać...
Bamboszku jesli chcesz moge podpytac moja kkolezanke co i jak;) Ona od poczatku swojego na wiellorazowych ma, a Jej Maly ma z 2lata juz;)
ooooo Słoneczko podpytaj. :) Jakich używa, jakie poleca, jakie zdecydowanie odradza, i który rodzaj jest the best (2w1, All in One, formowane, z kieszonką?). Nie wiem, czy się zdecyduję, ale dobrze wiedzieć takie rzeczy. Aha, bardzo ważne - ile tego wszystkiego kupić, bo nie ogarniam kompletnie. :)
Dziewczyny, nadchodzi powoli czas rozszerzania diety (przynajmniej u mnie, bo karmię mm). Czytam, że niektórzy zaczynają od podawania poza mlekiem kaszek np. ryżowych, a w innym miejscu czytam, że zaczyna się od podawania marchewki, ziemniaka itd. Jak to jest?

No i kolejna rzecz, to czym karmić? Ciężko o warzywa ekologiczne (a taka marchew to wchłania chyba wszystko, czym ją posypią...), zastanawiam się, czy machnąć na to ręką i kupować marchew z warzywniaka, czy postawić (przynajmniej na początku) na słoiczki, gdzie jest jakakolwiek szansa, że zawartość nie świeci w ciemności.
Ja zacznę rozszerzenie diety po 6 mcu tak konkretnie. Rozmawiałam z lekarką i kaszki są dość neutralne więc można zacząć od nich. Następnie warzywa, a później owoce. Wybierać kaszki i słoiczki bez soli i cukru. Zimą i wczesną wiosną lepiej używać słoiczkow są pewniejsze, teraz nie wiadomo czym warzywa i owoce są spryskane. Należy pamiętać o wprowadzeniu glutenu, u nas to 5. Miesiąc.
Ja najbardziej lubię pampersy,ale jak za lużno je zakładałam to też mały miał całe biodro i plecki mokre.Dada za sztywne i dziecko nie ma tak sucho jak w pampkach,a Huggis to najgorsze pieluchy jakie spotkałam,kupiłam kiedyś i szybko musiałam sprzedać bo obcierały,w nich są za krótkie i sztywne boczki.

A propo rozszerzania diety,najpierw podaje się marchewkę potem można jabłuszko,dynię ziemniaczka,przynajmniej ja tak zaczynałam z młodym,mój uwielbiał ziemniaczek z dynią z Hipp.Kaszkę też mu sypałam do mleka,noi pił do 6 miesiąca i koniec,póżniej jak wyczuł tylko gęste przestawał pić mleko,mam nadzieję że z Olisiem tak nie będzie.Nawet już mu zakupiłam kleik ryżowy.

A my już powoli żegnamy pierś,nie wiem czy zmieni to na dłuższe spanie nocne,raczej nie łudzę się,ale może w dzień będzie spokojniejszy,dłużej poczuwa a nie za godzinę od jednego spania i karmienia robi się marudny,pije na raty w dodatku mało,a ja jestem już tym zmęczona,zastanawiać się czy aby napewno jest najedzony.

Jeszcze karmię go piersią ale widzę że już jej nie chce,chciałabym w nocy chociaż karmić bo nie chce mi się robić mleka po nocach noi boję się że płaczem obudzi wszystkich,ale zobaczymy jak będzie.

Serduszko mi się kraje ale 4 miesiące to chyba i tak długo,przynajmniej sobie tak tłumaczę,potem będzie gorzej odzwyczaić,a tak jestem już prawie wolna!!!
Bamboszku napisałam do koleżanki (dopiero przed chwilą - sorry wiesz jak jest;P) odp mi "od razu", ma lekkie urwanie głowy, więc wszystko opisze później, a jesli do wtorku tego nie zrobi mam Ją pogonić, a co za tym idzie musisz mi przypomnieć :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słoneczko, dziękuję pięknie. :)

A moja mała dziś cały dzień śpi... Co za wspaniały dzień dla mamy. :)
hej sorki że się wcinam w wątek, ale jeśli jakaś z was karmi dzidzie mm to mam do sprzedania tanio mleczko enfamil 1 puszki 800g. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o prywatną wiadomość.
Mam trochę później urodzoną córeczkę, ale podczytuję Wasz wątek trochę chcąc dowiedzieć się co mnie czeka w przyszłości :D
Co do pieluszek, bambosz, to my kupiliśmy i już parę razy użyliśmy na próbę, ale założenie mam takie, że poczekam do jakiegoś 3-4 miesiąca (moja ZOśka ma teraz 6 tyg) Mamy takie z kieszonką, kilku różnych firm. Generalnie jesteśmy zadowoleni. Rozmiar regulowany także myślę, że rzeczywiście starczą do końca pieluchowania. Nic nie wyciekało. Pupa bez odparzeń, ale użyliśmy na razie kilka i nie trafiła nam się kupa ani razu. Zmienialiśmy po godzinie dwóch bo potem małej zaczynało być mokro i zaczynała płakać. Nie wiem czy to po każdym sikaniu, czy trochę poleżała z tą pieluchą. Jeżeli chodzi o pranie to same otulacze prałam z ciuszkami, a wkłady zapierałam od razu a potem wyprałam w pralce. Ale myśle, że też da się prać z ciuszkami tylko wtedy trzeba chyba specjalnego płynu użyć - muszę doczytać.
Plan mam taki, że będę używać w domu, a na wyjścia zakładać normalne pampersy.
Aha - mam ich na razie 12, ale jeszcze nie wiem jak ta ilość się sprawdzi.
Paproszysko, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! A jakiej firmy masz te kieszonki i wkłady?

Ja zastanawiam się jeszcze nad pieluszkami prefold + otulacze (wersja ekonomiczniejsza, niż kieszonki). Tutaj znalazłam taką fajną tabelę porównującą właściwości różnych typów pieluszek:

http://pieluszkarnia.pl/Porownanie-pieluszek-cinfo-pol-70.html

I w kategorii utrzymywania zawartości otulacze biją wszystkich na głowę.

Hmmm. Jeszcze mam 140 pampersów 3, chwila czasu do namysłu została. :) Ale też mam założenie, że nawet, jeśli przejdę na wielorazowe, to kupię 1 paczuszkę pampków, bo np. do lekarza czy gdzieś z wielorazówkami raczej ciężko będzie...
My po drugim szczepieniu. Myślałam, że przy okazji dowiem się czegoś nt rozwoju mojego dziecka, albo pogadam o rozszerzaniu diety. A tu lekarka wręczyła mi ulotkę ze schematem żywienia i pożegnała. Młody wrzeszczał na całą przychodnię, więc nie dyskutowałam tylko wyszłam :(
Bambosz- wprowadziłaś już coś nowego do diety? Ja zastanawiam się czy nie zacząć od kaszki na noc.
Cześć dziewczyny, nie czytam ostatnio bo nie mam zbytnio glowy, do tego. Spotkała nas ostatnio wielka tragedia, i dopiero powoli dochodzę do siebie.
Całe szczęśćie z malą wszystko dobrze, jest grzeczna, ładnie śpi, nie mam z nią problemów, tylko ostatnio na wizycie u pediatry dowiedziałam się że Asia ma opóźniony rozwój psycho ruchowy, tzn dziecko 3 miesięczne leżące na brzuszku powinno opierać się na rączkach a moja uklada ręce w zdłuż tułowia :( i szukam rehabilitanta, czy któraś ma podobny problem, bądź zna rehabilitanta godnego polecenia, który zajmuje się takimi maluchami? Najlepiej z Gdańska, prywatnie.
Jeżeli tak z góry dziękuje za namiary.

Miłego dnia.
Nie znam żadnego - MamaM podawała namiary w poprzednim wątku na kogoś, ale zanim znajdziesz kogoś poćwicz z Nią sama w domu. Jak byłam u neurologa ze swoim Maluchem to pani pokazała mi ćwiczenie by Młody ćwiczył (nasz też mniej więcej wtedy leżał tyle że jakby jedną stroną tylko). siedzisz na krześle, pod jedna nogą masz niski stołek/kilka książek , na nodze która stoi na podłodze opierasz nogi Małej, a na drugiej nodze kładziesz jakby klatkę piersiową, ale dziecko opierasz na Jej przedramieniach (ręce ma w łokciu zgięte i opiera sie o Twoją nogę na przedramieniach). A Ty masz wtedy trzymać te przedramiona by Mała podnosiła główkę, aż mięśnie te na plecach pod karkiem tak sie rozwiną że sama będzie w stanie na całkowitym płaskim się trzymać na rękach.
Anka mam nadzieje że ta tragedia to nie to co mysle :( trzymaj sie i czekamy tu na Ciebie.

Moje dziecko sie popsuło w nocy, budzi sie ok 3 na jedzenie hmmm

Ja też żadnego rehabilitanta nie znam , my czekamy na wizytę w osrodku , mamy 22 stycznia.

My zaraz konczymy 4 miesiace, któreś z dzieciaczków ma jakieś obroty na swoim koncie???my jeszcze nie .

A co do rozszerzania diety, przy starszej zaczełam od podawania marchewki,kaszki chyba trochę później.
Anka, cokolwiek się stało, trzymaj się i wróć tu do nas...

Madziulka, moja mała właśnie skończyła 4 miechy i póki co obraca się jedynie z brzuszka na boczek i na plecki, jednak nie wiem, na ile robi to świadomie, a na ile przypadkowo. Niemniej kręci się aż miło.

Zauważyłam, że dominuje u niej jedna rączka - lewa; lewą chwyta zabawki, potrząsa nimi, lewą sięga do mojej twarzy, lewą częściej wkłada do buzi, itd. Prawa jest jakby w niełasce.

W piątek idę do neurologa, bo któryś pediatra wspominał coś o widocznej asymetrii ułożeniowej (moim zdaniem już minęła) i nadmiernym napięciu mięśniowym (nie umiem ocenić) - i przy okazji o to zapytam. Ale zastanawiam się, czy to znaczy, że mała będzie leworęczna i to jej rączka dominująca po prostu, czy też ta nieszczęsna asymetria dalej zbiera żniwa...
Zadra - co do rozszerzania diety, poczytałam o tym sporo, i zrobię chyba tak: zacznę od dodawania kleiku ryżowego do mleka na noc. Potem włączę marchewkę, a potem marchewkę z ziemniakiem. Potem zobaczymy, co dalej. Bardzo fajny plan rozszerzania diety proponuje Hipp:

http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/poradnik-zywieniowy/schemat-zywienia/
Witajcie:)

Mój skarb skończył dzisiaj 4 miesiące i jest już całkowicie na mleku mm,okazało się że mam słaby pokarm i maluch zwyczajnie nim się nie najadał,przynajmniej tak mi się wydawało,niestety nadal mamy cięzkie wieczorne usypianie,budzi się 3 razy zanim uśnie na 4 godziny,póżniej karmienie i około 5-6 już nie śpi,poczuwa godzinę i zasypia na 1,5 godzinki jeszcze.Co wprowadzania stałych pokarmów to ja narazie się muszę wstrzymać żeby nie spowodować zaparć u młodego,bo musi on się oswoić z mlekiem które jest zupełnie inne niż matki,ale za kilka dni wprowadzę marchewkę i potem inne warzywka,na noc po łyżce kleiku na początek do mleka no a potem owoce.

Ile Wasze dzieci wypijają mleka mm i ile kupek dziennie?I czy to normalne że one tak mocno śmierdzą?Przepraszam za szczegóły ale nie przyzwyczajona jeszcze jestem noi mam nadzieję że to normalne.
Zauważyłam też że to mleko jak nawóz pędzi młodego,rośnie,a raczej tyje w oczach:)
Sorki ale mi się napisało,oczywiście robią kupki.
Jeśli chodzi o obroty to narazie są to przypadkowe z brzuszka na plecki,dziecko w tym wieku nie robi tego celowo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry